Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Kas kopīgs Gorkšam un van Pērsijam?

Kas kopīgs Gorkšam un van Pērsijam?
Kaspars Gorkšs
Foto: readingfc.co.uk

Pēdējie notikumi Anglijas premjerlīgā futbola gardēžiem ir bijuši kā kaviārs. Skandāli, derbiji, ļoti skaistas spēles un mūsu vienīgā latvieša gūtie vārti. Turklāt – cik simboliski tas bija, ne? Tikmēr pirmais spiediens tiek izdarīts uz slaveniem treneriem, skandāli gāžas par slaveniem tiesnešiem...

„Manchester United” savdabīgās uzvaras

„Manchester United” ir pārņēmuši vadību Anglijas premjerlīgā, uzvarot gandrīz visus savus principiālākos konkurentus – „Liverpool”, „Chelsea”, „Arsenal”. Visas uzvaras izcīnītas, spēlējot vairākumā, jo allaž kāds no pretinieku spēlētājiem – vai pat vairāki – bija spiests laukumu atstāt tiesnesim virs galvas paceltā sarkanā plākstera dēļ. Šoreiz nemeklēsim šajā stāstā nekādas konspirāciju teorijas - jo par pretiniekiem, kas notiesāti par labu „United”, runā teju katru sezonu, - bet gan atzīmēsim šā fakta burvību un „Manchester United” izvirzīšanos pirmajā vietā.

Kluba atrašanās tabulas galvgalī, manuprāt, nav īsti pelnīti, jo, vērtējot sniegumu laukumā, Londonas „Chelsea” noteikti izskatās labāk, bet par izpildījumu punktus nedod. Fergusons premjerlīgas spēlēs mazāk ir sācis eksperimentēt ar sastāvu, turklāt, šķiet, ka ir iezīmējušies pirmie sezonas favorīti. Proti, šosezon tas noteikti ir Antonio Valensija, tāpat arī Rafaels, bet tālāk no iepriekšējās sezonās tik biežās spēlēšanas pamatsastāvā ir novirzīti Nani un Čičarito. Abos gadījumos viss ir loģiski.

Pēdējais zaudējums, ko „United” premjerlīgā ir piedzīvojuši, bija mājās pret „Tottenham Hotspur”, kad Garets Beils un partneri parādīja, ko mūsdienu futbolā nozīmē ātrums un gudrs tā pielietojums. Vispār būtiska iezīme šīs sezonas „Manchester United” modelī – viņi neprot spēlēt no aizsardzības. Kā viņiem mērķtiecīgi liek to darīt, tā komanda jūk ārā pa visām vīlēm, bumbas lido vārtu tīklā. Piemēram, pret „Chelsea” tika ātri iegūta vadība ar divu vārtu pārsvara, kas nozīmēja, ka pretinieki piesardzību metīs pie malas un visiem spēkiem dosies uzbrukumā. Šādu vilņu atsišanai „United” nav apmācīti, un labi vien ir, ka šosezon talkā nāk sarkanās kartītes, jo maz ticams, ka citādi uzvaras pār „Chelsea” un „Liverpool” būtu.

Turnīra līdervienības rindās kā dimants ir iemirdzējies Robins van Pērsijs, kurš uguņo katrā spēlē. Ja vārtus negūst pats, tad izkārto iespējas partneriem. Ja pirms kāda laika varēja konstatēt, ka van Pērsija piespēles pārsvarā iet pēc piena, kas tā nebija „Arsenal” rindās, tad tagad jāsaka – vienkārši bija vajadzīgs laiks. Robins van Pērsijs ir mūsdienu modernais centra uzbrucējs, kurš spēj apspēlēt, atdot piespēli, pacīnīties par gaisa bumbām un pats ar augstu realizācijas procentu noslēgt uzbrukumus. Turklāt uzbrukuma trio Velbeks, van Pērsijs, Rūnijs savā īsajā uznācienā sevi parādījā kā dārgakameni...Nenoslīpētu.

Gorkšs palīdz izcīnīt punktus

Latvijas izlases kapteinis Kaspars Gorkšs šobrīd pavisam noteikti ir, iespējams, pats mīlētākais sportists Latvijas līdzjutēju vērtējumā. Vispirms parādīja mugurkaulu – ko iepriekš neredzētu Latvijas futbolā! - valodas jautājumā, pēc tam bija viens no varoņiem „Reading” – „Fulham” futbola trillerī, bet vēl pēc tam – guva vārtus pret QPR. Un pa vidu visam hokeja spēle pret „Arsenal”, bet tā jau bija kausa izcīņa.

Kaspars Gorkšs ir „Reading” kluba viens no balstiem. Centra aizsargu ar 17. numuru izceļ komentētāji, viņam aplaudē fani, bet standartsituācijās ar piespēli cenšas atrast partneri. Pret „Fulham” „Reading” sākumā izvirzījās vadībā, tad viesi rezultātu izlīdzināja, bet pēdējās 13 minūtēs tika gūti četri vārti. Pēdējo reizi izlīdzinājumu „Reading” panāca, kad pēc soda sitiena centrējums tika adresēts Gorkšam, bet vārtus burzmā, ar atkārtotu pieskārienu guva Kanu. Pret QPR Gorkšs savu klubu izvirzīja vadībā, izrādoties izmanīgākais pēc stūra sitiena. Tiesa, Džibrils Sisē pamanījās QPR izraut neizšķirtu, bet fakts, ka pirmos vārtus premjerlīgā Gorkšs ir guvis tieši pret savu bijušo klubu, ir simbolisks. Šādās reizēs ir interesanti pavērot, kā futbolisti svin gūtos vārtus. Kreklu nost nevilka, līdzjutējos nelēca, bet tik atturīgs kā van Pērsijs pret „Arsenal” vai Tevess pret „West Ham” nebija. Vārtu svinēšana futbolā ir kā poligrāfs tam, cik patiesībā futbolists savā iepriekšējā klubā bija laimīgs. Gorkšam rūgtums, šķiet, ir palicis. Starp citu, bija jāpaiet astoņiem gadiem, līdz kāds latvietis atkal guva vārtus premjerlīgā. Kopīga iezīme ar van Pērsiju - abi sarūgtināja bijušos klubus vienas kārtas ietvaros.

„Reading” vēl joprojām atrodas izkrišanas zonā, vēl joprojām, tāpat kā „Sunderland”, ir aizvadījuši 9 spēles, nevis 10, kā visi pārējie klubi. „Reading” nav bezcerīgi, ir cienīgi spēlēt premjerlīgā, bet – kādam būs jādodas arī prom. Pagaidām izskatās, ka Gorkša klubs tāpat kā „Southampton” ir droši kandidāti uz izkrišanu. Trešie? Maz ticams, ka tie būs QPR, drīzāk sapuvušais „Aston Villa”. Par Gorkša kvalitātēm gan uztraukties nevajadzētu, viņam ir laba reputācija Anglijā, turklāt viņš citos premjerlīgas klubos iederētos varbūt pat labāk. Piemēram – Gorkšs kā „West Ham” centra aizsargs! Ideāla vieta viņam. Taču – neskriesim ratiem pa priekšu.

Liverpūles derbijs jeb kāpēc futbols ir skaists!

Pavisam nesen „Everton” savā laukumā uzņēma „Liverpool”, kas nozīmēja tikai vienu – pirmā izpārdotā mājas spēle sezonā. Netipiska, taču loģiska ir klubu atrašanās vieta turnīra tabulā. „Everton” vēl joprojām ir ceturtie, kaut arī ir šur tur paklupuši, bet daudz titulētākie „Liverpool” – 12. vietā. Būtiska iezīme Liverpūles derbijos: bieži beidzas neizšķirti, neskatoties uz to, ka reizēm turnīra tabulā komandas ir ļoti tālu viena no otras.

Jāteic, „Everton” šosezon ir ļoti, ļoti ciets rieksts, turklāt komanda spēlē gan skaisti, gan disciplinēti. Īso piespēļu meistari soda laukuma tuvumā. Lai arī komanda ir ļoti internacionāla, tajā ir diezgan maz britu un pavisam maz angļu, tomēr tā spēlē diezgan tipisku britu futbolu. Proti, ļoti daudz spēlē flangos, teicami cīņa par gaisa bumbām. Visi zina, ka šovs notiks kreisajā malā, kur Beinss ar Mirallasu rīko koncertus, bet apturēt Liverpūles jauno Lenona/Makartnija savienību – tas ir pavisam ciets rieksts. Runājot par Liverpūles derbiju, beļģa savainojums un laukuma pamešana „Liverpool” izglāba, jo, ļoti iespējams, otrajā puslaikā viņi tiktu apēsti. „Liverpool” ātri izvirzījās vadībā ar divu vārtu pārsvaru, „Everton” to ātri atspēlēja, spieda vēl un vēl, tomēr kārtējo reizi uzvarēja draudzība. Taču futbola izrāde, spēlētāju cīņasspars, emocijas, sižets...Šādu spēļu dēļ mēs mīlam futbolu.

„Liverpool” atrodas 12. vietā, kas diemžēl šim slavenajam klubam ir pelnīta. Visticamāk, viņi kāps augstāk, bet pirmais sešnieks – tā jau būs teicama sezona. Kamēr presē ik pa laikam izskan runas par to, ka klubs varētu tikt pārdots, tikmēr treneris Rodžerss pamazām liek uz jaunajiem. Rahīms Sterlings ir trešais jaunākais futbolists kluba vēsturē, kurš guvis vārtus. Jauna zvaigzne ir uzlēkusi, ap viņu arī veidos jauno „Liverpool”. Tikmēr Luiss Suaress krīt gar zemi vietā un nevietā, kā arī gūst daudz vārtus. Viņš beidzot ir sācis uguņot, turklāt pēdējās spēles vārtus gūst teicamā britu stilā – pēc tālās piespēles un centrējuma.

Divos vārdos un...teikumos

„Chelsea” futbolisti neko nebija dzirdējuši, kad rasisms tika piekabināts Džonam Terijam, bet gada laikā dzirde ir strauji uzlabojusies – nu viņiem dzirde ir kā klavieru skaņotājiem...Starp citu, parādās versijas par to, ko Klatenburgs teica Obi Mikelam: versija Nr. 1: „Shut up, monkey!”; versija Nr. 2: „Shut up, Mikel!”

Deja vu – šo vārdu salikumu, iespējams, savā galvā šajās dienās pārcilā Andrē Vilašs – Boašs, jo šīs sezonas sākums ar „Tottenham Hotspur” ir ļoti līdzīgs tam, kas pērn notika ar „Chelsea”. Toreiz viņam bija liels uzticības kredīts, šoreiz it kā arī...

„Chelsea” sakarā ir izskanējušas baumas, ka Gvardiola nākamsezon varētu atgriezties futbolā kā šīs komandas galvenais treneris. Līdz ar to „Chelsea” klubu varam pievienot sarakstam, kurā jau ir „Manchester City”, „Manchester United” un Minhenes „Bayern”...

Tikmēr zem pielādēta ložmetēja ir palikts Marks Hjūzs, kuram ir teicams sastāvs QPR komandā, kā arī priekšpēdējā vieta tabulā. Jādomā, ka tas – darbs ar bagātiem un ambicioziem, taču nepacietīgiem klubiem - nav Hjūza aicinājums, ja atceramies pavadīto laiku pie „Manchester City” stūres.

Anglijas čempioni „Manchester City” šosezon vēl joprojām bauda čempionu šampanieti. Apjukumu neslēpj arī Roberto Mančīni, kurš, šķiet, laikam apzinās, ka Čempionu līgas zaķis varētu būt ieskrējis mežā, bet premjerlīgas – nepārprotami virzās tam pakaļ.

Piecas atbildes

Pirms piecām kārtām tika izdoti jautājumi, uz kuriem nu varam apkopot atbildes.

Vai ar pirmajiem vārtiem atzīmēsies Kaspars Gorkšs?
Lietotāja „anglietis” komentārs zem raksta: „Jā, un pret QPR ;)” Teicami!

Vai Maikls Ouvens ar Pīteru Krauču atradīs kopīgu valodu laukumā? Pirms 6 gadiem Pasaules kausā tas neizdevās...
Ouvenam četras spēles un tikai 52 minūtes šosezon. Kur tie gadi aizskrējuši...

Vai Daniels Staridžs, kurš bija iepriekšējā trenera mīlulis, aizvadīs vairāk par 31 minūti nākamajās 5 spēlēs?
Jā, jo šajās kārtās viņš ir aizvadījis 32 minūtes...

Kā noslēgsies 28. oktobra Liverpūles derbijs un kādās pozīcijās to sagaidīs abas komandas?
Atbildes ir augstāk.

Vai Frīdels vēl joprojām būs „Tottenham Hotspur” pirmais vārtsargs?
Ugo Loriss vēl joprojām var sildīt beņķi, jo nevar izkonkurēt 41 gadu veco jeņķi.

Pieci jautājumi nākamajām piecām kārtām

Cik sarkanās kartītes tiks parādītas „Manchester United” pretiniekiem?

Vai „West Bromwich Albion” vēl joprojām atradīsies pirmajā sešniekā?

Cik jaunos rasisma skandālos iesaistīts būs Londonas „Chelsea” vārds, ņemot vērā to, ka kausa spēlē pret „United” bija vēl viens – pirmajās rindās esošs fans imitēja (?) mērkaķi, kad garām skrēja Velbeks?

Vai Marks Klatenburgs tiesās kādu spēli?

23. novembrī tiks uzstādīta sera Aleksa Fergusona statuja, bet nākamajā dienā svinīga spēle pret QPR, atzīmējot bosa 26. gadu pie kluba stūres. Vai „United” atkal pamanīsies zaudēt svētku reizē?

     [+] [-]

, 2012-11-07 09:56, pirms 12 gadiem
Par Gorkša vārtiem bija līdzīgas sajūtas kā te norādīts par lietotāju "anglieti".
Skatījos rezultātus online telefonā un redzot, ka Reading guvis vārtus, uzreiz bija pārliecība, ka vārtu guvējs ir tiešī Gorkšs, paskatījos izvērstāk un točna. Skaisti

     [+] [-]

, 2012-11-07 10:50, pirms 12 gadiem
MU sarkanās: maksimums viena. Tiesneši taču neies bāzt galvu cilpā

     [+] [-]

, 2012-11-07 13:41, pirms 12 gadiem
heh

     [+] [-]

, 2012-11-09 19:24, pirms 12 gadiem
Aron rakstīja: Par Gorkša vārtiem bija līdzīgas sajūtas kā te norādīts par lietotāju "anglieti".
Skatījos rezultātus online telefonā un redzot, ka Reading guvis vārtus, uzreiz bija pārliecība, ka vārtu guvējs ir tiešī Gorkšs, paskatījos izvērstāk un točna. Skaisti
kādu aplikāciju lieto telefonam priekš futbola rezultātiem?