Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Kāpēc Kazakevičs neder galvenā trenera amatam?

Kāpēc Kazakevičs neder galvenā trenera amatam?
Pārcelšanās no FK "Jelgava" uz Latvijas valstsvienību Dainim Kazakevičam būtu pārāk straujš solis. Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze"

Latvijas valstsvienības galvenā trenera Aleksandra Starkova krēsls EURO 2012 kvalifikācijas cikla laikā nekad nav bijis stabils. Drīzāk tas atradies nevis uz četrām, bet gan uz trijām kājām, un arī tās nav bijušas no dzelzs. Liela daļa līdzjutēju potenciālo Starkova aizstājēju saskata virslīgas komandas FK "Jelgava" galvenā trenera Daiņa Kazakevičs personā. Taču arī viņš neder...

Gada griezumā runas par Starkova krēsla nestabilitāti mazliet pierimušas tikai pēc iepriekšējā mača pret grieķiem (1:1), kad Latvijas valstsvienība aizvadīja vienu no saturīgākajām spēlēm pēdējos gados. Situācija ap un par Starkovu šobrīd ir ļoti interesanta. Viņš vada arī Azerbaidžānas komandu ”Baku”. Kluba vadība izteikusies, ka esot vienošanās ar Starkovu, ka viņš pēc cikla beigām atstās darbu valstsvienībā un koncentrēsies darbam ”Baku”. Starkovs šajā aspektā komentārus nesniedz.

Ja tā ir tiesa, pieļauju, ka Starkovs ar šķiršanos no valstsvienības nesteigsies, zinot, cik nestabils ir viņa krēsls Azerbaidžānā. Komanda astoņās spēlēs izcīnījusi tikai trīs uzvaras un ieņem piekto vietu. Labi zinām, ka ”Baku” ambīcijas ir krietni vien lielākas. Nevar izslēgt - ja ”Baku” zaudēs divās nākamajās spēlēs, Starkovs būs brīvs... Tad mazāk galvassāpju būtu arī Latvijas Futbola federācijai, kurai nevajadzētu meklēt jaunu galveno treneri. Arī pamatojumu Starkova palikšanai atrast būtu itin viegli - lai turpina iesākto paaudžu maiņu.

Taču var būt arī cits scenārijs - ”Baku” sāk spēlēt arvien sekmīgāk, un Starkovs no valstsvienības šķiras. Tad būtu jāmeklē aizstājējs. Tiem, kuri dod priekšroku pašmāju speciālistiem, nav lielas izvēles. Ja paklausās un palasa, ko vēlas līdzjutēji, nebūt ne mazs skaits galvenā trenera krēslā labprāt redzētu pašreizējo FK ”Jelgava” vadītāju Daini Kazakeviču, kurš 2010. gadā komandu sensacionāli aizveda līdz uzvarai Latvijas kausa izcīņā un arī šosezon no šīs pusprofesionāļu vienības izspiež tuvu maksimumam. Kazakevičs pagaidām gan vēl nav izaudzis līdz valstsvienības kvalitātēm, un arī pats Dainis to labi apzinās.

”Es esmu lielā trenera ceļa pašā sākumā. Nacionālā izlase tomēr jāvada pietiekoši pieredzējušam trenerim gan gadu, gan futbola pieredzes ziņā,” norāda 30 gadu vecais Kazakevičs. ”Tas gan nenozīmē, ka negribētu vadīt Latvijas valstsvienību. Tas noteikti būtu mans sapnis kaut kad tālā nākotnē, bet tas ceļš, kas man jānoiet, lai atbilstu šīm kvalitātēm, ir milzīgi garš.”

”Tuvākajā laikā man sevi jāierāda Latvijas kontekstā. Iespējams, kaut kad jāpakrāj pieredze arī ārzemēs, jāpierāda sevi tur. Un tad pēc entiem gadiem varēsim parunāt arī par mani izlases kontekstā,” smej Kazakevičs. ”Izlase jātrenē cilvēkam, kurš ir vecāks par 50 gadiem, jo tas ir specifisks darbs, pavisam citādāk, nekā būt kluba trenerim. Es pagaidām strādāju klubā, un arī šajā lauciņā ir daudz darāmā.”

Kazakevičs uzskata, ka Latvija valstsvienībai šobrīd ir divi ceļi: ”Vai nu turpinām uzticēties Starkovam, kurš kopumā sevi ir apliecinājis ļoti labi, ar to kontingentu, kas ir viņa rīcībā, paveicis ļoti labu darbu. Valstsvienībai bijis ļoti grūts posms, kas bija saistīts ar paaudžu maiņu. Jāapzinās reālā situācija - cik iepriekšējos desmit gados reāli bijis spēļu, kurās Latvijas valstsvienība bijusi favorīte? Varbūt kādās trijās četrās. Visās pārējās sāncenšiem bijuši labāki futbola resursi un saimniecība, bet futbola izlases rezultāti tiešā mērā parāda mūsu futbola saimniecības rezultātus. Kad tajā viss būs kārtībā - katrā pilsētā būs sintētiskie laukumi, bērnu skaits, kuri nodarbojas ar futbolu, būs procentuāli atbilstošs tam līmenim, kāds tas ir Eiropā, protams, ņemot vērā iedzīvotāju skaitu - varēsim par kaut ko runāt.”

Kazakevičs uzskata, ka iepriekšējā valstsvienības spēle pret Grieķiju apliecinājusi, ka Starkovs ir uz pareizā ceļa. Taču vēl esot jādod laiks. ”Var iet otru ceļu - aicināt ārzemju speciālistu. Tas jādara tad, ja federācija uzskata, ka ir kardināli jāmaina akcenti. Taču ārzemnieks jāaicina tikai tad, ja mums ir līdzekļi laba līmeņa speciālistam, nevis jebkuram, kurš ir brīvs un varētu atbraukt. Pirmkārt, viņš varētu palīdzēt sakārtot futbola sistēmu - viņam jābūt lielai organizatoriskai pieredzei, noteikti arī autoritātei pasaules futbola sabiedrībā. Taču jautājums ir par iespējām...”

Tajā, ka līdzjutēji kādu ”atlaiž” vai ”pieņem” darbā, Kazakevičs nesaskata neko sliktu. ”Līdzjutēji vienmēr grib izmaiņas,” saka FK ”Jelgava” galvenais treneris. ”Ja viņiem nepatīk, kā izlase spēlē Starkova vadībā, viņiem ir tiesības uz savu viedokli. Kad izlasi vadīs kāds cits, atkal kaut kas nepatiks. Ja Starkovs trīs reizes pēc kārtas uzvarēs, viņš būs labākais treneris pasaulē... Tas ir normāli. Līdzjutēji arī saprot, ka treneri ir pietiekoši racionāli cilvēki. Skaidrs, ka viņu viedoklis dod zināmu spiedienu un dažreiz šis spiediens pat ir veselīgs, lai mazliet sapurinātos un saprastu, ka ir kaut kas jāmaina, kaut kas nav tā, kā vajag, ka nedrīkst iesūnot. Arī treneris saprot, ka katram būs savs subjektīvais viedoklis, bet par rezultātu jāatbild tikai vienam cilvēkam...”

Vēl viens treneris, kuru līdzjutēji dažkārt piesauc kā potenciālo Starkova aizstājēju, ir Vladimirs Babičevs, kurš arī pats nav slēpis, ka šādu uzticību garām nelaistu. Pēc aiziešanas no ”Jūrmalas-VV” Babičevs ir bez darba. Loģiskāk gan šķistu, ka Vladimirs vispirms izmēģinātu spēkus pie kādas jauniešu izlases stūres vai arī valstsvienībā pastrādātu par palīgu.

Lai arī 11. oktobrī pēc pēdējā mača EURO 2012 ciklā uz kādu laiku liksim punktu Latvijas valstsvienības cīņām, situācija ap galvenā trenera krēslu droši vien aktualitāti nezaudēs.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +9 [+] [-]

, 2011-10-04 07:44, pirms 13 gadiem
Visu cieņu Kazakevičam - ne katrs var pateikt, ka ir par jaunu / nepieredzējušu šādam amatam. Re re kā Babičevam jau slienas tek... Patiesībā jau Babičevs nav ne par gramu piemērotāks kā Kazakevičs (vērtējot pēc paša Daiņa uzskaitītajiem kritērijiem)

  +4 [+] [-]

, 2011-10-04 09:28, pirms 13 gadiem
Kazakēvičam ir 30 gadi?Es domāju kādi 45! Tad jau viņu 14 gados visos klubos laida kā mužiku iekšā

  +3 [+] [-]

, 2011-10-04 09:33, pirms 13 gadiem
Malacis Dainis par paškritiku. Gan jau kādreiz.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-10-04 09:58, pirms 13 gadiem
Tāpēc man tik ļoti simpatizē Kazakevičš - viņš runā skaidru valodu. Bet es uzskatu, ka Kazakevičš varētu būt Latvijas izlases treneris jau tagad, jo viņš nāktu ar svaigām vēsmām un, kas visvarīgāk - ar patriotismu. Iespējams, viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc izlase spēlē tā kā spēlē ir patriotisma trūkums. Izlasē visi nespēlē par Latviju, Kazakeviča vadībā tā nebūtu.
Babičevs nav slikts variants, bet viņam priekšā ir rinda, kuri būtu piemērotāki - Popkovs, Osipovs, Grigorčuks un tad Babičevs.

     [+] [-]

, 2011-10-04 10:26, pirms 13 gadiem
[quote janis_berzins]
Tāpēc man tik ļoti simpatizē Kazakevičš - viņš runā skaidru valodu. Bet es uzskatu, ka Kazakevičš varētu būt Latvijas izlases treneris jau tagad, jo viņš nāktu ar svaigām vēsmām un, kas visvarīgāk - ar patriotismu. Iespējams, viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc izlase spēlē tā kā spēlē ir patriotisma trūkums. Izlasē visi nespēlē par Latviju, Kazakeviča vadībā tā nebūtu.
Babičevs nav slikts variants, bet viņam priekšā ir rinda, kuri būtu piemērotāki - Popkovs, Osipovs, Grigorčuks un tad Babičevs.

Osipovs?? Nu tu dod!!! Virslīgā viņš degunu rubināja 3 riņķus un nezināja ko darīt. Izlasē tik daudz laika viņam neviens nedos.

  -1 [+] [-]

, 2011-10-04 15:25, pirms 13 gadiem
Ilvar, tu par Daiņa preses sekretāru piestrādā vai vienkārši pīāro? Pāris dienās tik daudz interviju un domu apmaiņu...

     [+] [-]

, 2011-10-07 06:05, pirms 13 gadiem
varbut Shevljakovs?!