Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Autors: Dainis Āzens

Kāpēc mums vajadzīgs Andris Biedriņš?

Pirms Eiropas čempionāta basketbolā viens no vārdiem, kas tika staipīts apkārt visbiežāk, bija Andra Biedriņa vārds – būs, nebūs, kad būs, ko dos? Tas, ka viņa nebūs Slovēnijā, bija paša sportista lēmums, bet tas, kā spēlē izlase šobrīd, lielā mērā ir izlases vecākā trenera Ainara Bagatska atbildība.

Pirms izlases treniņnometnes lielākās spekulācijas saistījās ar triju basketbolistu vārdiem, kuri pēdējā laikā izlasi nav pārstāvējuši, - Biedriņu, Kasparu Kambalu un Kristapu Valteru. Vai kādu no viņiem vajag? Vai viņš kaut ko var izlasei dot, vai kaut ko tai atņemt? Saprotams, ka piedāvājums tika izteikts tikai Biedriņam. Kāpēc pārējie netika pie šī goda, jāprasa ne tikai vecākajam trenerim Ainaram Bagatskim, bet uz to paškritiski jāatbild arī abiem basketbolistiem. Ja trenera skatījumā mīnusu ir vairāk nekā plusu, atvainojiet, veči...

Biedriņa sakarā treneris tā kā gribēja, Andra aģenti tā kā arī, bet pats basketbolists tā kā gribēja, tā kā ne. Ja jau izlēma, ka nepārstāvēs izlasi, tātad negribēja. Un nevajag kārt makaronus uz ausīm, ka tas jaunā kluba dēļ, jo 27 gadu vecumā neko kardināli jaunu neiemācīsies, bet izlases gatavošanās periods arī Andrim būtu labu labais. Turklāt spēlēšana nedaudz zemākā līmenī par NBA, kur Biedriņš jau baidās mest pa grozu, varbūt dotu pozitīvu grūdienu viņa karjerai, jo basketbolista karjera (par to gan lietpratēju domas ir atšķirīgas) turpināsies ne tikai nākamajā sezonā, kas Andrim NBA var kļūt par pēdējo. Labi, ka atteikums notika jau treniņprocesa sākumā, jo viens ir spēles modeli veidot ar vienu no potenciālajiem līderiem zem groza, otrs – citu bez Biedriņa zem ķoča.

Pirmajos divos mačos un uzvarās pār Bosniju un Hercegovinu un Melnkalni nevienu brīdi nelikās, ka mums kaut kā zem groziem trūkst – kādi esam, tādi esam. Cīņā ar leišiem gan tā kā gribējās paskaitīt tos, kas vēl varētu nākt pretī visiem Motejūniem, Valančūniem, Lavrinovičiem un Co, jo cīņa zem groza tika zaudēta pa tīro. Arī pret serbiem bija uzskatāmi redzama atšķirība starp Latvijas kaluma centriem un NBA veci Nenadu Krstiču, kurš šobrīd ir viens no labākajiem sava aroda piepratējiem Eiropā. Lielā mērā tieši ar garo galu mēs zaudējām abas spēles Jesenicē, bet vai kas diži mainītos, ja Biedriņš būtu Slovēnijā?

Atcerēsimies, ko pēc iekļūšanas Eiropas čempionāta otrajā kārtā teica komandas kapteinis Jānis Blūms, kurš iepriekš bija minējis, ka nedaudz nožēlo to, ka veselības dēļ nepalīdzēja izlasei iepriekšējā vasarā. Viņš pirms izšķirošā mača piesauca visu spēlētāju vienotību un komandas garu. Vai Andris Biedriņš izlasei varēja palīdzēt Slovēnijā? Nepretendējot uz Delfu orākula amatu, subjektīvi pieņemu, ka nē. Lai spēlētu izlasē, tas ir, pirmkārt, jānopelna. To Andris tā kā būtu izdarījis ar savu iepriekšējo karjeru. Ja ne uzreiz saņemt Slovēnijas brauciena ceļazīmi, tad pierādīt šīs darbības pamatotību treniņos. Otrkārt, izlasē ir jāgrib spēlēt, un šīs gribēšanas Biedriņam šovasar nebija. Ko nozīmē sportu atēdies un pienākumu, nevis aicinājumu pildošs sportists, esam varējuši novērot arī daža laba hokejista gaitās pavasaros pasaules čempionāta laikā. Un motivēts, bet ne tik meistarīgs basketbolists, noteikti ir vērtīgāks komandā nekā bez uguntiņas acīs spēlējošais. Jā, varbūt izcīnījām kādu bumbu mazāk, taču komandā nebija „zvaigznes”, kas ar nemotivētu rīcību varētu dzīt ķīļus komandas gara veselībā.

Ja skatāmies Biedriņa varējumu NBA pēdējās sezonās, tad specialitāte ir bijusi dolāru iekasēšana, aizsardzība un piezīmju pelnīšana, pat ne atlēkušo bumbu vākšana. Šajā izlases modelī piezīmi aizsardzībā var uzsist jebkurš. Atlēkušo bumbu vākšanā izteikta līdera nav, bet uzbrukumā no abiem centriem (Andrejs Šeļakovs un Mārtiņš Meiers) otrais šobrīd ir krietni priekšā Biedriņam, bet pirmais par šā brīža Andri vismaz psiholoģiskajā ziņā neizskatās sliktāk un var pārsteigt pretiniekus. Par ko es te? Jāspēlē tiem, kas ir izlases rindās. 2011.gadā jaunais izlases modelis par spīti pieciem zaudējumiem nopelnīja cieņu Lietuvā. Pagājušogad bez iepriekšpieminētajiem izlasē nebija Blūma, Janičenoka, Šķēles, bet izlase cīnījās un kvalificējās finālturnīram. Un tas tāpat kā vienības spēles zīmējums ir arī vienības trenera Bagatska nopelns. Jāpiekrīt Kristapam Janičenokam, ka nav pār plecu jāskatās uz tiem, kuru nav. Latvijas izlase ir uzvarējusi trīs no četriem dienvidslāvu mantojuma pārstāvjiem savā grupā Jesenicē, un tas ir noticis bez Biedriņa. Kā būtu ar Biedriņu, neuzzināsim, bet tur vainīgi ir ne jau tie, kas izcīnīja uzvaras Slovēnijā... Kā būs nākotnē, tas ir paša Biedriņa rokās (galvā).


, 2013-09-09 23:16, pirms 11 gadiem
da lai tas biedriņš iet lasīt sēnes. cik var. mums ir 12 džeki (+ treneri un personāls), kas cīnās par Latviju, cienīsim viņus un nenoniecināsim, nepārtraukti piesaucot dažus...
, 2013-09-09 23:52, pirms 11 gadiem
Esoshais Biedrinsh noteikti izlasei nav vajadziigs, ar motiveetu Biedrinju, vareetu buut 5-0 uzvaras. Bet nu ja cilveekam dzivee noziime ir tikai $ tad ir taa kaa ir. Malachi chalji, kas ciinaas Sloveenijaa apetiite pieaug eedot ciinaamies par 1/4daljfinaalu!
, 2013-09-10 00:07, pirms 11 gadiem
Hallo mosties - raksts vismaz 2 mēnēšus par vēlu
, 2013-09-10 00:08, pirms 11 gadiem
raksts Kreipāna stilā.. Aprakstīts un nokomentēts tas, ko lielākā daļa sporta sekotāji paši redz. Bez nekādas pievienotās vērtības. Vienkārši daudzu populāru viedokļu un redzējumu apkopojums..
Principā autors ir nostājies vienā no divu valdošo viedokļu pusēm bez jebkādas oriģinālas pieejas šim jautājumam, kas padarītu šo rakstu interesantāku.
, 2013-09-10 01:18, pirms 11 gadiem
diemžēl no Biedriņa vairs ir tikai atmiņas par viņa sniegumu pirms diviem,trīs gadiem,sorry,bet nu nevar nepaiet bez sekām pāris gadi,kad pa grozu tā īsti nav uzmests,tik atmesta bumba kādam uz trīspunktu līnijas,nu neticu,ka ja Andris tagad atbrauktu uz Eiropas čempi,sāktu mest un plosīties laukumā
, 2013-09-10 07:40, pirms 11 gadiem
Basketbola prasmju zinjā noteikti noderētu, manuprāt Biedrinš visus basket fanus ir nedaudz izlutinājis, tādu sniegumu kaa vins rādiija 2006 -2009 gadā reti kurš no vinja gaidiija. Nav jau viņš nekad bijis kāds basketbola virtuozs, fiziskie parametri, sportiskās formas uzturēšana jā, acīmredzot nevelk vairs tādā režīmā trenēties. Pat bez izcilas fiziskās sagatavotības kā 2006/2007 & 2008/2009 sezonās, viņš vēl joprojām ir NBA līmeņa spēlētājs un visticamāk arī būs, vismaz rezervists.
Kā persona diemžēl nulle šobrīd Latvijas basketbolā. Aizbēgšana ar LV izlases komandas biedra sievu jau vien daudz ko par cilvēku liecina. Tā muļļāšanās ar spēlēšu nespēlēsu...............Gadi gan iet kautkāda dzīves pieredze tiek uzkrāta, varbūt arī garīgajā ziņā kautkas mainīsies. Kurš gan nekļūdās.

Ja gribēs spēlēt protams labi un lai spēlē, negribēs arī labi. Nevajag viņam tik daudz uzmanības pievērst.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-09-10 08:58, pirms 11 gadiem
Kāda vēl gatavošanās jaunajai sezonai un klubam. Purvciema Klondaikā vien dzīvojas!!!
, 2013-09-10 09:04, pirms 11 gadiem
Elephant rakstīja: Kāda vēl gatavošanās jaunajai sezonai un klubam. Purvciema Klondaikā vien dzīvojas!!!
Vēl viens garīgās atīstības rādītājs, Purvciemā vienroci raustīt. ...........vienreiz tak prātam mājās jānāk!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-09-10 09:27, pirms 11 gadiem
Kāpēc vsp mums šāds raksts vajadzīgs???
Ko tas dod?
Nu nevar cilvēks normāli izbaudīt paveikto un vnk priecāties ... jāķēzās uzreiz par nebūšanā!
, 2013-09-10 10:28, pirms 11 gadiem
Nevajag aizmirst ka Biedrinam priekshaa ir arii Porzingis un Pasecniks.
Lai gan pats Biedrins par to skali smietos, bet tas tapeec ka vinsh neredz sevi no malas vai arii negrib redzeet.
, 2013-09-10 11:28, pirms 11 gadiem
NilsK rakstīja: diemžēl no Biedriņa vairs ir tikai atmiņas par viņa sniegumu pirms diviem,trīs gadiem,sorry,bet nu nevar nepaiet bez sekām pāris gadi,kad pa grozu tā īsti nav uzmests,tik atmesta bumba kādam uz trīspunktu līnijas,nu neticu,ka ja Andris tagad atbrauktu uz Eiropas čempi,sāktu mest un plosīties laukumā
Varbūt daudz arī neiemestu, bet arī Krstičs nevarētu pēc kārtas piecus iemest, pie tam vēl 3 ar soda metienu.
, 2013-09-10 11:55, pirms 11 gadiem
Raksts pilnīgi nelaikā un nevietā! Pietiek neskaitāmas reizes bezjēdzīgi atgremot vienu un to pašu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

2015.gada abonentiem - piesakies pieejai sadaļai "Vienos Vārtos" šeit!

Lūdzu reģistrējies, lai saņemtu "Viens Vārtos" bezmaksas abonementu 2015.gadam. Šis pakalpojums ir pieejams tikai žurnāla „Sporta Avīze” drukātās versijas gada abonentiem. Pieeja sadaļai "Viens Vārtos" tiks pieslēgta trīs darba dienu laikā. Ja Tev rodas jautājumi vai neskaidrības, sazinies ar mums, rakstot uz e-pastu janisc@sportacentrs.com vai zvanot uz mobilo tālruni +371 26158730.
Ernests Gulbis
Foto: AP/Scanpix
42

Gulbis atgriešanās spēlē parāda raksturu un uzvar trīs setu cīņā

Atgriežoties kortā pēc pusgada pārtraukuma, uzvaru izcīnīja Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis, kurš Roterdamā notiekošā ATP 500 turnīra kvalifikācijas pirmajā mačā ar 6:7(6), 7:5, 6:3 pieveica ukraini Serhiju Stahovski.
Varbūt Laurim Dārziņam vārtus liedz gūt jaunā maska?
Foto: Romāns Kokšarovs/f64
6

Rīgas „Dinamo” stūrakmenis – psiholoģija un/vai laiks?

Vakar,1.oktobrī, Rīgas „Dinamo” aizvadīja izbraukuma spēli, piekāpjoties Bratislavas „Slovan” komandai, kurai viesos iepriekš rīdzinieki nebija kapitulējuši. Zaudējums bija sāpīgs un par iemeslu tam bija?... To zina vien treneri, taču kuluāros rakstītais un rādītais liek secināt, ka zaudējumu iemesli nav parādījušies tieši tagad (Bratislavā) – tie, iespējams, krājušies jau no sezonas sākuma...