Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Kāpēc Dinamo neuzvarēs koijotus?

Kāpēc Dinamo neuzvarēs koijotus?
Mākslinieks Jānis Jēkabsons savu stāstu par gaidāmo spēli ir noformējis šādā stilizētā stāstā ar Disneja multeņu varoņu piedalīšanos... Laba doma.

NHL klubs Fīniksas Coyotes ir unikāla komanda – gan tāpēc, ka patiesībā par to vairāk fano Kanādā, nekā pašreizējā kluba mājas vietā Arizonā, gan arī tādēļ, ka šai organizācijai tieši šobrīd nav saimnieka. Tas pēdējais mums patiesībā sniedz atbildi uz jautājumu – kāpēc viņi trešdienas vakarā spēlēs Rīgā. Elementāra biznesa plāna sastāvdaļa.

Kandādiešiem Coyotes nozīmē atmiņas par senajām dienām, kad klubs bāzējās Vinipegā un saucās Jets. Arī šobrīd, kad komanda piedzīvo kārtējo bankrotu, vinipegieši uzskata, ka labākais turpinājums šim projektam būtu atgriešanās pie saknēm – proti, atkal kļūt par Vinipegas Jets, vai – vismaz bāzēties Kanādā. Tam pat ir atrasts naudas maiss, taču NHL vadība ir nostājusies pozā – līgas komisārs ir nikns, ka Coyotes īpašnieki, nokļūstot parādu jūgā, vispirms devās meklēt risinājumu savām problēmām pa kaktiem. NHL klubu vienošanās paredz, ka vispirms visi mezgli tiek raisīti organizācijas iekšienē, ieskaitot finanšu piesaisti vai zaudējumu segšanu un, tikai pēc tam ar līgas svētību var tikt dots mājiens brīvajā tirgū, ka tādai un tādai komandai ir nepieciešams ielāps vai tulkojumā – pircējs. Turklāt, Coyotes īpašnieki bija vienojušies ar potenciālajiem pircējiem par komandas pārbraukšanu uz citu pilsētu, kas vēl vairāk sadusmoja NHL komisāru Geriju Betmenu. Pēc līgas attīstības koncepcijas, tikai NHL ir tiesīga dot atļauju šādam darījumam, jo tas patiesībā saistīts ar pašas līgas biznesa plānu – potenciālajām mērķauditorijām, TV tiesībām utml. Kad noskaidrotas bija pozīcijas, Betmens piespieda Coyotes izsludināt bankrotu un par kluba administratoru kļuva...pati NHL. Faktiski, tas nozīmē, ka klubs šobrīd pieder līgai, tā maksā hokejistiem algas un vada visas biznesa operācijas.

Varētu domāt, ka šīs pārmaiņas negatīvi ietekmēs komandas sportisko garu, taču gluži pretēji: pērn pirmoreiz kluba vēsturē Coyotes regulārajā čempionātā pārsniedza 100 punktu robežu (50 uzvaras!), izcīnot Rietumu konferencē ceturto vietu. Play off pirmajā kārtā tas pretī deva smagsvarus no Detroitas Red Wings un ar to sezonas bija beigusies. Kluba galvenais menedžeris Dons Melonijs (kaut kas līdzīgs mūsu Sējējam) tika atzīts par NHL labāko savā amatā un tādu pašu godu izpelnījās galvenais treneris Deivs Tipē. Labākā vārtsarga balva noteikti tiktu arī Coyotes vārtsargam Iļjam Brizgalova, taču viņu ēnā iedzina Raiens Millers no Bostonas, kas izšķirošo emocionālo pārsvaru ieguva ar savu sniegumu ASV izlases sastāvā Vankūveras olimpiādē. Trenera un menedžera laurus daudzi nomaļus vērotāji saistīja ar NHL aizkulišu cīņām un rafinēto biznesa plānu – proti, šajā laikā līga kā Coyotes pārdevēja ir ieinteresēta pēc iespējas kvalitatīvākā fonā, ieskaitot dažādas regālijas. Protama lieta, ka jebkurš potenciālais investors savu pirkumu sāks pētīt no galvas, bet, ja pretī atbildīgajiem uzvārdiem var atrast atzīmes – NHL labākie – tad izvēle tiek iedrošināta nepārprotami. Starp citu, kaut ko līdzīgu tagad stāsta par Fīniksas Coyotes došanos uz Eiropu, kur viņiem Prāgā paredzēta sezonas atklāšana pret Bostonas Bruins. Saprotams, ka NHL mārketings ir labi pastrādājis, lai izceltu no šīs ekspedīcijas pēc iespējas vairāk – šo spēļu TV translācijas tiesības Eiropā, NHL klubu preču pārdošana un arī izvēlētās pilsētas ieinteresētība. Interesants zemteksts – Čehija, Somija un Zviedrija (vēl arī Slovākija) ir tās Eiropas valstis, kurā NHL zīmolam ir vislielākais tirgus potenciāls. Var droši teikt, ka pirmās divas spēles Prāgā (9. un 10. oktobrī), tiem pašiem koijotiem kluba kasē ienesīs vairāk nekā divas tādas pašas cīņas viņu laukumā Fīniksā. Un vēl pieliekam klāt tos 500 000 dolāru, ko viņi saņems par savu zibensspēli Rīgā... Tieši NHL bija ieinteresēti, ka šīs pēdējās naudas sadalē piedalītos Coyotes, jo tas pašai līgai atvieglo ikdienas izmaksas. Tāpēc šķietami nenopietnā ekskursija – trīs stundas pirms mača viņi ierodas, stundu pēc aizbrauc – patiesībā ir piespiedu vajadzība. Nekādas papildus izmaksas, saistībā ar viesnīcu tēriņiem un tamlīdzīgām blakus parādībām. Coyotes šobrīd jau atrodas Prāgā, kur aizvada pēdējos nopietnos treniņus pirms sezonas. Mačs ar Rīgas Dinamo viņiem arī būs treniņš, taču tā nebūs formalitāte – tie būs svētīgi kaujas apstākļi, kuros Fīniksa uzvarēs. Jā, nepārklausījāties – Dinamo pret Coyotes ir maz variantu un zemāk aprakstīšu, kāpēc turos pie šādas pārliecības.

Jau redzu lidojošu akmens krusu pār savu galvu, atļaujoties kaut ko tādu apgalvot. Tas nav tāpēc, ka esmu bezcerīgi iemīlējies NHL kā pasaules profesionālā hokeja svētnīcā un atbilstoši – jebkurš un jebkas no okeāna viņpuses šo rindu autoru apreibina. Nē, vienkārši saliekot uz galda visus par un pret, Coyotes mūsu dinamiešiem būs smags pārbaudījums.
1) Salīdzinot ar pagājušo gadu, Coyotes faktiski ir saglabājusi savu kaujas sastāvu. Vēl vairāk – no jaunieguvumiem viņi ir tikuši pie Kanādas izlases saspēles veterāna Reja Vitnija (Ozoliņa vienaudzis), ko sauc par vienu no līgas pārliecinošākajiem vairākuma speciālistiem.
2) Viņiem ir pasaules klases vārtsargs Iļja Brizgalovs, kas faktiski veido komandas mugurkaula galveno skriemeli. Nepieminiet šeit Naumovu (ups, kļūda - domāts bija Nabokovs), kas tagad dauzās pa Petrogradu – Brizgalovs savu komandu velk, nevis piespēlē... Trešais līgā pēc sausajām spēlēm, trešais pēc uzvarām, sestais pēc vidēji spēlē ielaistajām ripām...
3) Fīniksa ir viena no labākajām NHL komandām, pēc statistikas rādītāja – vidēji zaudētie vārti spēlē, ko vienkop cementē jau minētā vārtsarga pārliecinošā spēle un izteiktās aizsardzības taktiskās sistēmas. Tikai Ņūdžersija un Bostona ir labāki... Vai sajutāt ar krūšu kurvi laukuma apmali?
4) Jebkuram no mūsu snaiperiem vajadzētu atcerēties vārdus Martins Hanzals, Šeins Dūens un Vernons Fildlers. Jo viņus zina un no viņiem raustās faktiski visi NHL labākie uzbrucēji. Šos trīs var likt pretī jebkura kalibra zvaigznei un viņi savu darbu izdarīs – nokaus uzbrukuma iniciatīvu saknē.
5) Šosezon par vietu Coyotes ceturtajā maiņā sparīgi cīnījās uzbrucējs Viktors Tihonovs, kas pērn Severstaļ kreklā mierīgi spēja raustīt gabalos Dinamo aizsardzību. Tihonovs šo rudens konkurenci neizturēja un jau atrodas fārmklubā, tā kā varam nojaust Fīniksas ceturtās maiņas enerģiju.
6) Trenera Tipē spēles koncepts tiek pārnests uz sniegumu un prasībām laukumā: ikvienam no Coyotes ir jāmāk spēlēt aizsardzībā, viņiem ir jāuzvar jebkurā divcīņā un nepārtraukti pretiniekam jāpiedāvā spēka spēle. Tā kā komandā nav lielu zvaigžņu (kapteinis Dūens ir labs, taču ne izcils), tad praktiski visi savu sniegumu sāk ar melno darbu un dara to visas spēles garumā.
7) Pirmsezonā Coyotes ir aizvadījuši septiņas spēles, kurās izcīnījuši četras uzvaras un trīs zaudējumus. Vidēji spēlē ielaiduši 1,85 ripas. Zīmīgi, ka zāģi piedzīvoti pēdējās trīs spēlēs un nav šaubu, ka viņi nevēlas sagaidīt savu sezonas debiju ar šādām atmiņām. Ceļarulli Rīgā neredzēsim, tāpat kā viesu izpildījumā nepiedzīvosim skaistu hokeju, taču kā motivēt hokejistus – par to treneriem nevajadzēs uztraukties.
8) Rīgas Dinamo lielākajai daļai no Fīniksas Coyotes spēlētājiem asociējas ar krievu (padomju) hokeju. Hurricanes piedzīvotais zaudējums Sanktpēterburgā, atmiņas par hokeja auksto karu tikai uzjundīja un nav nekādu šaubu, ka mačam Rīgā būs arī šāda simboliska nozīme. Jo pirms spēles Fīniksas ģērbtuvē būs pie sienas piesprausta lapiņa: NHL vs. KHL – 0:1. Un ziemeļamerikāņi savā pusē nevēlēsies atstāt nulli.
9) Fīniksas Coyotes ielidoja Prāgā pirmdien – pēc piecpadsmit stundu gara līgumreisa lidojuma. Pēc dažām stundām viņi jau izgāja laukumā, lai aizvadītu iesildošo ledus treniņu. Viņi te ir atbraukuši pēc NHL sezonas punktiem un tos arī vēlas paņemt. Jebkuru vaļību vai sānsoli, par kādu var uzskatīt arī šķietamo draudzības spēli Rīgā, kanādieši (viņu komandā ir lielākā daļa) uztvers kā kaujas apstākļus, kas viņus ievelk sezonā.
10) Rīgas Dinamo pirmdien atgriezušies no smagas izbraukuma spēļu sērijas – viņi ir pārguruši visās šī vārda nozīmēs. Varbūt spēle pret NHL šajā pauzē radīs adrenalīnu, taču spēks no tā vairāk nebūs. Turklāt, paturam prātā - sākot ar 9. oktobri līdz mēneša beigām būs jāizvelk vēl viens seriāls no desmit spēlēm. Tā kā praktiski – ar galvu viņi gribēs, bet ar kājām – nevarēs.

Nu, labi, iedosim vismaz dažus plusus mūsu pusē:
a) Dinamo slidojošais vīriņš/talismans noteikti ir iespaidīgāks par Fīnikskas dīvaino koijotiņu un arī logo mums noteikti izskatās jēdzīgāks.

b) Vārtsargam Mikaelam Telkvistam vismaz pusi spēles (tā viņi ir vienojušies) būs iespēja pierādīt, ka savulaik Coyotes kļūdījās, viņu nepaturot. Turklāt, Telkvists sāks...

c) Ja pirms spēles Coyotes pavadošo delegāciju (spēlētāji tur nebūs) mazliet padzirdīs un paēdinās viesnīcā Islande, tad varbūt Ozoliņam vajadzētu sarūpēt kādas piecas kastes Dinamo alus priekš Fīniksas kolēģiem ģērbtuvē... Ja nu šie pirms spēles nenoturas... Priekšnieki taču tajā laikā metīs viņpus Daugavas.

Slēpts komentārs: spēlmanis
Slēpts komentārs: mazais23
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +13 [+] [-]

, 2010-10-05 19:48, pirms 14 gadiem
Nepieminiet šeit Naumovu, kas tagad dauzās pa Petrogradu – Brizgalovs savu komandu velk, nevis piespēlē... Trešais līgā pēc sausajām spēlēm, trešais pēc uzvarām, sestais pēc vidēji spēlē ielaistajām ripām...

vai Naumova vieta te, gadijama nav domats Nabokovs?

  +2 [+] [-]

, 2010-10-05 19:48, pirms 14 gadiem
Velns nav tik melns kā to mālē! Gan jau kādu ripu arī mēs varam iedabūt viņu vārtos un pie lielas spēles disciplīnas nemaz tik daudz ripas nesalaist savējos! Tikai Rīga, tikai Dinamo!
P.S. Pučes kungs neliels precizējums - Millers stāvēja Buffalo nebis Bostonā

  -3 [+] [-]

, 2010-10-05 19:49, pirms 14 gadiem
Akmeni kaklā un uz jūrasskolu...
Ja pa nopietnam, tad baidos ka Pučem varētu būt taisnība.

  +1 [+] [-]

, 2010-10-05 19:51, pirms 14 gadiem
sandis444 rakstīja: ja Finiksas vietā naaktu mums ritvakar pretii Detroita, Vašingtona, Pitsburga.. arii tad Tava attieksme butu tik vēsa? Stipri šaubos!!
taa ir maksliga un pietam KHL faniem lielie prieki ja NHL klubs zaud....tik starpiba tada ka tie vel tik gatavojas sezonai a te viss jau notiekas....vakar jau pec speles viena dala kliedza-RD spele stiprakaja ligaa utt utt...
vnk uztaisits nezin kads pasakums kura rezultaats neko nemainis un galvenais lai skrienot pec sada pasakuma nesavaino kadu RD hokejistu un lidz ar to iesit robu kluba sezona
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-10-05 19:56, pirms 14 gadiem
sandis444 rakstīja: Raiens Millers - Bufalo.. Bostonā ir Tims Tomass..
un Tuuka Rasks

     [+] [-]

, 2010-10-05 19:56, pirms 14 gadiem
sandis444 rakstīja: vinjiem vairs nav laika gatavoties sezonai.. jo skjiet ka nakamaja diena, 7 oktobri Prāgā Koijoti aizadiis sezonas pirmo speeli.. nav vairs kam gatavoties.. vissi jau ir kaujas gatavībā..
viens ir iznakt no treninprocesa bet kas cits kad jau aizvaditas 10 speles...

  +1 [+] [-]

, 2010-10-05 20:24, pirms 14 gadiem
rainmaker rakstīja: viens ir iznakt no treninprocesa bet kas cits kad jau aizvaditas 10 speles...
Piekrītu sandis444. Sezona jau teju sākusies, komandai ir jābūt gatavai cīnīties par punktiem, nevis sākt pamazām iespēlēties.. tas nav nekāds KHL, kur vajag iekļūt astoņniekā 11 komandu konkurencē. Domāju, ka gan Coyotes, gan Hurricanes ir gana labā formā, lai nebūtu jātaisnojas ar sezonas sākumu.

Ja vieniem sezona vēl nav sākusies, tad tikpat labi der atcerēties, ka otriem jau aizvadītas 11-12 spēles 25 dienās. Kamēr vieni nav iespēlējušies, tikmēr otri ir pārspēlējušies (saguruši).. un kurš tad pateiks, kas ir mazākais ļaunums no šiem diviem?

     [+] [-]

, 2010-10-05 20:30, pirms 14 gadiem
neitrals23 rakstīja: Nepieminiet šeit Naumovu, kas tagad dauzās pa Petrogradu – Brizgalovs savu komandu velk, nevis piespēlē... Trešais līgā pēc sausajām spēlēm, trešais pēc uzvarām, sestais pēc vidēji spēlē ielaistajām ripām...

vai Naumova vieta te, gadijama nav domats Nabokovs?
es ar kaut kā izlasot nesapratu pričom te Naumovs,tika pārlasot sapratu ka Armandam te kļūdiņā misējās.

     [+] [-]

, 2010-10-05 20:38, pirms 14 gadiem
cilvēki pārspīlē ar šīm tēzēm par nogurumiem, pirmssezonas spēlēm utt.

komanda ir ļoti sarežģīts mehanisms kas atkarīgs no ļoti daudziem apstākļiem, jo lielāks profesionālis jo mazāk uz tiem tiek novirzīta uzmanība, bet spēlē tikai cilvēki, tātad ja skatītāji uzkurinās abus klubus būs labs kapiņš, un te pilnīgi neko neizķirs ka viena komanda sāk tikai sezonu kamēr otra jau mēnesi smagi kapā, visu noteiks raksturs, vēlme un attieksme, cik noprotu dinamo ar attieksmi viss būs labi, ja kojotiem arī(un izskatās ka pēc vakardienas spēles būs gan) tad mūs gaida iespaidīga spēle kurai nebūs nekādas nozīmes taču būs cīņa jo satiksies 2as komandas kuras spēlēs tikai uz uzvaru, vieni dēļ skatītājiem un otri dēļ sava prestiža.

  +5 [+] [-]

, 2010-10-05 20:50, pirms 14 gadiem
heh rakstīja: cilvēki pārspīlē ar šīm tēzēm par nogurumiem, pirmssezonas spēlēm utt.

komanda ir ļoti sarežģīts mehanisms kas atkarīgs no ļoti daudziem apstākļiem, jo lielāks profesionālis jo mazāk uz tiem tiek novirzīta uzmanība, bet spēlē tikai cilvēki, tātad ja skatītāji uzkurinās abus klubus būs labs kapiņš, un te pilnīgi neko neizķirs ka viena komanda sāk tikai sezonu kamēr otra jau mēnesi smagi kapā, visu noteiks raksturs, vēlme un attieksme, cik noprotu dinamo ar attieksmi viss būs labi, ja kojotiem arī(un izskatās ka pēc vakardienas spēles būs gan) tad mūs gaida iespaidīga spēle kurai nebūs nekādas nozīmes taču būs cīņa jo satiksies 2as komandas kuras spēlēs tikai uz uzvaru, vieni dēļ skatītājiem un otri dēļ sava prestiža.
Tikai nevajag aizmirst, ka, neskatoties uz visu tevis minēto, vakar Karolīna mierīgi iespēlēja abus vārtsargus un situācijā, kad "SKA" jau pārāk asi un uz savainojuma robežas pāris reizes nospēlēja pret Stālu, mierīgi uz pus spēlē noņēma nost savu līderi... Proti, viena komanda saglabāja vēsu prātu un no A līdz Z apzinājās, ka tā ir pārbaudes spēle un būtiskās spēles sāksies jau pavisam drīz... Ļoti ceru, ka arī rīdzinieki mācēs savienot šīs divas lietas - kopējo ažiotāžu, vēlmi kaut ko pierādīt NHL un to, ka būtiskā spēle būs sestdien pret Torpedo.

     [+] [-]

, 2010-10-05 21:40, pirms 14 gadiem
Galvenais -bez traumām,pārējais štrunts.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-10-05 23:16, pirms 14 gadiem
Vienīgais + kas varētu būt mums, ir disciplīna. Bez tās nekas nesanāks... un iespējas izraut spēli 3šajā periodā, jo Fīniksa, nebūs pieraduši spēlēt kaujas režīmā uz lielā laukuma + spēka paņēmieni... Tāka... Cik + viņiem, tik + mums...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-10-06 11:25, pirms 14 gadiem
Sveiks drosmīgais Puče ! Laikam jau tevi vajadzētu ielikt kāda no mūsu uzbrucēju vietā lai apstiprinātos tavas prognozes par mūsu uzbrucēju iespējamām nedienām ,un pieredzes nolūkā tu gūtu labu mācību par šo izsmeļošo rakstu . Ha - Ha ( raksts tiešām ir ļoti labs ). ';

  +2 [+] [-]

, 2010-10-06 11:34, pirms 14 gadiem
Armand, tev labi izdodas provokācijas! Skaidrs, ka "uz papīra" Dinamo nav variantu. Gluži tāpat, kā nebija variantu pagājušajā play-off pret SKA. Tāpat, kā futbola Čempionu līgā nevienam nav variantu pret Madrides Real , Čelsi vai MU.... Taču uz laukuma ir tikai cilvēki.
Būs labi!

     [+] [-]

, 2010-10-06 15:15, pirms 14 gadiem
Ppuče ej majas izgulies

jeku miletaj

varbut pat brauc pari okeanam tevi tur uzklausis