Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Hokejs nav masu profesija

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Hokejs nav masu profesija
Saša Ņiživijs par hokejistu izauga savas mājas pagalmā. Dzenājot ripu katru brīvu brīdi.
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīxe

Pēc raksta par Mitčenkova metodi saņēmu diezgan daudz atsauksmju un pamācību. Latvijā tiešām dzīvo gudri cilvēki. Kuriem par visu vienmēr ir savs viedoklis. Arī par to, kā jāstrādā Rautakalio: viens no variantiem - jāatrod demit cilvēki, kuri grib trenēties acis pārgriezuši. Un viss būs OK.

Jebkurš treneris, kurš savā trenera karjerā izaudzinājis kaut vienu U-18 vai U-20 izlases spēlētāju, pateiks, ka šis pasākums ir apmēram desmit gadus garš. Ir, protams, arī daži izņēmumi, kā savulaik Kuļibaba, kurš nopietni sāka trenēies 13-14 gadu vecumā, organizētajā hokejā ielecot no "Zelta ripas". Pārējā masa uz ledus kāpusi 5-6-7 gadu vecumā. Bez garanatijām, ka izaugs NHL, KHL vai HK "Rīga" spēlētājs.

Bērni ir ļoti dažādi un diemžēl ne katrs var spēlēt hokeju visaugstākajā līmenī, taču amatieru un Latvijas čempionāta līmeni var sasniegt gandrīz katrs. Lai tiktu mazliet tālāk, vajag darba spējas, talantu, veselību, bet visvairāk gan laikam vēlmi strādāt. Latvijā ir bijuši daudz talantu 15-16 un pat 18-20 gadu vecumā, kas līdz lielajam hokejam nav tikuši. Un ne jau tāpēc, ka traucējusi skola, bet tāpēc ka radušās citas intereses - meitenes, izklaide, alkohols, bet daži izvēlas arī studijas augstskolā.

Ar varu nevienu nevar piespiest kļūt par hokejistu. Tas vispirms ir jāgrib pašam puikam. Taču ir vairāki bet. Veselība, darba spējas, galva. Droši vien esiet lasījuši, kā par hokejistu kļuva Veins Greckis. Drosi vien ir zināms, ka Veinam ir divi brāļi - Brents un Keits, kuri netrenējās mazāk par Veinu, taču Brents pārsvarā spēlēja UHL (gandrīz 500 spēļu, arī 13 - NHL), bet Keita lielākais sasniegums ir 66 mači AHL.

Cik stundu dienā trenējās Veins? Esmu piemirsis un melot negribu, taču kā no skolas mājās, tā uz dīķa virsū! Cik jūs esat redzējuši Rīgā vai Rīgas tuvumā puikas slidojam vai spēlējam futbolu? Prieka pēc. Kā Greckis. Darba darīšanās iznāk diezgan daudz braukāt, es kaut kā šos neorganizētā hokeja/futbola/basketbola mīļotājus neredzu. Kāds varbūt domā, ka Saša Ņiživijs par hokejistu izauga "Latvijas bērzā-76" pie Edmunda Vasiļjeva. Nē. Tas notika sētā, kur Saša ar lielākiem puikām gandrīz visu dienu dzenāja ripu. Juris Repsis, Andris Hendelis, Helmuts Balderis tāpat.

Vai četras, piecas stundas dienā mīļotai nodarbei ir daudz vai maz? Kā to ņem. Ja Raimonds Pauls vai Vestards Šimkus bērnībā netrenētos (netiktu piespiesti spēlēt klavieres!), droši vien šodien viņi nebūtu tādi meistari. Klavieres droši vien spēlētu un muzicētu, bet ne jau NHL.

Kaut kad jauneklim pašam jāsaprot, ko viņš grib un vēlams arī reāli jānovērtē savas spējas. Un treneriem, vecākiem un skolotājiem jāpalīdz. Pirms dažiem gadiem kādā Rīgas hokejistu klasē bija jāraksta domraksts - par ko es gribu kļūt. Gandrīz visa klase gribēja spēlēt NHL. Nespēlēja neviens. Bet domrakstu puiši rakstīja 10. vai 11. klasē, un NHL gribēja spēlēt pat tie, kas netika savas komandas ceturtajā maiņā...

P. S. Noskatoties dažas HK "Rīga" spēles, skaļi domāju: ka daudziem puikām derētu biežāk aiziet uz skolu...

  +7 [+] [-]

, 2011-10-06 12:53, pirms 13 gadiem
Uz tādām darba spējām mūsdienās ir gatavs tikai retais jaunietis ,tādēļ jau mums trūkst to perspektīvo un strādātgribošo jauno hokeistu!Diemžēl!

  +5 [+] [-]

, 2011-10-06 13:01, pirms 13 gadiem
Vidziņš rakstīja: Uz tādām darba spējām mūsdienās ir gatavs tikai retais jaunietis ,tādēļ jau mums trūkst to perspektīvo un strādātgribošo jauno hokeistu!Diemžēl!
domajams ka ne tikai hokeja bet visur rinkji apkart vinji trukst..

 +15 [+] [-]

, 2011-10-06 13:03, pirms 13 gadiem
Sašam nebija ne twitter, ne facebook, ne draugiem.lv.

 +19 [+] [-]

, 2011-10-06 13:06, pirms 13 gadiem
Taisnība Jānim vien ir.
Bet ir daži blakus apstākļi, nauda, piemēram.
Atceros pirms gadiem desmit, kad vēl gāju skolā gribēju ar puikām noorganizēt pēc skolas bumbas trenkāšu - basketbolu, ja precīzāk. Visi vairāk vai mazāk viena vecuma, no vienas skolas, griezāmies pie skoals vadības, par iespēju izmantot skolas zāli. Skola mums paprasīja 3.50 pa stundu un sava bumba, protams, bumba nebija problēma, arī tie 7 lati nebija problēma trīs reizes nedēļā savākt, bet pats fakts. Skolai teorētiski savi audzēkņi būtu jāatbalsta, bet nē, nokāš vēl naudu. Domāju, ka šodien tādas izmaksas ir tikai pieaugušas. Pirms 20 30 gadiem tādas neesot bijušas. OK, esmu Ventspilnieks, šeit ir kur basketu trenkāt, gan skaisti laukumi, gan sētu pagalmi, bet tā nav visur, un tur kur nav, tas ir bizness...
Runājot par hokeju vai futbolu, šodien visas pļavas ir privatizētas, neatļauj pat vārtu rāmi nolikt, kur nu vēl dīķi izmantot. Publiskajās slidotavās reize izmaksā ap 3 lati no cilvēka uz stundu, ieskaitot ģērbšanos. Zinu, ka Ventspilī ir tāda iespēja pāris reizes nedēļā, publiski paslidot ar hokeja elementiem. Ziemā uz dīķiem? vot tas gan ir maz novērots, zinu, ka laukos tā ir ikdiena, pats esmu sniegu šķurējis un pa naktīm ūdeni laistījis. Pilsētā, auksts taču
Bet atgriežoties pie galvenā, ko gribēju teikt, pirmais ir vecāki.
Ja tēvs ir pielipis visu vakaru pie TV, vai alus pudeles, švaki vai iznāks no dēla aktīvā dzīves veida piekritējs. Jā sporta nodarbībās, vai reizi mēnesī pa ziemu pasnovot, bet vakari noteiktipie datora, draugu lokā...
Ja vecāki paši ies, skries un spēlēs, kaut arī 40 - 50 - 60 gadu vecumā, bērni ne tikai dzirdēs par to alternatīvu datoram, bet arī redzēs viņu. Ja pēc treniņa vecais sīci aizvilks uz dīķi, lai rāda ko iemācījies treniņā, arī tad dators pagaidīs... Jāstrādā ir kopā, ģimenē un arī starp draugiem, nebija slikti, kad kādreiz iedalījās klases sportistu, nūģu un vēl sazin kādos neformālos bariņos, tgd visi ir datoristi...

  +2 [+] [-]

, 2011-10-06 13:10, pirms 13 gadiem
Jāni, Jāni!

Kur Tu tik naivs un ceri ieraudzīt, ka puikas tagad pēc skolas ies pagalmā un dzenās futeni, spēlēs basi vai ziemā hoķi dragās? Tā darīju es ar saviem sētas puišiem, kad pēc skolas bija treniņi, bet kad treniņi nebija tad visi bijām pagalmā Lācplēša un Čaka ielas stūrī, kur visu laiku spēlējām futbolu un ziemā hokeju. Tagad pēc skolas jaunieši brauc uz mājām un visu laiku sēž tajā portālā sadraudzēties vai draudzēties.lv

Esmu secinājis to, jo dziļāk laukos, jo bērni ir fiziski vairāk attīstītāki un izturīgāki un vairāk tendēti uz sportu, savukārt, jo tuvāk Rīgai, jo lielāks tizlums. Pats skatos uz kaimiņu bērniem, nu jomajō noēdies ta kā tāds teftelis neko nedara, tikai ēd biezpienmaizītes un datorā spēlītes spēlē!

  +3 [+] [-]

, 2011-10-06 13:12, pirms 13 gadiem
Pie 72.vsk. krievi futbolu spēlē vienā laidā, līdz pat tumsai! Kā nekā, tur vienmēr ir bijusi laba futbola komanda!!! Bet, jā, futbolu pagalmos vairs neredz.. man tagad 23 gadi un tie,kas ir jaunāki par 10 gadiem sētā bumbu vairs nedzenā.. aiziet uz treniņu un tad atpakaļ pie datora...

  +1 [+] [-]

, 2011-10-06 13:18, pirms 13 gadiem
atceros, ka mums pagalmaa dieva vieta bija tas, kuram bija bumba un tad cauram dienam to bumbu dragajam, un, taisniba, Janim- ari viens otrs fanatisma dzits kluva pa sportistu ar lielo burtu. Visa darba kultura jau apstajas tur, ka ir velme kljut par grandu, bet reali neviens nav gatavs neko upuret. ar to , ka aizejam 4x ned uz treninu ir krietni par maz lai kaut ko sasniegtu. bet nu sapnot jau nav aizliegts... ari play stationa var saakt nhl karjeru pat izveidojot savu komandu- varbut par to domaaja 85.vsk pieminetie '' NHL hokejisti "

  +5 [+] [-]

, 2011-10-06 13:20, pirms 13 gadiem
Pats skatos uz kaimiņu bērniem, nu jomajō noēdies ta kā tāds teftelis neko nedara, tikai ēd biezpienmaizītes un datorā spēlītes spēlē!

SITAIS IZCILI RAKSTURO MUSDIENU PAAUDZI !

  +3 [+] [-]

, 2011-10-06 13:24, pirms 13 gadiem
espozito79 rakstīja: Pats skatos uz kaimiņu bērniem, nu jomajō noēdies ta kā tāds teftelis neko nedara, tikai ēd biezpienmaizītes un datorā spēlītes spēlē!

SITAIS IZCILI RAKSTURO MUSDIENU PAAUDZI !
Laiki mainās, manā laikā kruts bija tas, kurš varēja groza stīpu aizsniegt (palecoties), tgd puiki mērās ar statistiku kaut kādā interneta spēlē.
Bet atkārtošos, vecākiem ir iespēja to labot, un koriģēt. Vai tik nav tā, ka tie 30 gadīgie, kas ir saskārušies ar IT tehnoloģiju laikmetu un neizsmeļamu TV kanālu apjomu ir vainīgi, ka viņu 10 gadīgais puika ir vienā svarā ar viņu pašu?

  +4 [+] [-]

, 2011-10-06 13:35, pirms 13 gadiem
ir jau medaļai otra puse- tie kas Rīgā, daudz mierīgāk jūtas ja atvase sēž pie datora nevis ganās hvz kur hvz ar ko...

     [+] [-]

, 2011-10-06 13:45, pirms 13 gadiem
Vidziņš rakstīja: Uz tādām darba spējām mūsdienās ir gatavs tikai retais jaunietis ,tādēļ jau mums trūkst to perspektīvo un strādātgribošo jauno hokeistu!Diemžēl!
Vairaak par pusi perspektivo un stradatgribosho ir arzemes, tas, ka tu vinus neredzi, nenozime, ka vinu nav.

     [+] [-]

, 2011-10-06 13:54, pirms 13 gadiem
Raitcha rakstīja: Laiki mainās, manā laikā kruts bija tas, kurš varēja groza stīpu aizsniegt (palecoties), tgd puiki mērās ar statistiku kaut kādā interneta spēlē.
Bet atkārtošos, vecākiem ir iespēja to labot, un koriģēt. Vai tik nav tā, ka tie 30 gadīgie, kas ir saskārušies ar IT tehnoloģiju laikmetu un neizsmeļamu TV kanālu apjomu ir vainīgi, ka viņu 10 gadīgais puika ir vienā svarā ar viņu pašu?
no otras puses ne visi vienmer bus sportisti tapat ka ne visi vienmer bus izcili muzikji vai skolu beigs ka krievu laikos ar zelta medalu.Dazadi cilveki dazadas intereses.Vecakiem ir jastrada kopa tam piekritu bet tai pasa kreivu laika cik vecaki ta stradajot pa visam varitem sutija bernus tur kur berni ne isti gribeja ne isti sanaca...vai tas butu pareizais cels ejams?Krievu laikos ari laga ekipejumu nevareja dabut ja kadam vecaki pa blatu sporta veikala dabuja adidas kedas tad skaidrs ka liks iet basiti.Un pat tad berni jutas neerti ka vinam adidas bet citiem parastas kedas un grieza kedam caurumus lai neizlektu uz cita fona.Krievu laika ari skolas tika nodrosinatas ar slepem un fiskulturas stundas bija lauka slepojot...vai ko tadu tagad vari iedomaties?Pie tam busim reali ziema kad lauka ir sniegs ne lietus ieks lv ir pedejos 3-4 gadus...ko darit ziemas kad lija lietus un no baltiem ziemassvetkiem bija pelaka plurza?

  +4 [+] [-]

, 2011-10-06 13:55, pirms 13 gadiem
Šodienas hokejs ir stipri vien attīstījies un ar futbola dzenāšanu un lieku paslidošanu masovikos būs par maz.Jau labu laiku atpakaļ rakstīju par šīm tendencēm,bet tad saņēmu lielu kritiku - sak,mans dēls visu bērnību spēlēja 1.maiņā - tātad talants.Ja kāds no mūsu dinamiešiem lasītu intervijas ar pasaulē respektējamiem hokejistiem,tad droši vien strādātu daudz vairāk,lai kļūtu par profesionāli.Nez kādēļ cilvēkiem liekas,ka Paulam un Šimkusam pietiek ar talantu...viņi stundām!!! spēlē gammiņas un etīdes joprojām.Gribētos veikt aptauju ar mūsu profesionālajiem hokejistiem:
1) kurš,kādā vecumā un cik ilgi trennējies speciālo hokeja slidojumu? - tāds pie mums pieejams jau 15 gadus pie trenneres Rožlalnes,turklāt par ļoti lētu naudu.Kā zināms,tā trennējas ne tikai Kanādā,bet arī Šveicē,Zviedrijā un nu jau arī Krievijā.Kanādas Power skating trenneris Skinners katru gadu regulāri organizē slidojuma nometnes Eiropā jau vairākus gadus.Tieši šo slidojumu trennē arī Rožklane.
2)cik un kad puiši trennējuši savu individuālo meistarību metienos ārpus oficiālā ledus?Protams,ka ne katram ir tāds pagrabs kā Krosbijam,kur viņš savu meistarību atstrādājis katru brīvu brīdi,mezdams ripu vārtos,bet piekritīsiet,ka šadus trenniņu ārpus obligātās stundas uz ledus ir jātrennē daudz vairāk. ( Tās ir tās gammiņas)
3) kāda mūsu profesionālajiem puišiem ir izglītība? Uz laukuma tomēr smadzenes jāpieslēdz un NHL draftā izglītība ir viens no pamata jautājumiem.Cik man zināms,tad basketbollā izglītības jautājums tiek risināts.Vai hokejistam jābūt ar gludām smadzenēm?

Domāju,ka tieši šeit ir meklējamas atbildes,kāpēc mēs nespēlējam NHL un,kāpēc mums tik vājš sniegums profesionālajā līmenī.
Tam visam vēl seko talants darbaspējas veiksme veselība psiholoģija u.c.

  +1 [+] [-]

, 2011-10-06 14:06, pirms 13 gadiem
rainmaker rakstīja: no otras puses ne visi vienmer bus sportisti tapat ka ne visi vienmer bus izcili muzikji vai skolu beigs ka krievu laikos ar zelta medalu.Dazadi cilveki dazadas intereses.Vecakiem ir jastrada kopa tam piekritu bet tai pasa kreivu laika cik vecaki ta stradajot pa visam varitem sutija bernus tur kur berni ne isti gribeja ne isti sanaca...vai tas butu pareizais cels ejams?Krievu laikos ari laga ekipejumu nevareja dabut ja kadam vecaki pa blatu sporta veikala dabuja adidas kedas tad skaidrs ka liks iet basiti.Un pat tad berni jutas neerti ka vinam adidas bet citiem parastas kedas un grieza kedam caurumus lai neizlektu uz cita fona.Krievu laika ari skolas tika nodrosinatas ar slepem un fiskulturas stundas bija lauka slepojot...vai ko tadu tagad vari iedomaties?Pie tam busim reali ziema kad lauka ir sniegs ne lietus ieks lv ir pedejos 3-4 gadus...ko darit ziemas kad lija lietus un no baltiem ziemassvetkiem bija pelaka plurza?
Piekrītu, visi noteikti nebūs sportisti, bet bērni ir jānodarbina, bērniem ir jāatrod nodarbošanās, kaut tā ir tamborēšana, atdīšana, šahs, vai tautas dejas, kaut ved uz airēšanu vai dziedāt... Vienmēr kādam būs jārok grāvis, kādam būs tas jāuzrauga un kāds par to saņems un dalīs naudu.
Tāpat ir traisnība tam cilvēkam, kurš teica, ka vecāki labāk redz savu atvasi pie datora, nevis ar pagalma narkomāniem...

     [+] [-]

, 2011-10-06 14:15, pirms 13 gadiem
Raitcha rakstīja: Piekrītu, visi noteikti nebūs sportisti, bet bērni ir jānodarbina, bērniem ir jāatrod nodarbošanās, kaut tā ir tamborēšana, atdīšana, šahs, vai tautas dejas, kaut ved uz airēšanu vai dziedāt... Vienmēr kādam būs jārok grāvis, kādam būs tas jāuzrauga un kāds par to saņems un dalīs naudu.
Tāpat ir traisnība tam cilvēkam, kurš teica, ka vecāki labāk redz savu atvasi pie datora, nevis ar pagalma narkomāniem...
jaatceras ari tas ka kadreiz sportosana vai busana talantigam kada nozare nozimeja iespejas.Respektivi paklausoties ex sportistus to pasu W vai Irbi utt,sasniegt top limeni un but labakam nozimeja dzivot labi ar noteiktu varas limeni un iespeju celot un noklut labakas vietas.Tagad ES durvis ir vala brauc uz labaku valsti ekonomiskaja un socialaja limeni piemeram skandinaviju un rave zemenes...un nekadu problemu.Dazs labs ravejot zemenes or auklejot bernus pelna vairak ka LV magistra grada eksperts dazadas nozares.Ta teikt iespejas izlutinajusas...nebutu iespeja un butu tiesam jagrauz ledus tad ari redzetu kas un kaa ko dara un talantu netruktu

  +1 [+] [-]

, 2011-10-06 14:20, pirms 13 gadiem
flipsider rakstīja: Vairaak par pusi perspektivo un stradatgribosho ir arzemes, tas, ka tu vinus neredzi, nenozime, ka vinu nav.
Es jau nesaku ,ka viņu vispār nav ,bet stipri mazāk kā agrāk -tas nu ir tieši ,es pats esmu Irbes un Kerča vienaudzis un atceros ,ka ar sportu nodarbojoties , naudu pelnīt tāda doma nemaz nebija ,bet kas ir tagad? Bez ''piķa'' neviens pakaļu no krēsla nepacels! Tā lūk.

  +5 [+] [-]

, 2011-10-06 14:23, pirms 13 gadiem
Jā.... man pašam dēli nesen pabeidza vidusskolu un tagad studē, bet atmiņā palikusi epizode no peldbaseina apmeklējuma. Pilsēta skolai apmaksā peldbaseina apmeklējumu, bet no 30 klases skolēniem to parasti apmeklē 3-4, pārējiem ir ārsta zīmes...

     [+] [-]

, 2011-10-06 14:29, pirms 13 gadiem
ne nu ir jau runa it ka par hokeju un ka neskrien berni sava nodaba un nespele bet sez pie tv un datora...varbut nav problema tv vai ieks datora...kadreiz skola ari berni gerbas ladzigi nebija svarki kas knapi nosedz dibenu vai krekli un jacinas kas atsedz pus kermeni...or bikses kuras ir lidz celiem uzvilktas un apenes lien ara...varbut nav vaina tas ko berni dara vai ari tas cik daudz trenejas bet sava zina demokratija dod daudz brivaku dzives veidu visos aspektos....kadreiz pasniedzejam skola pat bez rokas neviens neko neteica kur nu vel preti runa...tagad daudzi sikie saka ko grib un ka grib..atnakt uz skolu reibuma kadreiz ar nebija iedomajama lieta..tagad tadi gadijumi ir un vecaki uz to vienkarsi atbild ar tekstu-un tada sikuma del man jakave darbs? tad ar to gribu teiktu ka vienmer jau zaaale ir zalaka citur bet iespejams jasak ar pasiem un beidzot jasakarto viss pakapeniski.

  +2 [+] [-]

, 2011-10-06 14:41, pirms 13 gadiem
Mūsdienās galvenā (diemžēl) problēma ir FINANSES. KUR mums ir iespēja BRĪVI un netraucēti dzenāt ripu vakaros ? KUR ? Ziemā laukos var sagatavot dīķus, piekrītu, bet pilsētās ?

Un +daudz tam, kurš teica, ka Sašam nebija draugiem.lv u.c. laika Zagļu.

     [+] [-]

, 2011-10-06 14:58, pirms 13 gadiem
Visi tagad meklē trenēties gribošo,strādīgi,gudru jaunieti ,kuram neinteresē alkohols un citi sūdi,kurš ir patriots un spēj aizstāvēt komandas biedrus. Domājat tādu nav? Ir. Bet neviens jau viņus ņeņem pie sevis spēlēt un līdz ar to viņi pazūd no redzes loka...
Paskaties uz tu pašu tambulambu Rīgu. Kaulu kambaru saiets.

Jā,90% jaunie hokejisti ir tirliņi,bet kas liedz treneriem un co pakustināt savas pakaļas un pameklēt tos 10%?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2011-10-06 15:23, pirms 13 gadiem
Viss ir pareizi, piekrītu Jānim! Atceros sevi bērnība, kā no skolas mājās, fisi izmācījās un tād skrējām uz skolas pagalmu spēlēt bumbu, basi vai futeni, vienalga, ka tik nav mājās jātorči ar senčiem, vēl kādu darbu uzliks, pat pa lietu spēlējām! Ziemā tas pats, tikai hoķi rāvām, tolaik pagalmos mašinu bija mazāk, nu tad arī mēs meklējām tukšākos pagalmus un rāvām hoķi. Atceros sākām jau kaut kad oktobrī pa asfaltu ar tenisa bumbiņu. Lai nūjas tik ātri nepārvērsos par asakām(nenodiltu), no lielajām konservu bundžām (tādās kādreiz siļķes pārdeva) sitām lāpstiņai apakā bleķi! Ej tu nost, kas tur bija špīleru, sitās pagalms pret pagalmu, katrā ziņā bija ko darīt. Tagad jaunatnei, ja senčiem nav naudas, nav daudz variantu, bet šķiet lielākā problēma tomēr ir gribēšanā un varēšanā!

  +3 [+] [-]

, 2011-10-06 15:38, pirms 13 gadiem
Ja vien pie katra raksta būtu tik kvalitatīvi komentāri
Paldies, bij interesanti palasīt interesantos viedokļus. Pievienojos vairākumam.

Pats, gadus 15-20 atpakaļ, kad vel dzīvoju Ogrē un biju padsmitnieks - dzenājām futbolu, basketbolu - katru dienu, kad vien nelija lietus un nebija sniega - no rīta līdz tumsai. Pa pagalmiem, pa laukumiem. Un bijām laimīgi, ka varējām to darīt nepārtraukti!
Tagad... Cik ir sanācis pabūt šajās Ogres vietās, reizi pus gadā nobraucu garām - praktiski tukšs... Kāds pārītis varbūt bumbu mētā. Toreiz - nereti pat nebij brīvu grozu (to uz "gumijām" bij 10!!!) - rindā bij jāstāv!
Ziemā uz laukiem, tīrijīt dīķi, un spēlējēt hoķi! Arī viens pret koka bluķi un pagalēm, ja neviena drauga nebij! Ripas zāģēju no pagalēm, un turēja tāda ripa pāris spēcīgākus šķīlienus. Bet prieks - nenovērtējams!
Eh, nostaļģija!
Tagad gan arī nākas dzirdēt no padsmitgadnieka ko līdzīgu kā: "vakar dragājām basi", ar piebildi "NBA 2011 playoff sēriju ar Lakers..."

  +1 [+] [-]

, 2011-10-06 16:05, pirms 13 gadiem
mizinsh rakstīja: Sašam nebija ne twitter, ne facebook, ne draugiem.lv.
ne arī sportacentrs.com...

  +1 [+] [-]

, 2011-10-06 16:10, pirms 13 gadiem
Hokejs ir arī tāda profesisja, kurā var jau jaunībā, ar paša spēkiem, kļūt par mijonāru, kā piemēram Lauris Dārziņš. NHL vidusmēra un KHL top spēlētāju algas ir lielākas par valsts galveno amatpersonu atalgojumu. Tās ir samērojamas ar estrādes un kīno zvaigžņu honorāriem un popularitāti. Ja mīļāko sporta veidu var apvienot ar labiem ienākumiem, tad ir par ko pacensties. Nejau tikai hokeja mīlestības dēļ daudzi labi pārtikuši vīri (Kalvītis, Bļugers uc) sūta savus dēlus studēt un apgūt hokeju ārzemēs. Paveiksies tikt top hokeja līgās - brīnišķīgi, ja ne būs gan zināšanas, gan labs fiziskais rūdijums visai dzīvei.

     [+] [-]

, 2011-10-06 16:54, pirms 13 gadiem
Brīvajā laikā ripu un bumbu dzenā joprojām laukos un mazpilsētās,bet tas viss apstājās kļūstot par studentiem,jo lai to turpinātu Rīgā daudziem nav naudas. Piemērs-manas pilsētas u-18 futbolā izcīnīja bronzu Latvijas finālā pirms 3 ,vai 4 gadiem, un visi cerēja ,ka komanda spēlēs vismaz pirmajā līgā. Bet čomi devās studēt uz Rīgu,daži aizbrauca strādāt uz ārzemēm un komanda pajuka.

  +1 [+] [-]

, 2011-10-06 17:50, pirms 13 gadiem
šoreiz taisnība,īpaši par HKRīga,kur 3/4 vajadzētu ļoti iespringt uz mācībām,lai beigās neatrastos pie sasistas siles

     [+] [-]

, 2011-10-06 18:41, pirms 13 gadiem
Raitcha rakstīja: Taisnība Jānim vien ir.
Bet ir daži blakus apstākļi, nauda, piemēram.
Atceros pirms gadiem desmit, kad vēl gāju skolā gribēju ar puikām noorganizēt pēc skolas bumbas trenkāšu - basketbolu, ja precīzāk. Visi vairāk vai mazāk viena vecuma, no vienas skolas, griezāmies pie skoals vadības, par iespēju izmantot skolas zāli. Skola mums paprasīja 3.50 pa stundu un sava bumba, protams, bumba nebija problēma, arī tie 7 lati nebija problēma trīs reizes nedēļā savākt, bet pats fakts. Skolai teorētiski savi audzēkņi būtu jāatbalsta, bet nē, nokāš vēl naudu. Domāju, ka šodien tādas izmaksas ir tikai pieaugušas. Pirms 20 30 gadiem tādas neesot bijušas. OK, esmu Ventspilnieks, šeit ir kur basketu trenkāt, gan skaisti laukumi, gan sētu pagalmi, bet tā nav visur, un tur kur nav, tas ir bizness...
Runājot par hokeju vai futbolu, šodien visas pļavas ir privatizētas, neatļauj pat vārtu rāmi nolikt, kur nu vēl dīķi izmantot. Publiskajās slidotavās reize izmaksā ap 3 lati no cilvēka uz stundu, ieskaitot ģērbšanos. Zinu, ka Ventspilī ir tāda iespēja pāris reizes nedēļā, publiski paslidot ar hokeja elementiem. Ziemā uz dīķiem? vot tas gan ir maz novērots, zinu, ka laukos tā ir ikdiena, pats esmu sniegu šķurējis un pa naktīm ūdeni laistījis. Pilsētā, auksts taču
Bet atgriežoties pie galvenā, ko gribēju teikt, pirmais ir vecāki.
Ja tēvs ir pielipis visu vakaru pie TV, vai alus pudeles, švaki vai iznāks no dēla aktīvā dzīves veida piekritējs. Jā sporta nodarbībās, vai reizi mēnesī pa ziemu pasnovot, bet vakari noteiktipie datora, draugu lokā...
Ja vecāki paši ies, skries un spēlēs, kaut arī 40 - 50 - 60 gadu vecumā, bērni ne tikai dzirdēs par to alternatīvu datoram, bet arī redzēs viņu. Ja pēc treniņa vecais sīci aizvilks uz dīķi, lai rāda ko iemācījies treniņā, arī tad dators pagaidīs... Jāstrādā ir kopā, ģimenē un arī starp draugiem, nebija slikti, kad kādreiz iedalījās klases sportistu, nūģu un vēl sazin kādos neformālos bariņos, tgd visi ir datoristi...
Šeit es pilnībā piekrītu. Lielākoties valsts un pašvaldības neatbalsta jaunatnes sportu un pat neatbalsta uzņēmējus, kas grib kaut ko lietas labā darīt. Pat skolas grib "nopelnīt". Sportam, jeb fiziskajām aktivitātēm ir jābūt pieejamām un stilīgām. Kaut kas jau iet uz labo pusi, ir sponsorētie skrējieni, velobraucieni un sporta spēles.
Gribu piekrist arī par vecākiem, kuriem pašiem jānodarbojas ar fiziskajām aktivitātēm, nevis jāaudzē alusvēders. Štrunts, ka maz labu sportistu, galvenais, kas jāsaprot, ka aktivitātes ir veselības pamatā, jo novērš gan aptaukošanos, gan ar to saistītās slimības.

     [+] [-]

, 2011-10-06 18:42, pirms 13 gadiem
Diemžēl izskatās, ka reāli ir tikai 3 varianti:

1. visi labie spēlētāji visās spēles nāks no jaunatīstības/trešas pasaules valstīm vai Azijas (Japāna, Koreja, ķīna).

2. Būs tikai tās valstis, kurām ir lieli cilvēku resursi, t.i. pat starp datoratkarīgajiem reizi dažos gados atradīsies pa Greckim.

3. No fantastikas - bet turpmāk tas notiks tikai virtuāli... ne jau kā tagad, katrs kurš grib bet speciāli trenētas cilvēku komandas to darīs virtuāli, bet mēs skatīsimies it kā tas notiek reāli?

Kāpēc? Mana prognoze, redzot to, kas notiek apkārt, un zinot cik elektroniskie mediji ienes naudu, cik tas ir izdevies bizness, cik tas ātri attīstās, redzot cik daudzi to lieto un pat kļūst atkarīgi (pat mana māte, kura būtu sirma, ja nekrāsotu matus, sēž draugos) - tad nav jābūt gaišreģim, lai saprastu, ka tas nebeigsies, bet tikai pieaugs, aprīs arvien vairāk cilvēku, īpaši jauniešu brīvo laiku, un galu galā aprīs visu, kas dabisks. Ieskaitot sportu. Kādu laiku noturēsies valstis ar lielu cilvēku resursu, un sporta veidi, kuriem nav nepieciešami īpaši prasīgi apstākļi (hokejs nav starp tiem). Bet pēc tam viss pazudīs. Protams nekur nepazudīs cilvēku vēlme sacensties savā starpā, bet ja tagad to var panākt ar pāris nedēļu trenēšanos pāris podziņu spaidīšanā tad - why bother? Tehnoloģiskais progres mļin! Un bizness... Un vecāki laimīgi, ka bērni mājās nevis kā te kāds teica - dauzās apkārt. It sevišķi pēc dažiem, ehm, skandāliem ar tusētajiem, vecāki domā, palaidīsi bērnus šāda sporta sekcijā vot izaugs tur visādi bandīti un vandaļi. Tāda ir mūsdienu domāšana.
Un vēl - dārdzība. Ja mums ar sievu būtu bērns (puika), es vestu viņu uz hokeju, bet ar varu piespiest to mīlēt nevar, turklāt nauda, turklāt nav garantijas par iznākumu... Hokejs tomēr ir diezgan elitārs sporta veids, ja gribi pāriet no dīķa jau normālā komandā un no tikai slidām uz pilnu ekipējumu - mums, ja nekas nemainīsies finansiālajā ziņā, to nepavilkt.

     [+] [-]

, 2011-10-06 20:32, pirms 13 gadiem
Sliecos domāt, ka darbs tomēr ir stipri lielāks faktors par Dieva dotu talantu. Piemēram, skolā redzēju vairākkārt, kā talantīgos beigās noķer un apiet tie, kam talanta mazāk, bet ir neatlaidība, vēlme un gavenais - apziņa, ka viņam 2x vairāk jākapā, lai kompensētu starpību starp sevi un to, kas tai brīdī ir labākais(talantīgākais). Bet ja arī talants ir gana saprātīgs lai saprastu, ka tādi pirmie numuri ciemā vai pilsētā kā viņš ir vēl daudzi visā pasaulē un, lai apietu tos, viņiem jāstrādā vairāk. Bet cīņa ar 'neredzamajiem' ir sasodīti grūta. Vieglāk iedzīt un būt labākam par tiem, ko ikdienā redzi un ar ko vari "samērīties".

Turklāt, pat ja pats savos mazpadsmit gados to apmēram saprot, tad nav vēl zvanīts, ka vecāki atbalstīs (viņus tas interesēs, jo šodien nav tik viegli pašam darboties pilsētas vidē), vecāki un treneri un zinās, ko un kā vajag (kad piespiest, kad nē, piemēram), attiecīgā vecumā pietiks noturības pret vienaudžu spiedienu uz vienkāršāku un tai brīdī aizraujošāku dzīvi, utt.

BET arvien bērnu un jauniešu psiholoģija un audzināšanas paņēmieni kā vecākiem tā treneriem vienmēr ir bijis izaicinājums un kā nu kurš tiek ar to galā - universālas metodes nav un dažiem sanāk, bet citiem - nē. Tomēr nevar noliegt, ka mums aug paaudze, kas pieradusi pie tūlītējiem rezultātiem (instant gratification), ko veicina visādas interneta spēlītes (3x noklikšķini peli un pēc 5h ievāc ķirbju ražu) un digitālā vide (ieraksti komentāru un tūlīt nāk atbildes). Rezultātā, ja viss nav rīt uz pusdienas laiku, tad vispār nevajag - pacietības mērs ir īss un vēlme strādāt nopietni - maza. Un ne tikai sportā.

Starp citu, piekrītu, ka LV pilsētās brīvi pieejamu sporta laukumu praktiski nav un pagalmi pārbāzti ar mašīnām, kuru tuvumā bumbu labāk nespēlēt. Biju šokā Roterdamā, kur katrā kvartālā teju pa 2 laukumi ar vārtiem un groziem, kur vari darboties, kamēr apnīk. Pat es sāku dzenāt bumbu vakaros ar draugiem pēc lekcijām.

     [+] [-]

, 2011-10-07 08:53, pirms 13 gadiem
silk182 rakstīja: Pie 72.vsk. krievi futbolu spēlē vienā laidā, līdz pat tumsai! Kā nekā, tur vienmēr ir bijusi laba futbola komanda!!! Bet, jā, futbolu pagalmos vairs neredz.. man tagad 23 gadi un tie,kas ir jaunāki par 10 gadiem sētā bumbu vairs nedzenā.. aiziet uz treniņu un tad atpakaļ pie datora...
Viņi pat sniegu ziemā tīrīja un tur futbolu spēlēja.
Kaut gan vieta viņiem ideāla, teritorija pēc idejas nav caurstaigājama - ja nu pār sētu uz bērnudārzu.

     [+] [-]

, 2011-11-11 13:14, pirms 12 gadiem
Ko jus tur spriedelejat-nauda,vieta kur,bus vai nebus!Neviens un nekad kops bernibas nevar zinat,kas no vinja sanaks.Toties neviens labs darbs secen neies,ko sesi,to plausi!Pirmam kartam jazin parliecinosi,ko grib berns un javirza vinju taja joma uz prieksu.Nav nekadas garantijas,ka no taa iznaks labs sava aroda profins,toties labi nopelnit un pilnibaa nodrosinat savu gimeni,vins vares vienmer!Katra arodaa ir savi knifi.piem hokejs:speks,atrums,domasana.Tatad pie taa ir jastrada vis vairak-tam visam nauda nav vajadziga!Ja sie elementi bus,bus ari pieprasijums