Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Pārsteigumi, „auzas” un grēkāži

Pārsteigumi, „auzas” un grēkāži
Vīri briest pirms cīkstēšanās pret Salavat Julajev vienību. Foto: Dinamo ofic. profils facebook.com lapā

Rīgas Dinamo vīri ir aizvadījuši sezonas 11 spēles – vērā ņemamu nogriezni, lai varētu atskatīties uz padarīto. Kā arī – lai pamērītu dažādu spēlētāju sniegumu ciparos, arī mazāk ierastās statistikas ailītēs. Tātad – mazliet par pārsteigumiem un „izbradātajām auzām”, t.sk. „huligānstatistika" par vairākumu un mazākumu radītājiem.

KHL piektās sezonas sākums ir „ienesis” salīdzinoši maz pārsteigumu. Ne tāpēc, ka grūti pārsteigt, bet tāpēc, ka interesantākie elementi bija jau saskatāmi starpsezonas gaitā, kad vēl norisinājās pārbaudes spēles. Tajā skaitā Latvijas Dzelzceļa kausa izcīņas turnīrs. Tāpat arī NHL lokauta tuvošanās bija pietiekoši skaļa, un Kaspara Daugaviņa klātbūtne Dinamo treniņprocesā diezgan skaidra, ka arī Daugaviņa debija Dinamo ierindā netika uztverta par nedēļas vai mēneša notikumu. Bet tomēr lielāki vai mazāki pārsteigumi ir. Gan kā pozitīvas parādības, gan kā dīvainības.

Indrašis joprojām pirmajā maiņā

Jau starpsezonā Miks Indrašis demonstrēja labu saprašanos ar maiņas partneriem Mārtiņu Karsumu un Džeimiju Džonsonu, tādēļ par šī uzbrukuma virknējuma sniegumu un sadarbību sezonas pirmajās 11 spēlēs it kā pārsteidzošu jautājumu nav. Tomēr pirms sezonas bija kritiķi, kas šovasar varēto novērtēja par Mika Indraša „starpsezonas efektu” un bez maz vai – 2012. gada pasaules čempionātā aizsāktās „haļavas” (daļēji pelnītas vai pilnīgi nepelnītas veiksmes) sastāvdaļu. Izrādās, ka tomēr Indrašis ne tikai pirmajā maiņā turas, bet ir tās zīmējuma pilntiesīga sastāvdaļa. To arī labi ilustrēja viena spēle, kurā meklējot pielietojumu leģionāriem, Miks Indrašis tika „aizdots” uz citu maiņu. Tad ne pēc kā pārliecinoša neizskatījās ne pats aizmainītais, ne viņa atstātie partneri.

Lai slavas dziesma nebūtu pārāk salda, jāpiebilst, ka pirmais uzbrukuma trio (Karsums – Džonsons – Indrašis) ne tikai piedalās komandas vārtu guvumu lielākā skaita „ražošanā”, bet arī trafikā uz Dinamo vārtu pusi. Proti, pirmā maiņa ( t. sk. Galviņš un Kr.Rēdlihs) ir piecinieks, kuram esot laukumā dinamieši samet daudz, bet arī iespaidīgs apjoms sabirst Dinamo vārtos. Tāpēc arī lietderības koeficients nevienam no pirmā piecinieka nav pozitīvs. Pēdējā spēlē (pret Salavat Julajev) pirmais uzbrukuma virknējums izskatījās mazliet „nosēdies”, taču joprojām Dinamo divi rezultatīvākie kadri ir Mārtiņš Karsums (4+4 punkti) un Miks Indrašis (3+4).

Džeriņš „pamodies”

Viens no sezonas ievaddaļas „hītiem” ir Andra Džeriņa salīdzinošā rezultativitāte un lietderība komandā. Līdz šim nosauktais spēlētājs bija ierasts pozīcijās, kas nav dominējošas, lai neteiktu skarbāk. Taču tagad Džeriņš skraidīšanu un enerģiju sāk pārvērst rezultativitātē – pēc 11 spēlēm 6 punkti (2+4) un komandā pozitīvākais lietderības koeficients (+3; šis gods kopīgs ar aizsargu Karlu). Jaunās sezonas 11 spēlēs ir saražots tikpat daudz punktu, cik visu savu (3) Dinamo sezonu 64 spēlēs...

Protams, Andra Džeriņa varēšanai pozitīvu „grūdienu” deva epizodiska pacelšana otrajā uzbrukuma virknējumā un „sajūgšana”, piemēram, ar Robu Šrempu vai Aleksandru Ņiživiju. Tomēr vislielāko auglību (rezultativitāti) Džeriņa rokās veido tieši sadarbība ar savu ilggadējo maiņas partneri Gintu Meiju.

Tellkvists kā „snaudoša princese”?

Pie sezonas sākuma pārsteigumiem vai pat dīvainībām pieskaitāmi Dinamo treneru vingrinājumi vārtsarga Mikaela Tellkvista „pamodināšanai”. Proti, no starpsezonas jaunajā sezonā kā „pirmais numurs” iesoļoja Māris Jučers, kurš pārbaudes spēlēs „koncertēja” pārliecinošāk. Arī aizvadītajās 11 spēlēs Jučera kontā ir ne tikai labāka atvairīto metienu statistika nekā Tellkvistam (91,8% pret 88,9%) un vidēji spēlē sakrāto vārtu zaudējumu koeficients (GAA; 1.97 pret 2,59), bet arī – mazāk acīmredzamu „caurumu” un paša kļūdas dēļ piedzīvotu vārtu zaudējumu. Tomēr treneri mēģina atdzīvināt gan mītu par diviem pirmajiem vārtsargiem, gan pašu Tellkvistu, dodot viņam ļoti pieklājīgu spēles laiku – 5 spēles, 301 minūti „ar astīti” jeb ap 45% no visa vārtsargu spēles laika pirmajās 11 spēlēs.

Acīmredzot treneriem „iet pie sirds” cits vārtsargu statistikas elements – uzvarēto un zaudēto spēļu attiecība, kas Tellkvistam ir labāka nekā Jučeram. Proti, ar Māri Jučeru vārtos komanda pamatlaikā vai papildlaikā nav uzvarējusi nevienu reizi, četrreiz ir zaudējusi un divreiz spēle aizvilkta līdz pēcspēles metieniem (0-4). Savukārt, Tellkvista bilance vismaz pagaidām ir pozitīva (3-2). Ar Tellkvistu līgums ir noslēgts, un kaut kas ar viņu ir jādara, tas ir skaidrs. Iespējams arī pāris reizes „piespriestie” labākā spēlētāja lauri šosezon palīdzēs modināt zviedru vārtsargu. Bet interesanti, cik lielu cenu treneri ir gatavi maksāt, lai Tellkvists atgūtu pārliecību?

Dinamo mācās reglamentu

Viens no konkrētiem Dinamo piektās sezonas sākuma „brīnumiem” ir jaunās sezonas KHL reglamenta lasīšana. Cits stāsts, ka līgas vadība katru sezonu maina reglamentu, to publisko ar stipru kavēšanos un ne visi spēj tam atsekot. Jau pirms sezonas sākuma un sākoties sezonai Dinamo puse pieminēja „sāpi” – divus obligāti iespēlējamos 1991. gadā dzimušus hokejistus, lai komanda var pieteikt spēlei 18 laukuma spēlētājus. Vajadzēja paiet četrām jaunās sezonas spēlēm, lai Dinamo sāktu izmantot visas reglamenta iespējas – piemēram, saskaņā ar jauno reglamenta redakciju, piesakot četrus 1991. gadā dzimušos hokejistus, pieteikums var izaugt līdz 20 laukuma spēlētājiem. Pirmoreiz to pamēģināja sezonas piektajā spēlē – pret Novokuzņeckas Metallurg, kad spēlei tika pieteikti četri 1991. gadā dzimušie un summā 20 laukuma spēlētāji, un pirmoreiz šosezon uzvarēja spēles pamatlaikā. Tiesa, jau vēlāk pēc reglamenta iemācīšanās, Dinamo bieži vien neizmanto iespēju pieteikt visus atļautos 20 laukuma spēlētājus.

Nevajag klupināt Karsumu. Jeb mazliet huligānstatistikas

Sezonas sākumā Dinamo var „palepoties” ar vienu no līgas sliktākajiem mazākumiem – neitralizēti 78% no pretinieku vairākumiem (22. vieta no 26). Pērnsezon rīdziniekiem bija līgas 7.-tais labākais mazākums (85,2%). Savukārt vairākums šīs sezonas ievadā ir apmēram pērnsezonas līmenī – dinamieši īsteno 19,4% savu vairākumu, kas šobrīd ļauj ieņemt 10. vietu līgā šajā pozīcijā. Pērnajā regulārajā sezonā Rīgas Dinamo īstenoja 19,5% savu vairākumu, ar ko sezonas summā pietika lai ieņemtu 2. vietu līgā (!!!) šajā kritērijā.

Uz vairākumu/mazākumu fona parādās dažādi klasiskajā statistikā mazāk pamanāmi lietderības elementi, kā arī savi „malači” un „grēkāži”, kuru darbības komandai palīdzējušas vai kaitējušas tās spēlē nevienādos sastāvos. No statistikas skaidri nolasāms, ka nedisciplinētākie dinamieši ir Aleksandrs Žirū (18 min.), kā arī 8 soda minūtes nopelnījušie – Džeimijs Džonsons, Raitis Ivanāns, Mārtiņš Karsums. Pats noraidījums vēl nebūtu nekas dramatisks, bet soda minūtēm, kā labi zināms, mēdz būt arī sekas spēles rezultāta izteiksmē. Tā, piemēram, tieši Ivanāna, Karsuma un Žirū „atsēdēšanas” laikā Dinamo pretinieki ir panākuši pa diviem vārtu guvumiem. Komandai nelāgi beigusies arī citu dinamiešu noraidīšanās, tiesa mazākā – vienu vārtu zaudējuma – izmērā.

Starp citu, nedisciplinētākais dinamietis Žirū ir daudz piestrādājis, lai dinamieši uzspēlētu vairākumā. Vismaz 12 soda minūtes pretinieki ir nopelnījuši, cenšoties apturēt Aleksandru Žirū. Šī spēlētāja nopelnītajos vairākumos ir bijis viens dinamiešu „realizēts" vairākums; tiesa, vēl vienu reizi dinamieši iemeta spēlējot 4-uz-4, kad Žirū bija piedalījies abpusējā noraidījumā. Savukārt Karsums rīdziniekiem ir sarūpējis vismaz 6 minūtes vairākumā, turklāt Mārtiņa Karsuma sarūpētajā vairākumā Rīgas Dinamo ar vārtu guvumiem izcēlās 2 reizes. Tāpat arī pretinieku „pāridarījumi” Daugaviņam, Ivanānam, Krišjānim Rēdliham un Ščehuram ir pārvērtušies dinamiešu iestudētos vārtu guvumos. Taisnības dēļ jāpiebilst, ka pretinieku noraidījumu statistikā ir savas nepilnības – jo ne vienmēr skaidri „atšifrējams” pret kuru Rīgas Dinamo spēlētāju ir sadarīts pārkāpums. Attiecīgi, 8 minūtes, ko dabūjuši Rīgas kluba pretinieki, paliek „gaisā karājoties” bez pilnīgas pārliecības par to, uz kura spēlētāja „miesas” pretinieki noraidījušies. Tiesa šajās „nenormētajās" 8 minūtēs rīdzinieki pie vārtu guvumiem nav tikuši.

Huligānstatistika. Dinamo spēlētāju iegūtās vairākuma minūtes un noraidījumi, kā arī tajos piedzīvotie vārtu guvumi / zaudējumi (pēc komandas 11 spēlēm; SM = soda minūtes; B = bullītis (soda metiens); iespējami precizējumi):

spēlētājsSM pretvārtu guv. soda laikāSMvārtu zaud. soda laikāSM bilancevārtu bilance
Meija4 +1B0004unB-00-0
Džeriņš4 +1B0204unB-20-0
Indrašis40004-00-0
Ščehura21002-01-0
Daugaviņš41214-21-1
Biezais20002-00-0
Tellkvists20002-00-0
Galviņš40404-40-0
Kr.Rēdlihs21212-21-1
Bičevskis20202-20-0
Karls00000-00-0
Jučers00000-00-0
M.Lipsbergs00000-00-0
Bukarts00000-00-0
Karsums62826-82-2
Sotnieks20402-40-0
Ņiživijs00200-20-0
Skvorcovs40614-60-1
Šremps20602-60-0
J.Rēdlihs00400-40-0
Ivanāns41824-81-2
Džonsons0 +1B0800unB-80-0
Reķis004 +1B00-4unB0-0
Žirū121 (2*)18212-181-2
Cibuļskis00610-60-1
skaitl. sast. pārk.40204-20-0
pretin. ripas izm.20----
pretin. vārtu izgr.20----
nav precīzi zināms80----

P.S. Vienā reizē pretinieka nopelnītās 2 minūtes pret Aleksandru Žirū nedeva vairākumu, jo bija abpusējs noraidījums un turpinājumā - spēle 4-uz-4. Tās gaitā Dinamo nokārtoja vārtu guvumu.

Rīgas Dinamo laukuma spēlētāju mikromači septembrī (MM = mikromači; Mārtiņam Porejam un Ainaram Podziņam reāla spēles laika nav; pēc komandas 11 spēlēm):

spēlētājssp.MM summaMM+/- koef
1.Matjē Karls11+211:9+3
2.Mārtiņš Karsums11+19:8-2
3.Andris Džeriņš11+18:7+3
4.Aleksandrs Ņiživijs8+14:3+1
5.Pols Ščehura2+13:2-1
6.Džeimijs Džonsons11010:10-2
7.Robs Šremps1004:4-1
8.Aleksandrs Žirū1104:4-2
9.Elvijs Biezais1102:2+1
10.Gunārs Skvorcovs601:10
11.Raitis Ivanāns1001:10
12.Roberts Bukarts200:00
13.Guntis Galviņš11-110:11-2
14.Krišjānis Rēdlihs11-19:10-1
15.Miks Indrašis11-18:9-3
16.Oskars Cibuļskis10-16:7-3
17.Māris Bičevskis9-12:3+1
18.Jēkabs Rēdlihs5-12:30
19.Arvīds Reķis7-12:3-1
20.Miks Lipsbergs4-10:10
21.Kaspars Daugaviņš5-25:7-3
22.Gints Meija11-24:6+1
23.Kristaps Sotnieks11-54:90

Izziņām:

- Dinamo spēlētāju individuālā statistika:
Континентальная Хоккейная Лига - Статистика :...
- KHL aktuālās sezonas statistika, spēlējot nevienādos sastāvos:
Континентальная Хоккейная Лига - Статистика :...
- Par reglamenta nepazīšanu Dinamo izpildījumā:
Итоги второй недели КХЛ от Андрея Юртаева -...
- KHL sporta reglaments ar labojumiem 2012./2013. g. sezonai:
khl.ru

  +4 [+] [-]

, 2012-10-02 15:15, pirms 12 gadiem
Sotnieks galīgi krīt ārā. Tīri pēc mikromačiem.

  +4 [+] [-]

, 2012-10-02 15:26, pirms 12 gadiem
Autors laikam padziļināti apgūst statistiku
Bet ja nopietni, tad esmu mazliet piemirsis - kas ir mikromači? Sotnieks pēdējais...

  +1 [+] [-]

, 2012-10-02 15:51, pirms 12 gadiem
Attiecīgi, 16 minūtes, ko dabūjuši Rīgas kluba pretinieki, paliek „gaisā karājoties” bez pilnīgas pārliecības par to, uz kura spēlētāja „miesas” pretinieki noraidījušies.

iespēja, ka tas ir par- too meny players on the ice - netiek pieļauta?

  +2 [+] [-]

, 2012-10-02 16:09, pirms 12 gadiem
un secinājums - kura maiņa tad lielākais mīnuss, kāpēc sezonas sākums samērā neveiksmīgs?

  +1 [+] [-]

, 2012-10-02 16:12, pirms 12 gadiem
Calvin rakstīja: Attiecīgi, 16 minūtes, ko dabūjuši Rīgas kluba pretinieki, paliek „gaisā karājoties” bez pilnīgas pārliecības par to, uz kura spēlētāja „miesas” pretinieki noraidījušies.

iespēja, ka tas ir par- too meny players on the ice - netiek pieļauta?
pēdēja spēlē vien bija 4 min. par skaitlisko pārkāpumu!!!

  +3 [+] [-]

, 2012-10-02 18:01, pirms 12 gadiem
.............. rakstīja: Bet ja nopietni, tad esmu mazliet piemirsis - kas ir mikromači? Sotnieks pēdējais...
Mikromaču cipari atšifrējas
X:Y
X = vārtu guvumi, ko komanda paveikusi attiecīgajam spēlētājam esot laukumā
Y = vārtu zaudējumi, ko komanda piedzīvojusi attiecīgajam spēlētājam esot laukumā

  +2 [+] [-]

, 2012-10-02 18:07, pirms 12 gadiem
Calvin rakstīja: Attiecīgi, 16 minūtes, ko dabūjuši Rīgas kluba pretinieki, paliek „gaisā karājoties” bez pilnīgas pārliecības par to, uz kura spēlētāja „miesas” pretinieki noraidījušies.

iespēja, ka tas ir par- too meny players on the ice - netiek pieļauta?
Skaitliskā sastāva pārkāpumi ir tabulā atsevišķā ailītē (pirmajā tabulā ceturtā rindiņa no apakšas).
Neatšifrētās minūtes ir galvenokārt dažām izbraukuma spēlēm, kur nav bijis īsti redzams pārkāpuma brīdis vai pārkāpumu varētu traktēt pret diviem dinamiešiem.
iespējams kādas minūtes varētu atšifrēt, papētot videoierakstus.

  +3 [+] [-]

, 2012-10-02 18:20, pirms 12 gadiem
zigiss rakstīja: un secinājums - kura maiņa tad lielākais mīnuss, kāpēc sezonas sākums samērā neveiksmīgs?
Salīdzinājums nebūs pilnīgs tā iemesla dēļ, ka vienīgais uzbrukuma virknējums, kas ir "nodzīvojis" no sezonas sākumam līdz oktobrim ir 1.-ais: Karsums - Džonsons - Indrašis. Tāds tas bija 10 no 11 spēlēm.

Pārējās uzbrukuma versijas ir "staigājušas" salīdzinoši pat plašā amplitūdā. Tādēļ par pārējiem drīzāk var spriest tandēma kategorijā; kā Džeriņš - Meija, Biezais-Bičevskis. Par pilnām maiņām - nu nekādi.

No aizsargiem arī tikai vien pāris ir nemainīgs (Galviņš - Kr.Rēdlihs), bet pārējie diezgan rotējoši. Bet vispār - pirmajam aizsargu pārim savam statusam diezgan padaudz "vārtu kritumu".

  +2 [+] [-]

, 2012-10-02 18:21, pirms 12 gadiem
Zigijjjs rakstīja: pēdēja spēlē vien bija 4 min. par skaitlisko pārkāpumu!!!
Tie arī, rādās, bija vienīgie, ko pretinieku komanda sastrādāja 11 spēlēs. Dinamo pusē par to arī ir bijušas 2 minūtes.

  +1 [+] [-]

, 2012-10-03 09:34, pirms 12 gadiem
Bet interesanti, cik lielu cenu treneri ir gatavi maksāt, lai Tellkvists atgūtu pārliecību?

3 uzvaras 5 spēlēs nav nemaz tik slikti! Man vienagla kāds koeficients, ka tikai komanda uzvar! Ja ar Jučeru nevar vinnēt tad kāpēc viņš ir labāks par Telkvistu?

     [+] [-]

, 2012-10-03 09:35, pirms 12 gadiem
petrovich_27 rakstīja: Mikromaču cipari atšifrējas
X:Y
X = vārtu guvumi, ko komanda paveikusi attiecīgajam spēlētājam esot laukumā
Y = vārtu zaudējumi, ko komanda piedzīvojusi attiecīgajam spēlētājam esot laukumā
kāda atsķirība no lietderības koeficienta? mikromači vienkārši ir kopā ar vairākumu un mazākumu?

  +1 [+] [-]

, 2012-10-03 09:50, pirms 12 gadiem
salvo88 rakstīja: kāda atsķirība no lietderības koeficienta? mikromači vienkārši ir kopā ar vairākumu un mazākumu?
Tieši tā. Mikromačos tiek rēķināta arī spēle nevienādos sastāvos.

  +1 [+] [-]

, 2012-10-03 10:07, pirms 12 gadiem
salvo88 rakstīja: Bet interesanti, cik lielu cenu treneri ir gatavi maksāt, lai Tellkvists atgūtu pārliecību?

3 uzvaras 5 spēlēs nav nemaz tik slikti! Man vienagla kāds koeficients, ka tikai komanda uzvar! Ja ar Jučeru nevar vinnēt tad kāpēc viņš ir labāks par Telkvistu?
Tā uzvarēto-zaudēto spēļu statistika arī nav tik "plakana". Piemēram, ja vārtsargs 65 minūtes nosargā vārtus neskartus un paša komanda ne reizi neiemet (rezultāts 0:0), tad šāda spēle netiek fiksēta ne kā uzvarēta, ne zaudēta.

Piemēram, ar Jučeru vārtos 6 spēlēs Dinamo "no spēles" sameta 8 reizes, bet ar Tellkvistu 5 spēlēs 14 reizes. Protams, var izshēmot, ka Jučera gadījumā komandai vairāk jāpalīdz vārtsargam, bet Tellkvista gadījumā - var brīvāk uzbrukt. Vai arī komanda skaidri zin, ka ar Tellkvistu vārtos jāiemet biežāk:} Tomēr tas ir ļoti teorētiski un numeroloģiski.

Bet faktiski ir skaidrs, ka vārtsarga uzvarēto-zaudēto spēļu statistika (tāpat kā citi parametri) ir cieši saistīta ar pārējās komandas sniegumu un šajā gadījumā konkrēti - rezultativitāti uzbrukumā. Ko var nomērīt attiecībā uz pašu vārtsargu tiešu līdzdalību ir vārtu zaudējumi. Jučeram 6 spēlēs tādi ir 12. Tellkvistam 5 spēlēs - 15 reizes. P.S. Viena reize bija tukšos vārtos; un neskaitot pēcspēles metienus.

  +1 [+] [-]

, 2012-10-03 10:09, pirms 12 gadiem
Calvin rakstīja: Attiecīgi, 16 minūtes, ko dabūjuši Rīgas kluba pretinieki, paliek „gaisā karājoties” bez pilnīgas pārliecības par to, uz kura spēlētāja „miesas” pretinieki noraidījušies.
P.S. Papētot ierakstus, izdevās atšifrēt vēl 4 noraidījumus. Tā ka paliek 8 soda minūtes (4 noraidījumi), ko guvuši pretinieki, bet nav skaidri saprotams pret kuru dinamieti.