Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Vācu mašīna

Vācu mašīna
Dortmundes "Borussia" var sagādāt pārsteigumu arī Čempionu līgas finālā.

Foto: AFP/Scanpix

Abu vācu labāko klubu pārākums par abiem spāņu varenajiem varbūt kādam bija šoks, vēl kādam – negaidīts pavērsiens, taču patiesībā UEFA Čempionu līgas pusfināli parādīja virzienu, kurā spāņiem(un ne tikai) derētu paraudzīties. Visiem futbola treneriem, neatkarīgi no viņu vadītās komandas līmeņa, vajadzētu savos treniņu plānos pielikt izsaukuma zīmi pie sadaļas, kas saucas „fiziskā sagatavotība”.

„Es vispār nesaprotu, kas ar spāņu grandiem ir noticis,” saka futbola eksperts Arturs Zakreševskis. Un patiešām – spāņu klubu nevarība it sevišķi jau vācu laukumos uz pauzes atstāja ļoti daudzus futbola vērotājus. Ņemot vērā to, ka šosezon tieši UEFA Čempionu līga ir nozīmīgākais turnīrs futbolā, vācu hegemonija futbola vērotājiem ļoti labi paliks atmiņā. „Šis pavasaris ieies futbola vēsturē ar vācu futbola pārākumu par spāņu. Abi spēcīgākie vācu klubu divus spēcīgākos spāņu klubus apspēlēja diezgan pamatīgi. „Real” pašās beigās gan trūka tikai vieni vārti, taču otrā duelī 7:0 – tas patiešām ir iespaidīgi,” vērtē Zakreševskis.

Viktors Dobrecovs uzskata, ka vācu klubu triumfs pār spāņu varenajiem nekāds milzīgs pārsteigums nav: „Vācu futbols šobrīd ir ļoti spēcīgs, arī izlase to pierāda. Viņi spēlē kā mašīna! Viss sākas no bērnu komandām, kurās tiek daudz ieguldīts. Viņi ir meklējuši un atraduši risinājumu, vācieši ir uz pareizā ceļa, un tāpēc arī tagad rāda tik labu spēli.” Daudz iztirzātais vācu jaunatnes futbola sistēmas spēks, kas pēdējos gados dod ļoti sulīgus augļus, būtu jāpatur prātā visiem – neatkarīgi no valsts, sporta spēles, līmeņa vai citiem faktoriem.

Minhenes „Bayern” pēdējos gados ir vieni no toņa noteicējiem Eiropā, tāpēc daudzi gaidīja to brīdi, kad liktenis izlozes bumbiņu izskatā savedīs viņus kopā ar „Barcelona”. Jau gadus trīs atpakaļ futbola eksperti sprieda, ka „Bayern” ir pa zobam vareno klubu nolikt uz dēļiem ar pašu ieročiem. Kad šis brīdis beidzot pienāca, rezultāts pārspēja visas cerības. „Minhene spēlēja līdzvērtīgu futbolu „Barcelona”, aktīvi virzot bumbu uz priekšu. Es domāju, ka „Barcelona” bija šokēti, ka pret viņiem kāds spēlē tā, kā viņi parasti spēlē,” spriež Dobrecovs. Viņš akcentē Bavārijas komandas spēles taktiku, kas skaidri un gaiši parādot, ka viņu mērķis ir vārti un uz tiem viņi dosies pa īsāko ceļu, nesaspēlējoties bezgalīgi pa iedomātu horizontālo līniju. „Ne vienmēr bumbas kontrole futbolā ir noteicošā. Ja labi gribētu, „Barcelona” varbūt pret kādu komandu varētu bumbu kontrolēt arī visas 90 minūtes, bet, ja nav asas virzības uz priekšu, tad notiek tā, kā tagad – kad 180 minūšu laikā nav gūtu vārtu. „Bayern” bumbu māk kontrolēt ne sliktāk, taču viņiem ir izeja uz vārtiem . Tikai sitot pa vārtiem, var gūt vārtus,” futbola aksiomu izceļ Dobrecovs.

Zakreševskis vērš uzmanību uz acīm redzamām pārmaiņām futbola hierarhijā: „Barselona allaž ir piekopusi „augsto presingu”, ātri atstājot pretinieku bez bumbas. Tagad bija otrādi (..) Tagad izskatījās, ka „Bayern” ir tikpat ātri, tikpat tehniski, kaut gan kādreiz šķita, ka „Barcelona” ir no pavisam cita plaukta.” Zakreševskis nesen atgriezās no treneru semināra ārzemēs, kur kopīgi ar kolēģiem ir nonākuši pie secinājuma: agrāk tik neuzvaramais spāņu stils ir zaudējis savu aktualitāti. „Es biju Maķedonijā treneru seminārā. Tur mēs savstarpēji pārspriedām: ja pēdējos piecos gados dominēja ātrais, tehniskais spāņu futbols, tad tagad varējām „Bayern” – „Barcelona” duelī redzēt, ka bavārieši ir tikpat ātri, tikpat tehniski, tikai būdīgāki. Tas dod priekšrocības divcīņās. Sekmes divcīņās futbolā sastāda galarezultātu – tas ir viens no faktoriem, kāpēc vācu klubi ņem virsroku,” uz vācu klubu fizisko pārākumu norāda futbola treneris.

Daudz tika runāts par Mesi gatavību un nozīmi „Barcelona” panākumos. Pirmajā spēlē pēdējo gadu pasaulē labākā futbolista laukumā nemaz nebija, kaut arī maza auguma puisis ar 10. numuru laukumā bija saskatāms, ja rūpīgi ieskatījās. Dobrecovs norāda, ka bez vesela Mesi „Barcelona” ir pavisam cita, mazāk spējīga komanda. Tikmēr Zakreševskis uzsver, ka pret šādu pretinieku pazustu jebkāda līmeņa futbolists, kurš nav optimālajā fiziskajā kondīcijā. „Mesi sniegums noteikti bija saistīts ar savainojumu. Viens ir skaidrs – ja tu nevari spēlē atdot maksimumu, neesi labākajā formā, bet pretī stājas pretinieks, kas ir pašā formas virsotnē, tad ir grūti kaut ko izdarīt, pat ja tu esi Mesi, Pelē vai Maradona, bet neesi labākajā formā. Pieļauju, ka šobrīd pasaulē neviena komanda nevar būt labāk fiziski sagatavota par „Bayern”.”

Ja „Bayern” pārākums bija neapšaubāms, tad Dortmundes „Borussia” beigās lika panervozēt saviem līdzjutējiem. Par laimi viņiem, savā laukumā ieliktie pamati izrādījās gana cieti un noturīgi. „Dortmunde ļoti labi nospēlēja savās mājās. Viņi pārsteidza „Real”, kaut arī abas komandas bija divreiz tikušās jau grupu turnīrā. It kā „Real” ir augstas klases treneri un futbolisti – viņiem vajadzēja zināt, ko pret šo komandu darīt, nekam šādam nevajadzēja būt,” spriež Zakreševskis, kuru pārsteidza tas, cik „Real” taktiski bija negatavi spēlei Vācijā. Viņš izceļ arī „Real” centra aizsarga Pepes neveiksmīgo sniegumu pret Levandoviski pirmajā spēlē. Viņaprāt, galveno lomu nospēlēja spēļu prakses trūkums šosezon, ko veido trenera (ne)uzticība, bet tā savukārt ietekmē pārliecību pār saviem spēkiem. Tik augstā līmenī visu izšķir sīkumi, tāpēc tur arī varam meklēt tās nokavētās sekundes, kas maksāja vietu finālā.

Zakreševskis atzīmē, ka pret tādu spēlētāju kā Levandovskis prasītos individuālā segšana, kas nevarētu neietekmēt spēles ritējumu. „Kad es vēl spēlēju, tad diezgan populāra bija individuālā segšana, kad bīstamākajam pretinieku uzbrucējam tika ziedots viens aizsargs. Tagad tas vispār vairs netiek piekopts,” viņš norāda. It kā visi, kas laukumā kaut uz brīdi satiekas kādā epizodē aci pret aci, ir izcili meistari, taču, kad viens spēlētājs gūst četrus vārtus...Tas nav pieļaujams.

Dobrecovs norāda, ka tieši poļu uzbrucēja sekmes pirmajā spēlē nodrošināja finālu, jo „Borussia” spēlēt visādi citādi nemaz nebija tik spīdoša. „Tā bija Levandovska diena, kad, saskaroties ar bumbu un raidot to vārtu virzienā, bija gols,” saka Dobrecovs, kā bijušais uzbrucējs pastāstot, ka ir dienas, kad viens spēlētājs var tā sajust spēli, ka pavelk aiz sevis visu komandu. „Minhenei uz uzbrukuma noslēgšanu ir tendēti vairāki spēlētāji, it sevišķi Robens un Riberī, kas spēlē ļoti augstu. Dortmunde vairāk meklē Levandovski kā smailes uzbrucēju,” uz atšķirīgajiem spēles rokrakstiem, ko savukārt veido rīcībā esošo izpildītāju meistarība un spēles maniere, uzmanību vērš Dobrecovs. Proti, „Bayern” sniegums kardināli nemainās no tā, vai smailē spēlē Gomess, Mandžukičs vai pat Pisarro, jo panākumu atslēga ir vidējā līnijā, kas, kā vērtē Dobrecovs, šobrīd ir labākā pasaulē. Savukārt „Borussia” spēles zīmējumā Levandovskis ir ne tikai uzbrukumu noslēdzējs, bet arī veidotājs.

Interesanti, ka abas finālistes savā starpā tiksies jau sestdien – bundeslīgas ietvaros. Abi eksperti gan ir pārliecināti, ka nekādas paslēpes spēlētas netiks (tam nav jēgas), bet kāda patālāka rezervista parādīšanās laukumā ir iespējama. Galu galā arī jebkurš rezervists ir augstākās raudzes futbola meistars. Favorīti finālā? Nu, protams, „Bayern”. Taču tas viņiem uzvaru negarantē.

Tas, ka finālā spēlēs divi vācu klubi, ir ļoti likumsakarīgi. Ko tādu varēja sākt gaidīt jau tad, kad visi vācu klubi uzvarēja savās apakšgrupās. Tas, ka divi vācu grandi nolika uz lāpstiņām divus spāņu grandus pusfinālā, ir ļoti simboliski. Vācu klubi pierādīja, ka ir tikpat tehniski, arī taktiskie zīmējumi būtiski neatšķiras, taču ir jūtami pārāki fiziskajā sagatavotībā. Cik lielas spāņu klubiem ir rezerves? Paskatieties uz tablo...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-05-03 11:23, pirms 11 gadiem
tieši tā. Spāņu klubi parasti lasa 11 untumainas dāmītes ar briljantiem un safīriem par milzīgām naudām, taču vācieši lēnā garā izaudzē daudz bumbierus (protams arī par milzīgām naudiņām) bet izaudzē paši. Spāņi tikai rokās citu dārziņos un plūc dārgos augļus un grib lai viss labi garšo.
Kā zināms, pašu audzētais tomēr ir daudz garšīgāks un lūk, garšīga likumsakarība patika?

  +1 [+] [-]

, 2013-05-03 11:37, pirms 11 gadiem
mrPO rakstīja: tieši tā. Spāņu klubi parasti lasa 11 untumainas dāmītes ar briljantiem un safīriem par milzīgām naudām, taču vācieši lēnā garā izaudzē daudz bumbierus (protams arī par milzīgām naudiņām) bet izaudzē paši. Spāņi tikai rokās citu dārziņos un plūc dārgos augļus un grib lai viss labi garšo.
Iesaku papētīt komandu sastāvus, savu audzēkņu skaitu un transfēru vēsturi. Ļoti iespējams, kardināli mainīsies domas par dažu labu komandu - gan Spānijas, gan Vācijas.

     [+] [-]

, 2013-05-03 11:54, pirms 11 gadiem
kas ir nesaprašanā - tie neseko futbola jaunumiem. jau visu sezonu tiek runāts, ka Barsas tehniskais stils ar lielo bumbas kontroli un daudzām piespēlītēm visos virzienos ir pamazām novecojis. aktuālā tendence ir ātrs dinamisks futbols ar bumbas vertikālu kustību vārtu virzienā (primitīvi runājot) un kā pareizi jau rakstīts - fiziskā sagatavotība - ar tendenci uz gabarītos lielākiem futbolistiem(bet kuri ir ļoti kustīgi). jo vienkārši ar fizisko sagatavotību sen jau tas pats Lobanovskis ņēma titulus. viss loģiski - laiks iet un dominējošie stili, taktika mainās visu laiku.

     [+] [-]

, 2013-05-03 12:02, pirms 11 gadiem
Fiziskā sgatavotība vācu komandām, sportistiem, lai arī kāds sporta veidz tas būtu, vienmēr bija un būs augstākā pilotāža. Tās zināšanas fiziskajā sagatavotībā, biomehānikā vāciešiem, ja ne pasaulē, tad Eiropā noteikti ir lielākās.

Jāsūta uz turieni kāds spiegs.

p.s. Manuprāt mūsu sporta skolām būtu jāmācās kaut vai no tās info, ar kuru Vācieši dalās.

  +1 [+] [-]

, 2013-05-03 12:23, pirms 11 gadiem
Agris Suveizda rakstīja: Iesaku papētīt komandu sastāvus, savu audzēkņu skaitu un transfēru vēsturi. Ļoti iespējams, kardināli mainīsies domas par dažu labu komandu - gan Spānijas, gan Vācijas.
Tieši tā, nevajag pārspīlēt. Piemēram Bayern sastāvā abos pusfināla mačos laukumā izgāja 18 spēlētāji. Par paša Bayern produktiem var uzskatīt T.Muller (sistēmā no 10 gadiem), P.Lahm (no 11 g), arī B.Schweinsteiger (no 14 g), varbūt arī austrieti D.Alaba (no 16 g) un nespēlējušais T.Kroos (no 16 g). Pārējie nopirkti un par diezgan lielām naudām, pārsvarā virs 20 milj...

  +1 [+] [-]

, 2013-05-03 12:33, pirms 11 gadiem
Vācijas komandu fiziskās sagatavotības pārākuma (domāju nevis gabarītus, bet intensitāti) ziņā neieteiktu distancēties arī no kāda svarīga fakta - Vācijas klubi sezonā aizvada mazāk spēļu nekā Spānijas.

1) Gan Bayern, gan Dortmunde pirmo oficiālo spēli sezonā aizvadīja 11 dienas pirms Madrides un Barselonas.
2) Šosezon Madride un Barselona ir aizvadījusi pa 55 spēlēm. Bayern ir 48, Dortmundei - 47. Pielieciet klāt pirmo punktu, atšķirība būs vēl iespaidīgāka.
3) Pēc ziemas pārtraukuma Barselona un Madride līdz Čempionu līgas pirmajam pusfinālam bija aizvadījušas pa 23 spēlēm. Bayern tādu ir 19, Dortmundei 18.
4) Bayern pāra sakarā pieliekam klāt to, ka Barselonas līderi tieši pēc ziemas pārtraukuma regulāri mocījušies ar savainojumiem, kas vēl vairāk ietekmēja viņu fizisko sagatavotību.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-05-03 20:19, pirms 11 gadiem
Agris Suveizda rakstīja: Vācijas komandu fiziskās sagatavotības pārākuma (domāju nevis gabarītus, bet intensitāti) ziņā neieteiktu distancēties arī no kāda svarīga fakta - Vācijas klubi sezonā aizvada mazāk spēļu nekā Spānijas.

1) Gan Bayern, gan Dortmunde pirmo oficiālo spēli sezonā aizvadīja 11 dienas pirms Madrides un Barselonas.
2) Šosezon Madride un Barselona ir aizvadījusi pa 55 spēlēm. Bayern ir 48, Dortmundei - 47. Pielieciet klāt pirmo punktu, atšķirība būs vēl iespaidīgāka.
3) Pēc ziemas pārtraukuma Barselona un Madride līdz Čempionu līgas pirmajam pusfinālam bija aizvadījušas pa 23 spēlēm. Bayern tādu ir 19, Dortmundei 18.
4) Bayern pāra sakarā pieliekam klāt to, ka Barselonas līderi tieši pēc ziemas pārtraukuma regulāri mocījušies ar savainojumiem, kas vēl vairāk ietekmēja viņu fizisko sagatavotību.
nu spa''niem jau nu noteikti nevajadzētu sūdzēties par brīvām dienām kalendārā, jā vāciešiem to ir vairāk, bet salīdzinot ar angļiem spāņu kalendārs ir kā brīvlaiks(top komandām)

     [+] [-]

, 2013-05-03 23:38, pirms 11 gadiem
Romis555 rakstīja: nu spa''niem jau nu noteikti nevajadzētu sūdzēties par brīvām dienām kalendārā, jā vāciešiem to ir vairāk, bet salīdzinot ar angļiem spāņu kalendārs ir kā brīvlaiks(top komandām)
Chelsea ir vienīgā Anglijas Premjerlīgas komanda, kas ir aizvadījusi vairāk spēļu nekā Barselona un Madrides Real.

     [+] [-]

, 2013-05-04 00:58, pirms 11 gadiem
pie Barcas gribētu tikai piebilst,ka kluba galveno problēmu var saskatīt faktā cik sezonas laikā klubs ir spēlējis ar savu labāko aizsardzības līniju Alves-Piqe- Pujols-Alba,domāju,ka pat 50% nesanāk,uz pusfinālu laiku vispār situācija bija pabriesmīga,pret tādu pretinieku nācās spēlēt jaunajam un gaisu neapostījušajam Bartram,kas La Liga cik tur 4 vai 5spēles aizvadījis,nu tādas kadru problēmas nevarēja palikt bez sekām, pirms tam vismaz vidējā līnija un uzbrukums šīs problēmas notušēja,bet šoreiz ar tā bija puskliba un novājināta(Messi trauma,Xavi ar mocās ar savainojumiem,Buskets otrajā spēlē,Vilja tā ar neatguvis formu,Sančes vispār murgs un Fabregas,kas tā ar pa divām sezonām nesaprot ko no viņa vēlās)