Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

KHL drafts – izdomāts teātris...

KHL drafts – izdomāts teātris...
Somu uzbrucējs Niklas Lucenius savulaik iekļuva NHL draftā. Tagad viņa biogrāfijā vēl viens ieraksts - KHL drafts. Vai viņš spēlēs Rīgā, vai Dinamo viņu tikai uzliks uz āķa citiem?

Kad Rīgas Dinamo izvēlas spēlētājus, tas parasti saistīts ar vajadzību – šodien un tagad. Kad viņi izvēlas jaunos spēlētājus, tad saka – lai aizsargātu... KHL drafts ir viena spocīga padarīšana.

Var jau krievus saprast – viņi mēģina kopēt labāko, kas noticis pasaulē, viņi cenšas. Hokejā labākais ir NHL un tad nu Kontinentālās hokeja līgas matu sakārtojums tiek veidots pēc aizjūras fasona. Nu, vismaz atsevišķos gadījumos tā izskatās. Interesanti, ka krievi ar vārdiem parasti noliedz Ziemeļamerikas piemēru atdarināšanu, bet ar darbiem veido hibrīdus – kaut ko pa vidam, kā paši saprot. Piemēram, čempionāta grupu reģionālais princips viņiem kā ideja pieleca tikai otrajā gadā. Ar līgas paplašināšanu ir vēl bēdīgāk. Varētu gribēt un vēlēties, lai vismaz esošie zobrati nostiprinās, lai mehānismi sāk ne tikai ieeļļoties, bet arī griezties, taču – nē. Kā pie durvīm kāds klauvē, viņš tiek ielaists. Protams, krievu viesmīlība ir šīs tautas mentālais kods, taču, ja KHL tiek būvēts kā biznesa instruments, tad kaut kādai biznesa loģikai vajadzētu būt arī šajā sakarā. Redz, zviedri viņus pasūta – šie liekas mierā. Citos gadījumos atkal – luncinās, kratās, dīdās, ostās. Tas par slovakiem, ukraiņiem, lietuviešiem... Ja Viļņai būtu koferis ar naudu – viņiem tur būtu KHL komanda. Nekas slikts jau tas nav, tikai nav saprotama pašas līgas stratēģija šajā sakarā. Vai pašmērķis – izveidot lielāko hokeja līgu pasaulē! – pagaidām netiek dzīts uz priekšu par katru cenu, kas beigās var pārvērsties par čūsku, kas sāk ēst savu asti. Vienā galā klubi nāks klāt, otrā viņi bankrotēs un ies prom...

KHL jauno spēlētāju drafts arī izskatās kā no koka nokritis un diemžēl – kādam uz galvas. Kāpēc viņi vēlas par katru cenu šādas ceremonijas? Lai kaut ko aizsargātu. Ko, no kā, kam par godu? Tad vēl pa vidu maisās kaut kādas mistiskas veto tiesības, kas pirmajā kārtā aizsargā savas sporta skolas audzēkņu intereses. Jau otro gadu pēc kārtas kāda no komandām pēkšņi KHL draftā izvēlas kādu NHL zvaigzni. Ja pērn par to visi pasmējās – sak, Ivani duračoki savākušies, paši vairs nesaprot, ko dara, tad šogad šādi precedenti tika jau izskatīti īpašā komisijā. Piemēram, Lokomotiv izvēlējās Džonu Tavaresu, ko zinām kā Ņujorkas Islanders uzbrukuma līderi un pēdējā pasaules čempionātā pamanījām viņu Kanādas izlasē. Pēc drafta KHL paziņoja, ka šī un vēl divas izvēles (CSKA – Beklunds, Sibirj – Larsens) netiks atzītas par spēkā esošu, jo minētajiem hokejistiem esot līgumi ar NHL klubiem. Līdz šim neko netikām dzirdējuši par KHL un NHL savstarpējiem sadarbības paktiem. Ja kaut kas tāds būtu, tad krievi būtu māvuši pār trejdeviņiem novadiem. Tajā pašā laikā mums ir piemērs deguna galā, kad pērn Kasparu Daugaviņu izvēlējās Torpedo. Šogad Sējējs gribēja tā kā Ņižnijnovgorodai pavaicāt, vai šie nevēlas tomēr šo izvēli atdot Rīgai. Par skaistām acīm tas nenotiks – šie atcērt. Jādod kaut kas pretī, jo Torpedo paši redz Daugaviņu kā lietas koku sava kluba nākotnes kreklā. Tajā pašā laikā labi atceros – brīdī, kad KHL draftā tika izvēlēts Daugaviņš, viņam jau bija spēkā līgums ar Otavas Senators. Tas vēl ir joprojām! Ja KHL kaut kur klīst apkārt loģika, tad šajā reizē to varētu pārbaudīt. Neredzu nevienu argumentu, kāpēc Daugaviņa pērno izvēli KHL ietvarā Rīgas komanda nevarētu apstrīdēt. Varbūt vismaz tādā veidā mēs atvieglotu sev dzīvi, runājot par konkrētā uzbrucēja iespējamo spēlēšanu Dinamo.

Daugaviņa gadījums pieminēts apzināti, jo acīmredzot tas arī licis mūsu kluba vadītājiem nosaukt publiski vismaz vienu argumentu, kāpēc viņi izvēlas spēlētājus KHL draftā. NHL tas notiek, lai ilgtermiņā veidotu kluba sportisko stratēģiju – tur pat mazākajām niansēm ir nozīme. Sākot ar auguma parametriem un beidzot ar nūjas tvērienu. Mūsu gadījumā lietas ir vienkāršas – Rīgas Dinamo prioritāte (un faktiski – vienīgais atskaites punkts, kāpēc vispār viņi tur ākstās) ir vietējo spēlētāju aizsargāšana. Tāpēc mēs šogad esam paņēmuši Ediju Leitānu – Rinki, Edgaru Lipsbergu, Kristeru Gudļevski un Kristiānu Pelšu. Taču izvēlējušies arī esam divus ārzemniekus – somu Niklasu Luceniusu un zviedru Viktoru Rasku. Kāpēc tieši šie hokejisti? Par to pagaidām Dinamo oficiālie ziņu avoti klusē... Ziemeļamerikā komandām ir savi izlūki, nodomi, aprēķini. Mums – tikai zemteksti. Labi, par savējiem skaidrs. Vajadzēja ņemt, lai krievi nepaņemtu. Interesanti, ka tajā pašā laikā Znaroka trenētais Maskavas Dinamo vienu Latvijas junioru (U18) izlases hokejistu mums tomēr nocēla – Artjomu Dašutinu. Kāpēc mums viņš bija neinteresantāks par to pašu zviedru Rasku, kas ir Dašutina vienaudzis – nepaliek skaidrs. Salīdzināt zviedru U18 izlases uzbrucēju ar tāda paša vecuma latviešu bāliņu laikam nav tīri gudri – skandināvam tomēr ir priekšrocības, jo Zviedrijas izlases pieraksts jebkurā vecumā ir kvalitātes zīme. Bet – kur tad paliek pašmāju audzēkņu prioritātes pie mūsu aizgalda? Turklāt, Raskam (dzimis 1993. gadā) ar Leksandu ir līgums līdz 2012. gadam un maz ticams, ka viņš to vien tik gaidīja, kad viņu izvēlēsies Rīgas Dinamo. Turklāt, nevajadzētu aizmirst, ka zviedri savu jauno spēlētāju tirgu aizsargā ar darbiem – par melnā balzama pudeli un Laimas konfekšu kasti neviens Viktoru Rasku nekur nelaidīs. Vai tas būtu NHL vai KHL... Par otru ziemeļnieku ir cits fons: Niklas Lucenius (dzimis 1989. gadā) ir savulaik paņemts NHL kluba Atlantas Thrashers aprūpē, taču kaut kā pagaidām ar viņu tur neviens nerēķinās. Katrā ziņā – līgums kā Daugaviņam, viņam ar NHL klubu nav. Toties ir laba statistika Tappara klubā – aizvadītajā sezonā uzbrucējs 56 spēlēs guvis 17 vārtus un 29 piespēles. Abus izvēlētos leģionārus saista vēl viena nianse – abi ir centri, kas patiešām ir viena no Rīgas Dinamo vājajām vietām. No šāda zara raugoties – jā, izvēle pragmatiska, mērķtiecīga.

Luceniusa sakarā vēl varētu būt šādas pārdomas un sapņi. Iespējams, ka Normunds Sējējs šo divdesmit vienu gadus veco uzbrucēju ir uzrunājis kā varbūtējo jaunās sezonas pogu pie Dinamo mēteļa. Soms droši vien saprot, ka KHL līmenis nav slikts, lai veidotu savas karjeras nākamo atspērienu. Kā savas valsts U20 izlases dalībniekam, arī viņam par savām kvalitātēm nav jāpārliecina hokeja aprindas. Cita lieta, ka ne visos gadījumos Dinamo var cerēt uz kāda leģionāra labvēlību vai piekrišanu, jo naudas mums nav daudz. Bet nauda ir jāmaksā arī par jauniem spēlētājiem. Redzot, kā viņam no rokām izslīdēja citi pavasara gājputni, kas vispirms paņēma no Sējēja piedāvājumu un ar to pieklauvēja pie citu KHL klubu durvīm, kas mierīgi pārmaksāja – droši vien Luceniusa gadījumu pavada šīs atmiņas. Varbūt Sējēja rīcībā bija informācija, ka somu uzbrucējam ir vēlme spēlēt KHL, taču nav skaidrība – kur to darīt. Paturam prātā, ka KHL komandās ir daudz somu – arī treneru, kas gatavi labu materiālu izmantot lietderīgi. Tad nu Rīgas Dinamo visticamāk ir paņēmusi jauno somu tādā kā virtuālā gūstā – ja puiša aģentam būs citi nodomi vai pretendenti, KHL viņš var nonākt tikai ar mūsu Dinamo svētību. Bet – varbūt šajā sakarā vienkārši murgoju un nekas no augstāk aprakstītā nav pat tuvu patiesībai.

Kāpēc lai būtu, ja KHL drafts patiesībā ir tikai pēc formas kaut kas līdzīgs labāko jauno hokejistu izvēlei. Pēc satura tas atgādina Krievijas armijas kara bāzi, kurā, sagaidot ģenerāļa ierašanos, tiek pēkšņi krāsotas kokiem lapas... Starp krievu komandām pastāvot vienošanās, ka tās, izvēloties citas sporta skolas audzēkni, hokejista pirmajiem audzinātājiem izmaksās kompensāciju. Vai tāpēc Santkpēterburgas SKA šī gada KHL draftā nepaņēma nevienu(!) Krievijā dzimušu un augušu hokejistu? Visticamāk, tam pamatā ir cits stāsts... Un, nez vai tas nozīmē, ka Maskavas Dinamo tagad maksās Dašutina pārstāvētajai Rīga/Profs... Noteikti – nē. Tajā pašā laikā, vai tad kompensācija vai materiālais gandarījums nepienākas vismaz tām mūsu hokeja skolām, kurās Rīgas Dinamo atrada savus nākotnes asnus? Teorētiski – vajadzētu. Jo pašai Dinamo taču nav nekā, ko mēs saprotams ar vārdu – sporta skola vai jaunatnes hokeja sistēma, kārtība, piramīda. Pērn Rīga nodraftēja Bukartu, A.Džeriņu, Jekimovu un Podziņu. Pirmie divi spēja iekļūt komandas pamatsastāvā, Jekimovs izvēlējās citu karjeras taciņu, bet par Podziņu vēl pavasarī Normunds Sējējs šo rindu autoram teica, citēju – mēs nezinām, ko tas Podziņš vispār spēj laukumā (viņš trenējas un spēlē Maskavas Kriļja Sovetov sporta skolā)... Tad jāvaicā – ja reiz nezinām, ko tad māžojamies pa draftiem? Jauno spēlētāju izvēles parasti atspoguļo arī klubu izpratni un kompetenci par hokeja tirgus attīstību. Mēs pagaidām te saimniekojam pēc nacionālajām pazīmēm. Tā var darīt, ja spējam atbildēt uz jautājumu - kāpēc? Loģisku atbilžu nav, tāpat kā pats KHL drafts ir, atvainojiet, pagaidām neloģisks...

  -3 [+] [-]

, 2010-06-07 09:24, pirms 14 gadiem
Jā, šogad tāds patizls drafts sanāca.

  +4 [+] [-]

, 2010-06-07 09:25, pirms 14 gadiem
Nav jau slikti,ka krievi kopē daudz ko no NHL, bet slikti ir tas,ka viņi mēģina izgudrot riteni tur,kur tas sen jau ir izdomāts.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2010-06-07 09:57, pirms 14 gadiem
Nu varbūt arī draftam vajag nedaudz ieskrieties tāpat kā līgai.. paies gadi 2, 3 varbūt 5 un tad jau iespējams arī drafta lietas sakārtosies..
NHL tam par pamatu ir tas, ka apakšā zem NHL kluba ir arī AHL, un tad vēl visas kanādas junioru līgas utml., kur arī šiem nodraftētajiem spēlētājiem spēlēt. Bet mums tak te nekā nav.. un Krieviem pašiem tas nav tik izteikti...

  -3 [+] [-]

, 2010-06-07 10:51, pirms 14 gadiem
Moš kāds pateiks tādu lietu - vai tad vispirms nav jāpiesakās draftam (NHL, KHL), lai tiktu nodraftēts? Nu NBA vismaz tā ir.
Ļoti uzjautrinoši bija lasīt par Tavaresa draftēšanu KHL. No tā var spriest, ka var draftēt arī, ja pats neesi pieteicies. Ja tā ir, tad tas kā minimums ir dīvaini, jo var jau būt, ka kāds spēlētājs, kurš netiek NHL negrib arī uz KHL un pa normālu piķi kapā kaut vai tai pašā Šveicē.

     [+] [-]

, 2010-06-07 12:06, pirms 14 gadiem
Neviens jau viņam neliek braukt šurp.

  +1 [+] [-]

, 2010-06-07 12:39, pirms 14 gadiem
No vienas puses murgs ta liga, tas bankrote tas nak klat tas aiziet tas apvienojas tur alga naw maksata taja komanda attieksme pret citam komandam garam( uznemsana) , katra zina domaju ka liga ka tada nebus ilgdzivojosa, agri vai velu bus naudasproblemas it visa un bus čiks vien beigas.

     [+] [-]

, 2010-06-07 12:43, pirms 14 gadiem
AnimalZ rakstīja: Moš kāds pateiks tādu lietu - vai tad vispirms nav jāpiesakās draftam (NHL, KHL), lai tiktu nodraftēts? Nu NBA vismaz tā ir.
Ļoti uzjautrinoši bija lasīt par Tavaresa draftēšanu KHL. No tā var spriest, ka var draftēt arī, ja pats neesi pieteicies. Ja tā ir, tad tas kā minimums ir dīvaini, jo var jau būt, ka kāds spēlētājs, kurš netiek NHL negrib arī uz KHL un pa normālu piķi kapā kaut vai tai pašā Šveicē.
tā ir tikai NBA - ne NHL, ne KHL tā nav.

     [+] [-]

, 2010-06-07 12:58, pirms 14 gadiem
Gena@Traktors rakstīja: Nav jau slikti,ka krievi kopē daudz ko no NHL, bet slikti ir tas,ka viņi mēģina izgudrot riteni tur,kur tas sen jau ir izdomāts.
tu vispār saprati savu komentāra jēgu? gribēji kko gudru uzrakstīt, bet uzrakstiji huiņu. KHL nekad nestrādās tāds drafts kāds ir NHL!

  -1 [+] [-]

, 2010-06-07 13:22, pirms 14 gadiem
NIPEM rakstīja: tu vispār saprati savu komentāra jēgu? gribēji kko gudru uzrakstīt, bet uzrakstiji huiņu. KHL nekad nestrādās tāds drafts kāds ir NHL!
???????????
Neiet runa tikai par draftu,bet arī daudzām citām lietām,kas NHL jau sen ir atsrādāts,bet krievi mēģina to darīt savā modē.

  +1 [+] [-]

, 2010-06-07 14:31, pirms 14 gadiem
Bet tas jau pēc tīrās loģikas murgaini sanāk - kaut vai par to Tavaresa draftēšanu. Lūk, atbrauks te kaut kāds soms un gribēs spēlēt Kazaņā, bet viņam pateiks - nē, tev jāspēlē Maskavā, jo tevi nodraftēja. Sviests ir tā līga, kāpēc gan lai Daugaviņš nespēlētu Dinamo, ja vēlas. Kā te viens vilka paralēles ar NHL. Tur ar nedraftētiem spēlētājiem līgumus var noslēgt, kurš vēlas. Un kā var nodraftēt kādu bez viņa paša piekrišanas? Ar to jau tikai tie krievi padara to līgu par epic gļuku. Ja kāds labs jaunais spēlētājs tiek Habarovskai, bet viņš negrib spēlēt otrā pasaules malā un klubi nevienojas, kas tad sanāk - viņš vispār nedrīkst spēlēt KHL?

     [+] [-]

, 2010-06-07 15:55, pirms 14 gadiem
da_silva rakstīja: Bet tas jau pēc tīrās loģikas murgaini sanāk - kaut vai par to Tavaresa draftēšanu. Lūk, atbrauks te kaut kāds soms un gribēs spēlēt Kazaņā, bet viņam pateiks - nē, tev jāspēlē Maskavā, jo tevi nodraftēja. Sviests ir tā līga, kāpēc gan lai Daugaviņš nespēlētu Dinamo, ja vēlas. Kā te viens vilka paralēles ar NHL. Tur ar nedraftētiem spēlētājiem līgumus var noslēgt, kurš vēlas. Un kā var nodraftēt kādu bez viņa paša piekrišanas? Ar to jau tikai tie krievi padara to līgu par epic gļuku. Ja kāds labs jaunais spēlētājs tiek Habarovskai, bet viņš negrib spēlēt otrā pasaules malā un klubi nevienojas, kas tad sanāk - viņš vispār nedrīkst spēlēt KHL?
No vienas puses tas itkā ir sviests, bet no otras ir pareizi. Drafta galvenais uzdevums ir radīt vienlīdzību līgas komandās ilgtermiņā. Neesmu iedziļinājies KHL draftā, bet NHL vismaz izvēle sākas no vājākajām komandām, līdz ar to viņām ir iespēja izvēlēties labākos un perspektīvākos jaunos hokejistus pirmajām. Līdz ar to, vēlreiz uzsvēšu ka ilgtermiņā, ja klubi izdara pareizas izvēles draftā viņi iegūst labus spēlētājus (šeit protams vajadzīgs viņos arī investēt un dot iespēju attiecīgā līmenīs spēlēt), vai arī var nopelnīt labos spēlētājus pārdodot bagātajiem klubiem.

     [+] [-]

, 2010-06-09 07:36, pirms 14 gadiem
Katram KHL klubam (izņemot mūsu Dinamo) ir sava hokeja skola no kuras ņemt jaunos spēlētājus, kāda jēga ir no drafta? Ja grib savā komandā čehu vai somu, tad lai noslēdz ar viņu līgumu, piemēram Jāgru tak neviens nedraftēja un viņš mierīgi spēlē KHL.