Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Vai Blūms var spēlēt NBA?

Vai Blūms var spēlēt NBA?
Blūms ir labs. Vai gana labs, lai spēlētu arī NBA? Jā!

Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze", f64

Jāņa Blūma sniegums mačā pret Franciju bija tik iespaidīgs, ka lika ovācijās celties kājās ne tikai skatītājiem Šauļu arēnā un pie TV ekrāniem, bet arī spēles komentētājiem un dvieļu padevējiem. Daži no viņiem pat ironizēja, ka Francijas izlases līdera Tonija Pārkera pārstāvētā „Sanantonio Spurs” galvenais treneris Gregs Popovičs pēc tāda Blūma snieguma gribēs viņu redzēt savas komandas rindās. Jo Jānis aci pret aci pret pašu Pārkeru, kurš tiek uzskatīts par Eiropas labāko saspēles vadītāju, bija tikpat labs (labāks?). Paga, paga – bet vai tas patiešām ir tik nereāli – Blūms un NBA?

Grūti pat atrast attiecīgos salīdzinājumus, lai vislabāk raksturotu Blūma spēli pret Francijas izlasi. Jānis bija fantastisks (32 punkti, 6/9 tālmetienos), nesavtīgs (6 piespēles), neaptverams (kopējā demonstrētā pārliecība un aukstasinība) un elpu aizraujošs (vairāki ļoti sarežģīti metieni vissvarīgākajos brīžos). Par to, ka tas, oponējot Slakterim, bija something special, varētu liecināt fakts, ka Latvijas izlases līderis bija pārsteidzis pat savu ilggadējos cīņu biedrus (Kristaps Valters savā Twitter profilā: kaut ko tādu nebiju redzējis Blūma izpildījumā...). Pēc šādas izrādes spēlētāju pamana jebkurš basketbola treneris - sākot ar Filu Džeksonu, Riku Kārlailu un Gregu Popoviču un beidzot ar Žeļko Obradoviču, Ramunu Butautu un Vari Krūmiņu.

„Sanantonio Spurs” treneris Popovičs nav pieminēts tikai skaistākam fonam kā viens no pasaules top treneriem-zīmoliem. Tieši viņš redzēja/redzēs Latvijas spēli pret Franciju. Varbūt ne tiešraidē un varbūt ne visu maču, bet kopsavilkums, rakstiski un video formātā, noteikti būs uz Popoviča galda. Ne jau Pārkera dēļ, par kura varēšanu vairs nevienam nav nekādu jautājumu - tas mūsu Dāvja Bertāna sakarā, kuru šogad NBA drafta 2.kārtā izvēlējās tieši „Spurs”. Jo kluba bosus noteikti interesē, kā vienā no pasaules spēcīgākajiem turnīriem izskatījās viņu nākotnes izvēle. Dāvis nelika vilties nevienam – 13 minūtēs 9 punkti, 3 atlekušās bumbas, efektīgs bloķēts metiens, punkti gūti gan ar metieniem no distances, gan ar muguru pret grozu – viss, ko treneri var vēlēties no vieglā uzbrucēja. Taču tovakar Latvijas izlasē bija viens spēlētājs, kurš mūsu izlases nepārzinātājiem NBA vidē un visā pasaulē liktu šokā iebļauties – Who is this Jhon Blam?! (kas ir tas Jānis Blūms?)

Protams, spēlēt NBA nav tas pats, kas spēlēt Eiropas čempionātā. Maz ticams, ka Blūms jelkad spētu gūt 32 punktus NBA mačā, ja viņam tiktu dota tāda iespēja. Pats sarežģītākais ir tur vispār nokļūt. Pagaidām tas ir izdevies tikai diviem latviešiem – Gundaram Vētram un Andrim Biedriņam. Kāpēc ir tik grūti iekļūt NBA, īpaši mazajiem spēlētājiem no Eiropas? Vispirms jau no fiziskā un atlētiskā viedokļa. Blūms ir ātrs Eiropā, bet NBA aizsargi, no kuriem lielākā daļa ir afroamerikāņi, ir vēl ņiprāki. Jānis ir fiziski spēcīgs (par viņa veselību varētu liecināt fakts, ka viņš pēdēja gadā Bilbao sezonas laikā neizlaida nevienu! treniņu), bet NBA dogi vēl druknāki. Tomēr - ja Blūms demonstrē uz laukuma tādu sportisko formu kā vakar pret Franciju un Serbiju, viņš varētu spēlēt NBA! Izklausās pēc fantastikas? Varbūt. Bet zinot Jāņa raksturu, ja viņam tiktu dotu iespēja, viņš izcīnītu vietu komandā un savas 10-15 minūtes rotācijā. Ja viņš atpaliktu fiziski, viņš to kompensētu ar gudrību un neatlaidību. Un neaizmirsīsim viņa killera metienu – viņš regulāri ir precīzs, metot krietni aiz tālmetienu līnijas, tāpēc arī pusmetru tālākais NBA trejacis viņam nebūtu problēma.

Meistarības galvenais rādītājs ir stabilitāte. Ja Blūms arī turpmākajos Eiropas čempionāta mačos un pēc tam klubu sezonā rādīs sniegumu tuvu vakardienas līmenim, tad nebrīnīsimies, ja kādu dienu Jānis patiešām spēlēs pasaules basketbola mekā NBA. Novēlēsim mūsu izlases kapteinim tā turpināt un ticēsim maziem brīnumiem. Tad arī tie piepildīsies.

Vai NBA klubi pēc Eiropas čempionāta izrādīs interesi par Blūmu?

  • 100

  • 200

  • 56


  +8 [+] [-]

, 2011-09-02 08:50, pirms 13 gadiem
nez vai kads nems mazo speletaju ari pec veiksmigas klubu sezonas, kam jau 30 gadi tad bus

 +12 [+] [-]

, 2011-09-02 09:25, pirms 13 gadiem
Ļaujiet tak čalim nospēlēt vismaz grupas spēles un tad fantazējiet..

     [+] [-]

, 2011-09-02 09:38, pirms 13 gadiem
rainmaker rakstīja: nez vai kads nems mazo speletaju ari pec veiksmigas klubu sezonas, kam jau 30 gadi tad bus
Peniju no jaunzēlandes paņēma, jeb gribēja paņemt neatceros.

  +1 [+] [-]

, 2011-09-02 10:10, pirms 13 gadiem
Iemest vairāk par Pārkeru nav tas pats, kas nospēlēt 82 spēles NBA.
Blūms ir atlētiska auguma, bet ne tuvu nav tā plastika, kas nepieciešama NBA saspēles vadītājam. Kā 2. saspēles vadītājs vai kā trešais, ceturtais, kurš nāk uz maiņu (no 1-3 pozicijai)- var, 100%, tas tikai attiecīgs no trenera un komandas.
BET blūmam ir 29 gadi, ja viņa karjeras mērķis ir uzspēlēt NBA tad OK, bet ja viņa mētrķis ir kļūt vēl labākam, nopelnīt smuku naudiņu, tad tikai Eirolīga. NBA viņš savā attīstība labaķs nepaliks, tikai degradēsies.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-09-02 11:34, pirms 13 gadiem
Vislielākais prieks ir par to, ka viņa sniegums ir tāds, ka par to var sākt runāt. Es domāju daudzi gaidīja, ka Blūms būs līderis, tomēr ne visi gaidīja tik lielisku, pārliecinošu sniegumu. Es ļoti ceru, ka arī turpmākajās spēlēs viņš turpinās tik pat lieliski un mēs varēsim izbaudīt iksekundi no viņa snieguma.

  +7 [+] [-]

, 2011-09-02 11:47, pirms 13 gadiem
Par šīm NBA lietām Jānis diezgan sakarīgi izteicās savā SA+ intervijā.

  +3 [+] [-]

, 2011-09-02 11:48, pirms 13 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Kas ir 'NBA dogi'? WTF?
Kaut kas līdzīgs killera metienam.

  +2 [+] [-]

, 2011-09-02 12:24, pirms 13 gadiem
Blūms pats ir teicis ka viņš nemaz negrib tik ļoti spēlēt NBA, viņš labāk izvēlētos Eiropu tiši ACB līgu.

  -1 [+] [-]

, 2011-09-02 13:38, pirms 13 gadiem
Nu kas par muļķībām. Kāds NBA. Paslavēt vajag Jāni bet ne pārslavēt.

  +2 [+] [-]

, 2011-09-02 14:35, pirms 13 gadiem
knaible rakstīja: Nu kas par muļķībām. Kāds NBA. Paslavēt vajag Jāni bet ne pārslavēt.
tak tas ir Buls vins nemak paslavet vinjam ir divas galejibas vai nu 0 vai bezgaliba kuraa jau nu nez ko salike makonos utt.Ja iemacitos Buls pa vidu balanset butu laga raksti, bet tagad visi tie ir no gramatas 1000 arabu pasakas.

  +2 [+] [-]

, 2011-09-02 17:17, pirms 13 gadiem
ak Tu liekuli Buļ.Ar putām uz lūpām Tu tagad bļauj John Blam uz NBA. Labāk pārskati tos apskatus kur ar VV no viena šķīva ēdāt zupu un knābāt visiem pēc kārtas...

  -1 [+] [-]

, 2011-09-02 18:47, pirms 13 gadiem
nav miera džekiem, nujau gan par Blūmu, gan visu izlasi raksta (murgo) visi kam nav slinkums...un visos portālos.
Vārdos nesaukšu, bet nu "veči" - pietiek !!!

  +2 [+] [-]

, 2011-09-02 22:54, pirms 13 gadiem
Blūms un NBA? Kas pa murgiem! Ir jau labs tas Blūms, bet ne jau NBA limenim

  +1 [+] [-]

, 2011-09-03 11:50, pirms 13 gadiem
Buļs it kā aizmirsis,ka vēl nepilnus divus gadus atpakaļ pašam bija bikses pillas,kad noķēzija visus izlases večus pēc Gdaņskas čempja,kad tas viss nāca atklātībā. Šogad meldiņš uzņemts pretējs.
Jānis,protams, arī kā komandas kapteinis ir pelnījis,lai par viņu priecātos.

     [+] [-]

, 2011-09-03 21:49, pirms 13 gadiem
John vai Jhon?

  +1 [+] [-]

, 2011-09-04 03:01, pirms 13 gadiem
Tu, Bul, esi visnekompetentakais, vismulkigakais komentetajs televizijas vesture. Ludzu ludzu, nekomente vairak basketbola speles, jo no ta arprata, ko tu dzen, ausis pampst. Vai tu pats sevi esi dzirdejis? Paklausies ludzu, ka speles komente profesionali, ludzu, un velreiz apsver, ko tu dari komentetaja kabine. Bet ludzu ludzu, nekomente vairs nekad!!!