Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Zemgus starp pieaugušajiem

Zemgus starp pieaugušajiem
NHL lokauts ir radījis labus priekšnoteikumus Girgensona karjeras turpinājumam Ziemeļamerikā.

Foto:amerks.com

Zemgus Girgensons saprot, ka pagaidām viss notiek kā tam vajadzētu būt – viņa debija pieaugušo hokejā ir iesvētīta. „Domāju, ka labāku scenāriju karjeras turpinājumam nevaru vēlēties. Daudz labu sakritību...” Kas vēl?

Kad vasarā Zemgu savos sarakstos paķēra NHL komanda Bufalo „Sabres” – jā, jā, tieši paķēra, jo latvieša dēļ viņi veica apzinātus un mērķtiecīgus manevrus – izskatījās, ka jaunais latviešu talants patiešām ir trāpījis pareizā plauktā. Gan tāpēc, ka tika izvēlēts jauno spēlētāju drafta pirmajā kārtā, kas deva noteiktas priekšrocības, gan pašas organizācijas dēļ – Bufalo izmisīgi cenšas uzminēt sava nākotnes modeļa svarīgākos skriemeļus. Tas, ka Girgensons var būt viens no viņiem, parādīja jau vasara pēc NHL drafta – ar astoņpadsmit gadus veco centra uzbrucēju tika parakstīts līgums, kura noteikumi kopumā atbilda kluba jauno talantu iespēlēšanas programmai. Vēl vairāk – pēc treniņnometnes Zemgu jau minēja kā visai nopietnu pretendentu, kas var pacīnīties arī par vietu NHL kluba pamatsastāvā. Līgas lokauts gan to visu nolika sāņus, tomēr no aprites latvieti neviens neizmeta – tagad viņš atrodas jau starp večiem... 16 spēlēs Ročesteras „Americans” sastāvā Girgensons guvis vienus vārtus, trīs piespēles un nosargājis pozitīvu lietderības koeficentu (1)

Citkārt fārmklubu loma normālas sezonas kontekstā būtu zīmēta ar vienu krāsu, tagad viss ir mainījies. Šobrīd AHL, kas pilda NHL bāzes līgas funkcijas, lokauta laikā atgādina tādu kā pārmijnieci. Lielās komandas saprot, ka lokauts neizbēgami vienu paaudzi var izsvītrot no aktīvo sarakstiem – gluži vienkārši, talantu ir daudz un katrs nākamais iesaukums pārklāj vēl neizplaukušos pumpurus. Tiem, kam tagad ap 22 vai 23 gadiem, ir visgrūtāk. Ja neesi līdz šim vecumam sevi apliecinājis vai nopietni pieteicis NHL līmenī, uzskati, ka vēl vienu iespēju tev var arī neiedot. Ročesteras „Americans”, kas ir Bufalo „Sabres” fārmklubs, ļoti aktīvi lokauta laikā sadarbojas ar zemākām līgām (piemēram, ECHL) – uz turieni vai atpakaļ tiek sūtīti patiešām labi hokejisti. Konkurence par vietu AHL klubā ir izteikti saasinājusies, ko nosaka arī NHL klubu vadības vēlmes, lūgumi. Zemgum vajadzēja ielekt no junioru līmeņa pieaugušajā, turklāt – bez atlaidēm. „Es uzreiz sapratu, ka nekāda pastaiga vai avansi mani šeit negaida. Fiziski bija jābūt gatavam konkurēt par vietu sastāvā, ko arī paveicu. Spēles ziņā, atzīstu – tur vēl ir, kur sevi pilnveidot... AHL tagad ir pārbāzta ar labiem jaunajiem hokejistiem, tā ir ļoti laba konkurence. Atšķirība starp junioru un pieaugušo līmeni ir liela – pirmkārt, domāšanas ziņā. Ar domāšanas ātrumu uz ledus ir jāaprod, tas uzreiz nevarēja būt, jo man tomēr vēl nav tas vecums, briedums. Tiesa, citādi uz laukuma jūtos labi un pārliecinoši – var teikt, ka savu darbu līdz šim aizsardzībā veicu bez lieliem kritumiem, kļūdām, savukārt uzbrukumā mazliet pietrūka noslēdzošās fāzes. Izdevību gana, jāuztausta pareizais ritms – tas būs...”

Sākumā Girgensonu iespēlēja trešajā maiņā, pēc tam jau tika atvēlēts laiks otrajā uzbrucēju trijniekā un - tas deva vairāk iespēju arī skaitliskā vairākumā izspēlē. „Es patiešām nevaru vēlēties labāku savas karjeras turpinājumu, kā notiek šobrīd. Lokauts ir gan labs, gan slikts – hokejam kopumā. Tomēr manā gadījuma nav laika izsvērt šīs parādības ietekmi – jāstrādā. Zinu, ka neatkarīgi no lokauta, man tāpat būtu bijis nepieciešams laiks pieaugušo hokeja pielaikošanā... Tagad redzu, ka lokauts šo posmu ir padarījis daudz kvalitatīvāku. Tā konkurence, kas valda AHL šobrīd – tā ir ļoti laba skola, ko cenšos izmantot.” Šobrīd Zemgus ārstē savainojumu un delikāti neieslīgst niansēs. „Parasta spēles situācija – domāju, pēc kādas nedēļas (saruna notika trešdien – 5. decembrī) būšu jau atpakaļ ierindā. Arī Bufalo pārstāvji diezgan rūpīgi seko līdzi manām gaitām – viņiem lokauta laikā ir vaļas to darīt. Katrā treniņā vai spēlē redzu NHL komandas cilvēkus. Pēc tam kopīgi apspriežam spēles epizodes – kas izdevās, kam jāpievērš lielāka uzmanība. No sezonas sākuma tieku iespēlēts kā malējais uzbrucējs – „Sabres” uzskata, ka no junioriem uz pieaugušajiem labāk ir iet pa maliņu... Iespējams, viņi to patiešām redz un saprot labāk, jo nedara pirmoreiz. Protams, ka mana stihija tomēr ir centra uzbrucēja postenis, bet, ja liek spēlēt kā malējam – varu darīt arī to.”

„AHL viss notiek ļoti augstā profesionālā līmenī. Junioros mums vēl bija daudzas lietas jādara pašiem, tai skaitā formas mazgāšana... Šeit ir jākoncentrējas tikai hokejam. Tiek sekots līdzi pat vismazākajiem sīkumiem, niansēm. Katram no komandas dalībniekiem ir iedots iPad, kur pēc mača jau vari noskatīties savas epizodes – tās ir sakārtotas, lai būtu skaidrs, kas uz ledus izdevies, kas nav, kur vēl vajag piestrādāt. Ar speciālu datorprogrammu šie faili ir apstrādāti un hokejistam rodas precīzs priekšstats par savu kvalitāti.” Par sezonas sākumu un komandas veiksmēm Zemgus ir pieklājīgi diplomātisks. „Sezona turpinās... Ročesterai šobrīd ir neveiksmīgu sakritību ķēde, daudz savainoto spēlētāju. Viendien pat kādu aizsargu lika spēlēt uzbrukumā, jo mums vienkārši pietrūka veselu uzbrucēju.”
Kas attiecas uz Girgensona izredzēm palīdzēt Latvijas izlasēm – viss ir ārkārtīgi vienkārši. Latvijas hokeja federācijai ir jāvienojas ar klubiem – Ročesteru un Bufalo. Kā šīs atļaujas ir dotas, tā Zemgus ir pieejams mūsu karogam. Viņš pats nekad nav vairījies no spēlēm izlasē un, ja vien atļauj veselība – ir klāt! To arī novēlam!

     [+] [-]

, 2012-12-07 09:46, pirms 12 gadiem
Forši iet

  -4 [+] [-]

, 2012-12-07 10:09, pirms 12 gadiem
Nu nez! Raksts par neko, lai būtu raksts!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +10 [+] [-]

, 2012-12-07 12:03, pirms 12 gadiem
intresanti, paldies. Lai Zemgusam veicas kļūt par pirmo divu maiņu uzbrucēju)

  +6 [+] [-]

, 2012-12-07 14:57, pirms 12 gadiem
Salvis74 rakstīja: Nu nez! Raksts par neko, lai būtu raksts!
Nebija ne vainas!

  +1 [+] [-]

, 2012-12-07 20:45, pirms 12 gadiem
Malacis, lai veicas - viņa izteikumos kā vienmēr jūtams jau zināms briedums.

Tas par izlasi attiecas tikai uz pavasari nevis februāri?

     [+] [-]

, 2012-12-08 01:39, pirms 12 gadiem
Malochiks, njem veraa ka AHL shobriid ir daudz speciigaaka nekaa parasti!

  +1 [+] [-]

, 2012-12-10 12:18, pirms 12 gadiem
Labs raksts, paldies.