Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Ja treneris netic, tad labāk – nevajag...

Ja treneris netic, tad labāk – nevajag...
Roberts Bukarts šajā pavasarī izlasē netika. Varbūt - netaisīsim tāpēc traģēdiju...

Foto: Gatis Liepiņš, Sportacentrs.com

Mazu šūpošanos pirms pasaules hokeja čempionāta izsaukusi dažu hokejistu atskaitīšana no Latvijas izlases. Lai gan vārds „atskaitīšana” šajā situācijā skan ļoti slikti. Kaut kas uz brāķa pusi? Arī nē. Drīzāk – kam treneri uzticas... Šeit un tagad!

Līdzjutējiem vajadzētu vienreiz saprast, kas Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš uz pasaules čempionātu grib aizvest komandu, kas var izpildīt treneru dotos uzdevumus. Viņi noteikti nevedīs uz Vāciju līdzjutēju iebalsotus skaistumkonkursa dalībniekus. No malas, starp citu, ir ārkārtīgi viegli spriest, taču visos šādos gadījumos mēs runājam kā cilvēki, kas saprot un redz tikai hokeja aisberga mazāko daļu. Tas ir normāli, jo gluži praktisku iemeslu dēļ, mēs nevaram izprast visu. Arī žurnālisti taču prāto līdzīgi... Mēs gribam redzēt komandā elkus, vai vēl trakāk – savus iedomātos varoņus, kas bieži vien labākajā gadījumā ir pamanīti uz ledus vai avīžu intervijās. Komandas neveidojas pēc spēlētāju statistikas – ja tā būtu, tad nevajadzētu ne treniņspēles pirms pasaules čempionāta, ne virknējumu saspēles slīpēšanu. Vienkārši – paskatāmies, kas labāk izskatās uz papīra un lieta darīta. Bet – ja spēlētājs labi izskatās arī uz ledus? Ko tad? Vai ignorēt to, ko redz acis?

Komandas būvēšana ir liela māksla. Tur pat šķietami mazas nianses spēlē milzīgu lomu. Mēs neredzam spēlētājus ģērbtuvē, nedzirdam viņus sadzīvē vai saskarsmē ar komandas biedriem. Ja Znaroks saka – ej un nospēlē šajā maiņā tā, lai pretinieku komandas aizsargs ir spiests izmest ripu pa labo apmali – man tas ir jādara. Ja aizsargs izmet ripu pa kreiso pusi, tad vajag saprast – ko es izdarīju nepareizi. Jo tā nebija vienkārša spēles situācija, tā bija kārtība, ko gribēja uz ledus redzēt treneris. No šīs kārtības izriet virkne konsekvenču un turpinājumu, kas veido taktiskās veiksmes, stratēģiskās izspēles un tamlīdzīgi. Nekas nav svarīgāks par trenera ticību spēlētājam – ja viņš netic, nav vērts šajā komandā spēlēt, lai cik tu labs būtu. No trenera prasa rezultātu – ja viņš to sasniegt nespēj, tas parāda viņa vājumu. Ja rezultāts ir panākts, tad faktiski ir vienalga, kas palika mājās, vai – kurš spēlētājs ir apvainojies.

Katram no Latvijas izlases treneriem savā laikā ir bijušas dīvainības sastāva izvēlē, taču – tās ir jāciena, jo tikai treneris redz un jūt komandu pilnībā. Tā vismaz vajadzētu būt... Atceros, savulaik Beresņevs neņēma izlasē Ābolu, jo uzbrucējs vienā no reizēm bija atteicis trenerim kādā no pārbaudes turnīriem. Šo epizodi vēl nesen pārrunājām ar Arti un viņš atzina – ja būtu toreiz trenerim visu izstāstījis, kāpēc notika šis dīvainais pārpratums, tad droši vien viņa karjeras izlasē būtu izvērtusies savādāk, spožāk. Bet – toreiz Ābols iekoda mēlē, jo jautājums bija sadzīviski delikāts, bet Beresņevs to uztvēra kā nodevību. Kāpēc, lai viņš sastāvā ņemtu cilvēku, kas viņam neuzticas, vai – nepasaka visu līdz galam? Pēc 1999. gada pasaules čempionāta, kad paspēlējām vietu A grupā ar vienu no labākajiem sastāviem, kāds tobrīd mums bija pieejams (Žoltoks, Irbe&Co), padzīts tika treneris, bet – patiesībā vajadzēja triekt ratā arī kapteini Znaroku, kurš noteica dienas kārtību komandā... Kad pie valstsvienības stūres nokļuva Haralds Vasiļjevs, viņš pirmais, ko izdarīja – izmeta no komandas Znaroku. Treneris gribēja vadīt procesus izlasē, nevis iet Oļega pavadā, kas tobrīd bija zem savas tupeles dabūjis Beresņevu ar visām no tā izrietošajām sekām. Vasiļjevs uz Sanktpēterburgu paņēma Spruktu, par ko vēderus turēdami, treniņos ņirgājās pat vecie, taču tagad mēs redzam, ka bija vērts tam jaunajam pīlēnam uzticēties... Lindstrēma laikā jau pirmajā pavasarī visiem bija lielas acis par Krišjāņa Rēdliha paņemšanu izlasē, taču treneris ar šo rīcību novērtēja aizsargā ne tikai potenciālu, bet pagarināja viņa karjeru vēl par desmit gadiem... Abpusējā uzticība parasti dod labu rezultātu. Kas vieno gan labus, gan sliktus trenerus? Viņi savējos nenodod.

Kas notiek Znaroka komandās? Viņam savējo būšana ir divtik principiāla, taču te vajadzētu mazliet saprast, ko Oļegs ar to domā. Tā nav blatņiku komanda, ko viņš veido. Spēlētājiem laukumā ir dzelžaini jāizpilda konkrēti uzdevumi. Improvizācija ir otrajā plānā vai – notiek tikai galējas nepieciešamības gadījumā. Znaroka sistēmas, par ko viņš tik ļoti klaigāja pirms play off spēlēm un bāza to acīs Šupleram, nav nekādi izdomājumi. Tas ir trenera rokraksts un principi. Ja viņam netic vai neklausa, vai – nepakļaujas, viņš arī Greckim iedotu paturēt kurvīti... Znaroks pamēģināja vienu turnīru ar Ivanānu sastāvā, taču – tagad ir atteicies no šī nodoma. Viņš neredz savā ledus kārtībā Raitim pielietojumu un labi, ka tā – ja treneris netic hokejistam, bet viņu iekļauj sastāvā tikai tāpēc, ka viņš spēlē NHL, tad no tādas sadarbības labi nebūs nevienam. Vismazāk – komandai. Raugoties uz šādiem principiem, tie drīzāk ir jāuzskata par godīgiem. Jo gļēvie flirtētu ar konjunktūru... Znaroks ar Vītoliņu teātri nespēlē, tieši tāpēc viņi pieņem lēmumus, kas atbilst viņu izpratnei un pieredzei par šo spēli. Jo rezultātu mēs prasīsim no komandas, kuru trenē Znaroks, nevis no komandas, kurā netika paņemts Bukarts... Tieši tāpēc, jautājumi no sērijas – nu kā var nepaņemt, kā var neredzēt, kā var nesaprast – ir domāti gaisa maisīšanai, nevis konkrēta rezultāta sasniegšanai. Ja Bukartu vai Širokovu neņem, tad Znarokam tam ir pamatots iemesls. Ja ņem Jekimovu vai Štālu – tad arī tur treneris saredz racionālu graudu. Viņš ved uz pasaules čempionātu uzvarētājus, bet to noteikti nevajadzētu tulkot, ka mājās palicēji ir ierakstāmi lūzeru vai brāķu kārtā...

  +9 [+] [-]

, 2010-05-02 21:43, pirms 14 gadiem
labs raksts, Puče sīkāk izskaidro visiem ''Ivanānu uz izlasi'' veida kliedzējiem, kapēc tā un ne savādāk.

  +7 [+] [-]

, 2010-05-02 21:46, pirms 14 gadiem
Ļoti labs raksts.. Vēl tikai derēja kādu aptauju beigās..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2010-05-02 21:56, pirms 14 gadiem
Lai jau Znaroks veido izlasi tā, kā viņš to grib. Būs rezultāts - ļoti labi. Nebūs - pieminēs gan Bukartu, gan Širokovu, gan Ivanānu, un pat varbūt Muštukovu.
Bet kas man nepatīk - Znaroks mazliet atpalicis no LV hokeja realitātes. Ziemā ta atpalikšana nozīmēja Kuldas nespēlēšanu OS. Tagad Znaroks, manuprāt, nedaudz nenovērtē mūsu izlases potenciālu un spēku. Un resursi(spēlētāji) mums šobrīd nedaudz savadāki nekā pirms gada, vai diviem. Jāpielagojās! Vai Znaroks to prot? Gribas ticēt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: fanu klubs#13

  +7 [+] [-]

, 2010-05-02 22:02, pirms 14 gadiem
Nu pēc šodienas mača Jekimovs un Bērziņš varētu netikt un tad jau vienmēr kāds kliegs,kā Jekimovu neņem wtf utt

  -1 [+] [-]

, 2010-05-02 22:16, pirms 14 gadiem
Uz pasaules čempionātu viennozīmīgi javed tie,kas tieši uz šo brīdi ir vislabākā sportiskā formā,un nevis tos kuriem Značoks uzticās un ar kuriem jau ir bijis kopā izlasē. Ja spēlētājam būs slikta forma,tad nelīdzēs,ne Znaroka taktisko zīmējumu izpratne,ne arī kas cits,jo viņš vienkārši nevilks.

  +2 [+] [-]

, 2010-05-02 22:21, pirms 14 gadiem
Protams nav jataisa traģedija, noteikti Bukarts vēl paspēs uzspelet izlase un būs viens no lideriem

  +1 [+] [-]

, 2010-05-02 22:35, pirms 14 gadiem
Gena@Traktors rakstīja: Uz pasaules čempionātu viennozīmīgi javed tie,kas tieši uz šo brīdi ir vislabākā sportiskā formā,un nevis tos kuriem Značoks uzticās un ar kuriem jau ir bijis kopā izlasē. Ja spēlētājam būs slikta forma,tad nelīdzēs,ne Znaroka taktisko zīmējumu izpratne,ne arī kas cits,jo viņš vienkārši nevilks.
A ko dos sportiskā forma, ja uz laukuma nespēlēs komanda, bet bariņš fiziski spēcīgu individuālistu? Esi kkur novērojis, ka tādas komandas tiek tālu turnīros? Pie tam, maz ticams, ka Bukarts ir galvas tiesu pārāks fiziskā ziņā par pārējiem braucējiem. No tava teksta varētu izsecināt, ka pārējie spēlētāji ir kkādi amatieri.

  -1 [+] [-]

, 2010-05-02 22:42, pirms 14 gadiem
piilaadzis rakstīja: A ko dos sportiskā forma, ja uz laukuma nespēlēs komanda, bet bariņš fiziski spēcīgu individuālistu? Esi kkur novērojis, ka tādas komandas tiek tālu turnīros? Pie tam, maz ticams, ka Bukarts ir galvas tiesu pārāks fiziskā ziņā par pārējiem braucējiem. No tava teksta varētu izsecināt, ka pārējie spēlētāji ir kkādi amatieri.
Par cik runa iet tikai un vienīgi par ceturtās maiņas uzbrucējiem,tad jā es uzskatu,ka visās četrās iepriekšējās spēlēs Bukarts bija vislabākais no viņiem.

  +3 [+] [-]

, 2010-05-02 22:57, pirms 14 gadiem
Kā Znaroks teiks - tā būs! To, kas notiek komandas iekšienē, parasts līdzjutējs zināt nevar un tāpēc nav ko bārstīties ar uzpūstiem spriedumiem, kuriem nav nekāda pamata.

Bukarta atskaitīšana mani nepārsteidz, man šķiet, ka viņš vairāk domā par sevis pierādīšanu nekā par komandas darbu. Moš būs vēlāk izteikts līderis, bet tagad izlasē viņam vietas nav. Ir cilvēki, kuriem nepietiek ar 2ās vijoles spēlēšanu. Galvenais nav kkur tikt tikšanas pēc, bet būt dūzim. Ar līdz tam 19 gados ir pa īsu visās komponentēs. Neviens jau nesaka, ka viņš ir slikts, bet...

  +2 [+] [-]

, 2010-05-02 23:27, pirms 14 gadiem
Piekrītu Armandam, ka treneris visu situāciju redz daudz labāk nekā mēs, līdzjutēji. Protams, mums ir savs viedoklis (un dažkārt daudziem diametrāli pretēji), un mums ir tiesības uz to.
Bet tiem, kas iesaka mācīt treneri un izliekas visugudri, ieteiktu vispirms padomāt par sevis izglītošanu. Un ne tikai hokeja sfērā vien.

  +1 [+] [-]

, 2010-05-02 23:32, pirms 14 gadiem
Interesanti būtu uzzināt argumentus, kāpēc viens der, bet cits nē. Citādi pilnīgi piekrītu, ka sastāvs jāizvēlas trenerim.

  -3 [+] [-]

, 2010-05-03 03:32, pirms 14 gadiem
Sastāvs jāizvēlas trenerim! Tas ir galvenais....
Tas, ka Olegs nav, manuprāt, īpaši spēcigs - apdāvināts treneris, tas man būs kā akmenī cirsts. Paldies Garnetam par 2. vietu KHL. Matj-perematj treneriem hokejā vairs nav vietas. Gribētu redzēt kā Oļegs trenētu Jašinu vai kādu citu no "top" spēlētājiem, nevis Kokarevu vai Trahanovu. Māti viņš tad nevarētu piesaukt. Un galu galā, ko var gribēt no cilvēka, kurš ir nospēlējis pēdējos savas hokeja karjeras gadus vācijas 2. līgā un augstāk tā arī nav pacēlies.

Mīnusiņus varat ielikt sev, ja ceļat tagad "treneri" debesīs, kurš pirms sācis trenet Rīgas2000 un neko tā īstai arī nav sasniedzis, ar dažu labu K.L. palīdzību ir "ielīmējies" Latvijas izlases trenera vietā un "kaut kā" ticis citur. Jā, šis ir viņa zvaigznīšu brīdis, bet manās acīs viņš ir un paliks viduvējība hokejā, līdz ar to, viņa zīmējums un viss pārējais ir arī tajā līmenī...

  -1 [+] [-]

, 2010-05-03 04:28, pirms 14 gadiem
fanu klubs#13 rakstīja: Šā vai tā Armand busim reāli.Latvijai vajag treneri kas ar komandu ir kopā no A-Z.Nevar pieļaut ka pusciklu komanda trenējas bez trenera.Nākamgad un citus gadus PČ nesāksies tik vēlu kā šogad,tas visu sarežģī.
interesanti zināt, kur tu tādu treneri atrastu? es domāju ka 99% izlašu treneriem ir arī savi klubi, kurus tie trenē, un pārsvarā tie ir labi klubi, kas cīnās par PO, cinās iekš PO (attiecīgajos turnīros) ..

     [+] [-]

, 2010-05-03 07:45, pirms 14 gadiem
fanu klubs#13 rakstīja: Šā vai tā Armand busim reāli.Latvijai vajag treneri kas ar komandu ir kopā no A-Z.Nevar pieļaut ka pusciklu komanda trenējas bez trenera.Nākamgad un citus gadus PČ nesāksies tik vēlu kā šogad,tas visu sarežģī.
Bet nākamgad nebūs arī Olimpiskās spēles, tāpēc KHL turnīrs arī beigsies ātrāk.
Znaroks un Vītoliņš bija klāt mūsējiem cik vien spēja, pat savas brīvdienas izmantoja, lai atbrauktu uz spēli pret frančiem. Sēdēt klāt no rīta līdz vakaram un skaitīt pietupienus? Nez vai tas ievērojami uzlabos treneru - spēlētāju komunikāciju.

  +1 [+] [-]

, 2010-05-03 07:48, pirms 14 gadiem
Par Bukartu žēl vienīgi NHL sakarā - PČ viņam būtu iespēja atrādīties skautiem. Tomēr, ceturtajā (t.s. ķeksēšanas) maiņā vajadzīgi aizsardzībā spēlējoši uzbrucēji un, manuprāt, Roberts tāds nav.

     [+] [-]

, 2010-05-03 10:22, pirms 14 gadiem
Voice0106 rakstīja: Bet nākamgad nebūs arī Olimpiskās spēles, tāpēc KHL turnīrs arī beigsies ātrāk.
Znaroks un Vītoliņš bija klāt mūsējiem cik vien spēja, pat savas brīvdienas izmantoja, lai atbrauktu uz spēli pret frančiem. Sēdēt klāt no rīta līdz vakaram un skaitīt pietupienus? Nez vai tas ievērojami uzlabos treneru - spēlētāju komunikāciju.
nākamgad arī PČ sāksies 2-3 nedēļas agrāk.

     [+] [-]

, 2010-05-03 10:25, pirms 14 gadiem
Gena@Traktors rakstīja: Uz pasaules čempionātu viennozīmīgi javed tie,kas tieši uz šo brīdi ir vislabākā sportiskā formā,un nevis tos kuriem Značoks uzticās un ar kuriem jau ir bijis kopā izlasē. Ja spēlētājam būs slikta forma,tad nelīdzēs,ne Znaroka taktisko zīmējumu izpratne,ne arī kas cits,jo viņš vienkārši nevilks.
izlasei vēl svarīgāk ir savstarpējā sapratne - ja spēlētājs ir individuālists un viņam nav sapratnes ar komandas biedriem vai arī kaut kā neštimmē ar maiņas partneriem, tad tai sportiskajai formai nav īpašas nozīmes.

  +4 [+] [-]

, 2010-05-03 11:45, pirms 14 gadiem
It kā piekrītu, BET HALLLLLLLOOOO Bukarts var iemest golu....Ko nevar vesels bars(saliedēts) ar Bērzu priekšgalā....

  +4 [+] [-]

, 2010-05-03 13:41, pirms 14 gadiem
Lasot šo rakstu, kārtējo reizi pieķēru sevi pie domas, ka man principā ir vienalga, kurš iekļūs izlasē uz PČ un kurš nē.

Ik pa laikam redzot virsrakstus par daudzu "top" komandu spēlētāju atteikšanos braukt uz PČ, šis turnīrs manās acīs kļūst aizvien otršķirīgāks. Īpaši pēc tikko redzētajām Olimpiskajām spēlēm, kā arī KHL un NHL play-off cīņām. Izskatās, ka no "top" komandām nopietni to visu ņem vairs tikai Krievija.

Protams, es skatīšos, gan Latvijas izlases spēles, gan arī citu komandu spēles, bet kaut kā nepamet sajūta, kas tas vairs nav tas....

  +1 [+] [-]

, 2010-05-03 20:30, pirms 14 gadiem
zzk rakstīja: Protams, es skatīšos, gan Latvijas izlases spēles, gan arī citu komandu spēles, bet kaut kā nepamet sajūta, kas tas vairs nav tas....
Man gluži tāpat.... PČ kaut kā vairs īpaši nesatrauc....

     [+] [-]

, 2010-05-03 21:30, pirms 14 gadiem
Man ar... pč vairs neliekas tik aktuaals, protams skatiishos un speelju laikaa arii paartdziivoshu, bet daudz svariigaakas skiet dinamo rebes tagad var saprast kanaadieshus ka absoluutais pofigs kameer notiek NHL finaali
BTW, par Bukartu, nafig tad vispaar njemt uz paarbaudes speeleem ja iemet 2 golus un anyway nepanjem uz PČ? Kas tad ir jaaizdara lai panjemtu? Arguments, ka atklaajaas ka Bukartam ir paaraak maza masa lai speeleetu cheking line ir smiekliigs, jo neba treninjnometnes laikaa vareetu uzdziit masu
un Znarokam OS bija pmatiigs feileris saksaraa ar Kuldu, ko pats Puche pirms paaris dienaam aprakstiijis kaa jauno NHL zvaigzni, bet tagad te nepiemin, tikai Ivanaana piemeeru piesauc