Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Kaislības ap karogiem

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Kaislības ap karogiem
Daudzu sporta veidu pārstāvjiem ir par ko apskaust spīdvejistus - viņi savas sacensības gandrīz vienmēr aizvada pilnu tribīņu priekšā.

Lasīju un brīnījos, kādas atsauksmes sportacentrs.com lasītājos izrausījušas pēdējās spīdveja sacensības Daugavpilī. Runa ne par pašām sacensībām, bet par pilnajās tribīnēs (apmēram 6000 skatītāju) redzētajiem Krievijas karogiem, ko daži uztvēruši gandrīz vai kā valsts nodevību.

Lai nu paliek šoreiz tādi "domu graudi" kā Polijas 1. līgas klubu čempionāta sacensību salīdzināšanu "kā Krievijā" un tamlīdzīgi, kā arī dažādas politiskas un nacionāla rakstura aplamības. Kaislību kurinātāji laikam nav pamanījuši (vai nemaz nezina un negrib zināt) vienu elementāru lietu - spīdveja klubos, tāpat kā, piemēram, sporta spēļu komandās, brauc dažādu tautību un valstu pārstāvji, tā ka citu valstu karogu parādīšanās klubu sacensību laikā tribīnēs visā pasaulē sen vairs nav nekas neparats. Gluži otrādi - šādi vietējie līdzjutēji izrāda savu atbalstu un simpātijas komandas leģionāriem, kuri savukārt šādu uzmanību ir izpelnījušies ar savu sniegumu laukumu vai - šajā gadījumā - mototrekā, turklāt spīdvejā tas vēl saistās arī ar risku.

Daugavpils "Lokomotīves" rindās ir četri leģionāri no Krievijas, pa vienam no Polijas, Somijas un Dānijas, taču pašreiz sastāvā ir trīs krievu puiši (drīz būs arī ceturtais) un vienīgais polis. Kāds ir brāļu Lagutu (īpaši jau Grigorija) un Považnija ieguldījums komandas sniegumā, tas nevienam nav jāskaidro un tāpēc, viņus īpaši atbalstot, daži līdzjutēji atnes līdzi ne tikai Latvijas, bet arī Krievijas karogus (dažam līdzjutējam ir pat abi!). Tas ir tikai normāli. Tieši tāpat nekā nav nosodāma nav faktā, ja citas valsts pilsonis, dzīvodams, ārzemēs, šādi atbalsta sporta sacensībās savu tautieti. Latvieši, kuri dzīvo ārzemēs, dara tieši tāpat un tas ir tikai apsveicami. Savulaik "Loko" brauca ukrainis Igors Marko lai viņam vieglas smiltis) un tribīnē varēja redzēt Ukrainas karogus, vēl agrāk bija poļu karogi par godu Adamam Skurņickim, ja kādā no šās sezonas mačiem parādisies soms Kauko Niemimens vai dānis Čārlijs Gjedde (traumas dēļ varbūit tikai sezonas beigās), tad nebūs nekāds brīnums, ka redzēsim arī Somijas un Dānijas karogus. Kas tur ārkārtējs? Ārzemju sportistam taču ir patīkami redzēt savas valsts karogu, tas tikai vairo tā apņēmību un vēlmi rādīt vēl labāku sniegumu un tas tikai nāk par labu mūsu komandai. Tā ka brēkšana ir pilnīgi liela un pat aplama. Ko lai dara, ka mums ne basketbolā, ne futbolā nav ieviesusies ārzemēs diezgan populārā tradīcija atnest līdzi savas komandas iecienīta un iemīlēta leģionāra valsts karogu. Starp citu, pēdējā LBL čempionāta spēlē BK "Barons" fani bija veltījuši īpaši plakātu savas komandas centram Aleksejam Zorinam un tas bija rakstīts arī krievu valodā. Visu cieņu - tā ir attieksme pret savas komandas spēlētāju, ko tas acīmredzot as savu spēli nopelnījis līdzjutēju acīs un viņam noteikti bija patīkami šādu sev veltītu tekstu lasīt.

Savulaik NHL laukumos parādījās Latvijas karogi par godu Artūram Irbem un Sandim Ozoliņam, tagad droši vien tie ir redzami spēlēs ar Kārļa Skrastiņa piedalīšanos. Anglijas Premjerlīgā futbolā savulaik Latvijas karogi bija redzami "Southampton" mājas spēlēs, kad šajā klubā viens no līderiem bija Marians Pahars. Kas būtu slikts, ja, piemēram, Rīgas "Dinamo" spēļu laikā būtu kāds slovaku vai Kanādas karogs, kā arī ārzemju spēlētāja valodā rakstīts vēlējums (daži jau bija)? Tie, kas šādā veidā prot novērtēt savas komandas leģionāru devumu katrā ziņā ir daudz lielāki arī savas zemes patrioti nekā tie, kas uz katra stūra skaļi bļauj, ka tādi ir. Tā ka citu valstu karogi tribīnē klubu sacensību laikā nav ne tikai kaut kas nosodāms, bet gan gluži otrādi. Ja arēnā ir valsts izlase - tad, protams, ir pavisam cita runa un tas jau arī ir cits temats. Starp citu, kad Daugavpilī pirms vairākiem gadiem pirmo reizi risinājās Pasaules kausa kvalifikācijas sacensības spīdvejā un starp dalībniecēm bija Krievijas izlase, tad pilnās tribīnes bija "krāsotas" Latvijas karoga krāsās un varēja manīt tikai dažus maziņus Krievijas karogus. Patīk tas vai nepatīk, bet šīs valsts komandai kaut vai Daugavpils ģeogrāfiskās atrašanās un vēstures dēļ tur būs līdzjutēji, kas arī nav nekas nosodāms un pasludināms gandrīz par noziegumu. Jāizglītojas arī līdzjušanas ziņā.

  +1 [+] [-]

, 2010-06-01 14:57, pirms 14 gadiem
Burn autotram

  +3 [+] [-]

, 2010-06-01 14:57, pirms 14 gadiem
labs paskaidrojums biezpien-galvām

 +13 [+] [-]

, 2010-06-01 15:02, pirms 14 gadiem
Protams, viss kārtība, nez kas tad Anatolijam sakāms par šo karogu? ';

  +4 [+] [-]

, 2010-06-01 15:03, pirms 14 gadiem
Anatolij, es Tev varu piekrist tikai daļēji!Tie Krievijas karogi nav domāti tikai lai atbalstītu spīdvejistus, bet arī savu nostāju un mīlestību pret savu etnisko dzimteni! Pat tad kad notiek Pasaules čempionāts hokejā, no vietējiem Daugavpils iedzīvotājiem 80% atbalstīja Krievijas izlasi, nevis Latvijas izlasi? Tad jājautā kāpēc? Anatolij, pastaiga pa Daugavpili kādu dienu, un paskaiti cik daudz cilvēkus redzēsi ar Latvijas simboliku un cik ar Krievijas!?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-06-01 15:06, pirms 14 gadiem
Visu var interpretēt dažādi. Anatolija teiktais ļoti bieži būtu arī patiesība, ja vien tie karogi būtu plivināti kādā citā pilsētā ne Daugavpilī. Gaidīšu, kad beidzot Daugavpilī parādīsies tie somu vai dāņu karogi. Interesanti tikai kur tad tie Daugavpilieši ņēma tos krievu karogus? speciāli pirka, ja?

  -4 [+] [-]

, 2010-06-01 15:07, pirms 14 gadiem
sandis444 rakstīja: Anatolij Tavs kolēģis LTV7 N Melderis nosoda un runa par to ka Latvijaa sporta sacensibas tiek vaditas krievu valodā ne dzimtaja Latvieshu valodaa? Kaa Tu uz to skaties zinot ka Daugavpili Tu pats kaa spidveja stadiona diktors komenteji sacensibas krievu valodā? Tev tas liekas normali vai ari Tu vienkarshi lien pakaļā sacensiibu rikotajiem jo par to taču maksaa labu naudu..?
Viņš komentēja arī latviski!
un runājot opar Tavu komentaru: Tev piemeram, šķiet reāli ka Starkovs Skonto ģērbtuvēs ar saviem krievvalodīgajiem sarunātos latviski?

  -1 [+] [-]

, 2010-06-01 15:09, pirms 14 gadiem
naftas magnāts rakstīja: Viņš komentēja arī latviski!
un runājot opar Tavu komentaru: Tev piemeram, šķiet reāli ka Starkovs Skonto ģērbtuvēs ar saviem krievvalodīgajiem sarunātos latviski?
kāds tavam komentāram sakars ar tevis citēto komentāru?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-06-01 15:10, pirms 14 gadiem
tad tā ar Tollij izdari,un cep nākošo rakstu par- pastaiga pa D-pili
nesaprotu kaspēc vispār tāda tēma tiek cilāta,un kā bērnsd vēl nevajadzīgi taisnojas par savu etnisko novadu.

 +19 [+] [-]

, 2010-06-01 15:11, pirms 14 gadiem
Anatolij, Tu vari iedomāties ka pie žīdiem Telavivā kāds vicinātu Palestīniešu karogu tribīnēs vai Armēnijā sporta spēļu laikā plivinātu Azerbaidžānas karogu, vai Maskavā Lužņikos Kkāds plivinātu Gruzijas karogu?
Man ir apriebies, ka tie slāvi staigā tajos Russia treniņtērpos un nerubī valsts valodu. Man nav nekas pret krieviem, man pašam draudzene ir krievene, bet nu tos pajoļus un jefiņus, kas nerubī LV valodu un staigā Russia treniņtērpā es vnk no valsts budžeta viņiem nofinansētu bezmaksas ceļojumu uz 50gadiem kaut kur uz Arhangeļsku vai Omsku ar visām Georga šiltītēm...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-06-01 15:16, pirms 14 gadiem
naftas magnāts rakstīja: Anatolij, es Tev varu piekrist tikai daļēji!Tie Krievijas karogi nav domāti tikai lai atbalstītu spīdvejistus, bet arī savu nostāju un mīlestību pret savu etnisko dzimteni! Pat tad kad notiek Pasaules čempionāts hokejā, no vietējiem Daugavpils iedzīvotājiem 80% atbalstīja Krievijas izlasi, nevis Latvijas izlasi? Tad jājautā kāpēc? Anatolij, pastaiga pa Daugavpili kādu dienu, un paskaiti cik daudz cilvēkus redzēsi ar Latvijas simboliku un cik ar Krievijas!?
Tieši tā!
Kreipāns tēlo te politisko taktiķi! Galīgi kaunu pazaudējis, mācīs man tagad kā jājūt līdzi un kā liekties krievu priekšā!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-06-01 15:18, pirms 14 gadiem
sandis444 rakstīja: Starkovs runa ar futbolistiem.. Kreipans runa ar lidzjutejiem kas ir stadionaa.. un taa ir ljooti liela atskjiriiba.. nav jabrinas ka cilveki neiet uz futbolu vai vel kkur.. jo viss kas notiek notiek Krievu valodaa.. un ne vissi to saprot.. kapec man Latvijaa sporta sacensiibaas butu jaklausaas krievu valoda??
Tu staigā uz spīdveju? es staigāju!Kreipāns komentē gan latviski, gan krieviski!kur problēma?

  +2 [+] [-]

, 2010-06-01 15:21, pirms 14 gadiem
O tagad tos sarkan-balt-zilo karogu vicinātājus vairs nesaukšu par okupantiem,liels paldies AUTORAM!

     [+] [-]

, 2010-06-01 15:36, pirms 14 gadiem
Diivaini sanaak, ja pliivotu tribinees tie somu vai daanju karogi, tad es domaaju taada teema vipaar netiktu pacelta, bet kad krievu karogi, tad...

  -1 [+] [-]

, 2010-06-01 16:38, pirms 14 gadiem
Lai, kā man simpatizētu Kreipāns, viņa komentēšanas spējas un enciklopēdijai tuvas zināšanas, tomēr nacionālājā jautājumā viņš nevar mūs saprast tāpēc, ka ir krievs. Un nav jāprasa, lai viņš spētu... latviešu valodu zin, ir lojāls mūsu valstij un man ar to pietiek. Bet Krievijas karogi vienmēt tiks uztverti, kā naida kurināšana, tāpēc, ka lielākajā daļā gadījumu tā tāda, arī ir.

  -1 [+] [-]

, 2010-06-01 16:39, pirms 14 gadiem
marcanato rakstīja: Diivaini sanaak, ja pliivotu tribinees tie somu vai daanju karogi, tad es domaaju taada teema vipaar netiktu pacelta, bet kad krievu karogi, tad...
Somija, Dānija nav Latviju okupējusi. Šeit nedzīvo 30 % somu / dāņu, no, kuriem daudzi ir nelojāji Latvijai. Tā, kā galīgi aplams Tavs "arguments".

  -3 [+] [-]

, 2010-06-01 18:35, pirms 14 gadiem
man liekas,ka šeit runa iet par valsti,kas reiz mūs okupēja,tapēc dažos tāda attieksme,jo stipri šaubos vai kādam būtu pretenzijas pret somu,vai dāņu karogiem!

     [+] [-]

, 2010-06-02 09:34, pirms 14 gadiem
šī problēma ir visiem galvā - tikpat labi kā latviešiem, tā arī krievu tautības cilvēkiem. Un neviens negrib piekāpties, bet būtībā tas ir nožēlojami, ir tik daudz interesantu un siltu krievu tautības cilvēku, kuriem liela daļa latviešu pat blakus nestāv. Arī latvieši staigā treniņbiksēs, lamājas krieviski un nogalina latviešus

     [+] [-]

, 2010-06-03 12:16, pirms 14 gadiem
Vai, mazie rusofobi arī te salīduši....