Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Galvaspilsētas bez futbola kroņa

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Galvaspilsētas bez futbola kroņa
Berlīnes "Hertha" 1931. gada foto. Kopš tā laika nevienam Berlīnes klubam nav izdevies kļūt par Vācijas čempionu futbolā (neskaitot atsevišķi VDR).

Latvijas futbola virslīgas čempionātā jau pirms pēdējās spēļu kārtas ir skaidrs, ka Rīgai kroņa nebūs - čempionu titulu paņēma otras lielākās Latvijas pilsētas Daugavpils komanda "Daugava". Galvaspilsētā futbola kronis (arī Latvijas PSR laikā) ir bijis visbiežāk un Rīga nebūs nav tā galvaspilsēta, kurā jau ir noilgojušies pēc futbola kroņa ("Skonto FC" bija čempions 2010. gadā).

Visilgāk futbola čempions nav bijis Vācijas gavaspilsētā Berlīnē - jau kopš 1931. gada, kad uzvarēja "Hertha". Tiesa, ja atsevišķi skatās bijušo VDR, tad Berlīnes "Dynamo" pēdējo reizi kļuva par čempionu 1988. gadā. Taču tik un tā - ilgi Berlīnei nav futbola čempiona. Un tik drīz laikam nebūs, jo Bundeslīgā neviena Berlīnes kluba nav. "Hertha" šosezon spēlē 2. bundeslīgā un pašreiz atrodas 3. vietā, bet Berlīnes Fc "Union" ieņem 10. vietu. Tā ka vispirms Berlīnes komandai jāatgriežas Bundeslīgā.

Jau 54 gadus nav futbola kroņa Turcijas galvaspilsētā Ankarā. Pareizāk - tā tur nekad arī nav bijis! Pašreiz Ankaras "Genclerbirligi SK" turnīra tabulā no līderiem "Galatasaray" un "Antalyaspor" atpaliek par 7 punktiem, tā ka nekas nav neiespējams, taču - maz ticams

52 gadus futbola čempiona nav Skotijas galvaspilsētā Edinburgā. Pēc Glāzgovas "Rangers" aiziešanas uz 4. līgu konkurence par titulu kļuva mazāka, taču tas nenozīmē, ka mūžsenais "Rangers" konkurents "Celtics" tagad varēs iegūt čempiona laurus "pīpējot". Tieši Edinburgas "Hibernians" pašreiz kopā ar "Celtic" ir viens no Skotijas premjerlīgas līderiem, tā ka galvaspilsēta cer. Cita lieta, ka "Hibernians" daudzi uzskata tikai par daļēju galvaspilsētas komandu - proti, savulaik tā bija atsevišķa ostas pilsēta un tikai kopš 1920. gada ir Edinburgas ziemeļu rajons.

Šveicē neviena Bernes komanda nav bijusi futbola čempione jau 27 sezonas. Maz ticams, ka būs arī 2013. gadā, jo labākā no Bernes komandām "Young Boys" (tieši šis klubs 1986. gadā arī ieguva pēdējo titulu galvaspilsētai) pašreiz no līdera atpaliek par 16 punktiem...

Tālāk nāk Velsa - 20 gadi bez čempiona un vispār bez čempiona no galvaspilsētas. Futbola līga tika izveidota tikai 1992. gadā. Labākās Velsas komandas spēlē Anglijas premjerlīgā (Svonsija) un Čhampionship turnīrā (Kārdifa), bet citi galvaspilsētas Kārdifas klubi vispār spēlē Velsas zemākajās līgās.

Francijā čempionu no Parīzes gaida jau 18 gadus. Pagājušajā sezonā gandrīz sagaidīja, bet šosezon ir lielas izredzes beidzot sagaidīt - PSG dāsnie saimnieki ir sapirkuši ļoti spēcīgu sastāvu, tā ka titula iegūšana ir tikai laika jautājums. Pašreiz PSG un Marseļas "Olympique" ir pa 22 punktiem un tās dala pirmo vietu turnīra tabulā. Cīņā par titulu laikam reāli var iejaukties vēl tikai Liona, kaut gan... Kurš gaidīja, ka aizvadītajā sezonā uzvarēs Monpeljē klubs?

Slovēnijā futbola čempiona no galvaspilsētas nav 17 gadu. Šosezon ir cerības, ka Ļubļanas "Olimpija" atgriezīsies tronī - pašreiz tā tikai par 3 punktiem atpaliek no Mariboras (tiesa, "olimpieši" aizvadījuši par divām spēlēm vairāk).

13 sezonas nav bijis čempiona no galvaspilsētas kaimiņvalstī Lietuvā. Viļņas "Žalgiris" pēdējo reizi uzvarēja 1999. gadā un tieši šosezon tas atkal ir ļoti tuvu titulam, kaut gan ne tikai no Viļņas kluba ir atkarīgs turnīra galaiznākums. Lietuvas čempionātā ir atlikusi pēdējā spēļu kārta (11. novembrī) un pirms tās "žalgiris" par vienu punktu atpaliek no Paņevežas "Ekranas".

Itālijā 11 sezonas nav čempiona no Romas. Futbolā tur ir citas galvaspilsētas. Diezin vai kaut kas mainīsies arī šosezon - "Lazio" un AS "Roma" pašreiz no līdera un čempiona Turīnas "Juventus" atpaliek attiecīgi par 9 un 11 punktiem.

Citā mūsu kaimiņvalstī Baltkrievijā čempions no Minskas nav bijis 7 sezonas un arī šosezon nevienam Minskas klubam - pirmām kārtām jau "Dinamo" - neizdosies gāzt no troņa Borisovas BATE. Gandrīz tā pati Minska vien ir, taču arī, piemēram, Olaine vai Salaspils tomēr nav Rīga.

Vairāk nekā piecus gadus nav bijis futbola čempiona no galvaspilsētas Norvēģijā un Polijā - abās valstīs jau 6 gadus pēc kārtas uzvar kādas citas pilsētas klubs. Norvēģijā nekas nemainīsies, jo "Valerenga" atpaliek no līdera par 15 punktiem, turpretī Polijā Ekstraklasa čempionāta līdere ir tieši Varšavas "Legia", kas 2006. gadā arī bija pēdējā Varšavas komanda, kas ieguva titulu. Tuvākais sekotājs no "Legia" atpaliek tikai par 4 punktiem, tā ka visa galvenā cīņa vēl priekšā.

Pa 5 gadiem nav čempiona no galvaspilsētām Krievijā, Kazahstānā un Rumānijā. Kazahstānas čempionāts jau beidzies un tur titulu ieguva Karagandas "Šahtjor", bet tā sastāvā - arī Eduards Višņakovs. Astanai atkal jāgaida un jācer. Krievijā Maskavas CSKA, kura rindās spēlē Aleksandrs Cauņa un drīz var nokļūt arī 18 gadus vecais Valerijs Šabala, ir premjerlīgas līderis, taču tikai par punktu atpaliek tuvākais sekotājs (CSKA arī bija beidzamais čempions no Maskavas). Rumānijā Bukarestes "Steaua" ir visiem priekšā 8 punktus, tā ka rumāņiem laikam atkal būs futbola čempions no galvaspilsētas.

  +3 [+] [-]

, 2012-11-09 15:54, pirms 12 gadiem
interesanti