Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Autors: Armands Puče

Jautājums par alkoholu

Jautājums par alkoholu
Foto: Romans Kokšarovs, F64, SA+

Vakar satiku vienu senu hokeja draugu, kurš teica – zini, bija laba intervija ar Ozoliņu, bet kāpēc tev vajadzēja prasīt to jautājumu par alkoholu? Man viņam bija ko atbildēt...

Liela daļa līdzjutēju nespēj iztēloties, ko Sandim Ozoliņam nozīmēja šī sezona. Par hokeju bija stāsts, bet cīņa tomēr nebija laukumā. Lielāko uzvaru viņš izcīnīja, pierādot sev, ka spēj būt vispirms cilvēks un tikai pēc tam hokejists, komandas kapteinis, elks, zvaigzne... Ja neesat bijuši saskarē ar atkarībām, to būs grūti saprast. Ozoliņa lēmums spēlēt Rīgas Dinamo bija daļa no viņa plānā – kā dzīvot savādāk? Kā iemācīties dzīvot labāk? Vaicāsiet – nu gan čalis lej! - ko tur miljonāram domāt par pelēkās ikdienas kvalitāti, tērē tik naudiņu un dzīvo nost! Pag, pag – miljoniem šajā sakarā nav nekādas nozīmes. Svarīgi bija apzināties, ka atkarība ir nevis vienkārša izlaidība, nevēlēšanās vai untums, bet gan smalka zemapziņas plaisa. Šādi cilvēki nevar pateikt – šodien mazliet atpūtos, pasēdēju bārā, paņēmu skrūvi, bet rīt iešu uz darbu. Viņi to nevar vienkārši izdarīt!

Sandis ir ļoti spēcīgs. Tāds viņš bijis vienmēr. Taču arī tad viņam aplauza spārnus, ļaujot mazliet pacelt galvu un pēc tam – ar divkāršu spēku paraujot viņu visu atpakaļ atvarā. Tā vairākas reizes... Līgums ar Rīgas Dinamo viņam bija svarīgs, lai atkal iznāktu laukumā. Citi tur redzēja ledu un hokeju, Ozoliņš – dzīvi un iespēju. Kad sezonas laikā dzirdēju desmitiem dažādu runu par tiltiem, mājām, bāriem un restorāniem, kuros Sandis pagājušajā naktī redzēts, dzirdēts vai manīts skurbumā, skumji pasmaidīju – labi, ka šie cilvēki nezina, ko nozīmē uzveikt nelabo. Ja Ozoliņš paceltu glāzīti, viņa sezona būtu beigusies un tas nav tikai tas viens teikums līgumā, ko viņš pats ar savu roku tur ierakstīja. Viņš labi redzēja, ka pēc spēles komandas biedri ar acs kaktiņu atskatījās un domās minēja, vai aliņš, ko šie tajā brīdī smēķēja, uzrunā arī kapteini... Viņš labi saprata gan mājienus, gan replikas, kas vērtēja viņu kā atkarīgo, ar bēdīgāko no scenārijiem... Lai būtu skaidrs – nav runa par atzīmēšanu, pasēdēšanu vai lāpīšanu – Sandis nevar dzert vispār. Tās nav ampulas vai kodi, kas viņu saista – tas ir gribasspēks, kas bija iebradāts ceļmalas dubļos. Ja Ozoliņš dzer, tad nākamā reize, kad mēs viņu redzēsim, būs pēc divām vai trīs nedēļām... Ja Ozoliņš dzer, tad par hokeju aizmirstam... Ja viņš dzer, aizmirstam arī par cilvēku.

Sandis sezonu izturēja – tas bija ļoti sen, kad viņam tas izdevās iepriekšējo reizi. Taču šoreiz bija mazliet savādāk – viņš uzņēmās atbildību gan par savu vārdu un ģimeni, gan komandas un savu biedru reputāciju. Viņš bija atbildīgs par tiem, kam bija ļāvis noticēt un krist eiforijā, un arī par tiem, kas viņā joprojām saskatīja vienkāršu alkoholiķi, kas uz vecumu grib mazliet paspēlēties ar savām iegribām. Mēģiniet saprast, ka tādu Ozoliņu pasaule līdz tam nebija redzējusi. Jā, viņš te nebija savos labākajos gados, taču viņš te bija sezonā, kas viņā radīja vērtību skrūvspīles. Pirms vārda „radīja” vajadzētu likt varbūtības nozīmi – iespējams... Jo garantijas taču nav. Katra diena sākas no jauna, katra diena ir jauna cīņa. Sandis to labi saprot. Pamēģiniet to saprast arī jūs. Vai mēs varam viņu saukt par varoni? Nē, tas nepiestāv viņa būtībai. Vai viņš ir paraugs? Tāds viņš gribētu būt saviem dēliem. Vai viņš izdarīja neiespējamo? Tikai mēģināja... Kas ar Sandi notiks tālāk? Gan jau viņš pats šīs lietas kārtos... Bet šīs rindas uzrakstīju tāpēc, ka domājot par Ozoliņu, mēģiniet vispirms saskatīt viņā gara spēku, bet tikai pēc tam hokejistu ar astoto numuru uz krekla. Sandis nav pelnījis apbrīnu, bet cieņu gan. Vismaz iesākumā... Jo tas patiešām ir tikai sākums.

Tieši tāpēc es viņam intervijā pavaicāju par alkoholu...Viņš to saprata, vai sapratāt arī jūs?


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-04-07 19:54, pirms 14 gadiem
Nu ja godigi sākuma kad skatijos likās loti provicējoš jautājums un vinja vieta pat gribetu kautko ar tevi iesākt- ne to labāko, bet pēc šī raksta sapratu!!!
, 2010-04-07 20:11, pirms 14 gadiem
Es domāju, ka Sandis ir pelnijis ļoti lielu cieņu, un atkarība tā ir ļoti liela problēma no kuras nevar tik viegli tikt vaļā. Ozoliņš pierādīja, ka viņš ir spējīgs tikt pāri tam slieksnim un visu slikto atstāt aizmugurē visu to, ko viņam vairs nevajag. Un jā , piekrītu, tev Armand Ozoliņš uz laukuma redz dzīvi un varētu pat teikt ka tur viņš dzīvo, ka tā ir viņa pasaule. Visu cieņu Sandim par šo sezonu un ceram arī nākamgad viņu redzēt Dinamo Rīga sastāvā kā komandas, kapteini kurš ir nepārspējams.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Imigrants
, 2010-04-07 20:42, pirms 14 gadiem
Smags raksts... ,bet ljoti laba viela paardomaam!
Kaa jau daudzi Armanda raksti,shis arii ar ljoti dzilju domu un saturu!
, 2010-04-07 21:37, pirms 14 gadiem
pučes kungs, un kāpēc tā pilnīgi nevajadzīgā un nekorektā piebilde par tiesībām?
, 2010-04-07 21:38, pirms 14 gadiem
Jopcik, es Pučes dēļ es jau drīz būšu kļuvis par atkarību speciālistu. Nu cik var cilāt vienu un to pašu? Sezonas sākumā, sezonas vidū, pēc sezonas...Nu Sandis atkal atbildēja, bet ko citu viņam darīt? Pasūtīt Puči piecas mājas tālāk? Nu un, ka daži troļļi internetā kaut ko uzraksta? Tāpēc jau nevajag SA pārvērst par anonīmo alkoholiķu biedrības sanāksmi. Domāju, ka Ozo pietiek ar tām sanāksmēm, kur parunāt par savām problēmām
, 2010-04-07 22:26, pirms 14 gadiem
nu beidz taču Armand malt vienu un to pašu. tie, kas seko līdzi hokejam, ne tikai pēdējos 2 gadus, to visu ļoti labi zin un saprot un gan jau saprot arī pārējie. respect, Ozo jau par to vien, ka viņš uzdrīkstas par to atklāti runāt.
, 2010-04-07 23:11, pirms 14 gadiem
Armand ,vienu interesantu jautajumu tu k;a profesionalis varēji uzdot!
Ar sezonu viss skaidrs, bet kā Ozo sokas šobrīd pēc sezonas, ir taču atvaļinājums, visi vārti plaši vaļā???? Arī intervijā izskatijās tāds miegains....
, 2010-04-07 23:27, pirms 14 gadiem
Es arī esmu Sandis,un arī esmu atkarīgs,tik jau trīs gadus nedzeru,un ir O.K.Malacis Ozo,jo es zinu ko tas nozīmē!!!
, 2010-04-08 00:11, pirms 14 gadiem
Pirmo reizi lasot kādu rakstu par sporta aktualitātēm, man acīs bija asaras. Pavisam godīgi. Iespējams tāpēc, ka pašai šī tēma nav sveša, iespējams tāpēc, ka šī vnk bija emocijām piesātināta diena. Bet viens ir skaidrs, tikai un vienīgi cieņu un apbrīnu ir pelnijis šis cilvēks. Ne visiem izdodas piecelties un un izrāpties no tās bedres, un ne visiem nepaslīd kāja un negadās nejaushi iekrist tajā pašā bedrē no kuras ar tādām pūlēm tiktikko ir izrāpies...
Un visiem tiem, kam mute atveras šobrīd kko pārmest vai kritizēt gan pašu Ozoliņu, gan Puči, iesaku... vienkārši paklusējiet! PAKLUSĒJIET!!!! Paturiet pie sevis kārtējās negācijas! Kaut tikai aiz cieņas pret šo fantastisko sportistu, meistaru un profesionāli un galu galā spēcīgo personību.
Paldies!
, 2010-04-08 11:08, pirms 14 gadiem
Es arī esmu alkoholiķis un es arī esmu izgājis Minesotas programmu un apmeklēju AA. Tāpēc pēc pieredzes jums saku, ja jūs tiešām mīlat un cienat Ozoliņu, tad beidziet viņu tincināt ar liekiem jautājumiem par viņa alkoholismu kuri ir balstīti vienīgi uz ziņkārību un vēlmes pēc intrigām.
Ja tiešām vēlaties viņam palīdzēt tad lepojaties ar viņu, priecājaties kopā ar viņu par viņa panākumiem ieskaitot atturības frontē, ticiet un ar savu ticību stipriniet viņa ticību ka tas ko viņš dara ir pareizi un ir to pūļu vērts.
Parasti jau cilvēks nedzer sevis dēļ, bet reizē viņš priecājas ka veidojas labākas attiecības ar ģimeni, draugiem, darba devējiem utt. Tāpat šie cilvēki lieliski apzinās savu problēmu un un zin kā rīkoties konkrētās situācijās un tas viņus stiprina. Taču neizbēgami pienāk brīži kad iestājas psiholoģisks diskonforts stress,nesaskaņas ar līdzcilvēkiem utt. Tad vismazāk ir vajadzīgi problēmu neizprotošu cilvēku atgādinājumi TU ESI ALKOHOĻIĶIS, VAI TEV NEVELK IEDZERT?
Es to saku jo reiz var pienākt brīdis kad cilvēks sev sāks uzdot jautājumu, kad es dzēru daudzi man pārmeta, bet tagad kad es nedzeru jau vairākus gadus vienalga man pārmet un nosoda. Tad varbūt lai nosoda par lietu?
, 2010-04-08 16:01, pirms 14 gadiem
piekritu visiem kas apbrino Ozolinu ,ipasi par speju piecelties. bet Armandam pirms vins visas malas kladzina par Sanda dzersanu, vajadzetu padomat, ka jutas pats hokejists un vina gimene, jo pateicoties vinam liela dala uzskata, ka iepriekseja dzives posma to vien darijis, ka dzeris.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-04-08 20:12, pirms 14 gadiem
Ozo labākais ! pacelju glazi par tevi, turies, kaptein!
, 2010-04-08 23:39, pirms 14 gadiem
Wendel Clark rakstīja: Jopcik, es Pučes dēļ es jau drīz būšu kļuvis par atkarību speciālistu. Nu cik var cilāt vienu un to pašu? Sezonas sākumā, sezonas vidū, pēc sezonas...Nu Sandis atkal atbildēja, bet ko citu viņam darīt? Pasūtīt Puči piecas mājas tālāk? Nu un, ka daži troļļi internetā kaut ko uzraksta? Tāpēc jau nevajag SA pārvērst par anonīmo alkoholiķu biedrības sanāksmi. Domāju, ka Ozo pietiek ar tām sanāksmēm, kur parunāt par savām problēmām
Man ir sajuta ka tu nesaproti par ko isti ir runa.
Piemeram es neesmu nekads engelitz uz zemes, un nevis pilniba bet aptuveni ir nojausma par ko iet runa, ja pipetu 12 gadus pec kartas - tad pameigini atmest.... tici man tam vajag gribasspeku nepajokam, un busu godigs man tada uz doto brdi nava , lai gan veleltos ka ir... un taa ir tikai dala no taa kadel neesmu engelits....
, 2010-04-09 13:22, pirms 14 gadiem
tommy90 rakstīja: pučes kungs, un kāpēc tā pilnīgi nevajadzīgā un nekorektā piebilde par tiesībām?
tieši tā, tas bija PILNĪGI nevietā!
, 2010-04-09 14:44, pirms 14 gadiem
tas jautajums bij nevietaa un to pierada Puches taisnosanaas shinii rakstaa! Cilvekiem ar vismaz minimalu dzives pieredzi tapat ir skaidrs ka Sandis nebutu hokejaa ja saaktu kost. Taada lieka tincinashana ir netaktiska, taapat kaa shis raksts... bet laikam jau smalkjutibas truukums ir zurnaalistu profesionaalaa kretiinisma ieziime!
, 2010-04-09 18:00, pirms 14 gadiem
Es ticēju Sandim jau pašā sākumā; Skumji bija dzirdēt tās izdomātās baumas par Ozoliņu visas sezonas garumā, bet vienmēr jau atradīsies cilvēki, kas gribēs nomelnot tos, kas strādā un cīnās ar sevi, lai kļūtu labāki. Ja Latvijā būtu vairāk cilvēku ar Sanda apņēmību un gribasspēku, tad mūsu valsts (politiski un ekonomiski) nebūtu tur kur pašreiz esam. Sandis jau sen ir nopelnījis cieņu un tagad ir pelnījis arī apbrīnu. Šosezon mēs viņu iepazinām ne tikai kā hokejistu, bet arī kā cilvēku un mums patika tas ko redzējām.
, 2010-04-10 10:38, pirms 14 gadiem
Sandi, tā teikt, iemīlēju tieši pēc tam, kad izlasīju Pučes rakstu par viņu. Žurnālā ''21. gadsimts'' laikam tas bija lasāms. Tagad ņemu un pārlasu to ikreiz, kad vienkārši nolaižas rokas. Sandis ir ideāls piemērs tam, kā nepadoties, kā saņemties. Es domāju, ka daudzi gribētu paspiest roku Dinamo astotajam numuram, kapteinim un vienkārši lieliskam cilvēkam, lai ar to apliecinātu, ka, jā, mēs Sandi ne tikai cienām, bet arī apbrīnojam. Vismaz es jau nu noteikti.
, 2010-04-16 15:44, pirms 14 gadiem
Pats ,kā atkarīgais ar stāžu, varu teikt , nedzert nav grūti , grūti ir mainīt dzīves veidu un ieradumus. Pirmos 3 mēnešus nemāki atrast vietu , esi kā no laivas izmests , bet vēlāk , apzinoties savu problēmu un iespējamās sekas, vienkārši dzīvo un daudz nedomā par šmigu. Jā , stresa situācijās dažreiz ienāk galvā kāda sliktāka doma tipa " zb viss " , bet saliekot plusus un mīnusus , var tikt tam pāri. Galvenais ir sakārtot galvu un tam ir vajadzīgs laiks , lai visu saliktu pa plauktiņiem.

P.S. Domāšanā ir spēks

2015.gada abonentiem - piesakies pieejai sadaļai "Vienos Vārtos" šeit!

Lūdzu reģistrējies, lai saņemtu "Viens Vārtos" bezmaksas abonementu 2015.gadam. Šis pakalpojums ir pieejams tikai žurnāla „Sporta Avīze” drukātās versijas gada abonentiem. Pieeja sadaļai "Viens Vārtos" tiks pieslēgta trīs darba dienu laikā. Ja Tev rodas jautājumi vai neskaidrības, sazinies ar mums, rakstot uz e-pastu janisc@sportacentrs.com vai zvanot uz mobilo tālruni +371 26158730.
Ernests Gulbis
Foto: AP/Scanpix
42

Gulbis atgriešanās spēlē parāda raksturu un uzvar trīs setu cīņā

Atgriežoties kortā pēc pusgada pārtraukuma, uzvaru izcīnīja Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis, kurš Roterdamā notiekošā ATP 500 turnīra kvalifikācijas pirmajā mačā ar 6:7(6), 7:5, 6:3 pieveica ukraini Serhiju Stahovski.
Varbūt Laurim Dārziņam vārtus liedz gūt jaunā maska?
Foto: Romāns Kokšarovs/f64
6

Rīgas „Dinamo” stūrakmenis – psiholoģija un/vai laiks?

Vakar,1.oktobrī, Rīgas „Dinamo” aizvadīja izbraukuma spēli, piekāpjoties Bratislavas „Slovan” komandai, kurai viesos iepriekš rīdzinieki nebija kapitulējuši. Zaudējums bija sāpīgs un par iemeslu tam bija?... To zina vien treneri, taču kuluāros rakstītais un rādītais liek secināt, ka zaudējumu iemesli nav parādījušies tieši tagad (Bratislavā) – tie, iespējams, krājušies jau no sezonas sākuma...