Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

KHL: ar naudu par prestižu

KHL: ar naudu par prestižu
Sanktpēterburgas SKA šīsvasaras nopietnākajam jaunpienācējam vārtsargam Jevgeņijam Nabokovam 24 miljoni USD Krievijā šķiet vērtīgāki par NHL klubu solījumiem
FOTO: "Reuters"

Rīgas "Dinamo" KHL sezonas pirmos pretiniekus Sanktpēterburgas SKA vasarā papildināja tādi pazīstami krievu hokejisti no NHL kā Jevgeņijs Nabokovs, Maksims Afinogenovs un Deniss Grebeškovs. SKA kluba boss Aleksandrs Medvedevs, kurš ir arī "Gazprom" un KHL vadītājs, uzsver, ka nav svarīgi, cik izmaksās NHL hokejistu pārvilināšana. Galvenais - paaugstināt KHL prestižu.

KHL cenšas ieturēt taciņu, ko garu gadu laikā ieminusi NHL. Cenšanās ir laba lieta, pagaidām gan neko daudz nesanāk (lai gan okeāna viņā pusē krievu līgu sāk respektēt), īpaši infrastruktūras attīstībā, profesionalitātē, taču vienā ziņā "Medvedevs un Co." var sist pušu aizokeāna celmlaužus - finansēs.

Lieliski intervijā pateica viens no NHL spīdekļiem Aleksandrs Ovečkins, kam pat prātā neienāk, iespējams, biezāku rubli samainīt pret plānāku, bet prestižāku dolāru. "... KHL šobrīd var sacensties ar NHL tikai finansiālajā ziņā (arī nodokļu apjoma starpības dēļ - A.P.). Jā, un tikai tāpēc, ka nav algu griestu. Formāli tādi ir, taču visi zinām, kā patiesībā Krievijā viss notiek," tā Ovečkins. "Paskatieties uz SKA. Cik zvaigžņu vienā komandā! Nedomāju, ka viņi visi iekļaujas algu griestos".

Nu ja, kādu gan "piķi" vajag, lai vienā KHL klubā sapulcinātu 14 spēlētājus ar NHL pieredzi, kuri kopumā pasaules hokeja spēcīgākajā līgā aizvadījuši 102 sezonas...

Šovasar vien Medvedeva klubam pievienojās trīs cienījami vīri - ilggadējais Sanhosē "Sharks" pirmais numurs vārtos Jevgeņijs Nabokovs (10 sezonas NHL), noslēdzot līgumu uz četriem gadiem (it kā par 24 miljoniem USD), desmit gadus NHL aizvadījušais uzbrucējs Maksims Afinogenovs (395 rezultativitātes punkti "Sabres" un "Thrashers" rindās), kam vienošanās ir vēl garāka (4+1), kā arī aizsargs Deniss Grebeškovs ar piecām sezonām četros NHL klubos aiz muguras (līgums uz diviem gadiem).

Atcerēsimies, ka SKA ir arī 16 (!) sezonas NHL spēlējušais Sergejs Zubovs (viņam gan nu jau palikuši 40 gadi), Aleksejs Jašins ar 12 gadu NHL pieredzi (drīz būs 37 vasaras aiz muguras), Sergejs Briļins, kam NHL pieredze ir velna duča sezonās (36 gadi). Vēl taču ir Vitālijs Višņevskis, Andrejs Zjuzins, Petrs Čajāneks...

Skaidrs, ka SKA ne tikai pārsniedz KHL algu griestus, bet dara to nekaunīgi. Daudziem skauž, un ne velti tieši SKA var uzskatīt par KHL līdzjutēju neieredzētāko klubu.

Taču SKA un "Gazprom" ir tik bagāts, lai maksātu luksusa nodokli, kas sarucis līdz 30% (vēl pagājušogad runāja, ka cipars būs 75%...) no summas, par kādu pārsniegti algu griesti. "Es to nosauktu par "nodokli, lai labākie hokejisti atgriežas Krievijā," uzsver Medvedevs.

Un nav svarīgi, cik tas maksās. Vienā no augusta KHL komandu galotņu sanāksmēm par šo tēmu tika runāts, un izrādījās, ka līgā ir seši klubu, kuri atzīst algu griestu pārsniegšanu (apzinātu) - SKA, Omskas "Avangard", Magņitogorskas "Metalurg", Kazaņas "Ak Bars", Ufas "Salavat Julajev" un Jaroslavļas "Lokomotiv".

Medvedevs uzsver, ka 30% nodoklis (jeb tā samazinājums) ļauj klubiem godīgi atzīt algu griestu pārsniegšanu un nemeklēt ceļus negodīgām spēlītēm - iziet no pavēņa. "Ja strikti ierobežotu klubus ar algu griestiem, mēs zaudētu cerības atgriezt mājās spēcīgus spēlētājus. Un ne tikai uz "Gazprom", bet arī citu lielo Krievijas kompāniju rēķina," izsakās KHL prezidents.

Tomēr atcerēsimies Iļjas Kovaļčuka līguma sāgu. SKA bijusi gatava piedāvāt savai krievu zvaigznei NHL adekvātu līgumu (hokejista krievu aģents pat izteica ultimātu NHL divu dienu laikā tikt skaidrībā ar atkārtotās vienošanās pieņemšanu vai nepieņemšanu, kas gan izskatījās pēc teātra), tomēr Iļja (ne bez ģimenes - savas mammas un arī lietuviešu sievas Nikolas - uzstājības) izlēma cīnīties līdz pēdējam par savu līgumu ar Ņūdžersijas "Devils", pie kā arī tika. Te gan jāatgādina, ka Kovaļčukam ir tikai 27 gadi...

Skaidrs, ka Medvedevam sāp netikšana pie Kovaļčuka, taču paša hokejista izvēle ir labi saprotama. Kā izteicies Ovečkins: "Vai es varētu NHL samainīt pret naudu? Ja varētu, tad jau būtu Krievijā, jo piedāvājumi ir bijuši". Droši vien to pašu teiktu Jevgeņijs Malkins un citas krievu NHL zvaigznes spēku pilnbriedā.

Savulaik arī Jašins atgriezās Krievijā, un tikai tāpēc, ka NHL viņa zvaigzne gāja uz rietu. To pašu var teikt par Sergeju Fjodorovu. Ar zināmām atrunām arī par Jaromīru Jāgru, kam Krievijā maciņu pildīt, domājams, ir vieglāk, un arī dzīve jautrāka. Bet ko lai saka par Maskavas "Spartak" jaunieguvumu vārtsargu Dominiku Hašeku, kam jau 45 gadi un nekādu izredžu vēlreiz mēģināt NHL. Bet KHL ar šo vīru iegūšanu lepojas.

SKA jūtas gandarīta par jaunpienācēju Afinogenovu, kurš pagājušosezon no Atlantas "Thrashers" saņēma nieka 800 000 USD (lai gan tika pie 61 punkta) un bija vīlies darba apmaksā un nākotnes perspektīvā, lai gan ar saviem ledus cipariem vasarā varēja kaulēties ar jebkuru NHL klubu.

Medvedevs, protams, var starot par tāda vīra kā Pavols Demitra ienākšanu KHL saimē (16 sezonas NHL, parakstīts viena gada līgums ar Jaroslavļas "Lokomotiv"), kam pareģo šīs sezonas labākā debitanta statusu. Taču arī viņam drīz jau būs 36 gadi, veselība ne no tām labākajām...

Kā redzams, pagaidām KHL spēj pulcēt tos NHL vīrus (pārsvarā savus tautiešus), kam vecuma vai veselības problēmu dēļ karjera okeāna viņā pusē gāja uz norietu, vai arī tos, kurus iekārdināja KHL biezais maks. Protams, kā rets izņēmums ir Latvijas patriots Sandis Ozoliņš. Izskanēja runas, ka Krievijā varētu karjeru turpināt divkārtējais Stenlija kausa gredzena ieguvējs Vjačeslavs Kozlovs, kura pakalpojumiem vistuvāk esot Maskavas CSKA, taču 38 gadus vecais uzbrucējs vēl "laužas".

Lai vai kā, bet Ovečkinam taisnība par visiem 100% - KHL ar savu Ziemeļamerikas māmiņu pagaidām var konkurēt tikai finansēs. Par prestižu šobrīd lieki runāt, un ne jau visu var nopirkt par naudu.

     [+] [-]

, 2010-09-09 17:39, pirms 14 gadiem
Kam tad Medvedevs kā SKA prezidents to luxury nodokli maksā?

     [+] [-]

, 2010-09-09 18:14, pirms 14 gadiem
Kreipāns tiko teica, ka kopā sanāk 114 sezonas pa visiem spēlētājiem nevis 102

  +3 [+] [-]

, 2010-09-09 18:15, pirms 14 gadiem
bet nu viņam arī bumba lido hokejā gar vārtu stabiņu

     [+] [-]

, 2010-09-09 20:37, pirms 14 gadiem
...naudas maisi turpina zaudēt Rīgas "Dinamo"!!!

     [+] [-]

, 2010-09-09 22:32, pirms 14 gadiem
Vai tiem kaimiņiem vienreiz neaizies ka ar zvaigznēm nekā laba nebūs? Cik vēl reizes lielais Sarkanais vāģis ir janostumj no ceļa, lai to saprastu ??

     [+] [-]

, 2010-09-10 11:01, pirms 14 gadiem
A tjipa OZO nav veterans

     [+] [-]

, 2010-09-10 12:40, pirms 14 gadiem
Rai4a rakstīja: A tjipa OZO nav veterans
runa gāja par naudu...