Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Armands Puče atbild uz SA+ lasītāju jautājumiem

Armands Puče atbild uz SA+ lasītāju jautājumiem
Armands Puče

Armanda Pučes atbildes uz "Sporta Avīzes+" lietotāju uzdotajiem jautājumiem. Pirmā daļa.

Jānis Bērziņš: Vai nav dīvaini analizēt spēles kopā ar Pēteri Skudru ? Atceros savulaik, kad vēl bijāt SA galvenais redaktors, tad redaktora slejā, jūs ne vienu reizi, vien tikāt kritizējis un lamājis Skudru par viņa nodevību pret Latvijas izlasi. Vai tiešām jums par viņu ir mainījies viedoklis ?
Nav nekā dīvaina. Es arī citus esmu "kritizējis vai lamājis", bet tas nenozīmē, ka nevaru viņiem paspiest roku, runāt vai sadarboties. Starp citu, labi atceros vienu no savām pirmajām publikācijām par hokeju, kuras virsraksts bija apmēram tāds - "Arī viņš grib spēlēt NHL". Runa bija par kādu 49. vidusskolas septiņpadsmit gadus vecu skolnieku, kurš PSRS jauniešu izlases stastāvā debitēja Eiropas hokeja čempionātā. To puiku sauca - Pēteris Skudra. Amizanti, ka arī viņš atceras savu pirmo interviju. Par Pētera izvēli attiecībā uz Latvijas izlasi domas neesmu mainījis, bet viņa viedokli respektēju. Tā kā esam pieauguši cilvēki, domāju, mums nav problēmu veidot sadarbību arī VIASAT studijā. Viņš kā hokeja eksperts, es - kā žurnālists.

Atis Sēklinieks: Ka Tu ka hokeja eksperts uztver sabiedribas viedokli par to,ka Latvijas sporta veids #1 ir basketbols?
Tieši tā to arī uztveru - kā viedokli. Manuprāt, populārākais sporta veids Latvijā ir hokejs, bet masveidīgākais - basketbols. Kam likt priekš zīmi Nr.1 - to lai lemj tauta.

FinnHarp: Armand, kaada juusupraat, shobriid ir iespeejamiiba, ka Sandis Ozolinsh speelees Vankuveraa (pienjemot, ka veseliiba atljauj un Znarokam vinsh ir vajadziigs)?
Ozoliņš Vankūverā nespēlēs. Znaroks ar viņu runāja pirms trīs nedēļām un Sandis vēlreiz astiprināja - lēmumus netiek mainīts. Nejaukt to ar atteikumu, jo viņš nekad nav solījis padomāt par šo iespēju.

laaciits: Kā tu domā/zini, kāpēc KHL all-star spēlē ir tieši Jagra komanda un Jašina?
Nezinu, kāpēc, bet ideja nav slikta. Būvēt šo izkaides pasākumu ap divām pasaules klases zvaigznēm ir labs mārketinga instruments.

Mean Machine 24: Armand, kāpēc tavuprāt pašmāju futbols reti kuram interesē? Un vai seko līdzi arī Z-Amerikas hokejam? Ja jā, tad kuru komandu NHL atbalsti?
Domāju, izlases līmenī futbolam Latvijā ir daudz atbalstītāju. Par klubiem: kaut kur tā krieviskā mentalitāte tomēr nosēžas zemapziņā, lai gan ar nacionālo jautājumu te nav nekāda sakara. Aizejiet uz futbolu, pakavējiet sev laiku starp tiem 100 līdzjutējiem, kas tur atnākuši - nez vai par 101. gribēsiet kļūt.
Jā, es sekoju līdzi Z-Amerikas hokejam. Favorīti - visas tās komandas, kurās spēlē (vai spēlēs) latvieši.

borson: Ziemeļamerikā ir ļoti izplatīta "amatieržurnālistika", t.i., parasti Makdonalda pārdevāji, šoferi, vidēja ranga ierēdņi utt. raksta savu redzējumu par sporta notikumiem.
Internetā ir pat neskaitāmas lapas tieši šādiem mērķiem, labākajās no kurām informācija tiešām ir interesanta un noderīga. Arī viedokļi ir pamatoti un intereanti.
Jautājums vairāk ir - kāpēc Latvijā fanošanas/līdzi jušanas kultūra (ja par tādu te vispār var runāt?) nav izgājusi no šīs primitīvās lovers/haters (t.i., tas un tas ir galīgie "lūzeri" viņiem tikai pagalmā ar sīkajiem bumbu dzenāt vai tas un šitas ir baigie malači, viņus uz NHL/NBA/Dinamo/Blackpool utt.) stadijas? Un vai tas kādreiz notiks?
Un kāpēc ir izveidojusies tāda situācija, ka šie paši sportu vērojoši cilvēki uzskata, ka bez maz vai sporta komandas vai sportisti viņiem ir kaut ko parādā. "Dinamo" gadījums (Bija laiks, kad vārdi "biznesa projekts" bija gandrīz vai lamu vārdi) tam ir vislabbākais piemērs.
Vai tiešām tas ir no mentalitātes tik ļoti atkarīgs?

Mentalitātei patiešām ir ļoti liela nozīme, jo, piemēram, Anglijā, gluž kā Latgaļu kāzās - nebūs kautiņš starp faniem, uzskati, spēle neizdevusies. Kas attiecas uz "amatieržurnālistiku" - Sportacentrs.com ir ļoti labs piemērs, kā mēs esam to pielāgojuši savai videi. Sporta līdzjutēji seko līdzi, komentē, piedalās, provocē, ļauj vaļu fantāzijai, tulko... Lovers/haters ir visās valstīs - mēs neesam unikāli. Līdzjutējiem ir tiesības būt prasīgiem, jo pateicoties viņiem, sports/izklaide vispār dzīvo. Paliek atklāts jautājums par formu - kā Ņujorkā, kur tiek izsvilpti visi un bez žēlastības, vai, kā Turcijā - kur no tribīnēm birst monētu lietus. Latvijas fans šajā ziņā ir ar savu indentitāti - dziesmas, alus un prasīgums.

Atis Sēklinieks: Kadi minusi ir tam,ka RD piedalas Krievijas atklatajas meistarsacikstes? Gribu dzirdet ari Tavu viedokli, ka Tu verte RD speletaju #28? Ko Tu verte, ka pozitivu J.Suplera vadisanas stila?
No sportiskā viedokļa - Dinamo dalībai šajā čempionātā mīnusu nav. Diemžēl, krieviem šis nav tikai sporta princips, tāpēc politika ir neizbēgama.
Nr28 - viņš noteikti nav sliktāks par Svetu. Bieži pārcenšas, bet spēlē no sirds.
Šuplers: pozītīvais parādās līdz brīdim, kad viņš uz soliņa ir rāms. Kā sākās maiņu karuseļi, tā situācija ir tikai laimes spēle.

Mean Machine 24: Armand, vai tu tici ka Latvija varētu iekļūt Euro 2012? Un ar kādiem sporta veidiem pats nodarbojies?
Laikam par futbolu. Ja reiz viņi finālturnīrā spelēja 2004. gadā, kāpēc tas nevarētu notikt 2012? Pārsteidzoši sekmīgi notikusi paaudžu maiņa - būs labi!
Sporta veidi: varu pieklājīgi pagrabināt hokeju, savulaik skrēju 400 m/b. Tagad - golfs.

Ziemis: Vai neshkiet ka RD vajadzeetu piestraadaat pie buliishu meshanas kaa arii izgaajienu viens pret viens treneeshanas.... Jo es kaa vnk liidzjuteejs nesaprotu to kapeec tik biezhi netiek realizeeti izgaajieni viens pret viens....
Atbilde - meistarība. Treniņi priekš tam ir domāti, lai šīs iemaņas slīpētu. Pavaicāšu Artim Ābolam, cik laika šim elementam viņi velta. Vispār - hokejistiem sliktākajā gadījumā pēc treniņiem pašiem būtu vērts palikt un šīs lietas atstrādāt. Vēl vajag atcerēties, ka nevis mūsējie ir tik švaki, kā pretinieku vārtsargi - labi.

LAUVA: Dinamo iemacisies izspelet vairakumu un gut vartus ???
Nepārliecina trenera koncepcija, nosakot vairākuma izspēlētājus. Ja viņam pašam nav skaidrs, arī komandai nav plāna. Tā rodas šīs kļūdas. Vairākums tomēr ir kā dresētu suņu paraugstunda - kombinācijas, ar ļoti mazu improvizācijas tiesu.

Krokodils: Armand, kā tev šķiet kāpēc Kopitars pēdējās spēlēs NHL punktu ailītē palicis uz 0! Sāka jau vareni bija ilgu laiku pirmajā vietā līgā, tagad viss aprāvies uz 33 punktiem, metieni pa vārtiem 1-2 pa spēli. Kā to izskaidrot?
Krosbijs arī vienubrīd bija bez punktiem, bet nekas... Nevar visas 82 spēles aizvadīt vienlīdz augstā līmenī - kāpumi un kritumi ir neizbēgami. Pavērojiet Rīgas "Dinamo" - ar viņiem nav savādāk. Turklāt, Kopitara gadījumā apskatieties uz komandas spēli kopumā - viņu sedz vairāk, citiem paliek brīvākas rokas. Komanda uzvar.

jurchiks1995: Vai Martins Pruseks neizslido par maz no vartiem un nepieceļas par lēnu ,bet es domāju ,ka tas ir atpūtas nolukos ,ir gatavs jebkādam pavērsienam ,redzējām spēli pret Lokomotiv !?
Par Pruseku ir mazliet izbrīns - sezonas sākumā viņš pāris reizes prasījās uz maiņu, ārsti teica - organisma atūdeņošanās. Varbūt tā ir Arēnas specifika, jo paši hokejisti apgalvo, ka mums ir siltākā arēna visā līgā. Skatītājiem ērti, bet hokejistiem jāpierod pie elpošanas vingrinājumiem.
Pruseks ir ļoti labs vārtsargs, jo tāpat vien NHL neviens netiek spēlēt. Čehijas vārtsargu skola ir viena no spilgtākajām pasaulē.

huy: Kā domā (vai zini...) cik liela iespējamība, ka tuvākajā laikā Znaroka izlasē spēlēs Kaspars Saulietis?
Pieauguši cilvēki savas problēmas parasti atrisina sarunu ceļā. Šajā ziņā nekas nemainīsies, ja spēlētājs vai treneris domās, ka tā ir vienvirziena iela. Znaroks zina, kāpēc viņš izvēlas vienu vai otru spēlētāju izlasei. Viņam ir plāns, bet Saulietis šajā plānā pagaidām neierakstās. No Znaroka prasa rezultātu, viņš meklē iespējas. Hokejs tomēr ir komandas spēle, kur rezultātu var izšķirt pat viens kurnējošs hokejists uz rezervistu soliņa. Noskaņa bieži vien iet pa priekšu meistarībai.

pe4a12: 1. ka Jus domajat kada vieta bus LATVIJAS IZLASEJ pasaules čepionata
2. ka Jus domajat kada vieta bus LATVIJAS IZLASEJ olimpiade
3.ka Jus vertejat znaroka izaugsmi treneru amata? bus tikpat izcils ka speletajs?

1. Pirmajā astoņniekā ir jāiekļūst.
2. Vajadzētu vinnēt vismaz vienu no savas apakšgrupas komandām. bet tad jau tālāk redzēs - izcili būtu ceturtdaļfināls.
3. Znaroks un Vītoliņš savu treneru rokrakstu spilgti demonstrē, vadot klubu MVD. Abi patiešām var kļūt par ļoti labiem treneriem. Ja viņus izšķir, abi kaut ko pazaudētu...

seminsh rakstīja: Armand, raksturojiet šobrīdējo vārtsargu situāciju Latvijas hokeja izlasē un kas pēc jūsu domām brauks uz čempionātu un olimpiskajām spēlēm nākamgad šajā pozīcijā?
Vienas rokas pirkstus nevajadzēs, lai šo situāciju raksturotu. Pirmais numurus - Masaļskis (lai laba veselība), otrais - Muštukovs (lai liela pacietība), trešais - Enkuzens (lai noturīgs entuziasms), ceturtais - Lūsiņš (lai saglabā fanātismu). Tas, ka Sergejs Naumovs vēl uztur sportisko formu, arī nav mazsvarīgi - četrdesit gadu vecumā vienu labu turnīru, kaut vai kā sparing partneris, viņš var mierīgi aizvadīt.

bambino88 rakstīja: NHL jau ir aizvadīta gandrīz trešdaļa no sezonas, tādēļ gribētu uzzināt, kuras komandas sniegums Jūs ir visvairāk pārsteidzis (gan labā, gan sliktā nozīmē)?
Un kā Jūs komentētu to, ka Ovečkins jau otro reizi pēdējo trīs spēļu laikā nopelnīja noraidījumu līdz spēles beigām, turklāt par pēdējo pārkāpumu viņam ir jāizlaiž arī nākamās divas spēles? (viena spēle šonakt pret pantēmām jau tika izlaista)

Labā nozīmē patīk, kā sezonu sākusi Losandželosas "Kings" un Fīniksas "Coyotes". Negaidīju, ka Toronto "Maple Leafs" un Anaheimas "Ducks" būs tik knapi savā varēšanā. Pārsteidz Gaboriks no "Rangers", jo ne katram ar pirmo piegājienu izdodas piešaut mērķi šajā pilsētā - viņš to prata.
Par Ovečkinu: "Capitals" problēma ir Ivanāna tipa spēlētājā trūkums. Uzbrukuma līderim, protams, ir jāspēlē ar sirdi un dvēseli, bet Ovečkins nav īsti sapratis, ka viņa cena ir meklējama snaipera dotībās. Viņš iesaistās sadursmēs (līdzīgi kā Lindross savulaik), kas ir nevajadzīgi. Citiem hokejistiem būtu jāiedzen respekts pretiniekos. Redzot, ka Vašingtonai nav "Ivanāns", pretinieks ļaujas provocēt līderus. Ovečkins karstasinīgi atbild un sekas ir visiem zināmas.

sermulis rakstīja: Kā cien. A. Puče vērtē Sotnieka sniegumu šosezon? Vai tas ir solis atpakaļ, stagnācija, vai varbūt progresējis?
Sotnieks spēlē labi - vienkārši, nepārcenšas, tieši tas, kas vajadzīgs stabilam Latvijas izlases aizsargam. Protams, pilnveidošanai nav robežu. Mazliet neizprotu Šuplera attieksmi pret atvēlēto spēles laiku un maiņu partneriem, bet - katram jau sava galva.

Violator: Ir informācija, kādēļ Sandis ir izlēmis nepalīdzēt Latvijas izlasei Vankuverā?
Pēc Turīnas olimpiskajām spēlēm viņš nolēma izlasē vairs nespēlēt, motivējot šo lēmumu ar jauno hokejistu paaudzi, kas ir cienīga aizstāt vecos... Viņš nekad nav teicis, ka domā spēlēt Vankūverā, nav mainījis domas.

Kā vērtē Sanda biežo spēlēšanu mazākumā, vai spēlē 4 pret 4. Manuprāt Sandis ir pašas sliktākās tīri aizsardzības dotības visā komandā, acis ciet jau kopš pirmajām spēlēm, kad Dinamo bija mazākumā ar Sandi laukumā. Pēdējā spēle NHL, kur Rons Vilsons uzticēja Sandim spēli mazākumā, lai Sandis formu uzlabotu, pirms plejofiem, bija katastrofa. 2 vai 3 reizes SJS mazākumā ielaida un visās reizēs Sandis bija laukumā.
Tiesa. Viņš savā NHL karjerā mazākumā ir spēlējis ļoti reti. Kāpēc RD treneris nolemj viņu izmantot šādā apmluā - jāprasa Šupleram. Tajā pašā laikā nedomāju, ka viņa sniegums mazākumā ir katastrofāls. Mēs vienkārši iztēlojamies, ka Ozoliņš būs kā monstrs - gan vārtus gūs, gan tos nosargās. Tā nav. Pavērojiet citu komandu līderus (aizsargus), tādi paši brīnumi laukumā kā Sandim - gan labā, gan piezemētā nozīmē.

Vai tā ir taisnība, kad Sandis pēc šīs sezonas domā beigt professionālā hokejista gaitas?
Ja viņš beigs karjeru, pats par to pateiks. Pagaidām nav šādus vārdus mutē ņēmis, bet galvā droši vien jau ir izdomājis - cik viņam kā hokejistam atlicis uz ledus.

Hipotenūza: Kāpēc piekriti ņemt dalību šajā projektā? Kad sāki darbu NRA, izteicies, ka tagad beidzot bus laiks ģimenei, draugiem, atputai, golfam.. Toreiz diezgan noraidoši izteicies pret atgriešanos sporta žurnālistikā. Pēdējā laikā gan redz gluži ko pretēju.. Sporta žurnālistika pievelk? Kontekstā, varbūt domā mest mieru NRA?

Par šo sadaļu- uzskatu, ka tā ir neveiksmīga. Šobrīd necentīšos pārlieicnāt ne Tevi, ne IJ, ne arī esporta lietotajus, kas krituši eiforijā. Neticu, ka šādā stāvoklī šim projektam ir ilgs mūžs. Jautājumi vienveidīgi, atbildes arī ar laiku tādas kļūs. Sabeigsiet nervus, atbildot uz visādām bimbambola atziņām...
Nekur jau no sporta žurnālistikas nevaru aiziet - esmu bijis pietiekami ilgi tajā iekšā, piesūcies ar visu, ko šīs profesija ir devusi vai ņēmusi. Vai šis projekts ir atgriešanās? Nezinu. Uzskatu, ka sportacentrs.com ir pelnījis arī šadu sadaļu. Par kvalitātēm - tās var vienmēr uzlabot, mainīt. Par ticību vai neticību - esmu piedzīvojis tik daudz dažādu projektu virzību, kuriem neviens netic, bet, kuri izdoddas, un otrādi - ir neizsakāmi liela ticība, bet - tie neizdodas. Jāstrādā - būs labi! Ar nerviem viss kārtībā, jo arī bimbambols ir tikai cilvēks.

ansiso: Bet kāpēc jūs tā kā, piemēram, Kreipāns, Cīrulis un vēl kāds vismaz dažus rakstus ik pa laikam Sporta Avīzei neuzrakstiet. Jo Jūsu interesantais skatījums uz lietām un vienkārši ļoti augstais intelekta līmenis žurnālistikā patiesi pietrūkst šai avīzītei
Par Sporta Avīzi gan esmu nolēmis - kā pieliku punktu tur pavadītajam laikam, tā palieku pie šīs apņēmības. Domas nemainīšu. Interneta vide ir mazliet savādāka, tās attīstība ir visai nosacīti saist;ita ar kvalitatīvo žurnālistiku. Domāju, ir vērts jaunajai paaudzei nolikt blakus ne tikai ziņu un anonīmus komentāru jūru, bet arī viedokļus, analīzi, cik nu atļauj zināšanas un pieredze. Redzu, ka starp komentētājiem daudz ir tādu, kas patiešām izcili orientējas sportā, vai kādā no sporta veidiem. Viņus bieži vien aprok jēlības... Pamēģināsim kopā sportacentrs.com platformai radīt ne tikai kvantititāti, bet arī kvalitāti. Līdzjutējs var tikai iegūt.

siikais62: Rīgas Dinamo apvieno visus līdzjutējus vienā kuplā pulkā un hokejs visiem liek aizmirst problēmas un nebūšanas. Ko tev nozīmē Rīgas Dinmo, kā žurnālistam un skatītājam?
Vispirms man Rīgas Dinamo ir darbs - novadīt spēļu studijas VIASAT Sport Baltic ēterā, uzdot jautājumus ekspertam, pavilkt viņu uz zoba utml. Žurnālists no skatītāja atšķiras ar to, ka pirmais nedrīkst būt līdzjutējs. Prieks par tautu, kas hokeja sakarā viļņojas. Pats esmu sevi pieradinājis pie kārtības, ka līdzjušana jāliek malā, ja vēlos padarīt daudzmaz godprātīgi savu darbu.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-12-09 14:33, pirms 15 gadiem
bimbaloni
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2009-12-09 14:59, pirms 15 gadiem
Experta cieniigas atbildes! TNX.

  +1 [+] [-]

, 2009-12-09 15:00, pirms 15 gadiem
baigi iepatikushaas shiis sadalas....!!Peedeejaa laikaa vispaar 90% laika ,ko pavadu internetaa ir sportcentra lapaa....!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-12-09 15:30, pirms 15 gadiem
Vispār Puče ir ok vecis.

p.s. Bimbambolam kārtējais uzbrauciens

  +6 [+] [-]

, 2009-12-09 15:58, pirms 15 gadiem
Sabeigsiet nervus, atbildot uz visādām bimbambola atziņām...
SITAS LABS

     [+] [-]

, 2009-12-09 16:10, pirms 15 gadiem
Par Ovečkinu un Vašingtonu gan nepiekrītu.Viņiem bija Brašīrs ,viens no labākajiem NHL policistiem,tāpēc Ovečkins nespēlēja savādak.Gluži vienkārši viņam tads stils un jaunības dullums vēl galvā.Kad vienreiz satraumēs sevi,nevis citus ,tad varbūt sāks domāt.

  -1 [+] [-]

, 2009-12-09 16:23, pirms 15 gadiem
jā, man arī ieinteresējusi šī lapa. Jau ieliku linku pārlūkoa augšpusē - būs jāieskatās vai ik dienu)

(btw, esmu viens no Dinamo abonementa vinnētājiem Apmeklēju katru spēli, un būšu arī šovakar)

  -1 [+] [-]

, 2009-12-09 17:02, pirms 15 gadiem
teksts "Par šo sadaļu- uzskatu, ka tā ir neveiksmīga. Šobrīd necentīšos pārlieicnāt ne Tevi, ne IJ, ne arī esporta lietotajus, kas krituši eiforijā. Neticu, ka šādā stāvoklī šim projektam ir ilgs mūžs. Jautājumi vienveidīgi, atbildes arī ar laiku tādas kļūs. Sabeigsiet nervus, atbildot uz visādām bimbambola atziņām..." ir mana jautajuma daļa, nevis atbildes.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2009-12-09 18:31, pirms 15 gadiem
Runājot par kvalitāti un kvantitāti. Pirms gadiem pieciem/sešiem te nebija tādas masveidības un sporta līdzjutēju diskusijas bija daudz interesantākas. Protams, arī tagad nereti ir interesanti palasīt komentārus un viedokļus.

Bet teikšu atklāti, pēdējā laikā galīgi neceļas rokas kaut ko komentēt, ja zini, ka auglīga diskusija neveidosies. Te pēdējā laikā daudz ir radikālistu, kuriem viss dzīvē ir vai nu "true", vai "false".

Prieks, ka daudzi (sevišķi hokeja sadaļas) domātāji (nosaukšu to tā) tomēr cīnās pret to masveida "jēē! Super! Prieks! Tas ir tāds, tas šitāds".

P.S. Vēl gribu pieminēt, ka esports ļoti ieguva (labu komentētāju ziņā), kad aizgāja "pa burbuli" hockey.lv.