Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

HK Rīga atkal kļuvuši vājāki? Vai kā?

HK Rīga atkal kļuvuši vājāki? Vai kā?
Andris Siksnis pēc MHL pirmās spēļu dienas raudzījās no līgas rezultatīvāko, lietderīgāko un rezultatīvi piespēlējošāko spēlētāju Topu pirmajām vietām. Foto: HK Rīga ofic. profils...

Rīgas Dinamo papildspēku komanda HK Rīga uzsākusi savu ceturto sezonu jaunatnes līgā MHL. Pirms katras nākamās sezonas vienības galvenais treneris Leonīds Tambijevs ir spiests stāstīt, ka komanda nav palikusi stiprāka, jo U-22 vecuma cenzu pāraugušie un Kanādas junioru līgu vilinātie pamet HK Rīga sastāvu. Arī šovasar Kanādā noskatītie un pat divu vecāko gadu spēlētāji ir prom. Bet vai komanda ir palikusi vājāka?

Par labāko HK Rīga sezonu uzskatāma pirmā (2010./2011.). Visās 3 līdzšinējās sezonās rīdzinieki ir kvalificējušies izslēgšanas spēlēm, visos play off-os uzrāvušies uz Mitišču Atlant jaunatnes komandu un tālāk par pirmo kārtu nav tikuši. Taču savā pirmajā sezonā HK Rīga vienība bija pat starp MHL līderiem, regulārās sezonas summā savā (Ziemeļrietumu) divīzijā ieņemot 2. vietu 8 vienību konkurencē. Tosezon komandas pamatgads bija 1991.-ais, kas arī veidoja Latvijas U-20 izlases kodolu. Junioru valstsvienība tajā pašā sezonā arī izcīnīja tiesības spēlēt izlasē. Deviņdesmit pirmais esot labs gads Latvijas hokejā, teic lietpratēji. Pārējās sezonās vieta izslēgšanas spēlēs HK Rīga puišiem nākusi mazāk pārliecinoši, lai neteiktu – stipri grūtāk... Kā līgas 15.-16. vietas ieņēmēji play off-am kvalificējās vieni no pēdējiem.

Jaunajā sezonā pamatgads ir 1994.-ais, kuram kopā ar šo pašu galveno treneri būs uzdots rūpēties par U-20 valstsvienības atgriešanos elitē. Runā, ka 94.-ais arī esot labs ražas gads Latvijas hokejā. Par ko liecina divas NHL drafta izvēles, pārstāvji Kanādas junioru līgās un citviet pasaulē. Arī HK Rīga ierindā ir pa kādam talantīgam šī dzimšanas gada pārstāvim.

Līgas iebrukušie griesti un atasiņošana

Šosezon MHL reglaments ir vēl „bargāks” nekā iepriekšējās sezonās, bet vienādi nežēlīgs pret visām MHL komandām, kurām ir „savi” KHL vai VHL klubi. Kā katru gadu no sastāva mīnusojas nost lielākais vecums, kas pērnsezon bija 1991.-ais dzimšanas gads. Attiecīgi jaunajā sezonā HK Rīga sastāvam pat ne epizodiski nevarēs līdzēt Dinamo gaisu ostījušie Juris Upītis, Mārtiņš Porejs, Miks Lipsbergs, Elvijs Biezais, Māris Bičevskis, no kuriem divi pēdējie jau iepriekšējā sezonā uz HK Rīga vairs netika deleģēti. Tāpat arī rīdzinieku kapteinis Edgars Dīķis ir prom.

Turklāt atšķirībā no agrākām MHL sezonām šogad ir pazemināti MHL vecuma griesti no U-22 uz U-21, kas nozīmē, ka komandu pamet arī pērnsesonas U-21 vecums jeb 1992. gadā dzimušie. Izņēmums ir tikai patstāvīgie MHL klubi bez saistības ar KHL/VHL klubiem; tie drīkst turēt divus „pāraugušos” U-21 vecuma puišus.

Attiecīgi jaunajā sezonā nedrīkst spēlēt ne vārtsargs Kristers Gudļevskis, pat ja nebūtu devies uz Ziemeļameriku, ne citi 92.-ie – Dāvis Straupe, Andrejs Smirnovs, Artūrs Salija. Bez šiem vecuma griestu „nogrieztajiem” ir arī rinda MHL vecumam vēl atbilstošo, bet dažādu iemeslu dēļ Leonīda Tambijeva trenēto komandu pametušo jauno hokejistu. Redzamākais iztrūkums ir 1995. gadā dzimušie uzbrucēji Rihards Bukarts un Georgs Golovkovs, kuri karjeru plāno turpināt Kanādas junioru līgās.

No HK Rīga sastāvā pērnsezon spēlējošajiem jaunās sezonas pieteikumā nav atrodami arī uzbrucēji Lauris Rancevs, Martins Lavrovs, Bruno Birzītis, Aleksandrs Burcevs, Ritvars Zonenbergs, Emīls Potāpovs, aizsargi Pauls Zvirbulis, Ģirts Zemītis, Kalvis Ozols un vārtsargs Boriss Tretjakovs. Daži no viņiem „satina makšķeri” jau aizvadītās sezonas gaitā. Kāds no viņiem atrodams Latvijas Virslīgas klubu pieteikumos, viens otrs devies uz Aigara Ciprusa trenēto HC Baltica komandu Lietuvā, dažs – uz attālākām ārzemēm. Raugoties sarakstā, izskatās notikusi diezgan pamatīga atasiņošana. No pērn komandā uzspēlējušiem 34 spēlētājiem aktuālajā pieteikumā palikuši 14 puiši – vārtsargs, 4 aizsargi un 9 uzbrucēji. Jeb 41,2% no sastāva.

Liepājas Metalurgs kā donors

Toties medaļai ir arī otra puse. HK Rīga vienībai palīdzēt varoši papildspēki ir ienākušies ne tikai no „apakšstāviem” – Juniors un SK Rīga-96 komandām, kas pērnsezon spēlēja Latvijas Virslīgā un Krievijas jaunatnes čempionātos. Šosezon papildspēki ir nākuši arī no MHL līmenim līdzīgiem un pat salīdzinoši jaudīgākiem čempionātiem.

Piemēram, šosezon HK Rīga pieteikumā ir atrodami pieci pērn Liepājā spēlējušie jaunie hokejisti. Trīs no viņiem – Artūrs Kuzmenkovs, Kārlis Ozoliņš, Edgars Siksna – sezonas absolūti lielāko daļu aizvadīja pieaugušo līmenī Baltkrievijas ekstralīgā. Cits stāsts, cik bieži Dinamo ļaus izmantot šos kadrus, kas nepieciešami pašiem jauno spēlētāju kvotu izpildīšanai. Vēl? Rinalds Rosinskis ir ieceļojis no Kanādas, Matīss Gelažis – no Austrijas U-20 čempionāta. No Prizma-Rīga pārvilināts uzbrucējs Daniels Riekstiņš...

Atšķirībā no citām starpsezonām, šogad HK Rīga ir ne tikai „atdevusi”, bet arī saņēmusi vērā ņemamus papildspēkus. Protams, ir pozīcijas, kuras aizstāt būs stipri sarežģīti. Piemēram, viena no redzamākajām „šaurajām vietām” ir vārtsarga postenis, kur līdz šim dominēja Kristers Gudļevskis. Taču viss nāk ar pieredzi, un jācer, ka HK Rīga vārtu rāmī atklāsies jauns „pirmais numurs”. Tas pats sakāms par citiem pienākumiem laukumā.

Cerīga starpsecona

Pārbaudes spēļu rezultātiem īpašas nozīmes nav, taču der pieminēt, ka starpsezonā HK Rīga sastāvs kopumā diezgan pieklājīgi aizvadījis pārbaudes spēles un turnīrus. Pretinieki arī vairumā gadījumu bija respektējami. Ar 5:1 pieveikta Krasnodaras Kubaņ vienība, lai arī ne ideālākajā komplektā, bet tomēr – VHL klubs.

Augusta sākumā Sanktpēterburgā notikušajā „Novoje Pokoļeņije” (Jaunā paaudze) turnīrā rīdzinieki palika trešajā vietā sešu komandu konkurencē. „Spēles bija diezgan nopietnas, un, domāju, ka tādas arī būs sezonas laikā – spraigas, sīvas. Neviens neko negribēja par velti atdot, viss bija jāizcīna,” par Sanktpēterburgas turnīru teic HK Rīga uzbrucējs Rodrigo Ābols.

Vēl nopietnāks bija jaunatnes komandu „Pasaules kausa” izcīņas turnīrs augusta beigās Omskā, kur HK Rīga uzvarēja 3 no 4 spēlēm, piekāpjoties tikai kausa ieguvējiem – Omskije Jastrebi. Turnīra izspēles specifika noteica ieņemto vietu kā piekto (8 komandu konkurencē). Bet pieveikto starpā arī Dubuque Fighting Saints (5:2) – lai arī krietni atjauninātā sastāvā, bet tomēr ASV stiprākās junioru līgas USHL aktuālie čempioni. Starp citu, tā pati vienība, kur savulaik Zemgus Girgensons spēlēja.

HK Rīga starpsezonai ir pierakstīta arī dalība Latvijas Hokeja federācijas kausa izcīņā augusta vidū Rīgā. Tomēr taisnības labad jāpiebilst, ka tā bija neīstā vai, labākajā gadījumā, daļēji īstā HK Rīga vienība. Jo dalībai šajā pašā turnīrā no HK Rīga aktuālā sastāva Latvijas U-20 izlasē bija „iesaukti” 18 juniori, treneru korpusu pieskaitot!!! No 23 spēlētājiem, kas Federācijas kausa spēlēs pārstāvēja HK Rīga krāsas, tikai 9 ir šīs komandas pieteikumā MHL čempionātā. Vismaz pagaidām. Bet pārējie – kandidāti un/vai jaunāki kolēģi no Dinamo Juniors sastāva.

„Rozā brilles” un pazīmes

Ar pārbaudes spēļu rezultātu apjūsmošanu nevajadzētu aizrauties. Tāpat arī „rozā brilles” nevajadzētu atstāt pēc simpātiskas uzvaras (8:4) sezonas pirmajā spēlē – pret aktuālajiem MHL vicečempioniem MHK Spartak. Jā, tas ir forši kaut brīdi pēc pirmās spēles MHL individuālo Topu pirmajās vietās redzēt mūsējos – Andris Siksnis kā rezultatīvākais (4 punkti), labākais asistents (3 piespēles) un lietderīgākais (+3), Nikolajs Jeļisejevs kā snaiperis (hat-trick). Der atcerēties, ka tie ir tāla ceļa pirmie metri.

Bet pazīmes priecē – liecina par cīņassparu, raksturu un atdevi. Taču, lai atgādinājumam ir tie četri vārtu zaudējumi. Lai domas pa zemi (ledu), ne pa gaisu.

Lai veicas jaunajā sezonā!

HK Rīga sastāvs un pieredze (treknrakstā iepriekšējā sezonā HK Rīga spēlējušie):

nr.spēlētājsdz.2012./2013.U-20 PČU-18 PČMHLMHL B
UZBRUCĒJI
#48Rodrigo Ābols1996.SK Rīga-96 (Lat. Virslīga; Spb.* U-17/18)----
#63Oskars Batņa1995.Juniors (MHL B; Lat. Virslīga)-1 x-1 sez.
#7Rustams Begovs C1993.HK Rīga (MHL); Juniors (Lat. Virslīga)--1 sez.1 sez.
#76Kirils Galoha1996.SK Rīga-96 (Lat. Virslīga; Spb. U-17/18)----
#24Ruslans Ignatovičs1995.Juniors (MHL B; Lat. Virslīga); HK Rīga (MHL)--1 sez.1 sez.
#69Nikolajs Jeļisejevs1994.HK Rīga (MHL); Juniors (Lat. Virslīga)1 x2 x2 sez.1 sez.
#14Ričards Kondrāts1994.HK Rīga (MHL); Juniors (Lat. Virslīga)-1x1 sez.2 sez.
#21Edgars Kurmis1993.HK Rīga (MHL); Juniors (Lat. Virslīga)1 x2 x3 sez.-
#10Artūrs Kuzmenkovs1993.LM** (Baltkr.); LM-2 (Lat. Virslīga)2x2x1 sez.-
#58Artūrs Logunovs1995.Juniors (MHL B; Lat. Virslīga)---1 sez.
#88Rūdolfs Maslovskis1995.HK Rīga (MHL); Juniors (MHL B; Lat. Virslīga)-1 x1 sez.1 sez.
#64Edgars Opuļskis1994.Juniors (MHL B; Lat. Virslīga)---2 sez.
#92Kārlis Ozoliņš1994.LM (Baltkr.); LM-2 (Lat. Virslīga); LM jaun. (MHL B)1 x1 x-1 sez
#15Daniels Riekstiņš1994.Prizma-Rīga (MHL B; Lat. Virslīga)-1 x-2 sez.
#83Deivids Sarkanis1994.HK Rīga (MHL); Juniors (MHL B; Lat. Virslīga)--2 sez.2 sez.
#22Andris Siksnis1993.HK Rīga (MHL); Juniors (Lat. Virslīga)1 x-2 sez.1 sez.
#52Gatis Sprukts1996.SK Rīga-96 (Lat. Virslīga; Spb. U-17/18)----
#28Artūrs Ševčenko1994.HK Rīga (MHL); Juniors (MHL B; Lat. Virslīga)1 x1 x2 sez.2 sez.
AIZSARGI
#61Edmunds Augstkalns1994.HK Rīga (MHL)1 x1 x1 sez.1 sez.
#3Matīss Gelažis1994.Moser Medical Graz 99ers (Austr. U-20)-2 x--
#4Ralfs Grīnbergs1995.LM-2 (Lat. Virslīga); LM jaun. (MHL B)-1 x-1 sez.
#89Jānis Jaks1995.HK Rīga (MHL); Juniors (MHL B; Lat. Virslīga)-1 x1 sez.1 sez.
#93Krišs Lipsbergs1993.HK Rīga (MHL); Juniors (Lat. Virslīga)2 x2 x3 sez.-
#23Haralds Neimanis1994.LM-2 (Lat. Virslīga); LM jaun. (MHL B)---1 sez.
#49Rinalds Rosinskis1994.Prince George Cougars (WHL; Kanāda)1 x1 x-1 sez.
#55Edgars Siksna1993.LM (Baltkr.); LM-2 (Lat. Virslīga); LM jaun. (MHL B)2 x2 x-1 sez.
#91Patriks Škuratovs1994.HK Rīga (MHL); Juniors (Lat. Virslīga)1 x1 x1 sez.1 sez.
VĀRTSARGI
#60Salvis Balandins1996.SK Rīga-96 (Lat. Virslīga; Spb. U-17/18)----
#85Rihards Cimermanis1993.HK Rīga (MHL); Juniors (Lat. Virslīga)1 x1 x1 sez.1 sez.
#35Nils Grīnfogels1994.Juniors (MHL B; Lat. Virslīga)-1 x (bez sp.)-2 sez.

P.S. * Spb. = Sanktpēterburgas. ** LM = Liepājas Metalurgs.
MHL un MHL B grupas sezonas var pārklāties. Sezona tiek skaitīta pat, ja 1-2 spēles.

Plašākai ainavai:

- HK Rīga oficiālais profils facebook.com lapā:
https://www.facebook.com/hkrigaoffi...
- Pasaules kausa turnīra web sadaļa (HK Rīga spēlētāju, īpaši vārtsargu, statistikā kliedzošas nepilnības):
Молодежная хоккейная лига - Кубок Мира : Участники
- Turnīra „Novoje pokoļeņije” rezultāti 2013. g. augustā (HK Rīga sastāvs norādīts nepilnīgi; piedalījās arī vārtsargs Salvis Balandins un aizsargs Rūdolfs Kalvītis, bet nespēlēja uzbrucējs Andris Siksnis):
Турнир "Новое Поколение" 2013 Санкт-Петербург
- Par turnīru „Novoje pokoļeņije”:
Новость - Хоккейный клуб ФОРВАРД
- Attēli no turnīra „Novoje pokoļeņije”:
Hokeja Pasaule
- HK Rīga vs. Kubaņ (2013-07-28):
"HK Rīga" gatavošanos sezonai sāk ar uzvaru
- „Neīstās” HK Rīga komandas statistika Latvijas Hokeja federācijas (LHF) kausa turnīrā 2013. g. augustā:
Latvijas Hokeja federācija
- LHF kausa web sadaļa:
Latvijas Hokeja federācija
- MHL jaunais reglaments:
mhl.khl.ru