Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Bārtulis iekodies, citi – bez izredzēm

Bārtulis iekodies, citi – bez izredzēm
Oskars Bārtulis no latviešiem šogad var būt vienīgais, kas spēlēs NHL...

Foto: AP/Scanpix

Vēl dažas stundas un uzzināsim – būs mums kāds latvietis kāda NHL kluba sastāvā, vai tomēr nē. Pēdējie divdesmit gadi bijuši šajā ziņā iezīmēti. Šis rudens izskatās mazliet pliekanāks.

Raitis Ivanāns ir atsācis treniņus uz Kalgarī Flames ledus, taču maz ticams, ka tiks atrasts tāds ārsts, kas pēc uzbrucēja smagā savainojuma un tam sekojošajām komplikācijām, ļaus latviešu bullim atgriezties NHL apritē. Ivanānam ar komandu ir līgums vēl uz šo sezonu un, ja godīgi – klubam ir vieglāk šo summu godīgi izmaksāt un pateikt hokejistam paldies, nekā - riskēt. Kur bažas? Raitim uz laukuma ir jāstrādā ar galvu šī vārda visās nozīmēs. Kā spēlētājs viņš ir apdrošināts. Ja komanda liks viņu sastāvā un – tpu, tpu, tpu – atkal notiek ziepes ar veselību, maz būs tādu apdrošinātāju, kas ļausies no sevis izspiest ārstēšanas izdevumus. Tostarp, daudz būs advokātu Ivanāna pusē, kas ar prieku ne tikai piespiedīs komandai atbildēt par viņu klienta sagandēto veselību darba vidē, bet arī piedzīt ļoooooti lielu kompensāciju. Kurš gribēs riskēt? Protams, Ivanāns var likt uz baltas lapas savu parakstu un pats uzņemties visus riskus, taču – tik traks viņš nav... Turklāt, paturam prātā – ar hokeju dzīve nesākas un nebeidzas. Tātad – Flames mierīgi sagaida Ivanāna līguma beigas, viņš tā arī paliek komandai pietuvināts, taču uz laukuma netiek un tad – abas puses pasaka viena otrai paldies par sadarbību. Ja respektē līgas piekopto politiku, attiecībā uz spēles laikā gūtajiem smadzeņu satricinājumiem, tad ir grūti iztēloties, ka Ivanāns vēl kādu reizi iznāk uz NHL ledus oficiālā spēlē.

Oskaram Bārtulim ir citas kaislības Filadelfijas Flyers ģērbtuvē. Aizvadījis ļoti labu treniņnometni, viņš var pretendēt uz vietu starp pirmajiem sešiem aizsargiem. Tostarp, blakus viņam ir vēl daži, kas domā tieši tāpat. Pieredzējušajam Metam Vokeram ir līgums par vienu miljonu dolāru sezonā, veterānam Andresam Liljam – par 730 000, Bārtulim – par 600 000... Vēl ir daži jaunie (piemēram, Eriks Gustavsons), kuri arī šajā rudenī Flyers menedžementu priecēja, tomēr galvenā konkurence būs starp trīs pirmajiem nosauktiem. Raugoties no tā sauktās algu cepures apmēriem, klubam izdevīgs būtu Bārtuļa līgums, jo tas ir mazākais un nepārkāpj līgas noteiktos tēriņu griestus. Tomēr atcerēsimies, ka Flyers gadījumā visu tomēr noteiks sportiskā puse – kas būs labāki, tie arī tiks uz ledus, bet soda naudas par finanšu pārkāpumiem (pārtēriņiem) tāda organizācija kā Filadelfija, var mierīgi samaksāt. Bārtulis šogad ir labs, pleca savainojums ir palicis aiz muguras, viņam pārbaudes spēlēs daudz ļāva spēlēt. Ja raugās no komandas stratēģijas viedokļa, latvietis šobrīd ir pats labums, lai no viņa izspiestu gaidīto. Tāpat ielāgojam, ka šogad līgumi beidzas tādiem pamatsastāva aizsargiem kā Metam Karlam un Breidonam Koburnam. Viņi prasīs lielāku naudu, lai paliktu, bet Flyers jau tagad domā par zonām, kas šos neizbēgamos pavērsienus var piesegt. Bārtulis ir viens no viņiem. Neviens šajā līgā nav nācis noskatīties citu mugurās. „Ir ļoti daudz jauno spēlētāju, kas katru rudeni sevi atrāda komandai. Vakar mani sauca par jauno, šodien jau citi jaunie elpo man pakausī. Mazākā atslābināšanās un – paldies par kūkām... Konkurence ir milzīga”, skaidro pats Oskars. Viņš ir optimists un ar tādām domām arī gaida Flyers paziņojumu par šīs sezonas pamatsastāvu. Vajadzētu sanākt.

Tostarp diviem citiem latviešu bēdu brāļiem tikai brīnums var likt viņus pieskaitīt savu NHL klubu sastāvos. Daugaviņš atbrauca, parādīja, ka nav slikts un – tika nosūtīts uz fārmklubu. Šādu scenāriju viņš iztēlojās un tagad viss būs atkarīgs no sezonas sākuma – ja Otavas Senators uzbrukumā aplauzīsies, vai – ja kāds no uzbrucējiem gūs savainojumu, Kaspars varētu būt pirmais, kas strādās par plāksteri. Taču, ja viss komandā ritēs gludi, tad patiešām ir grūti iztēloties, kādi argumenti var iecelt latviešu neganto uzbrucēju sapņu līgā. Praktiski – tādu nav. Atliks braukt uz Rīgu, kur viņu gaida... Labā ziņa Daugaviņa sirdsmieram – viņš vismaz mēģināja. Vai latvietis atbilst NHL kalibram? Uz to lielā mērā atbildēja nevis Senators menedžmenta komplimentārā plate – bla, bla, bla, tu esi labs, mēs ar tevi rēķināmies, tu labi spēlē, tev ir raksturs – bet gan brīvais tirgus. Tajās 48 stundās, kurās šogad pirms sezonas Daugaviņš atradās tā sauktajā waiver draft sarakstā – tātad, viņš bija pieejams jebkurai līgas komandai bez kompensācijas – neviens viņu neizvēlējās. Tradicionālais pretjautājums – vai tiešām viņš ir tik slikts? Nē, vienkārši – tādu kā Daugaviņš ir ļoti daudz un kā teica Bārtulis – konkurence par vietu NHL ir milzīga. Ar LR pasi tev nav vairāk priekšrocību...

No malas izskatās, ka tādās pašās kurpēs iekāpis arī aizsargs Artūrs Kulda, ko šajā rudenī mēģināja pārbaudīt Vinipegas Jets. Atšķirībā no Daugaviņa, viņu treniņnometnes laikā diezgan savlaicīgi nosūtīja uz rezerves klubu. Vai tas ir mājiens ar mietu? Daļēji – jā. Taču ir dažas nianses, kas tomēr jāpatur prātā. Jets aizsardzība tomēr ir neadekvāti pārbāzta ar miljonus pelnošiem spēlētājiem – sezonas laikā prasīsies dažas korekcijas, maiņas un tamlīdzīgi. Par vienu no darījumu objektiem var kļūt bijušais Kuldas maiņas partneris junioru līgā – Zaks Bogasjans. Viņš šajā rudenī parakstīja divu gadu līgumu par 2,5 miljoniem sezonā. Gribēja vairāk – tieši gadu ziņā, taču komanda nopauzēja. Tam ir zemteksts – ja Bogasjans neattaisnos cerības, tad viņu varēs diezgan izdevīgi samainīt, jo līdzi nevilksies ilgtermiņa finansiālie apgrūtinājumi. Tieši šie Bogasjanam dotie divi gadi (nevis, seši vai septiņu – kā viņš prasīja), liecina par komandas vadības pārliecību par savām aizsargu rezervēm – sak, nesanāks ar viņu, ņemsim citus sistēmas kauliņus. Kuldas sakarā var teikt, ka viņš šobrīd nav vairs pirmais aiz svītras. Drīzāk – kāds trešais vai ceturtais, taču – viņa gadījumā nozīme ir pieredzei un lojalitātei. Artūrs ir stabils AHL līmeņa aizsargs, turklāt, sarunās par divvirziena līguma, daudz nelauzās – ņēma, ko deva. „Fermā” viņš pelnīs 75 000 dolāru sezonā, kas ir ļoti maz, ja paņemam nost nodokļus... Ja viņu pacels līdz NHL spēlētāja statusam, tad tie jau būs 575 000 dolāru. Kad tas varētu notikt? Kā Vinipega sāks un turpinās sezonu, kādas maiņas tā veiks pavasara pusē. Kuldam šī situācija nav viegla, taču neviens nesolīja, ka iekļūšana NHL tāda būs...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2011-10-04 08:50, pirms 13 gadiem
Mjā,Kasparam ceļš ved uz Rīgu un tas pat nav slikti. Noplosīsies šeit un tad varbūt tur kādam būs vajadzīgs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2011-10-04 09:02, pirms 13 gadiem
Armand! Paskaidro, lūdzu, vienu niansi attiecībā uz spēlētāju līgumiem. Jūs rakstāt (un arī citi citur), ka O.B. ar saviem 600 000 ir izdevigāks, kā Vokers ar 1 000 000. Bet klubam anyway abi spēlētāji ir jāuztur, t.i., jāizmaksā līgumā noteiktā summma, un "salary cap" summāri iet pāri arī jebkurā gadījumā. Vai nosacījumi uz pārtērēšanos mainās, ja komanda kādu no spēlētājiem nosūta uz fārmlīgu?

  -1 [+] [-]

, 2011-10-04 09:16, pirms 13 gadiem
Pēc atsauksmēm man drīzāk izskatās, ka mēs Rīgā varētu drīzāk Kuldu redzēt, nekā Daugaviņu, jo Arturam priekšā ir vēl vismaz 2 aizsargi ar krietni lielāku NHL spēļu pieredzi.
Savukārt Kaspars tiek piesaukts pat kā pirmais, kurš varētu doties uz Sens un zinot cik traumātiski ir Sens līderi Speca un Alfredsons iespēja, ka viņš nospēlēs 10 spēles līdz ziemassvētkiem ir samērā liela.

  +8 [+] [-]

, 2011-10-04 09:28, pirms 13 gadiem
kaspirs rakstīja: Armand! Paskaidro, lūdzu, vienu niansi attiecībā uz spēlētāju līgumiem. Jūs rakstāt (un arī citi citur), ka O.B. ar saviem 600 000 ir izdevigāks, kā Vokers ar 1 000 000. Bet klubam anyway abi spēlētāji ir jāuztur, t.i., jāizmaksā līgumā noteiktā summma, un "salary cap" summāri iet pāri arī jebkurā gadījumā. Vai nosacījumi uz pārtērēšanos mainās, ja komanda kādu no spēlētājiem nosūta uz fārmlīgu?
Nosūtot uz farmklubu spēlētāja alga vairs neskaitās NHL salary.

  +3 [+] [-]

, 2011-10-04 09:38, pirms 13 gadiem
Vienīgais , atšķirībā no KHL ,NHL ir "hard salary cap", tāpēc ne Filadelfijai , ne kādai citai komandai nekādu finansu pārtēriņu nevar būt, uz pirmo regulārās sezonas dienu visām komandu algām jābūt zem salary cap limita.

  +7 [+] [-]

, 2011-10-04 09:53, pirms 13 gadiem
Domaaju, ka Daugavinam tiks veel kaada iespeeja.., bet ja tad neaizkjersies.., tad jau gan laikam nekaa...

  +1 [+] [-]

, 2011-10-04 10:36, pirms 13 gadiem
Jāpriecājas par to kas ir, NHL visi nespēlē, tas ir Fakts!

  -3 [+] [-]

, 2011-10-04 11:26, pirms 13 gadiem
Ivanānam būs jābrauc uz Čehovu...

  +3 [+] [-]

, 2011-10-04 12:37, pirms 13 gadiem
Ir jau tas NHL vilinošs, saprotu, bet šobrīt sāk gruzdēt tēvu zeme! Daudava, Kulda un varbūt pat Raitis ļoti noderētu!

     [+] [-]

, 2011-10-18 20:19, pirms 13 gadiem
Sakat ko jūs gribat, bet ja kaut viens no viņiem aizķersies NHL tas būs miljoniem reižu vērtīgāk nekā spēlēt Dinamo viņi to zin un tāpēc neiet uz Dinamo...

Varbūt aizies tad kad izredzes būs teoretiskas...