Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Vai Čikāga atkal ir gatava svētkiem?

Vai Čikāga atkal ir gatava svētkiem?
"Bulls" līderis Deriks Rouzs ir Čikāgas sistēmas svarīga skrūve...

Foto: AFP/Scanpix

Čikāgas „Bulls” NBA dominēja 90. gados, kad tika pie 6 tituliem. Aizejot tai spēlētāju plejādei, ilgus gadus par šo komandu nevarēja runāt kā par titula pretendentiem, taču aizvadītajā sezonā „buļļi” atkal atgriezās pie siles, uzvarot NBA regulārajā čempionātā. Izslēgšanas spēlēs toreiz pietrūka pieredzes un rakstura, taču šosezon ir sperts vēl viens solis attīstības virzienā.

Virsotnē arī bez Rouza

Čikāgas stāsts par atgriešanos virsotnē ir diezgan klasisks, taču Ziemeļamerikas profesionālajā sportā tik tipisks. Proti, izdevās neticamā veidā uzvarēt 2008. gada drafta loterijā, iegūstot pirmās izvēles tiesības. Komanda draftēja 19 gadus veco saspēles vadītāju Dereku Rouzu, kurš, starp citu, bija vietējais kadrs. Sākas lēns un pacietīgs darbs, lai kādu dienu atgrieztu NBA čempionu kausu Čikāgā. Tomēr punkts uz i tika uzlikts 2010. gada vasarā jeb pirms iepriekšējās sezonas, kad par kluba galveno treneri tika iecelts Toms Tibodo, kuram tā bija debija galvenā trenera amatā. Cik tā bija veiksmīga? Tika atzīts par aizvadītās sezonas labāko treneri, komanda aizkļuva līdz NBA pusfinālam, bet šosezon viņš uzstādīja jaunu NBA rekordu, 100 uzvaras izcīnot nieka 130 spēlēs. Nevienam nekad NBA nav vajadzējis tik maz...
Šosezon „Bulls” tikai nostiprina savu statusu, jo viņu sniegums šosezon vairs nav pārsteigums - tā ir rutīna. Arī šobrīd komanda ir visas līgas līderi, lai arī pēdējā laikā šis gods lēnām slīd ārā no ķetnām. Iemesls – Dereks Rouzs un viņa veselība, kura šosezon pieklibo. Aizvadītās sezonas MVP ir izlaidis 21 spēli, no kurām „Bulls” zaudējuši ir septiņās. Salīdzinājumam – sezonas bilance ir 42 – 13, līdz ar to varam secināt, ka vairāk nekā puse zaudējumu iekrāti bez komandas līdera.

Tomēr katram mākonim ir arī zelta maliņa, un tāda ir arī „Bulls” šīs sezonas stāstā. Proti, ja arī būtu visa sezona jāaizvada bez Rouza, šī komanda tāpat būtu starp labākajām NBA! Vai „Lakers” bez Braienta, „Thunder” bez Duranta tādas būtu? Diez vai. Čikāgas „Bulls” šosezon sevī visvairāk iemieso vārdu „komanda”, ko pierāda spēlējot arī bez sava līdera. Tiesa, Rouza prombūtnē kā uz delnas tiek izgaismoti visi trūkumi, kas tomēr liek zaudējumiem krāties. Par tiem – mazliet vēlāk.
Tikmēr Rouza veselība uztrauc arvien vairāk, ja runājam par izslēgšanas spēlēm, kas tuvojas. Rūpes raisa fakts, ka savainojumi ir bijuši vairāki, un šāda regularitāte it nemaz nav iepriecinoša, it sevišķi 23 gadus vecam spēlētājam. „Bulls” bez Rouza nebūtu peramie zēni izslēgšanas spēlēs, taču galvenie titula pretendenti - arī ne.

Aizsardzības meistari

Kas ir Čikāgas „Bulls” panākumu pamatā? Tas nav Dereks Rouzs, bet gan sistēma un kārtība, uzsvaru liekot uz aizsardzību, kura ir labākā līgā. Atziņa „uzbrukums uzvar spēles, aizsardzība – čempionātus” Čikāgā ir ieskrāpēta spēlētāju zemapziņā un, iespējams, ka pat kaut kur ģērbtuvē. Komanda nespēlē skatāmāko basketbolu, ja runājam par rezultativitāti, taču efektīvāko gan.

Pirmkārt, izcilu darbu sastāva komplektācija jau pērn bija paveicis ģenerālmenedžeris Gars Formens, taču šosezon uz putukrējuma ir izdevies uzlikts ķirsīti Ričarda Hamiltona izskatā. Izcili nokomplektēts sastāvs, kurā galvenā vadlīnija ir prasme spēlēt aizsardzībā. Otrkārt, teju visi komandas spēlētāji ir ļoti labi individuālie sedzēji – varbūt vienīgi par Korveru un Lukasu var pastrīdēties. Apliecinājums individuālajai meistarībai ir Tibodo attieksme pret dažādiem palīdzības mehānismiem, ieslēdzot tos tikai nepieciešamības gadījumā. Tomēr daži no tiem ir visai interesanti, pat pārsteidzoši. Piemēram, centra spēlētāja „step – out” uz saspēles vadītāju, kuram nemaz netiek likts aizsegs, apstulbinot pat tādus vīrus kā Rasels Vestbrūks, kuri kā likums piespēlē tuvākajam, nevis bez uzmanības atstājam centram groza apakšā. Šādu knifiņu „Bulls” aizsardzībā netrūkst, turklāt daži noteikti ir paslēpti azotē gaidāmajām izslēgšanas spēlēm. Vienīgi jāpievērš uzmanība ātrajiem un pusātrajiem uzbrukumiem, uz kuriem „Bulls” mēdz iekrist. Komandai ar tik plašu sastāva rotāciju nevajadzētu būt problēmām ar laicīgu atgriešanos aizsardzībā, ko kavē nogurums.

Kas attiecas uz uzbrukumu, tad tur atslēgas figūra neapšaubāmi ir Dereks Rouzs, tāpēc viņa trūkums tur ir jūtams visvairāk. Rouza prombūtnē uz nepilnībām asi norādīja „Thunder”, lieliski neitralizējot visus „Bulls” ieročus – gan pistoles, gan kaķenes. „Bulls” uzbrukums nav no sarežģītākajiem. Viena no šķautnēm ir Rouza individuālā darbība, uz kuru koncentrējoties, pretinieki nespēj tikt galā ar pārējiem, kurus līderis labprāt pabaro ar piespēlēm. Vēl topā ir spiediens uz groza apakšu, savu lomu tur nospēlējot arī Dengam, kā arī pustālie un tālie metieni gan pēc individuālām (Dengs, Būzers, Vatsons), gan komandas biedru darbībām (Korvers, Gibsons, Lukass).

Paliekot bez Rouza, komanda paliek bez savas galvenās uzbrukuma opcijas, jo Vatsons un Lukass, lai cik labu sezonu arī aizvadītu, nespēj aiz sevis vest visu komandu. Gudrākās komandas ir atkodušas – uz šo spēlētāju individuālajām darbībām nevajag reaģēt ar iešanu palīgā vai kādām citām lamatām. Vienkārši jānosedz pārējie, bet individuāli šie saspēles vadītāji nav sevišķi bīstami, labas situācijas partneriem izkārtojot tikai tad, kad kāds mēģina nākt palīgā – tad piespēle seko un saasinājums ir. Kopumā šie spēlētāji ir labi snaiperi, taču neatbilst saspēles vadītāja pozīcijai, turklāt Lukass pats sev jau paspējis piekabināt terminu „shooting point guard” jeb uzbrūkošais saspēles vadītājs, ja gribam šo inovāciju latviskot. Trāpīgs pašnovērtējums.

Tāpat arī spiedienu uz apakšu Rouza prombūtnes laikā dažiem klubiem ir izdevies neitralizēt, soda laukumā brīžiem pulcējot pat 4 spēlētājus, apstulbinot tādus vīrus kā Karloss Būzers un Joakims Noā. Uzbrukuma iespēju meklēšana tālāk no groza ne vienmēr ir tik sekmīga, cik gribētos un vajadzētu.
Kopumā sastāvs ir sabalansēts, veidots visām gaumēm un gadījumiem. Vēl multifunkcionālāks tas ir tikai Sanantonio „Spurs”. Kopumā rotācijā vieta atrodas 11 spēlētājiem, tomēr spēles laiks daļai ir svārstīgs – atkarīgs no pretinieka. Kopumā šosezon Tibodo ar sastāva rotāciju spēlējas visai plaši un virtuozi, kas pretiniekiem ir tikai un vienīgi traucēklis. Priekšā palikusi vēl cīņa par uzvaru regulārajā čempionātā, lai nodrošinātu sava laukuma priekšrocības arī NBA finālā, ja izdosies tur iekļūt. Pagaidām šķiet, ka vajadzētu. Austrumos pērn patraucēja Maiami, bet šosezon drīzāk ir jāuzmanās no Indianas „Pacers” – ļoti savdabīgas komandas.

Ja salīdzinām šo „Bulls” modeli ar 90. gadu, tad šajā ir mazāk talanta un spilgtu personību, bet vairāk darba un kārtības. Nav šajā komandā tādu neordināru spēlētāju kā Džordans, Pipens, Rodmens un Kukočs, taču sastāvs ir viengabalaināks. Kas šīm komandām ir kopīgs? Aizsardzība jeb spēlētāji, kas var veiksmīgi segt gan individuāli, gan sistēmā. Vai šajā desmitgadē „Bulls” izcīnīs 6 titulus, atkārtojot priekšteču iespēto? Nereāli tas nav, bet neticami – gan.

  +1 [+] [-]

, 2012-04-05 10:13, pirms 12 gadiem
Vairāk raksts par Rouza nozīmi nekā par Bulls spēku, jo spēlētājs Nr.1 Tibodo sistēmā ir un paliks Dengs, kurš spēlē visvairāk minūtes spēlē, visā NBA (39) ar traumētu roku (tā pati trauma kas Braientam sezonas sākumā). Vairāki apskatnieki jau paspējuši pateikt, ka Tibodo sistēmā ieliekot arī jebkuru citu komandu tā būtu praktiski neapturama

     [+] [-]

, 2012-04-05 12:52, pirms 12 gadiem
Un Tibodo būtībā visu ir iemācījies no Doka Riversa.

  +1 [+] [-]

, 2012-04-05 13:31, pirms 12 gadiem
Vynilz rakstīja: Un Tibodo būtībā visu ir iemācījies no Doka Riversa.
Vispār bez Tibodo Bostonai nebūtu pēdējā titula, pat Doks nav tik labs aizsardzības speciālists

  +1 [+] [-]

, 2012-04-05 15:03, pirms 12 gadiem
Pirmkārt, teju visi komandas spēlētāji ir ļoti labi individuālie sedzēji – varbūt vienīgi par Korveru un Lukasu var pastrīdēties.

No kurienes autoram šie novērojumi? Visur, kur vien lasu Karloss Būzers ir visliktākais sedzējs, kas ir slinkākais darītājs aizsardzībā.
Autors uzslavē Hamiltona iegādi, bet aizmirst pateikt, ka viņš ar savainojumiem ir nospēlējis mazāk spēļu nekā Rouzs ir izlaidis!!

Kā arī aizmirst pieminēt fanu supermīluli Brian Scalabrine, kuram ir tik daudz iesauku, ka visas nevar atcerēties, piem., 20 20 guy, jeb speletajs kas iziet laukumā pie rezultāta starpības +20 vai -20

     [+] [-]

, 2012-04-06 03:56, pirms 12 gadiem
Vynilz rakstīja: Un Tibodo būtībā visu ir iemācījies no Doka Riversa.
es teiktu ka tibodo bija tas kas riversu maaacija,kaa speeleet defence

     [+] [-]

, 2012-04-10 10:59, pirms 12 gadiem
Mazliet nepiekrītu deviņdesmito gadu salīdzinājumam ar tagadējiem bullēniem. Pirmkārt, neticu, ka kā treneris Fils Džeksons būtu vājāks nekā tagadējais Tibodo. Toreiz Fila vadītā komanda bija tik viengabalaina kā viens kārtīgs klinšu bluķis. Protams, ka līderi bija spožāki (vai tad Maiklu vispār var salīdzināt ar kādu citu?), bet komanda toreiz bija vēl viengabalaināka nekā tagadējā. Jo spēlējot praktiski ar 7- 8 spēlētājiem (ir bijis arī ar 6-7), bullīši visus atstāja jaņos. Katrs spēlētājs ļoti strikti zināja savu vietu laukumā, ko viņš drīkst un nedrīkst darīt. Lielā improvizācija tika ļauta tikai Džordānam, par Skotijs Pīpens ne vienmēr vilka deķi uz sevi, vairāk spēlēja komandas spēli.
Ja Stīvam Kerram (pleimeikers pēdējo trīs titulu iegūšanā) tika pateikts, ka jāmet tālie katrā izdevīgā brīdī, tad viņš to arī sekmīgi darīja, jo sevišķi dažkārt izslēgšanas spēlēs. Ja centram Lukam Longlijam tika piekodināts neuzbrukt grozam, tad viņš arī neuzbruka (ne vairāk par pāris metieniem spēlē), toties vāca reboundus un stāvēja kā atlants aizsardzībā.
Man ir pamatīga aizdoma, ka Raimonds tos īstos seškārtējos Buļļus nemaz nav redzējis, vismaz ne tajā laikā. Jo toreizējā Fila Džeksona komanda ir izcilākā blice basīša vēsturē (varbūt vēl iepriekšējos Leikerus vai ķeltus varētu likt blakus)/ Šie Buļļuki pagaidām nav izcīnījuši pilnīgi neko, viņiem var novēlēt tikai un vienīgi veiksmi. Salīdzināt - nekādā gadījumā. Jo pat tad, ja veselu miesu dabūs atpakaļ Rouzs, es nekādā gadījumā neliktu galveno likmi uz šo komandu. Pārāk neaprēķināms un lielā putrā sajucis viss pašlaik ir NBA. Vēl jau var drusku izšaut pat vecie (Lakers un Celtics, nē, ne jau vinnēt, bet kādā no iepriekšējam kārtām izsist ārā tos pašus bullīšus vai kādus citus piesauktos favorītus), nav skaidrs, kā uzvedīsies superpuper Maiami (drusciņ gan riebj), un ir jau vesels lērums ar klubiem (kaut vai Oklahoma), kas jebkuram sunim uz astes piparus spēj uzkaisīt. Un neviens jau pašreiz nespēj apgalvot, ka vēlreiz nepamodīsies kāds Novickis (ne jau tieši Dirks), kas nospēlē sava mūža labākās spēlēs un viņa klubs iegūst titulu.