Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

F1 nedēļa. Modernizētā Silverstona

F1 nedēļa. Modernizētā Silverstona
Modernizētā Silverstonas trase
FOTO: "autosport.com"

11. jūlijā Silverstonā notiks Lielbritānijas GP, un šonedēļ oficiāli tika atrādīta jaunā trases konfigurācija pēc tās mornizēšanas. Sešus apļus pa atjaunoto trasi veica bijušais F1 pilots Deivids Kulthārds. "Trases modernizācija ir solis pretī vēl labākām sacīkstēm," uzsvēra pieredzējušais braucējs.

F1 uzstāja, lai Silverstonas trase beidzot tiktu modernizēta, pretējā gadījumā uz F1 turpmāk nav ko cerēt (pēdējās sešās desmitgadēs, bet trasi bijušā kara lidlauka teritorijā atklāja tālajā 1947. gadā, nekādi nopietni uzlabojumi tajā netika veikti), un nācās vien meklēt līdzekļus būvdarbiem.

Kopš pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem ātrumu pieauguma dēļ bijušie ātrumposmi un iepriekš ar pilnu klapi veicamie līkumi mazpamazām atdeva savu vietu lēnām virāžu kaskādēm. Tiesa, Silverstonas gars palika iepriekšējais, un ne velti šī trase visos F1 laikos bijusi pilotu tik ļoti mīlēta.

Ko tad piedāvājuši mordernizētāji? Pilnībā mainījies sektors starp "Club" un "Brooklends" virāžām: tagad "Abbey", "Bridge" un "Priory" vietā braucējus gaida "Arena" sektors. Sagaidāms, ka tas ļaus palielināt gan vidējo ātrumu, gan skatāmību.

Lielāko prieku par padarīto paudis Britu pilotu savienības (BRDA) prezidents Deimons Hils - tieši ar viņa pūlēm Silverstona saglabājusi vietu F1 kalendārā. "Tagad tā ir jaunākās paaudzes trase, kas ļaus cilvēkiem no sacīkstēm gūt lielu prieku. Esam pārliecināti, ka pilotiem tā sagādās pamatīgu pārbaudījumu," uzsver 1996. gada pasaules čempions.

Trases izpilddirektors Ričards Filipss pievērš uzmanību tam, ka modernizācijā lielākais uzsvars likts uz līdzjutēju ērtībām. "Ņēmām vērā visus aspektus. Virāžas atrodas tieši tribīņu priekšā, un pielikām visus spēkus, lai skatītāji redzētu pēc iespējas vairāk".

Piebilstams, ka jaunā "Arena" sektora posmiem jau ir doti nosaukumi: "Village" ("Lauku ciemats"), "The Loop" ("Cilpa"), "Wellington Straight" ("Velingtonas taisne") un "Aintree" (bijušās Liverpūles trases nosaukums).

Modernizētās Silverstonas atklāšanā Hils izvizināja divvietīgajā formulā princi Endrjū, bet finišā viņus ar rūtoto karogu sveica Džekijs Stjuarts. Deivids Kulthārds veica sešus apļus ar "Red Bull".

"Tipiska Silverstona, tās gars palicis nemainīgs," uzsver Kulthārds. "Man vienmēr patikusi šī trase, pat tās vecā konfigurācija līdzjutējiem ļāva izjust mašīnu ātrumu, bet tagad situācija ir vēl labāka - jaunas tribīnes un Britu pilotu centrs ļaus līdzjutējiem būt vēl tuvāk sacīkstēm. Izskatās, ka jaunajā sektorā piloti var pieļaut kļūdas."

Kopējais trases garums no 5,1 km palielinājies līdz 5,9 km. Paredzamais vidējais ātrums pieaugs līdz 250 km/h, kas nostiprinās Silverstonas kā ātras trases reputāciju.

Vai Hakinens būs Hemiltona menedžeris?
Šonedēļ ar jaunu sparu Eiropas presē atsākušās runas par to, ka divkārtējais pasaules čempions Mika Hakinens, kam joprojām ir ciešas saites ar "McLaren", kļūšot par Lūisa Hemiltona menedžeri. Hakinenam šāda darba pieredze ar Monako reģistrētās "Aces Group" kompānijas starpniecību jau ir - viņš nodarbojas ar jaunā somu talanta Valteri Botasa (startē "Formula 3" Eiropas seriālā un ir "Williams" komandas testbraucējs) karjeru. Pats Hakinens nenoliedz iespējamu atgriešanos boksos, šoreiz menedžera lomā. Kā ziņo "Tuttosport", līgums varot tikt noslēgts jau tuvākajā laikā.

"Ferrari" slēpti reklamējot tabakas izstrādājumus
Eiropas mediķi pieprasa veikt izmeklēšanu attiecībā uz tabakas reklāmu, kas izvietota uz "Ferrari" mašīnām: viņuprāt, baltais svītru kods uz "F-10" korpusa iedarbojas uz auditorijas zemapziņu. Svītru kodam uz mašīnām un pilotu kombinezoniem jārada skatītājiem asociāciju ar "Marlboro" cigarešu paciņu, apgalvo eksperti, un te varot saskatīt Eiropas Savienības likumu, kuri aizliedz tabakas izstrādājumu reklāmu sporta sacīkstēs, pārkāpumu. ES veselības aizsardzības komiteja aicina Spānijas un Lielbritānijas valdības tikt galā ar šo jautājumu. "Marlboro"
cigarešu ražotājai "Philip Morris" spēkā (līdz 2011. gadam) ir desmit gadu līgums ar "Ferrari" par miljardu USD.

Kovalainenam siltinātas botas
Heiki Kovalainens, kā jau ļoti daudzi somi, ir liels hokeja cienītājs. Šonedēļ pirms Zviedrijas hokeja spēļu (Eirotūres ietvaros) pirmā mača ar Krieviju Kovalainenam Somijas izlases hokejisti uzdāvināja formastērpu ar 19. numuru un pilota uzvārdu uz tā, kā arī tradicionālās somu siltinātās botas ar izlases simboliku. Šīs suvenīrbotas pārdošanā nonāca tieši spēles dienā. Cena - 49 eiro.

Ceļu sievietēm
Starptautiskajā Automobiļu federācijā (FIA) izveidota sieviešu lietu komisija, kuras pirmā sēde notika šonedēļ. Sievietes un autosporta karaliskā klase? Savulaik dāmas brauca, taču šobrīd daiļais dzimums pārstāvēts tikai IRL "IndyCar" seriālā Ziemeļamerikā (ar četrām pilotēm!). F1 dāmas tomēr strādā, kam spilgtākais piemērs ir "BMW-Sauber" pārvaldniece Moniša Kaltenborna. "Sievietēm sacīkstēs ir visai liela loma jau ilgus gadus, un esam pierādījušas savas tiesības uz to. Kāpēc gan neviena nevēlas iet manās pēdās," jautā 1992. gada pasaules vicečempione rallijā Mišela Mutona. "Ceru, ka FIA komisija palīdzēs rast atbildi uz šo jautājumu, un mēs spēsim atbalstīt sievietes visās autosporta darbības jomās".