Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Šarapovas miljoni

Šarapovas miljoni
Marija Šarapova no reklāmas līgumiem vien gada laikā nopelnījusi 24,5 miljonus USD
FOTO: AFP

Bijusī pasaules pirmā rakete tenisā Marija Šarapova, kuras rēķinā ir Austrālijas (2008) un ASV (2006) atklāto čempionātu, kā arī Vimbldonas (2004) tituli, pēc pleca operācijas nekādi nespēj atgriezties ranga labāko desmitniekā. Taču tas viņai neliedz būt pasaules pelnošāko daiļā dzimuma sportistu saraksta virsotnē. Pateicoties milzīgajiem reklāmas ienākumiem.

2008. gadā viena no tābrīža pasaules tenisa līderēm Šarapova pārcieta pleca operāciju un līdz pat šim nav atgriezusies pasaules ranga labāko desmitniekā, lai gan progress ir ievērojams - pagājušā gada maijā viņa pirmo reizi pēdējo sešu gadu laikā izkrita no spēcīgāko simtnieka (126. vieta), bet tagad ir jau 17. ailītē (vienbrīd bija 13.).

Pēdējā gada laikā Šarapova izcīnījusi uzvaras trīs WTA turnīros - pērnā gada nogalē Tokijā, šogad Memfisā un Strasbūrā (šobrīd viņas rēķinā ir 22 WTA tituli). Taču bijusī pasaules pirmā rakete, protams, tēmē uz "Grand Slam". Varbūt "US Open", kurā viņa sekmīgi pārvarēja pirmo kārtu, bet otrajā tiksies ar Ivetu Benešovu?

Tas, ka Šarapovas sportiskās sekmes pēdējā pusotra gada laikā nav tādas, kā viņa pati vēlētos, nebūt neietekmē krievietes milzīgos ienākumus. Tos pat nav skārusi globālā ekonomiskā krīze. Nesen publicētajā "Forbes" pasaules pelnošāko sporta sieviešu rangā viņa ar 24,5 miljoniem ieņēmumu finansu gada laikā ir tālu priekšā konkurentēm.

Interesantākais ir tas, ka gada laikā savā tiešajā darbā - tenisā - Šarapova spējusi nopelnīt tikai nieka miljonu zaļo (kopumā karjerā - 13,5 miljonus). Arī 2008. gadā Šarapova bija visvairāk pelnošākā sportiste - toreiz viņas gada ienākumi tika novērtēti ar 26 miljoniem, taču tad Marija saņēma lielāku naudu par pašu spēlēšanu un sekmēm kortos.

Lielāko artavu Šarapovas ienākumos deva pērn noslēgtais astoņu gadu reklāmas līgums ar "Nike", saskaņā ar kuru tenisiste saņems 70 miljonus USD. Šarapovu pārstāvošā aģentūra IMG savai klientei sarūpējusi vēl daudzus citus reklāmas līgumus - ar "Sony", "Ericsson", "Tiffany", "Canon", "Colgate-Palmolive", "Motorola", "Land Rover", "Clear vita ABE", "TAG Heuer".

Ko tik Šarapova nereklamē - gan fotoaparātus un, protams, tenisa raketes ("Prince"), gan juvelierizstrādājumus un pretblaugznu šampūnus (starp citu, "Clear virta ABE" izstrādājumus reklamē arī slavenais futbolists Krištianu Ronaldu), gan pulksteņus un dezodorantus, gan apavus un apģērbu. Šarapovu šajā ziņā varētu apskaust pat Deivids Bekhems. Starp citu, Šarapovas reklāmas ieņēmumi pēdējo piecu gadu laikā palielinājušies par deviņiem miljoniem USD.

Nav jau obligāti jāuzvar tenisa kortos (lai gan šajā ziņā, gods kam gods, Mariju ar viņass priekšteci Annu Kurņikovu nu nekādi nevar salīdzināt).

Pasaules pelnošāko sporta sieviešu ranga labāko desmitniekā dominē Šarapovas kolēģes tenisistes. Tā, otrajā un trešajā vietā ir māsas Viljamsas (Serenai 20,2, Venusai - 15,4 miljoni). Starp citu, Serena Viljamsa ir visvairāk ar savu spēlēšanu (neņemot vērā reklāmas līgumus un citus blakus ienākumus) nopelnījusī tenisiste (32,7 miljoni USD).

Ceturtajā vietā "Forbes" rangā ar 12 miljoniem ir autosportiste Danika Patrika, viņai seko ķīniešu daiļslidotāja Vankūveras olimpiskā čempione Kima Juna (līgumi ar "Hyundai", "Nike", "Samsung"; gada laikā - 9,7 miljoni USD), golfere Anika Sērenstama (8), vēl divas tensisites Ana Ivanoviča (7,2) un Jeļena Jankoviča (5,3), golferes Pola Krīmere (5,2) un Lorena Očoa (5).

Šarapova ir arī krievu "Forbes" izdevuma ranga, kurā apkopoti gada laikā ar reklāmu visvairāk nopelnījušie šīs valsts sportisti, galvgalī, turklāt ar milzīgu atrāvienu. Salīdzinājumam - otrajā vietā ierindotā hokeja slavenība Aleksandrs Ovečkins ticis pie "nieka" trim miljoniem ārpus sava tiešā darba, trešajā pozīcijā esošais futbolists Andrejs Aršavins (1,5 miljoni gadā no "Pepsi") - 2,1 miljona. Ceturtajā ailītē likta kārtslēcēja Jeļena Isinbajeva, kura nesen parakstīja piecu gadu līgumu ar ķīniešu sporta apģērbu ražotāju "Li Ning" un saņems 1,5 miljoni USD gadā.

Secinājums viens - lai tiktu pie lielās naudas, ir jāspēlē teniss vai golfs, jābūt glītai "no vaiga", kārdinoša auguma un apveltītai ar apburošu smaidu. Vai mums tāda ir? Un kāpēc ne Anastasija Sevastova? Veiksmi viņai šāvakara spēlē!

  +2 [+] [-]

, 2010-09-02 14:02, pirms 14 gadiem
Kā gan lai ar tādu skaistuli neslēdz reklāmas līgumus

  -1 [+] [-]

, 2010-09-02 14:07, pirms 14 gadiem
Podāna kungs, vai Radēviča Jums nešķiet dzirdēta/redzēta?
Sevastova varētu viņai pievienoties!

Starpcitu - būtu labāk noskaidrojis, cik no reklāmām saņēmuši Latvijas sportisti, piemēram, Baško, Jēkabsone, Verpakovskis, Biedriņš vai Radēviča!

  -1 [+] [-]

, 2010-09-02 14:43, pirms 14 gadiem
Uz ielas paietu garām pat neatskatījies...

     [+] [-]

, 2010-09-02 15:48, pirms 14 gadiem
Ja Radevica speletu tenisu, vinai butu liels potencials Bet Sevastovai gan nav nekadu izredzu.

     [+] [-]

, 2010-09-02 15:50, pirms 14 gadiem
Raitcha rakstīja: Uz ielas paietu garām pat neatskatījies...
Viņa Tev noteikti!

  +1 [+] [-]

, 2010-09-02 15:51, pirms 14 gadiem
Blass rakstīja: Ja Radevica speletu tenisu, vinai butu liels potencials Bet Sevastovai gan nav nekadu izredzu.
Radeviča būtu īsts dārgakmens reklāmistiem.

  -1 [+] [-]

, 2010-09-02 16:38, pirms 14 gadiem
Man viņa patīk