Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Traģēdija Jaroslavļā. Krievijas īpatnības

Traģēdija Jaroslavļā. Krievijas īpatnības
Spēle starp "SJ" un "Atlant" pārtraukta...
Foto: AP/Scanpix

Aviokatastrofa Jaroslavļā, kurā Latvijas hokejs ir zaudējis vienu no saviem visu laiku labākajiem aizsargiem Kārli Skrastiņu, varbūt arī ir nejaušība, taču tā kopā ar citiem notikumiem saliekas kopā kā puzles gabaliņi.

Nav zināms, cik veca bija lidmašīna, ar kuru savā pēdējā ceļojumā devās Jaroslavļas „Lokomotīves” hokejisti, taču šo lidmašīnas tipu („Jak-42”) sāka ražot jau 1980. gadā. Iespējams, ka pa vairāk kā 30 gadiem nekas daudz aviobūvniecībā nav mainījies, tomēr vēlēšanās par visām varītēm turēties pie nacionālās rūpniecības paraugiem ir vedusi pie biežām aviokatastrofām gan Krievijā, gan Krievijas lidsabiedrībās. Parasti gan lidmašīnas ir bijušas mazākas vecāka modeļa, bet upuru skaits – pieticīgāks. „Krievijas aviācijas īpatnībās” viens ir Krievijas lidmašīnu konkurētspēja ar to ārzemju analogiem, otrs – tehniskā personāla un pilotu vēlme visu izdarīt, kā nākas, nevis cerēt, ka šoreiz varbūt nekas nenotiks. Iespējams, arī citur pasaulē tik bieži kā Krievijā krīt lidmašīnas, taču mums jāsamierinās ar domu, ka esam Krievijas interešu sfērā un tās medijos paustais līdz mums atnāk ātrāk nekā, piemēram, no Dienvidamerikas.

Tāpat nepārsteidz, ka pagājušā gada sākumā pie Smoļenskas aviokatastrofā bojā gāja Polijas prezidents ar svītu. Par iemesliem vēl tiek spriests, taču faktus nevar apstrīdēt. Pirmkārt, tā bija krievu ražota lidmašīna „Tu-154”, otrkārt, tā tikko kā bija atgriezusies no kapitālā remonta, bet, treškārt, tāpat avarēja, uz Krievijas zemes. Lai nu paliek sazvērestības teorijas, bet es nejaušībām neticu.

Nākamais ķēdes posms – talantīgā krievu hokejista, Omskas „Avangard” talanta Alekseja Čerepanova nāve Čehovas ledus arēnā spēles laikā pret turienes „Vitjaz”. Ne jau pats fakts toreiz izsauca pamatotu sašutumu, kaut gan arī tas nav normāli, ja deviņpadsmitgadīgi hokejisti mirst laukumā, bet gan tas, ka nebija iespējams nekavējoties sniegt medicīnisko palīdzību. Kad pēc 12 minūtēm atbrauca ātrās palīdzības mašīna, defibrilatoram, kas domāts sirdsdarbības atjaunošanai, bija bojāts akumulators... Nebija ierēķināts, ka šodien mirs hokejists. A varbūt nekas nenotiks?

Nākamais gadījums – pagājušās sezonas 12. decembra spēle Kazaņā starp vietējo „Ak Bars” un „Dinamo Rīgu”. Vārti mačā netika gūti vairāk kā piecdesmit minūtes. 53. minūtē skaitliskajā vairākumā vadībā izvirzījās mājinieki, bet „Dinamo” pēc nedaudz vairāk kā divām ar pusi minūtēm rezultātu izlīdzināja – skaitliskajā vairākumā „vainīgais” bija Mārtiņš Karsums. Tūlīt pretuzbrukumā no Miķeļa Rēdliha ripa iespurdza mājinieku vārtos. Ilgi videotiesnesis vērtēja, vai vārti gūti pareizi. Kaut arī mājinieku aizsarga žņaugos Miķelis nebija spējīgs izdarīt nevienu apzinātu kustību ne ar kāju, ne roku, tiesnesis lēma par labu mājiniekiem. Tur tikai aklais varēja saskatīt kādu pārkāpumu no Rēdliha puses. Tiesnesis... bija akls...

Tūlīt „Ak Bars” iemeta arī uzvaru nesošos vārtus, un... sākās skaidrošanās, kas beidzās ar gandrīz vienprātīgu verdiktu, turklāt ne tikai „Dinamo” nometnē, ka vārti bija jāskaita. Ja nemaldos, līdz sezonas beigām tiesnesis tika atstādināts no pienākumu pildīšanas. Kas tur bija? Naudas piesolīšana par apzinātu kļūdu? Vēlēšanās izpatikt Tatarstānas vadītājiem, kas biezā slānī bija sanākuši uz maču? Lai kā arī tur būtu, reizēm tikai KHL prezidenta, kurš vienlaikus vada arī vareno Sanktpēterburgas SKA, Aleksandra Medvedeva iejaukšanās ir ļāvusi atgriezties realitātē dažām hokejā esošām personām. Piemēram, kā 2009./2010. gada pleiofu pirmajā kārtā, kad dinamieši vareno SKA jau bija izģērbuši līdz jostasvietai un soģi sāka zāģēt mūsējos. Tikai Medvedeva „parunāšanās” ar tiesnešiem atjaunoja kārtību un nosacītu bezkaislīgumu laukumā.

Vēl viens uzskatāms līgas bezdarbības piemērs ir nespēja vai nevēlēšanās tikt galā ar Čehovas „Vitjaz” kaušļiem. Droši vien, ka šajā jomā kādi mēri tiks pieņemti tikai tad, kad kādu no hokejistiem nositīs.

Ja līga pretendē uz pasaules varenākās statusu, apdzenot NHL (pašapziņas krieviem nekad nav trūcis), tad arī sīkumos tai jābūt labākai par aizokeāna līgu. Ja NHL norāda komandas budžetu un ir zināmas hokejistu algas, neko tamlīdzīgu neesmu dzirdējis par KHL, kur joprojām oligarhi (latviešu politiķu savas bezdarbības maskēšanai piesauktie Šlesers, Lembergs un Šķēle šķiet pūkainas rotaļlietas) atmazgā savus naudas līdzekļus un nemirkšķinādami pārkāpj it kā noteiktos algu griestus. Turklāt nemaksājot nodokļus. Pašreiz KHL reizēm atgādina veco ļaužu pansionātu Krievijas un citu valstu hokejistiem, kuri grib saņemt tikpat cik NHL, bet strādāt mazāk. Cik tāda līga ir dzīvotspējīga, ja nav kreisās naudas, apliecināja WHA aiz okeāna pagājušā gadsimta 70. gados.

Nezinu, ko solīja tam pašam Omskas „Avangarda” līderim čehu leģendai Jaromiram Jagram, ja viņš piekrita spēlēt KHL, turklāt darīja to vairākas sezonas, taču ir skaidrs, ka, aizbraucot uz NHL, viņš nodemonstrēja, ka krievu tikumi viņam ir apriebušies. KHL daudzās lietās cenšas kopēt NHL, cerot, ka tā ātrāk „panāks un apdzīs” amerikāņus un kanādiešus. Cerot uz attīstību kvantitatīvi, nevis kvalitatīvi, arī „Dinamo” tika piedāvāta vieta līgā, tāpēc tur spēlē Minskas „Dinamo”, „Baris” no Kazahstānas un no šīs sezonas arī slovāku „Lev”. Lai demonstrētu, ka līgai iet arvien labāk, ka tā plešas. Tur varētu tikt iesaistīti kaut vai Ēģiptes „Monarhi” ar Krievijas spēlētājiem un naudu, ja Tutanhamona pēcteči uz šādu avantūru parakstītos. Nauda nevar atsvērt visu, tāpēc ne visi dodas spēlēt hokeju uz Krieviju, lai paciestu pastāvīgās neērtības, infrastruktūras un kultūras trūkumu kaut vai tajā pašā saskarsmē.

Piekrītu, līga ir jauna, mācās no savām kļūdām un progresē, taču ir lietas, kuras, ja uzrakstītas uz papīra, apstiprinātas, tad arī jāizpilda. Krievijā tā nenotiek, jo liela porcija domā pēc principa „a varbūt šoreiz nekas nenotiks”. Kāpēc par to runāju līgas sakarā? Tāpēc, ka līga tāds pats samazināts valsts spogulis vien ir. Taču krieviem vajadzētu atcerēties vienu lietu – ja viņi grib iesaistīt savās rindās arī kādus normālu valstu, domātas – Eiropas attīstīto, nevis to, kas tās mēģina panākt, klubus, ir jābūt kārtībai, nevis bardakam. Augusta pirmajā pusē iznāca parunāties ar „Dinamo Rīga” jauno galveno treneri somu Peku Rautakalio, un vakardienas traģēdijas sakarā prātā nāk viņa vārdi: „Somijā ar interesi raugās, kā līga (KHL) attīstīsies.” Starp citu, lielo interviju par Rautakalio hokejista un trenera gaitām, vīna biznesu, dzīves uztveri, principiem, golfu, tuksnesi un citām interesantām atziņām varēsiet lasīt jau pēc nedēļas – 15. septembrī iznāks „Sporta Avīzes” KHL sezonas sākumam veltītais 192 lapas biezais hokeja speciālizdevums.

Kā jūs domājat, kāpēc somi raugās, kāpēc KHL jau nav iestājies vismaz pirmais Somijas klubs? Kāpēc tur ir tikai atsevišķi somu hokejisti? Tāpēc, ka viņi negrib iesaistīties apšaubāmos pasākumos. Viņi nogaida, lai redzētu, kā līga atrisinās savas pašreizējās grūtības, un vai atrisinās. Viņi saprot, ka viegli izjaukt esošo, gadu gadiem uzturēto sistēmu, bet izgāšanās gadījumā grūti to sastutēt atpakaļ. Krievijā nesaprot, kāpēc visi tagad nemetas tās (KHL) apskāvienos, taču tiek aizmirsts, ka bez tā, ka līgā potenciāli tiek spēlēts otrs labākais hokejs pasaulē un algu maksāšanā KHL klubi reizēm var mierīgi pārspļaut NHL klubus, hokejs, piemēram, tajā pašā Somijā ir ļoti populārs, pats populārākais sporta veids valstī. Somi skatās, zviedri, šveicieši, bet viņiem ir sakārtots iekšējais čempionāts. Vai nāks arī uz KHL spēlēm? Mums ir atmiņas un nostaļģija pēc Rīgas „Dinamo” spēles, kad tā bija iespēja iekost valstij, kas mūs anektējusi. Ne šveiciešiem, ne zviedriem, ne somiem (viņiem ir zviedri) šādas nostaļģijas nav, bet vietā piedāvātajam produktam bez spīdīga papīrīša prasās redzēt arī konfektes izskatu. Ne velti arī čehi uzlika veto savas komandas iesaistīšanai KHL. Savukārt mēs esam līgai vajadzīgi kā reklāmas rullītis, lai apliecinātu, ka vismaz vienā vietā, Rīgā ir jēdzīgi līdzjutēji, māk strādāt menedžments un ka pēc pāris gadiem arī citās pilsētās tā būs. Nu, pēc gadiem piecdesmit... Pēdējo piebildi gan potenciālajiem sadarbības partneriem nesaka. Šī aviokatastrofa liks daudziem teicamiem hokejistiem trīsreiz, piecreiz un septiņreiz pārdomāt, vai ir vērts doties uz valsti, kurā krīt lidmašīnas ar hokejistiem.

Ir gājuši bojā daudzi izcili hokejisti, ir izpostīts „Lokomotīves” kluba vairāku gadu darbs, iespējams, šā gada Gagarina kausa izcīnīšanai. Tagad līgai būs iespēja parādīt, ka tā var tikt galā ar grūtībām. To liks aiz auss potenciālie sadarbības partneri un potenciālie klubi, kas varētu iesaistīties līgā. Lielā mērā no šīs rīcības atkarīga KHL nākotne. Ko darīt „Dinamo Rīgas” hokejistiem un klubam? Jau stāties ārā no līgas un meklēt darbu citur? Baidīties, ka ar mums var iziet tikpat plāni kā „Lokomotīves” hokejistiem? Hokejistiem jāizrāda pēdējais gods Kārlim un jāturpina spēlēt. Ja jau esam iebāzuši galvu šajā cilpā un esam starp labākajiem vismaz menedžmentā un ekonomiskā līdzekļu apsaimniekošanā, turklāt kāds par to maksā, kāpēc nespēlēt? Valsts čempionātu „Dinamo” negrauj, jo varbūt tāds ir bijis vienu sezonu 90. gadu vidū. Var spēlēt savās mājās, arī algas ir krietni labākas kā lielajā vairumā piedāvājumu ārpus KHL. Tas jāizmanto, jāpiesaista leģionāri, kam Rīga ir vairākas pakāpes augstāk par Krievijas pilsētām, jātrenē puiši cīņās ar augstas klases pretiniekiem un... jāpiever acis uz to bardaku, kas valda Krievijā, tā sakot, jāpiecieš mazas neērtības, piemēram, saukāšana par fašistiem Krievijas ārēs. Grūtībās cilvēks norūdās, un arī āda kļūst biezāka.

Saka, ka zibens divreiz vienā vietā nesperot. Arī iespēja, ka avarēs vēl kāds lidaparāts ar līgas hokejistiem uz borta, ir mikroskopiska, un cerība, ka nebūsim nākamajā lidmašīnā, gana liela. Ja esam gatavi citām grūtībām, turpinām! Kas teica, ka būs viegli? NHL mēs neesam vajadzīgi, un citās valstīs mums piedāvā zemu apmaksātu darbu zemākajās līgās. Tāpēc jāspēlē KHL. Tagad arī par Skrastiņu... Paturot prātā Krievijas īpatnības un neaizmirstot, ka arī Latvijā vēl ir daudz ko darīt, lai sasniegtu perfekciju.

P.s. Hokejs Jaroslavļā bija un būs atkal. Taču mums pietrūkst un pietrūks Kārļa Skrastiņa...

1 2 52 komentāri

  -2 [+] [-]

, 2011-09-08 10:13, pirms 13 gadiem
Varbūt nevajag rakstīt rakstus, ja pašam ir maza sajēga par tēmu? Par to lidmašīnu viss ir zināms, gan vecums (1993.), gan viss pārējais.

  +6 [+] [-]

, 2011-09-08 10:18, pirms 13 gadiem
Ja kādu interesē detaļas, te var apskatīt:
Яковлев Як-42Д RA-42434 а/к Як Сервис -...

 +13 [+] [-]

, 2011-09-08 10:27, pirms 13 gadiem
Nebariet autoru - ir jau samests viss vienā katlā un par ātru šādai analīzei (starp citu-tāpat kā vakardienas sasteigtais piemiņas brīdis - bet es saprotu-gribas būt pirmajam, visvairāk līdzi jūtošajam... ), bet puisis arī emociju iespaidā cepās.

  -3 [+] [-]

, 2011-09-08 10:27, pirms 13 gadiem
Jā, Daini, arī man ir tāds pats respekts pret krievu bardaku, es tevi ļoti labi saprotu... bet es varu izvēlēties un uz to pusi nebraucu jau vairāk kā 20 gadus, bet citi ir izvēlējušies un tur strādāja... acīmredzot nepareizā izvēle. labāk paklusēsim...

  +1 [+] [-]

, 2011-09-08 10:30, pirms 13 gadiem
Nevis Āzens, bet vienkārši Āzis! Varēja kaut pēc nedēļas savu "analitiku" te likt! Tāpat viss ir skaidrs par "bardaku" Krievijā, tikai nevajag šeit tēlot "umņikus" no Eiropas, pašiem ir tas pats, tikai mērogs cits

     [+] [-]

, 2011-09-08 10:34, pirms 13 gadiem
krabathor rakstīja: Nevis Āzens, bet vienkārši Āzis! Varēja kaut pēc nedēļas savu "analitiku" te likt! Tāpat viss ir skaidrs par "bardaku" Krievijā, tikai nevajag šeit tēlot "umņikus" no Eiropas, pašiem ir tas pats, tikai mērogs cits
Piekrītu.
Mums šo nacionālo īpatnību nav ne mazāk kā citur bijušā PSRS telpā.
Valstu iekārtas ir mainijušās, bet domāšana iepriekšējā.

  +4 [+] [-]

, 2011-09-08 10:34, pirms 13 gadiem
Polji nogāzās pagājušogad ...

     [+] [-]

, 2011-09-08 10:34, pirms 13 gadiem
Tikko skatiijos krievu zinjas. Tur tika interveeti inzinieri un lidotaaji saistiibaa tieshi ar sho lidmashiinu. Lai arii lidmashiina bija 1993 gada razojums, taa bija veikusi tikai ap 20% no taa modelja lidojumu resursiem. Jaa, nebija jauna, bet viena no mazaak nolietotajaam vispaar Krievijas pasazieru aviopaarvadaataaju lidmashiinaam. Augustaa lidmashiinai bija veiktas tehniskaas apkopes, nomainiits viens no 3 dzineejiem, lidaparaats bijis teicamaa staavoklii. 01.10.11. buutu beigusies lidaparaata licenze (tautas valodaa tehniskaa skate), bet eksperti vienispraatis, ka peec nenoziimiigiem remontiem, sho licenzi lidmashiinai atjaunotu.

  +7 [+] [-]

, 2011-09-08 10:35, pirms 13 gadiem
Par šo autoram pilnīgi pirekrītu
"Vēl viens uzskatāms līgas bezdarbības piemērs ir nespēja vai nevēlēšanās tikt galā ar Čehovas „Vitjaz” kaušļiem. Droši vien, ka šajā jomā kādi mēri tiks pieņemti tikai tad, kad kādu no hokejistiem nositīs."

Savukārt par līšanu politikā jaunietim - , tā laikam SA+ ir obligāta prasībā katrā otrā rakstā noķengāt sava saimnieka politiskos konkurentus?

     [+] [-]

, 2011-09-08 10:54, pirms 13 gadiem
sprādziena video Web camera!

ap pl. 12 pēc vietējā laika ...

В Ярославле разбился самолет с ХК...

  +4 [+] [-]

, 2011-09-08 11:02, pirms 13 gadiem
Es piekrītu autoram it visā...ļoti labs raksts!

  +7 [+] [-]

, 2011-09-08 11:08, pirms 13 gadiem
Atrada īsto laiku "matu skaldīšanai".... nevienam jau no tā vieglāk tagad nepaliek un pie mums tas bardaks arī nav diži mazāks... nav garīgais ko te īsti vairs komentēt! Cerams, ka LHF spēs sarīkot atvadas no Kārļa ne sliktākas kā tas bija Sergejam.... lai vieglas smiltis Kažam un arī pārējiem Loko vīriem...

  +1 [+] [-]

, 2011-09-08 11:14, pirms 13 gadiem
Daini piedod, bet Tavus rakstus vairs nelasīšu, kāds sakars ir līgai piemēram ar sliktu degvielu. Mums atvainojos visa valsts ir kā Jaroslavļas pilsēta un nevaram to kārtīgi pārvaldīt. A Tu te par Krieviju cep rakstus. Ko tu zini par somiem, zviedriem un ko viņi grib vai negrib. Sēdi biksēs un un paklusē, vismaz cienot Kārli un Kārļa izvēli spēlēt Loko.

  +2 [+] [-]

, 2011-09-08 11:18, pirms 13 gadiem
peksiic rakstīja: Tikko skatiijos krievu zinjas. Tur tika interveeti inzinieri un lidotaaji saistiibaa tieshi ar sho lidmashiinu. Lai arii lidmashiina bija 1993 gada razojums, taa bija veikusi tikai ap 20% no taa modelja lidojumu resursiem. Jaa, nebija jauna, bet viena no mazaak nolietotajaam vispaar Krievijas pasazieru aviopaarvadaataaju lidmashiinaam. Augustaa lidmashiinai bija veiktas tehniskaas apkopes, nomainiits viens no 3 dzineejiem, lidaparaats bijis teicamaa staavoklii. 01.10.11. buutu beigusies lidaparaata licenze (tautas valodaa tehniskaa skate), bet eksperti vienispraatis, ka peec nenoziimiigiem remontiem, sho licenzi lidmashiinai atjaunotu.
Lai cik banāli nebūtu bet viena versija ir, ka lidmašīnā ir tikusi iepildīta nekvalitatīva aviodegviela (tas arī izskaidrotu faktu kapēc dzinēji strādāja uz pilnu jaudu, bet tāpat lidmašīna nav spējusi lāga pacelties) un tagad ir uzlikts arests visām lidostas degvielas tvertnēm, lai to noskaidrotu.... ja tā arī būs, tad lai cik banāli neizklausītos, bet pie vainas kārtējo reizi tā būs bijusi cilvēku mantkārība, kas diemžēl šoreiz būs prasijusi pārdesmit dzīvības... arī vienu mūsējo...

  +1 [+] [-]

, 2011-09-08 11:31, pirms 13 gadiem
Par krievu mentalitāti, sacīto, autoram vēlos iebilst, jo baļķi savā neredz....

Krievijā politiski ekonomiskā domāšana ir degradēta, bet......

Jaunībā esmu vairākkārt pabijis sporta nometnēs un sacensībās Krievijā un citā "Padomisko" slāvu teritorijās, pašlaik dzīvoju rietumos trešo gadu...

cilvēki visur ir dažādi, bet ja man jāizdara secinājums par vidējo tautas mentalītāti, kurā vidē dotu priekšroku atrasties, tad tie noteikti nebūtu ne francūži, ne angļi, bet jo īpaši latvieši, kuri ēd savējos bez sāls.....,
...bet ikdienas saskarsmē vietējie slāvi ir pārāki par daudzām etniskajām tautu grupām,- vienkārši, attsaucīgi, izpalīdzīgi, atklāti

P.S. uzsveru, vienkāršās tautas vairākums, neiejauksim sadzīvē politiku....
Ja autors, God. Dainis Āzens, domājis pie varas esošās valdības, atstātos nospiedumus, ekonomiski politiskajā sistēmā, tad varētu piekrist...., bet tikai līdz brīdim, kamēr neparaugamies uz nekārtībām savā klētī....

P.S./ p.s. visus iebildumus pieņemu draudzīgi, iespējams, ka personīgā pieredze ir pārāk subjektīva un vides lutināta, tāpēc droši dalaties ar savu!

     [+] [-]

, 2011-09-08 11:37, pirms 13 gadiem
Vecums bija zināms, nolidotie kilometri arī zināmi, pacelšanās/nolaišanās reizes (kas ir svarīgākais rādītājs lidmašīnu mūža aprēķināšanā) bija zināms.
Boingu vēsturē bija divi vai trīs gadījumi (laikam), kad nokritušas lidmašīnas pilota vainas dēļ, pārējās reizes pie vainas bijis tehniskais stāvoklis, korpuss, elektronika vai kas.

  +8 [+] [-]

, 2011-09-08 11:37, pirms 13 gadiem
Bez komentāriem. ';

     [+] [-]

, 2011-09-08 11:39, pirms 13 gadiem
Tiešām, organizatiriski varbūt KHL arī ir Eiropā starp top5, bet ne galvgalī.

     [+] [-]

, 2011-09-08 11:45, pirms 13 gadiem
zzk rakstīja: Varbūt nevajag rakstīt rakstus, ja pašam ir maza sajēga par tēmu? Par to lidmašīnu viss ir zināms, gan vecums (1993.), gan viss pārējais.
un tu tici visam kas krievijā uzdrukāts?

     [+] [-]

, 2011-09-08 11:46, pirms 13 gadiem
Līdzjūtība bojāgājošo tuviniekiem..
Tekstā gan emociju uzplūdos viss sajaukts kopā un tādas tiesāšanas negācijas var atrast praktiski ikvienā valstī. Ja jau noliek par visu,tad nu laikam īstais moments ir atrasts.. Varbūt šādā mirklī vajadzētu paklusēt,kamēr sēras. Vēsturē gan autoram zināšanas pašvakas. Mūsu Latviju neviena valsts neanektēja,bet okupēja.Ja jau nevēlējies lietas saukt īstajos vārdos,tad varbūt nevajadzēja šādu teikumu savā rakstelī iepīt.

  +1 [+] [-]

, 2011-09-08 11:53, pirms 13 gadiem
peksiic rakstīja: Tikko skatiijos krievu zinjas. Tur tika interveeti inzinieri un lidotaaji saistiibaa tieshi ar sho lidmashiinu. Lai arii lidmashiina bija 1993 gada razojums, taa bija veikusi tikai ap 20% no taa modelja lidojumu resursiem. Jaa, nebija jauna, bet viena no mazaak nolietotajaam vispaar Krievijas pasazieru aviopaarvadaataaju lidmashiinaam. Augustaa lidmashiinai bija veiktas tehniskaas apkopes, nomainiits viens no 3 dzineejiem, lidaparaats bijis teicamaa staavoklii. 01.10.11. buutu beigusies lidaparaata licenze (tautas valodaa tehniskaa skate), bet eksperti vienispraatis, ka peec nenoziimiigiem remontiem, sho licenzi lidmashiinai atjaunotu.
Tikai kaapec vinja bija ES "melnaja sarakstaa" ?

  +1 [+] [-]

, 2011-09-08 12:01, pirms 13 gadiem
lacoste_123 rakstīja: Tikai kaapec vinja bija ES "melnaja sarakstaa" ?
Ne jau tapēc, ka viņas "bieži krīt vai ir nedrošas", bet iespējams tapēc, ka lielākais vairums krievu lideņu neatbilst ES standartiem pēc trokšņu līmeņa... citiem vārdiem sakot ir pārāk "skaļas".

     [+] [-]

, 2011-09-08 12:04, pirms 13 gadiem
lacoste_123 rakstīja: Tikai kaapec vinja bija ES "melnaja sarakstaa" ?
tas ir ne no kurienes izziists fakts. Viena tante teica. Kur ir oficiaali apstiprinaata shii basnja? Savukaart manu rakstiito teica visas iesaistiitaas puses. Gan aviokompaanijas vadiiba, gan uzraugoshaas iestades, gan citi piloti.

  +3 [+] [-]

, 2011-09-08 12:09, pirms 13 gadiem
Es atvainojos, bet kads sakars ir lidmashinas katastrofai ar Vitjaz kausliem vai RD neiskaititiem vartiem? Par sho smerejumu nak vien lamuvardi prata. Kkada it ka logiska kede meginata veidot no savstarpeji nesaistitiem notikumiem, lai uz vakardienas tragedijas fona paraditu ko - analizi, autora rusofobiju vai ko? Vismaz butu faktus papetijis, ja reiz keries klat pie shada atklata idiotisma - gan par Smolenskas katastrofu un polju vadibas iejauksanos pilotu darbiba gan par visu parejo.

  +1 [+] [-]

, 2011-09-08 12:19, pirms 13 gadiem
enemii rakstīja: un tu tici visam kas krievijā uzdrukāts?
Visam nē, bet attiecībā uz šiem datiem tur viss ir pareizi.

  +1 [+] [-]

, 2011-09-08 12:38, pirms 13 gadiem
Palasot šito rakstu, izskatās ka autors nav spējis izmantot ideālu iespēju paklusēt...
Vitazu, RD vārtus likt kopār ar šito tragēdiju maigi sakot ir stulbi

  +1 [+] [-]

, 2011-09-08 12:42, pirms 13 gadiem
" Pašreiz KHL reizēm atgādina veco ļaužu pansionātu Krievijas un citu valstu hokejistiem, kuri grib saņemt tikpat cik NHL, bet strādāt mazāk. " - Tas par kuru šeit domāts????

  +4 [+] [-]

, 2011-09-08 12:44, pirms 13 gadiem
Starp citu BOEING 737, ar kura modifikācijām lido arī Air Baltic, ražo no 1968. gada - UN???

  +1 [+] [-]

, 2011-09-08 12:51, pirms 13 gadiem
etranger77 rakstīja: Starp citu BOEING 737, ar kura modifikācijām lido arī Air Baltic, ražo no 1968. gada - UN???
Tieši tā, katru dienu n-tie tūksotoši lidmašīnu paceļās gaisā kuru ražošanas gads ir pagājušais gadsimts, aviācija nav nekādu mobīlo telofonu stancēšana kur katru gadu ir n-tie jauni modeļi, tur viss ir rūpīgi jatestē pirms kaut ko nodod lietošanā...

  +1 [+] [-]

, 2011-09-08 13:10, pirms 13 gadiem
als rakstīja: Lai cik banāli nebūtu bet viena versija ir, ka lidmašīnā ir tikusi iepildīta nekvalitatīva aviodegviela (tas arī izskaidrotu faktu kapēc dzinēji strādāja uz pilnu jaudu, bet tāpat lidmašīna nav spējusi lāga pacelties)
Pagaidām izskatās ticamākā versija, tikai nav skaidrs kāpēc piloti pacelšanos neatcēla, cik saprotu skrieceļs tajā lidostā bija daudz garāks par vajadzīgo tai lidmašīnai, ja var ticēt rakstītajam, tad jau tā pusē vajadzēja pacelties, tad jau teorētiski pacelšanos varēja pārtraukt..

     [+] [-]

, 2011-09-08 13:22, pirms 13 gadiem
GaryII rakstīja: Pagaidām izskatās ticamākā versija, tikai nav skaidrs kāpēc piloti pacelšanos neatcēla, cik saprotu skrieceļs tajā lidostā bija daudz garāks par vajadzīgo tai lidmašīnai, ja var ticēt rakstītajam, tad jau tā pusē vajadzēja pacelties, tad jau teorētiski pacelšanos varēja pārtraukt..
Teoreetiski jaa, bet domaajams, ka lielu dalja notikushaa, jaauznjemas laikam buus pilotiem. Jo ja juta un redzeeja, ka jaudas nav, tad nevajadzeeja celties. To tak katrs autovadiitaajs kur nu veel pilots juut, ka nevelk. Mosh domaaja, ka gan jau praskochem. Vot h-- proskochilji.
Zeel visas komandas. Zeel Skrastinja un paareejos tuviniekus, bet taada ir dziive. Diemzeel. Pasaule nu ir zaudeejusi hokeja personiibas, pat vareetu teikt ka zvaigznes, par to mees vienmeer tureesim vinjus gaishaa pieminjaa.

     [+] [-]

, 2011-09-08 13:25, pirms 13 gadiem
peksiic rakstīja: lielu dalja notikushaa, jaauznjemas laikam buus pilotiem. Jo ja juta un redzeeja, ka jaudas nav, tad nevajadzeeja celties. To tak katrs autovadiitaajs kur nu veel pilots juut, ka nevelk.
Tā pagaidām izskatās, gan jau tiešām padomāja kā gan jau pacelsies...

     [+] [-]

, 2011-09-08 13:52, pirms 13 gadiem
GaryII rakstīja: Tā pagaidām izskatās, gan jau tiešām padomāja kā gan jau pacelsies...
Noziedzīga rīcība (nekvalitatīva aviodegviela) + cilvēciskais faktors (pilotu pārgalvība no sērijas "avosj proskočem" un tomēr pacelsimies) = liela starptaustiska mēroga traģēdija... skumji!
Slēpts komentārs: Dainis Āzens

  +6 [+] [-]

, 2011-09-08 15:30, pirms 13 gadiem
Dainis Āzens rakstīja: Ne jau Tu viens lieto nepareizi šo terminu "okupācija". Par to ir vienojušies arī vēstrunieki, bet "okupāciju" lieto tie, kas ar to vēlas iesist politisko kapitālu vai kašķēties. Tādas Latvijas gadījumā nebija, jo, pirmkārt, Ulmanis pats ielaida iekšā padomju karaspēku, otrkārt, tas notika bez karadarbības. Savukārt aneksija ir valsts pievienošana PS, kas arī patiesībā notika. Latviešiem brēkšanai lieti noder smagāki vārdi- sak, varbūt mūs tādēļ vairāk ņems vērā. Tas nu tā, vispārējai izglītošanai un ne par tēmu.
eu vecīt, lūk tagad gan - teikšu Līdakas vārdiem - "Aizver muti!". Ja tu vēl neesi izpratis cik nevietā ir tavs šodienas raksts, tad vismaz paklusē par lietām, kuras neesi pacenties izprast.
1 2 52 komentāri