Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Latvijas hokeja nākotne. Žoltoka piemiņas turnīra versijā

Latvijas hokeja nākotne. Žoltoka piemiņas turnīra versijā
Latvijas U-20 izlases un Liepājas Metalurgs jaunatnes savstarpējās spēles laikā. Foto: Āris Zobens

Sergeja Žoltoka piemiņas turnīru aizvadījušas divas Latvijas komandas; katra ar saviem uzdevumiem un perspektīvām. Latvijas U-20 izlases treneri sāk uztaustīt valsts junioru izlases sastāvu, bet Liepājas Metalurgs jaunatnes komanda testē savas kaujasspējas pirms regulārās sezonas. Pēc kā izskatās Latvijas U-20 izlases komplekts?

Sergeja Žoltoka gadskārtējā piemiņas turnīra kalendārs šogad bija pielāgots īpašai šaurībai. Bija jāsatilpst laika spraugā starp Omskā notiekošo turnīru Pasaules kauss 2012, kas pabeidzās 26. augustā, un HK Rīga komandas došanos izbraukumā uz Stupino Krievijā, kur 2. septembrī paredzēta rīdzinieku pirmā spēle MHL čempionātā. Tad nu Latvijas U-20 izlase pirmo spēli aizvadīja 29. augustā un pēdējo spēli turnīrā nokapāja šī paša mēneša 31. datumā, atbrīvojot izlases trenerus un virkni spēlētāju, lai tie steidzīgi var doties izbraukumā. Atgādinājumam: pēc šī brīža modeļa, Latvijas U-20 izlase ir „atkarīga” no HK Rīga un būtībā arī MHL kalendāriem un kārtības, jo junioru izlases visi trīs treneri un arī pamanāms spēlētāju skaits sezonas gaitā ir HK Rīga ierindā.

Daļēja Latvijas U-20 izlase

Latvijas U-20 izlases sastāvs, kura griesti šogad ir 1993.-ais dzimšanas gads, jau tradicionāli Žoltoka piemiņas turnīrā ir pārbaudāmais un testējamais. Potenciālie izlases dalībnieki, kas sezonu sākuši ar atgriešanos vai mēģinājumiem iejusties komandu sastāvos Ziemeļamerikā, izlases rīcībā nav. Nav arī daži Latvijā un citviet Eiropā spēlējošie hokejisti, kas varētu pastiprināt junioru izlasi. Toties ir plašāks rezervju klāsts, turklāt, ja Latvijas U-20 izlases treneri vēlējās paskatīties plašāk, tad varēja pavērot arī junioru izlases sastāvā neiekļauto Liepājas Metalurgs jaunatnes komandas puišu sniegumu.

Pirms turnīra Latvijas U-20 izlases galvenais treneris Leonīds Tambijevs nosauca 28 hokejistus – 3 vārtsargus, 10 aizsargus, 15 uzbrucējus, kuriem paredzēts atrādīties Žoltoka piemiņas turnīra gaitā Latvijas U-20 izlases ierindā. No visiem nosauktajiem pie reāla spēles laika netika tikai vārtsargs Boriss Tretjakovs, kurš bija pieteikts tikai vienai spēlei kā „otrais”. Bet pie spēlēšanas tika pērn Liepājas Metalurgs saimniecībā spēlējušais uzbrucējs Linards Mazurs-Mago, kurš sākotnēji deklarētajā sarakstā nebija iekļauts.

Kopumā Liepājas kluba „piramīdu” Latvijas U-20 izlases ierindā pārstāvēja 7 hokejisti, ieskaitot uz Dinamo/HK Rīga saimniecību „izceļojušo” Georgu Golovkovu. Savukārt, 15 hokejisti Latvijas junioru izlasē bija no Tambijeva diriģētās vienības HK Rīga aktuālā pieteikuma (to pašu Golovkovu ieskaitot) MHL čempionātā. Pārējie – pa kādam no Šveices, Somijas, Zviedrijas čempionātos spēlējušajiem.

„Vienā dienā” salasīta izlase

Kopumā visas trīs spēles Latvijas U-20 izlase aizvadīja atšķirīgā „varējumā” – no it kā rezultatīvas, bet diezgan haotiskas uzvaras 8:5 izmērā pret Liepājas Metalurgs jaunatnes komandu, kad Latvijas junioru izlasē pie punktiem netika tikai divi uzbrucēji, līdz disciplinētākai un sakārtotākai spēlei (5:1) pret Krievijas U-18 izlasi. Tiesa, Krievijas jauniešu izlasē bija 1-2 gadus jaunāki pretinieki – 1995. gadā dzimušie. Bet – vismaz dažos iepriekšējos gados Latvijas U-20 izlasei nebija izdevies pievarēt arī jaunāko Krievijas izlasi.

Pa vidu vēl bija spēle pret Baltkrievijas U-20 izlasi (3:4); šajā spēlē Latvijas junioru komplekts bija patālu no ideālas saprašanās un disciplinētības. Visa turnīra rezultatīvākais uzbrucējs Artūrs Kuzmenkovs uzskata, ka, lai arī līdzīga līmeņa komanda, Baltkrievijas U-20 izlase Latvijas junioriem bija grūtākais pretinieks šajā turnīrā: „Visgrūtākais pretinieks bija baltkrievu izlase, jo zaudējām. Pret baltkrieviem pietrūka vairākuma realizācija, par ko mūs arī sodīja”. Acīmredzot arī likumsakarīgi turnīrā uzvarēja Baltkrievijas U-20 izlase.

Latvijas U-20 izlases trūkumus tās galvenais treneris Leonīds Tambijevs loģiski pamato ar faktu, ka izlase sanāca kopā vienu dienu pirms turnīra, kā rezultātā sagatavošanās notikusi nevis pirms turnīra, bet tā gaitā. It kā saprotami, tomēr, ja ņem vērā, ka izlases 15 dalībnieki jau kopš jūlija ir „pazīstami” – t.i. vairāk vai mazāk kopā – cīnās HK Rīga ierindā pa dažādām treniņnometnēm un turnīriem, tad savstarpējai sapratnei un arī saspēlētībai vismaz viņu starpā jau no paša turnīra sākuma būtu jābūt ļoti labā līmenī. Vai bija tik ideāli?

Liepāja kā glābšanas riņķis

Liepājas Metalurgs jaunatnes komanda Sergeja Žoltoka piemiņas turnīrā tika „iemesta” salīdzinoši pēdējā brīdī un faktiski turnīru „paglāba”, jo turnīra rīkotājiem „kurvīti iedeva” iepriekš kā dalībniece plānotā Dānijas U-20 izlase. Acīmredzot dāņi nosprieda, ka viņiem pietiek ar dalību jaunatnes komandu turnīrā Pasaules kauss 2012 Omskā.

Grūti spriest, vai Liepājas komandas kritizētāji nebija pamanījuši, ka „Žoltoka kausā” startējošais Liepājas Metalurgs nebija „lielā” komanda, kas iecerēta dalībai Baltkrievijas ekstralīgas čempionātā. Bet gan jaunatnes komanda – turklāt „apcirpta” un pat manāmi jaunāka par Latvijas U-20 izlasi. „Apcirpta” tāpēc, ka daži spēlētāji, kas ikdienā ir šīs komandas sastāvā un/vai varēja to pastiprināt no „lielā” Metalurga, bija ieskaitīti un arī labi „uzstājās” Latvijas U-20 izlases sastāvā. Turnīra ietvaros viens hokejists – aizsargs Sandis Šostaks – pamanījās uzspēlēt pat divās komandās: divas spēles Latvijas U-20 izlasē; vienu – Liepājas Metalurgs jaunatnes komandas rindās.

Liepājas Metalurgs sastāvā bija tikai viens hokejists, kas par vienu gadu pārsniedza U-20 vecumu. Tas bija aizsarga pozīcijā spēlējošais Raimonds Upenieks (dz. 1992.), kurš iepriekšējo sezonu bija uzbrucējs pie Leonīda Tambijeva HK Rīga ierindā un mazliet Aigara Ciprusa trenētajā Juniors komandā. Bet toties – liepājnieku ierindā bija septiņi (!!!) 1995. gadā dzimuši hokejisti (t.i. U-18 vecumam atbilstoši). Latvijas U-20 izlasē tikai divi – Rihards Bukarts un Georgs Golovkovs. Ņemot vērā šo apstākli, Liepājas Metalurgs jaunatnes komandas sniegums vairs nekļūst tik kritiski vērtējams; turklāt – liepājnieku jaunatnei tā ir laba pieredze, gatavojoties MHL B grupas čempionātam.

„Zvaigznes un zvaigznītes”

Kā jau minēts, par Latvijas U-20 izlases un visa turnīra rezultatīvāko spēlētāju kļuva liepājnieks Artūrs Kuzmenkovs, kurš 3 spēlēs „uztaisīja” 7 punktus (4+3). Viņš gan par „vainīgajiem” nosauc partnerus, kas palīdzējuši. Tomēr, lai arī kādas būtu pieklājības frāzes, Kuzmenkovs uz kopējā izlases fona izskatījās ļoti labs. Atliek novēlēt, lai progress turpinās arī nākamajā sezonā. Otrs rezultatīvākais Latvijas U-20 izlases ierindā bija „šveicietis” Toms Andersons ar 4 punktiem (3+1) 3 spēlēs. Kuzmenkovs un Andersons katrs savā spēlē nopelnīja arī komandas labākā spēlētāja titulu.

Pa 3 punktiem salasīja tagad HK Rīga sastāvā esošie Martins Lavrovs un Rihards Bukarts, kā arī „Znaroka jauniešos” (Balašihas HK MVD) spēlējošais Artjoms Dašutins. Pa 2 punktiem – „HK rīdziniekiem” Laurim Rancevam, Andrim Siksnim un „zviedram” Romanam Semjonovam. Aizsargu ierindā rezultatīvākie turnīrā – pa 2 punktiem – bija izlases kapteinis liepājnieks Edgars Siksna un HK Rīga aizsargs Pauls Zvirbulis, kurš par labāko spēlētāju atzīts turnīra pirmajā spēlē.

Pēc turnīra pēdējās spēles galvenā trenera Tambijeva atzinību izpelnījās vārtsargs „šveicietis” Elvis Merzļikins, kurš pieklājīgi pacīnījās pret Krievijas U-18 izlasi. Pats Merzļikins ir diezgan kritisks par savu sniegumu turnīrā: „Mans starts nebija diez ko labs... Jo ilgi nebija spēlēts tādā līmenī. Uz turnīra beigām jau piešāvos”.

Liepājas Metalurgs ierindā par rezultatīvāko ar 3 punktiem kļuva uzbrucējs Artūrs Birstiņš, kurš iepriekšējo sezonu cīnījās Čehijas kluba HC Most komandās. Uzbrucēji Valters Freijs un Edgars Ārinieks „nokārtoja” pa diviem vārtu guvumiem. Pa 2 punktiem turnīrā salasīja arī jaunākā gala (1995. gadā dzimušie) spēlētāji – uzbrucēji Edgars Homjakovs, Romāns Nekļudovs un aizsargs Roberts Mamčics, kā arī 1993. gadā dzimušais uzbrucējs Klāvs Plānics. Par labākajiem liepājnieku rindās katrs savā spēlē atzīti – uzbrucēji Pauls Hodzko, Valters Freijs un vārtsargs Vadims Miščuks. Jādomā, ka kāds no nosauktajiem un, iespējams, nepieminētiem spēlētājiem Liepājas Metalurgs Žoltoka turnīra „komplekta” ierindā būtu apskatāmi „tuvāk” jau šīs sezonas Latvijas U-20 izlases kontekstā.

Latvijas U-20 izlases sastāvs un spēlētāju rezultativitāte Sergeja Žoltoka piemiņas turnīrā (2012.; pēc visām 3 spēlēm):

spēlētājsdz.sp.punktiSMkomanda 2011./2012.
UZBRUCĒJI
1.Artūrs Kuzmenkovs1993.34+30Liepājas Metalurgs (LM) saimniecībā; HK Rīga (MHL)
2.Toms Andersons1993.33+14SC Bern Future U20 (Šveices U-20 1.)
3.Martins Lavrovs1994.22+10Ässät U18 (Som. U-18 1.); IFK Arboga J18 (Zv. U-18 2.)
4.Rihards Bukarts1995.21+22Kapitan (MHL); Sāga (Rīgas čemp.)
5.Artjoms Dašutins1993.31+20HK MVD (MHL)
6.Lauris Rancevs1993.32+00HK Rīga (MHL); Juniors (MHL B; Latv. Virslīga)
7.Andris Siksnis1993.21+10Juniors (MHL B; Latv. Virslīga); HK Rīga (MHL)
8.Romans Semjonovs1994.20+20IFK Arboga (Zv. 3.); IFK Arboga J18 (Zv. U-18 2.)
9.Georgs Golovkovs1995.21+00LM saimniecībā
10.Ričards Kondrāts1994.30+10Juniors (MHL B; Latv. Virslīga)
11.Kārlis Ozoliņš1994.30+10LM saimniecībā
12.Linards Mazurs-Mago1994.30+12LM saimniecībā
14.Emīls Potāpovs1994.20+00Juniors (MHL B; Latv. Virslīga)
15.Artūrs Ševčenko1994.20+00Juniors (MHL B; Latv. Virslīga); HK Rīga (MHL)
16.Juris Zandovskis1993.20+02HC Fribourg-Gottéron U20 (Šveices U-20 1.)
AIZSARGI
1.Edgars Siksna C1993.31+12LM saimniecībā
2.Pauls Zvirbulis1993.20+20HK Rīga (MHL); Juniors (Latv. Virslīga)
3.Edmunds Augstkalns1994.20+14Juniors (MHL B; Latv. Virslīga)
4.Kristaps Nīmanis1993.30+10Waasa Red Ducks (Som. 3.); Vaasan Sport U20 (Som. U-20 1.)
5.Patriks Škuratovs1994.30+12Juniors (MHL B; Latv. Virslīga)
6.Krišs Lipsbergs1993.10+00HK Rīga (MHL)
7.Kalvis Ozols1993.20+00Zemgale/JLSS (Latv. Virslīga)
8.Sandis Šostaks1993.20+02LM saimniecībā
9.Mārtiņš Oskars Freimanis1994.30+02LM saimniecībā
10.Mārcis Martinsons1993.30+02? (agrāk EHC Dübendorf (Šv.) sistēmā)
VĀRTSARGIdz.sp. (min.)GAA (vārtu z.)SMkomanda 2011./2012.
1.Rihards Cimermanis1993.2 (78:04)3.08 (4)0Juniors (MHL B; Latv. Virslīga)
2.Elvis Merzļikins1994.2 (101:42)3.55 (6)2HC Lugano U20 (Šveices U-20 1.)
3.Boriss Tretjakovs1993.0 (0:00)- (-)0Juniors (MHL B; Latv. Virslīga)

Liepājas Metalurgs jaunatnes komandas sastāvs un spēlētāju rezultativitāte Sergeja Žoltoka piemiņas turnīrā (2012.; pēc visām 3 spēlēm):

spēlētājsdz.sp.punktiSMkomanda 2011./2012.
UZBRUCĒJI
1.Artūrs Birstiņš1993.30+32HC Most (Čehija 2.); HC Most U20 (Čehija U-20 2.)
2.Valters Freijs1994.22+00LM saimniecībā
3.Edgars Ārinieks1994.32+02LM saimniecībā
4.Romāns Nekļudovs1995.31+10LM saimniecībā
5.Edgars Homjakovs1995.31+12LM saimniecībā
6.Klāvs Plānics1993.30+24LM saimniecībā
7.Juris Ziemiņš1993.31+00Juniors (MHL B; Latv. Virslīga)
8.Pauls Hodzko1993.30+14LM saimniecībā; HK Rīga (MHL)
9.Aivars Dēvics1994.20+00LM saimniecībā
10.Leonards Rimjāns1994.20+02LM saimniecībā
11.Vadims Boženkovs1994.30+00LM saimniecībā
12.Rihards Remiņš1993.30+00HS Rīga/Prizma (Latv. Virslīga); Prizma/Pārdaugava (Rīgas čemp.)
13.Olafs Aploks1995.30+02LM saimniecībā
AIZSARGI
1.Roberts Mamčics1995.31+12LM saimniecībā
2.Raimonds Upenieks1992.30+14HK Rīga (MHL); Juniors (Latv. Virslīga)
3.Sandis Šostaks1993.10+00LM saimniecībā
4.Artūrs Paulausks1995.20+00LM saimniecībā
5.Ričards Matuzevičs1994.30+00LM saimniecībā
6.Maksims Abrašins199430+00LM saimniecībā
7.Ralfs Grīnbergs1995.30+02LM saimniecībā
8.Haralds Neimanis1994.30+02LM saimniecībā
9.Iļja Makarovs1994.30+06LM saimniecībā
VĀRTSARGIdz.sp. (min.)GAA (vārtu z.)SMkomanda 2011./2012.
1.Vadims Miščuks1993.3 (103:31)5.22 (9)0LM saimniecībā
2.Simas Baltrunas1995.2 (76:15)5.51 (7)0LM saimniecībā

Sergeja Žoltoka 2012. gada piemiņas turnīra gala tabula:

vietakomandasp.vārtu st.punktiLAT U-20 vs.LM vs.
1.Baltkrievijas U-20 izlase39-683:41:2
2.Latvijas U-20 izlase316-106-5:8
3.Krievijas U-18 izlase39-1045:12:6
4.Liepājas Metalurgs (jaunatnes)38-1608:5-

Izziņām:

- Sergeja Žoltoka piemiņas turnīra (2012.) statistika:
Latvijas Hokeja federācija
- Turnīra rezultātu kopsavilkums (norādītais datums 2012-08-31 nav korekts; faktiski jābūt 2012-09-01, kad norisinājās turnīra pēdējā spēle):
Latvijas U-20 hokeja izlase izcīna otro vietu...
- Liepājas Metalurgs oficiālais skatījums uz turnīra rezultātiem:
Noslēdzam dalību „S.Žoltoka kausā” | Liepājas...
- Latvijas U-20 izlases galvenais treneris Leonīds Tambijevs nosauc Latvijas U-20 izlases sastāvu dalībai Sergeja Žoltoka piemiņas turnīrā:
Tambijevs nosauc Latvijas U-20 sastāvu Sergeja...

  +6 [+] [-]

, 2012-09-02 19:03, pirms 12 gadiem
ņemot vērā, ka trūkst vesela plejāde ar potenciālajiem līderiem gan no Eiropas gan ZA, jāsaka, ka ļoti cienījams rezultāts.

  +4 [+] [-]

, 2012-09-02 23:05, pirms 12 gadiem
Forshi, ja treneris sniedz interviju un saka: Es jau zināju ka zaudēsim, sanācām kopā vienu dienu pirms turnīra, līdz ar to nebija pietiekami daudz laika, lai sagatavotos!!! Bulshits, par ko Tambijevam algu maksā, ar tādu attieksmi, aitas ganīt (pied. par izteicienu), ak jā Podziņš vainīgs!!!

  +2 [+] [-]

, 2012-09-02 23:33, pirms 12 gadiem
Uldiski rakstīja: Forshi, ja treneris sniedz interviju un saka: Es jau zināju ka zaudēsim, sanācām kopā vienu dienu pirms turnīra, līdz ar to nebija pietiekami daudz laika, lai sagatavotos!!! Bulshits, par ko Tambijevam algu maksā, ar tādu attieksmi, aitas ganīt (pied. par izteicienu), ak jā Podziņš vainīgs!!!
Forši, ja LHF par U20 treneri ieliek Tambijevu, kaut skaidri zina, ka nopietni strādāt ar izlasi viņam nebūs laika.

  +3 [+] [-]

, 2012-09-03 09:23, pirms 12 gadiem
Abrags rakstīja: Forši, ja LHF par U20 treneri ieliek Tambijevu, kaut skaidri zina, ka nopietni strādāt ar izlasi viņam nebūs laika.
Bet kāda starpība? Pat, ja treneris būtu kāds, kurš nekur citur nestrādā - lielākā daļa spēlētāju vienalga spēlē MHL un viņiem nebūs laika treniņnometnēm tāpat kā tagad Tambijevam.

  +2 [+] [-]

, 2012-09-03 11:00, pirms 12 gadiem
Kapec kuro gadu uz izlasi nesauc Mareni Sprinovski Leitanu si maina butu galvastiesu paraka par jebkuru ieskaitot tos kas ZA

  +2 [+] [-]

, 2012-09-03 11:18, pirms 12 gadiem
ovy93 rakstīja: Kapec kuro gadu uz izlasi nesauc Mareni Sprinovski Leitanu si maina butu galvastiesu paraka par jebkuru ieskaitot tos kas ZA
Izskatās, ka Ralfam Rinkem-Leitānam ir Vācijas (nevis Latvijas) hokeja pavalstniecība.
Viņš arī uzspēlējis Vācijas U izlasēs jau, sk, piemēram: Eliteprospects.com - Ralf Rinke

P.S. Pirms gada Latvijas U-20 izlases sastāvā Žoltoka piemiņas turnīrā tika nosaukts arī Rihards Marenis. Tomēr traumas dēļ turnīrā nepiedalījās.
Izziņām:
Latvijas piedāvājums U-20 pasaules čempionātam...
Sergejs Žoltoks pieminēts. Latvijas U-20...

  +1 [+] [-]

, 2012-09-03 11:38, pirms 12 gadiem
ovy93 rakstīja: Kapec kuro gadu uz izlasi nesauc Mareni Sprinovski Leitanu si maina butu galvastiesu paraka par jebkuru ieskaitot tos kas ZA
No pirksta izzīdi? Marenis kopš guva traumu tā arī nopietnā līmenī vairs neuzspēlēja. Sprinovskis nekad ne ar ko īpašu nav izcēlies, bet Leitāns vispār ir Vācijas hokejists.