Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Cik ilgi skries "Barys"?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Cik ilgi skries "Barys"?
Brendons Bočenskis ir viens no Astanas "Barys" panākumu lielākajiem kaldinātājiem.

Astanas "Barys" hokeja komanda ir viens no lielākajiem (lielākais?) jaunās KHL sezonas pārsteigumiem. Kazahstānas klubs pašreiz Austrumu konferencē ieņem pirmo vietu, tam ir otra lielākā punktu summa (27; par trim vairāk ir tikai Sanktpēterburgas SKA) visā līgā, tas ir guvis visvairāk vārtu (55), kas arī tiek uzskatīts par sekmīgā snieguma galveno iemeslu. Cik ilgi "Barys" skries visiem priekšā?

Pārsteigums ir arī Rīgas "Dinamo" un Maskavas "Spartaka" sekmīgais starts, pārsteigums ir Omskas "Avangard' neveiksmes, var sameklēt vēl kādu negaidītu pavērsienu KHL sestās sezonas sākumā, tomēr nekas nevar līdzināties ar Astanas "Barys". Mēdz teikt, ka nav tāda pārsteiguma, kuram pēc tam nevar piemeklēt vai izdomāt izskaidrojumu, taču attiecībā uz Astanas komandu izskaidrojums nav jāizdomā. Izskaidrojumi ir pat vairāki.

"Barys" ir saglabājis divas trešdaļas no iepriekšējā sastāva un visus līderus ar Brendonu Bočenski priekšgalā. Komandai ir lieliska vairākuma "brigāde", ko veido spēlētāji ar NHL pieredzi un kas ir bijuši atzīti snaiperi visā savā karjerā. Bočenskis izcēlās ASV izlases sastāvā 2007. gada pasaules čempionātā (2+3), bet trijās aizvadītajās sezonās KHL viņam ir apskaužami augsta un stabila rezultativitāte - 22+23, 27+32 (regulārās sezonas lielālais vārtu guvums) un 20+20. Šosezon - jau 4+5. Dastins Boids bija 2006. gada U20 pasaules čempions un izcēlās jau toreiz - 4+2, bet šosezon viņam jau ir 7+5, savukārt Naidžels Douss bija 2004. gada U20 pasaules čempionāta rezultatīvākais spēlētājs (6+5), bet pēc gada kļuva arī par čempionu. Visi šie trīs vīri ir brieduma vecumā (Bočenskim - 31, Boidam - 27, Dousam - 28 gadi), visi ir aizvadījuši no 156 līdz 212 spēlēm NHL. Starp "Barys" rezultatīvākajiem spēlētājiem, kas īpaši priecē vietējos līdzjutējus, ir Talgats Žailauovs - 4+11, turklāt viņš ir pirmais visā KHL rezultatīvu piespēļu ziņā. Romānam Starčenko - 6+4, bet pavisam desmit "Barys" hokejisti ir guvuši vismaz pa 3 vārtiem. Krietni labāk spēlē tieši Kazahstānas izlases hokejisti. Atgriezies mājās arī Kazahstānas pazīstamākais hokejists Nikolajs Antropovs (788 spēles NHL un 35 spēles Stenlija kausa izcīņā), kurš savulaik bija NHL drafta 10. numurs un kurš pagaidām vēl nav pa īstam iespējies (0+3), ko laikam var uzskatīt par komandas lielāko "apslēpto rezervi".
Neatpaliek arī aizsargi, turklāt ne tikai savu tiešo pienākumu veikšanā - amerikānim Maikam Landinam (28 gadi, 252 spēles NHL, spēlējis ASV izlasē 2010. gada pasaules čempionātā) 1+8, pieredzējušajam Jevgeņijam Blohinam 2+4 un Romānam Savčenko 1+3.
Daudzi varbūt ir piemirsuši vai nemaz nebija ievērojuši, ka "Barys" rezultatīvi spēlēja arī pagājušajā sezonā Vladimira Krikunova vadībā (Krikunova iestrādes turpina darboties un viņa ieguldījumu izceļ ne retāk par pašreizējā galvenā trenera soma Ari-Pekas Selina prasmi izmantot Krikunova "mantojumu") un bija otra rezultatīvākā komanda.

Tagad krietni labāka ir kļuvusi aizsardzība, ko var izskaidrot lielā mērā arī ar pieredzējušo vārtsargu sniegumu (pavasarī tieši vārtsargu savainojumi kļuva par lielāko klupšanas akmeni). 32 gadus vecais soms Ari Ahonens iepriekšējās divas sezonas aizvadīja Magņitogorskā un viņš vēl juniora vecumā apliecināja savu talantu (bija labākais U18 un U20 pasaules čempionātos), bet 38 gadus vecais Vitālijs Jeremejevs vēl 2005. gadā tika atzīts par Krievijas superlīgas labāko vārtsargu (Maskavas 'Dinamo" rindās). Ahonenam šosezon ir 91,4 procenti atvairītu metienu, bet Jeremejevam - 92,5 procenti. Reti kura KHL komanda var lepoties ar tādu vārtsargu pāri.

Astanas "Barys" rindās nav pasaules mēroga zvaigžņu, tā ir stipra un labi saspēlēta vidusmēra komanda. Arī šādām komandām iznāk ne tikai lielisks starts, bet arī lieliskas sezonas. Spilgtākais līdzšinējais KHL piemērs - HK MVD, pēc tam arī Mitišču "Atlant", kas abas spēlēja Gagarina kausa finālā. Vai tik tālu tiks arī "Barys"? Ar atbildi neviens nesteidzas. Vispirms pagaidīsim kaut vai gadu miju.

Pie "Barys" uz Kazahstānas izlases stūres stājies 50 gadus vecais somu treneris, savulaik bijušais aizsargs Ari-Peka Selins. Līdz šim viņš vadīja četrus Somijas klubus, pagājušajā sezonā bija Somijas izlases galvenā trenera palīgs, taču viņa trenera dosjē nobāl uz viņa tautiešu dosjē fona, kuri jau paspējuši strādāt vai strādā KHL komandās. Pagaidām viņam izdodas prasmīgi izmantot "Krikunova mantojumu" un somam ir ļoti paveicies, ka viņa palīgi ir cilvēki, kas komandā ir ilgus gadus, kas labi zina visus spēlētājus. Starp citu, līdz šim KHL vēsturē neviens galvenais treneris nenostrādāja Astanā ilgāk par vienu sezonu...

Nākamo spēli "Barys" aizvadīs 8. oktobrī savā laukumā ar Podoļskas "Vitjazj", bet pēc divām dienām uzņems Gagarina kausa īpašnieku Maskavas "Dinamo", kam pēdējā laikā īpaši labi nesokas...

  -3 [+] [-]

, 2013-10-04 15:12, pirms 11 gadiem
bļāviens vai patiešām nav nekā cita kā tikai krievu hokeja līga??

  +1 [+] [-]

, 2013-10-04 16:39, pirms 11 gadiem
Piemēram Zagrebas lāči viņus uzvarēja.