Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Klusums šautuvē

Klusums šautuvē
Latvijas biatlona saimniecība atgādina noslēpumainus koridorus - naudas netrūkst, bet tajā pašā laikā, tās neesot... Kurš blefo? Sportisti vai funkcionāri?
Foto: Scanpix.ee/AP

Latvijas biatlons pēdējos divpadsmit gadus ir baudījis tādu labvēlības statusu, par ko vienam otram vajadzētu viegli nokaunēties. Tieši 12 gadi bija vajadzīgi, lai saprastu, ka ar diegiem ir aršana tikai tad, ja zirgu vietā iejūdz mušas... Tajā pašā laikā – daži tiek pie zirgiem, bet citiem paliek pāri mušas. Kā tas var būt?

Pēc Nagano spēlēm, kuras joprojām tiek uzskatītas par Latvijas biatlona zelta laikmetu, lietas šajā sporta veidā attīstījušās visai savdabīgi – jo vairāk naudas šim sporta veidam tika piesaistīts, jo sliktāki bija rezultāti. To, ka finansējums bija gana brangs, liecina veču komandas kaunīgie skatieni – sen jau vairs neviens nerunā par slēpju smērētājiem, par slēpju skaitu, par šauteņu stobriem, masieriem vai vitamīniem. Uz šī fona mazliet izlec dāmu izlases līderes Madaras Līdumas pirmsolimpiskais izmisuma sauciens pēc palīdzības, taču arī tas faktiski bija stāsts nevis par biatlona izlases apdalīšanu, bet gan par atsevišķu sporta funkcionāru nespēju plānot savu darbu atbilstoši saprātam un nevis iegribām. Pēc tam, kad sezonai atvēlētā nauda – starp citu, pašu biatlona funkcionāru nosauktais apjoms – bija iztērēta vēl līdz pirmajām salnām, daži šī sporta veida federācijas cilvēki atļāvās sameloties sieviešu izlasei par naudas trūkumu no sērijas „ko ta’ mēs, mums vienkārši naudu neviens nedod, resnie sēž virsū naudas maisiem, tāpēc, skuķi, saprotiet – katrai vajag sameklēt 1400 eiro, lai mēs varētu vispār uz pasaules kausu posmiem aizbraukt”. Madara gāja un meklēja, un tā radās nu jau plašu publicitāti ieguvušais stāsts par olimpietes bezcerīgo stāvokli, dažus mēnešus pirms Vankūveras... Vai jums tajās dienās izdevās uzzināt kādas atbildīgas amatpersonas skaidrojumus? Viens runāja – tas bija LOK prezidents. Tikai neatstāja sajūta, ka viņš patiešām zina, ko dara viņa padotie. Uz papīra Latvijas biatlons atļaujas daudz vairāk, nekā par mums daudz pārtikušākas un nodrošinātākas komandas, kas Vankūverā ne tikai slēpoja, bet arī šāva... Tad kāpēc tas viss paliek tikai uz papīra, vai – tiek dalīts kā tumšā istabā? Sak, ja uzkriesi virsū – dabūsi. Turklāt, kas dīvaini – tumšajā istabā ielaiž tikai večus.

Vankūverā mūsu slēpojošajiem šāvējiem oficiāli bija četri slēpju smērētāji – divi dāmām, divi citi – kungiem. Viens no viņiem bija īpaši pieprasīts kāds Krievijas speciālists, kas nebija lēts, bet – ja mūsu treneri to lūdz, tad olimpisko solījumu vārdā nedrīkst viņiem to liegt. Esot bijis vēl viens labs kadrs, kurš cieši individuāli par papildus samaksu aprūpējis slēpes dažiem mūsu līderiem, bet – tā kā šī vienošanās bijusi diskrēta, lai minētajam speciālistam nerastos problēmas savā tiešajā darba vietā, kādā citā izlasē, tad šoreiz saglabāsim anonimitāti. Starp citu, viena slēpju komplekta apstrāde pirms sacensībām maksā 1000 eiro uz rokas – tādas, lūk, cenas! Tāpat kā neatklāsim tā cilvēka vārdu, kas savu pamatalgu saņem Latvijas izlasē, bet pie reizes pamanās palīdzēt konkurentiem... Viņš pats zina, bet tas tikai vēlreiz pasvītro biatlona saimniecības dīvainos akordus. Ar biatlonistiem olimpiādē strādāja divi mūsu labākie sporta ārsti – Līga un Aldis Cīruļi, tiesa, viņi savu maiņu dalīja vēl ar bobslejistiem. Jāatzīst, fiziski uz kājām latvieši patiešām ir bijuši stabili visas sezonas garumā, par ko gādāja minētie speciālisti, tiesa, līdz brīdim, kad lietas nonāca līdz šaušanai... Acīmredzot pašreizējiem izlases treneriem (gan Urbanovičam, gan Čakaram) jau gadiem pietrūkst metodiskas izpratnes par šaušanas meistarības pilnveidošanu, jo visu norakstīt tikai uz sportistu galvām vai zemapziņu nevar. Pēc olimpiādes intervijā televīzijas kolēģiem, sieviešu komandas treneris atzina, ka Latvijā jau neesot speciālisti, kas varot un gribot strādāt šādā līmenī ar valsts labākajiem sportistiem. Tikai divi vien un - tie arī laikam palikšot... Te gan rodas pretjautājums – vai tas ir vienīgais risinājums? Samierināties ar to, kas ir, vai – ko nevaram. Ja slēpju smērētāju var atrast ārpus Latvijas robežām, varbūt ir vērts apdomāt arī treneru jautājumu no šādas perspektīvas. Savādāk muļķīgi sanāk – bez vecā labā Briča, neko citu mūsu treneru radošais kolektīvs pa šiem gadiem uz galda nespēj piedāvāt. Rodas sajūta, ka īstais izlases treneris patiesībā ir Bricis. Junioru vecumā mēs papriecājāmies par talantiem, bet pieaugušo konkurencē viņi paliek... šautuvē. Kāpēc sportisti paši paslepus meklē autodidaktiskus risinājumus, vaicā psihologiem un...baidās to atklāt treneriem. Tas nav normāli, piekritīsiet. Šobrīd mūsu biatlona komandā sevi ļoti cerīgi pieteicis jaunais Rastorgujevs, bet – pie pašreizējās kārtības un lietu izpratnes, negribētu viņu padarīt par sistēmas upuri, lai mēs ierakstītu savos blociņos vēl vienu neizdevušos eksperimentu. Vai var notikt savādāk? Kopš Nagano olimpiādes nenotiek, ja neskaita jau pieminētās Līdumas atsevišķus gadījumu uzplaiksnījumus. Bet, ar katru gadu arvien biežāk dzirdam ziņas par izlases dalībnieku (sportistu un treneru) savstarpējiem kašķiem, kādi, protams, bija arī pirms Vankūveras.

Kur ir biatlona nauda? Kad mēs sakām – viņi ir nodrošināti, tad jāsaprot, ka te nav runa tikai par algu vai stipendiju, kā ierasts to saukt uz papīra. Tas ir viss sagatavošanās posms un dalība sacensībās, kur tiek garantēta pilna pansija – sākot ar inventāru un beidzot ar lidmašīnas biļetēm, lai nokļūtu sacensībās. Vismaz tā ar putām uz lūpām apgalvo funkcionāri. Zīmīgi, ka viens no Latvijas ietekmīgiem sporta cilvēkiem pēc Vankūveras spēlēm šo rindu autoram tā līdzjūtīgi novilka – sak, Latvijas biatlonisti, atšķirībā no kamaniņniekiem vai bobslejistiem jau sen kā ir aizmirsuši – ko nozīmē braukt uz sacensībām Eiropā ar autobusu... Tajā pašā laikā aprunājoties ar sportistiem, nākas atklāt, ka daudzos gadījumos avio biļetes viņi pirkuši par savu naudu, lai nav jākratās ar autobusu 36 stundas... Viens nesaka taisnību, bet – kaut kā pagaidām vēlos nostāties sportistu pusē. Vēl ir dienas naudas, ko sportisti saņem par dienām, kad atrodas ārpus valsts robežām, kas faktiski ir papildus ienākums, jo ārzemju tūrēs tāpat viss ir apmaksāts. Sezonas laikā tie ir mēneši... Vankūverā dienas naudas apjoms tika samazināts līdz 30 procentiem, taču olimpiādē visa ēdināšana un cita sadzīve ir bez maksas. Vēl ir tā sauktā pārtikas nauda – apmēram 12-14 latu dienā katram atlētam, lai uzturs būtu pienācīgs un veselīgs. Tiesa, nepaliek skaidrs, vai tas tiek iedalīts olimpiskās vienības A vai B sastāva atlētiem un, kādā veidā tiek kontrolēta šī finansējuma izlietošana? Tiekot garantēti sporta medicīnas pakalpojumi, ieskaitot fizioterapeitu un masieri, taču vairākos gadījumos atlēti vēl papildus paši apmaksā individuālo atjaunošanos. Sportisti daudz nerunā par tiem ienākumiem, kas viņiem tiek par tā saukto dienestu – daļa ir ugunsdzēsēji, citi ieskaitīti armijā, vēl kāds ir policists. To var saprast, jo stāsts ir par kādiem 200 latiem uz papīra. Daudz klaigās, noņems arī to. Jā, protams, sportojot nekādus uzkrājumus un banku ilgtermiņu noguldījumus neveikt, bet – viss, kas attiecas uz sagatavošanos un startiem, tas gan ir nodrošināts. Bet ar piebildi – uz papīra. Diemžēl neviena no Latvijas atbildīgajām sporta organizācijām pagaidām nevar atklāti nolikt uz galda atlētiem paredzētās naudas kopējo apjomu un tās izmantošanu, kas, protams, rada baumas un neveselīgu gaisotni. Tāpat neviena no federācijas atbildīgajām amatpersonām nevar paskaidrot, kāpēc vīriešu komandai tiek piesaistītā sponsoru nauda, bet dāmas saņem diezgan apaļu nulli?

Ja Latvijas biatlons grib beidzot izrāpties no bedres, tad pārmaiņas ir jāizdara ar skalpeli – griežot un uzreiz. Jo sliktāk jau tāpat nebūs. Pretējā gadījumā mēs varam turpināt dzīvot ar Nagano uzlēcošo sauli, kas biatlonistu gadījumā patiešām arī savulaik leca, taču dažu labu pie reizes apžilbināja. Laiks izberzēt acis!

  +9 [+] [-]

, 2010-03-02 08:29, pirms 15 gadiem
Ne jau problēma ir naudā.Biatlonam ir tikai viena problēma-jau pēc Soldleiksitijas OS bija janomaina treneru štābs. Var grūst biatlonā naudu cik vēlies,bet ja treneri strādās tie paši,tad jēgas no tā nebūs.
Un beidzot janolīgst viens pasaules līmeņa šaušanas treneris.

  +3 [+] [-]

, 2010-03-02 08:37, pirms 15 gadiem
Piekrītu, ka jāpasaka paldies treneriem un jāmeklē jauni. Jo tik konstanta neveiksmju sērijā vainīgi var būt tikai treneri.

  +7 [+] [-]

, 2010-03-02 09:05, pirms 15 gadiem
Nagano saule nevis leca, bet gan rietēja, tie biaj vecās sistēmas izaudzināti sportisti. Turklāt tieši dēļ to laiku sasniegumiem šobrīd par biatlonu tik ļoti cepās, nebūtu bijuši tie sasniegumi, tad tagad par biatlonu runātu tāpat kā par slēpošanu- nu nav un viss.

Turklāt ne jau tiakai šaušanā ir problēmas, amnuprāt daudz uzktītošāka ir traģiski lēnā slēpošana vairumam no Latvijas biatlonistu.

  +2 [+] [-]

, 2010-03-02 09:18, pirms 15 gadiem
Neveiksmju cēloņi biatlonā ir vairāku (bez)darbību kopums.
Sākot ar to pašu trennera štābu, naudas sadali, federācijas nespēju...
u.c.

  +2 [+] [-]

, 2010-03-02 09:42, pirms 15 gadiem
Treneri sen jau bija janomaina,bet es nebrinisos,kad pienaks jauna sezona un viss paliks ka parasti,ta notiek tikai latvijas biatlona saimnieciba!!!

  +1 [+] [-]

, 2010-03-02 09:50, pirms 15 gadiem
Sāpīgākais, ka šis raksts kā jau lielais vairums atklāj problēmu būtību, bet resnās pakaļas tur augšā, lai vērstu kaut ko par labu sportam pat nepakustēsies un tikai pasmīkņās par šīm diskusijām un turpinās savu bezatbildību sporta priekšā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2010-03-02 10:59, pirms 15 gadiem
Šīsdienas Sporta Avīzē Bricis intervijā pauž, ka viņam finansējums esot ap 20 000 eiro sezonā, Sikoram piemēram 300 000.

Un ja jau slēpju apstrādātājs Bricim uz iedzīšanu bija ieziedis slēpes ar nepareizo smēri, tad kāda viņam atbildība?

  -1 [+] [-]

, 2010-03-02 11:23, pirms 15 gadiem
Man neviens neiestāstīs,ka ja biatlonā būtu tas mēmais piķis,ka,tad nu pēkšņi būtu baigie rezultāti,un Līduma ar co pēkšņi sāktu precīzi šaut utt.! Mūsu nabagu valstī,kurai jau tā nav naudas(funkcionāru algu lielums ir no citas sērijas),diemžēl ir prioritātes,kuram piešķirt vairāk naudas,kuram mazāk,un diez vai biatlons spētu kandidēt uz papildus līdzekļiem! Skatoties uz rezultātiem,diez vai kāds normāli domājoš sponsors gribētu sponsorēt sportistus,kuri slidinās pa pēdējām vietām un pēc kārtējiem sliktajiem startiem vainas meklē citur,bet ne sevī!!! Ja salīdzina mūsu "Zelta paaudzi" Brici,Upenieku,Maļuhinu,Nākumu ar jaunajiem-kas viņiem bija labāks un vairāk nekā tagad ir šodienas biatlonistiem??? Šautenes bija labākas???Slēpes labāk slīdēja???Labāk baroja vai kas??? VIŅI VIENKĀRŠI PAŠI BIJA LABĀKI,viņi bija īsteni profesionāļi šī vārda tiešākajā nozīmē!!! P.S. Madar,ar tādu šaušanu Tevi pat par viduvējību uz Pasaules fona nevar nosaukt,tas tiešām ir traģiski sportistei,kuru te daži labi grib (gribēja) pieskaitīt pie elites! Ej mežā skrien un šauj kamēr plecs ir zils! Būs rezultāti,tad ar varēsi čīkstēt! Par pārējiem................

     [+] [-]

, 2010-03-02 11:33, pirms 15 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Starp citu, viena slēpju komplekta apstrāde pirms sacensībām maksā 1000 eiro uz rokas – tādas, lūk, cenas!

Ja tā ir taisnība, vai var uzzināt tāmi, kas konkrēti iet zem šiem eiro? Cik daudz maksā ziedes, un kas tieši sastāda pārējo tāmes daļu? Ja ņem vērā, ka biatlonā un slēpošanā bija kādas 20 distances, kurās katrā piedalījās vismaz ap 50 sportistiem vidēji, tad jau tas biatlons ir īsta laimes ādere slēpju smērētājiem!
Tiešām, tad šim slēpju smērēšanas personālam visās komandās kopā pa 2 nedēļām samaksāts
1000x50x20 eiro uz rokas? = 1 000 000 eiro?
(Viens miljons eiro?!)

Man kaut kā tas liekas pa dārgu. Tā jau ir izveidota īsta naudas noslaukšanas mašinērija, ja tā padomā... Un visiem tas liekas normāli?
nu,ne jau ir viens smērētājs uz visiem dalībniekiem un distancēm

  +2 [+] [-]

, 2010-03-02 13:36, pirms 15 gadiem
secinājums viens, vaig atrast labu ārzemju treneri kas savestu kārtībā šo ārprātīgo biatlona bardaku.

  -1 [+] [-]

, 2010-03-02 14:09, pirms 15 gadiem
monitors88 rakstīja: secinājums viens, vaig atrast labu ārzemju treneri kas savestu kārtībā šo ārprātīgo biatlona bardaku.
Ja nav izpildītāju,tad tur pat labākais treneris var skriet ar galvu sienā,jo rezultātu tāpat nebūs!!! Ir jārok dziļāk un jāmeklē jaunas pērles-respektīvi,ir jāattīsta jaunie talanti,jāstrādā pie tā,lai šie sportisti,kuriem IR POTENCIĀLS,vēlētos turpināt augt un attīstīties šajā sporta veidā,nodrošinot viņiem pienācīgu atalgojumu un treniņu procesu! Ja tā visa nebūs,tad nākotnē biatlona ar mums nebūs! Ceru,ka šis ir zemākais punkts LV biatlonā,jo zemāk jau vairs nav kur!!!

  +1 [+] [-]

, 2010-03-02 17:10, pirms 15 gadiem
gii1981 rakstīja: Ja nav izpildītāju,tad tur pat labākais treneris var skriet ar galvu sienā,jo rezultātu tāpat nebūs!!! Ir jārok dziļāk un jāmeklē jaunas pērles-respektīvi,ir jāattīsta jaunie talanti,jāstrādā pie tā,lai šie sportisti,kuriem IR POTENCIĀLS,vēlētos turpināt augt un attīstīties šajā sporta veidā,nodrošinot viņiem pienācīgu atalgojumu un treniņu procesu! Ja tā visa nebūs,tad nākotnē biatlona ar mums nebūs! Ceru,ka šis ir zemākais punkts LV biatlonā,jo zemāk jau vairs nav kur!!!
Ja nebūs normālu treneru, tad visas izraktās pērles ātri savu spožumu zaudēs. Junioros mums bijuši labi sasniegumi, bet tiklīdz sportisti tiek pie izlases treneru štāba un viņu treniņu metodēm, tā viss pagalam. Vajag normālu treniņu procesu un naudu, tur var piekrist, bet bez spējīgiem treneriem visi talanti paliks nenoslīpēti - viduvējību līmenī...

  -4 [+] [-]

, 2010-03-02 17:20, pirms 15 gadiem
Profesionālais sports Latvijā nav bizness! Bet darbs federācijās nes nebūt ne mazus ienākumus! Katram savs ceļš un mērķi! Gribi būt sportists - sporto, vēlies pelnīt - pievienojies federācijas amatvīriem!

  -3 [+] [-]

, 2010-03-02 17:22, pirms 15 gadiem
Kāds zina, cik cilvēku Latvijā nodarbojas ar biatlonu? Ja ne, tad paklusējiet

  +1 [+] [-]

, 2010-03-02 17:28, pirms 15 gadiem
denebs rakstīja: Ja nebūs normālu treneru, tad visas izraktās pērles ātri savu spožumu zaudēs. Junioros mums bijuši labi sasniegumi, bet tiklīdz sportisti tiek pie izlases treneru štāba un viņu treniņu metodēm, tā viss pagalam. Vajag normālu treniņu procesu un naudu, tur var piekrist, bet bez spējīgiem treneriem visi talanti paliks nenoslīpēti - viduvējību līmenī...
Tu saki,ka vaina ir tikai treneros?

     [+] [-]

, 2010-03-03 17:36, pirms 15 gadiem
Urbanovics treneris ??? Ha-ha -ha.... labakajaa gadijuma Brica paliigs !!! Nemotiveets,notrulinaajies un rutinizeets ! Pasam nav duusas atkapties- miikstais ,bija jaatlaiz jau pirms 8 gadiem !