Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Dziļā, dziļā...

Dziļā, dziļā...
Kāda ir Latvijas regbija izlases misija un nākotne?

Foto: rugby.lv

Sestdien, sēžot Daugavas stadiona netīrajos beņķos, nācās noraudzīties publiskā izvarošanā, ko zināmās aprindās dēvē arī par Latvijas regbiju. Sagrāve pret lietuviešiem mūs izveda no 2A divīzijas uz 2B divīziju. Tātad – tagad esam 4. ešelonā Eiropā, bet faktiski – pat piektajā, jo vēl ir jāpieskaita valstis, kas spēlē 6 Nāciju kausa izcīņā. Šogad ir parādījusies nauda, taču nav mainījusies attieksme – ne vadības, ne spēlētāju. Kāpēc gan kādam par ko tādu būtu jāmaksā? Brīdinām – cilvēkiem ar vājiem nerviem labāk šo rakstu nelasīt.

Klasikā regbija izlases nokrišana vēl pakāpienu zemāk, turklāt paturot prātā to, cik bezzobaini mēs izskatāmies gan laukumā, gan organizatoriski, ir pateicīgs brīdis kārtīgai tīrīšanai. Varētu pat teikt – pavasara tīrīšanai. Jo nav tā, ka nebūtu vēl zemāk, kur krist. Ja nekas nemainīsies, varam soļot līdz pat 2D un vēl zemāk. It kā nebūtu par ko uztraukties un nebūtu par ko bēdāties, ja vien...Ja vien federācijas kasēs neplūstu iekšā valsts nauda, kura šogad, kā jau iepriekš esam rakstījuši, ir kļuvusi sešas reizes prāvāka. Sešas! Ko mēs par to saņemam pretī? Protams, muļķīgi būtu gaidīt, ka saņemot vairāk naudas, izlase spēlēs labāk. Tā sportā nenotiek, turklāt tas, ka mēs izlidosim, bija skaidrs jau labu brīdi iepriekš.

Federācijai vajadzētu nopietni palauzīt galvu, lai nolemtu, kā dzīvosim tālāk. Tomēr nešķiet, ka kaut kas tāds būtu iespējams, jo vadība ar situāciju ir apmierināta. Zivis pūst no galvas, bet galva regbijā ir federācijas prezidents Juris Silovs. Par spīti skandāliem politiskajā arēnā, viņš ir patiešām noderīgs regbijam, jo nācis no regbija vides, taču – viņš nav līderis! Šajos grūtos laikos ir vajadzīgs kāds, kas spēj satvert grožus, vajadzības gadījumā izraujot tos kādam no rokām. Šeit nu ir lielākā problēma – tāda cilvēka nav. Iespējams, ir, bet tad šis cilvēks pats to nemaz neapzinās. Līdz ar to atkal nonākam pie Latvijas sportam raksturīgā apburtā loka – prezidents nevelk, bet neviena par viņu labāka arī nav. Vispār organizatoriskie jautājumi federācijā ir problēma, un tas bija uzskatāmi redzams arī sestdien, kad federācijas ģenerālsekretārs Zeltiņš piebļāva pilnas tribīnes dusmās par to, ka ūdeni, kas bija paredzēts mūsu izlasei, paši esam atdevuši leišiem. It kā sīks piemērs, taču perfekti iezīmē lietu kārtību.

Atgriežoties pie finanšu sadalījuma, jāsecina vēlreiz ir tas, kas tika prognozēts. Proti, lai arī nauda galvenokārt tika piešķirta pateicoties regbija – 7 iekļaušanai olimpiskajā programmā, tomēr šis regbija paveids vēl joprojām federācijai ir kā kamols kaklā. Protams, ka rūdītie regbija vilki neatzīst šo, viņuprāt, māžošanos, un arī šo rindu autors viņiem pievienojas, taču ir lietas, kuras nevar ignorēt. Pirmkārt, vieta pasaules rangā – „septītniekā” mēs esam trešā desmita sākumā, bet klasiskajā regbijā – 69. vietā, ar tendenci krist zemāk. Ja šobrīd par atskaites punktu ņemam rangu, tad lielajā regbijā ir jāskatās nevis uz tiem, kurus mēs plānojam apsteigt, bet gan uz tām 27 valstīm, kas tūlīt apsteigs mūs. Otrkārt, regbijs – 7 ir olimpiskajā programmā, mēs vienu reizi esam spēlējuši pasaules čempionātā, bet vēl vienu reizi, ne tik sen atpakaļ, bijuši soļa attālumā no tā. Agrāk rangā bijām ap 12. vietu, tagad krītam un krītam zemāk, jo citas valstis iepludina līdzekļus un iet garām, mums lielākie līdzekļi aiziet klasiskajam regbijam...

Tomēr prioritātes vajadzētu noteikt, jo citādi nekas nemainīsies. Nav jau teikts, ka mainot prioritātes, mainīsies atdeve, bet šādi turpināt arī nav jēgas. Pavisam droši var teikt – klasiskajā regbijā mums nekad nebūs iespējas uzspēlēt Pasaules kausā, vai vismaz pietuvoties tam 3 soļu attālumā. Latvijas izlases prestižs ir zemāks par zāli. Mēs esam šausminājušies par Latvijas basketbola izlasi, bet īstenībā viņu izdarības nav trakākais, ko kāda nacionālā izlase ir pastrādājusi, cita lieta, ka basketbolisti visi ir labi apmaksāti profesionāļi, sabiedrībā pazīstami cilvēki. Kā lai uz kaut ko cer, ja normāla prakse dažiem Latvijas izlases spēlētāju ir lidostā apzagt veikalus (jā, jūs nepārskatījāties!), piedzerties līdz nemaņai, sastāvu komplektēt pēdējā vakarā, savā starpā sazvanoties, sākot ar aicinājumu: „Eu, mums nav spēlētāju – brauksi uz Poliju?” Dažs labs izlases veterāns ir atzinis, ka ir bijis tā, ka ierodoties izlases treniņā, izdodas sastapt vien dažas pazīstamas sejas, turklāt svešas tās ir arī treneru korpusam. Prātam neaptveramas nejēdzības varētu turpināt uzskaitīt vēl un vēl, taču ir arī cerību stariņš. Proti, tagad, kad esam izkrituši uz 4. divīziju, mums būs jābrauc uz Armēniju un Serbiju, līdz ar to tiek lēsts, ka spēlētāju interesi par izlasi augs, jo šajās valstīs nav būts, turklāt būs iespēja lidot ar lidmašīnu, bet lidostā būs iespēja tikt klāt veikaliem...

Situācija ir kritiska, turklāt nešķiet, ka tā varētu uzlaboties. Neviļus nākas aizdomāties par to, vai valstij ir kas tāds vispār jādotē? Protams, ka nav. Sporta veids ir skaists, cilvēki nodarbojas, priecājas – viss kārtībā! Bet – ja valsts palielina dotācijas apjomu sešas reizes, tad jādomā, ka ar banknotēm pie mums var slaucīt dibenu – tik turīgi mēs esam. Citādi – kāda jēga ko tādu vispār atbalstīt? Nekāda!

  +1 [+] [-]

, 2012-05-01 13:44, pirms 12 gadiem
Priekšpēdējā rindkopa norāda uz to, ka regbijā ir liels bardaks, un ar spēlēšanu nodarbojas tikai tā saucamie atkritēji. Bēdīgi, zinot, kādā līmenī un godā šis sporta veids ir Jaunzēlandē un DĀR, taču ne visos sporta veidos mums jābūt pirmiem... Izskatās, ka šobrīd galvenais ir uzlabot sporta kultūru, tad arī rezultāti neizpaliks!

  +4 [+] [-]

, 2012-05-01 13:54, pirms 12 gadiem
Kur ir mūsu zelta 90-ie gadi, kad Latvija spēlēja Pasaules kausa izcīņā regbijā 7 un Kaspars Vekša vēl ilgi pa krogiem lielījās par savu piezemējumu spēlē pret Dienvidāfriku? Tolaik mums bija pat ļoti laba regbija komanda RAF, kuru trenēja Māris Šmits.
Ilgus gadus LMT deva naudu regbija attīstībai, bet kāds irrezultāts?

  +2 [+] [-]

, 2012-05-01 14:32, pirms 12 gadiem
sorru par nezinju...bet ir vairaakie shie regbija paveidi ? atieeciigi arii izlases cilveeki ir dazhaadi,vai vienkaarshi speeles formaats noteikumi mainaas,bet speelee tie pash....

  +1 [+] [-]

, 2012-05-01 20:05, pirms 12 gadiem
JP rakstīja: sorru par nezinju...bet ir vairaakie shie regbija paveidi ? atieeciigi arii izlases cilveeki ir dazhaadi,vai vienkaarshi speeles formaats noteikumi mainaas,bet speelee tie pash....
Ir salīdzinoši daudz dažādu paveidu regbijam. Regbija lielvalstīs reti ir tādi gadījumi, kad spēlētāji spēlē gan regbiju - 7, gan klasisko izlašu līmenī. Latvijā šī saimniecība ir seklāka, līdz ar to tādu spēlētāju netrūkst. Izlašu līmenī tiek spēlēts tikai klasikais regbijs un regbijs - 7, tās ir atsevišķas izlases ar visām no tā izrietošajām sekām - finansējumu, personālu, spēlētāju sastāvu. Pārējie regbija paveidi ir mazāk zināmi, daži tiek spēlēti tikai Okeānijā, daži tiek izmantoti kā iesildīšanās palīglīdzekļi profesionālās regbija komandās. Piemēram, Latvijā pamazām popularitāti gūst "Rugby Touch" jeb pieskāriena regbijs, kurā nav tvērienu un spēles ar kāju, līdz ar to - nav kontakta, nav traumu. Labs veids, kā sākt, lai ar laiku spēlētu arvien nopietnāk, proti - fiziskāk.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2012-05-01 22:52, pirms 12 gadiem
šis sporta veida nav jādotē tik lielā apmērā kā tagad, jo LV tas neko nedod

  +5 [+] [-]

, 2012-05-02 00:35, pirms 12 gadiem
Kāpēc vispār valstij ir jādotē sporta veids, kurš pie mums ir pilnīgi nekādā līmenī??
Tad varbūt arī, piemēram, lauka hokejā sāksim naudu ieguldīt, jo tas ir olimpiskais sporta veids un dažās valstīs ļoti populārs (Indijā, u.c.)??

Jābūt taču vienreiz kaut kādam saprātam pie tās naudas piešķiršanas, nevis vienkārši jādod tiem, kas labāk prot sarunāt...

     [+] [-]

, 2012-05-02 22:05, pirms 12 gadiem
Gribās pajautāt no kurienes regbijs 7 ņem spēlētājus? Vai nav tā, ka tie tiek sagatavoti klasiskajā un pamats ir klasiskais, bet 7 uzspēlē papildus tam brīvākā brīdī?

     [+] [-]

, 2012-05-02 22:24, pirms 12 gadiem
zigiss rakstīja: Gribās pajautāt no kurienes regbijs 7 ņem spēlētājus? Vai nav tā, ka tie tiek sagatavoti klasiskajā un pamats ir klasiskais, bet 7 uzspēlē papildus tam brīvākā brīdī?
Agrāk tā patiešām bija, jo uz pasaules čempionātu kvalificējās tie spēlētāji, kas bija baudījuši profesionāļu maizi RAF. Tagad gadījumi ir dažādi, daudzi ienāk regbijā caur "septītnieku", lielo spēli nosmeķējot vai nu vēlāk, vai - nemaz. Ir arī tādi, kas spēlē abus - dīķis mums tomēr ir sekls. Pamatelementi ir tie paši, bet regbijā - 7 tāpat kā bīčvolejbolā ir jāmāk darīt viss, klasiskajos paveidos ir stingrāks pozīciju un prasmju iedalījums.

  +1 [+] [-]

, 2012-05-03 09:23, pirms 12 gadiem
zanessa rakstīja: Kur ir mūsu zelta 90-ie gadi, kad Latvija spēlēja Pasaules kausa izcīņā regbijā 7 un Kaspars Vekša vēl ilgi pa krogiem lielījās par savu piezemējumu spēlē pret Dienvidāfriku? Tolaik mums bija pat ļoti laba regbija komanda RAF, kuru trenēja Māris Šmits.
Ilgus gadus LMT deva naudu regbija attīstībai, bet kāds irrezultāts?
Mazliet kļūda. Māris Šmits (visu cieņu - jo MARČELLO!) nebija RAF komandas treneris, vismaz ne tajā laikā, kad mūsējie vinnēja pirmo līgu, iekļūstot augstākajā PSRS līgā, un neilgi pēc tam vinnējot atlases turnīru septiņniekā uz PČ. Marčello tajā laikā bija RAF Latvija kluba prezidents un regbija federācijas viceprezidents. Tobiš patiesais vadītājs, jo ilgus gadus par prezidentiem ne tikai regbija, bet arī citu sporta veidu federācijās tapa ievēlēti cilvēki vai nu ar naudu, vai ar politisko ietekmi, reizēm ar abiem, piemēram, samērā nesen regbiju prezidentēja Andris Deniņš, tas pats profesorauditors, kas tagad piesakās glābt Latviju un kļūt par valsts prezidentu. Lieki piebilst, ka regbija dzīves smalkumu pārzināšanā Deniņš var pieklauvēt sev pie deniņiem, apzīmējot kompetences līmeni, jo pa kuru laiku lai šis regbijā iebrauktu, ja jāvada liela biznesa kompānija un jālasa lekcijas studentiem. Jurka Silovs ir atsevišķs gadījums (starp citu, labs spēlētājs tieši pieminētajā vēsturiskajā laikā), nav slikts, taču pārāk rāms, mierīgs un pakluss. Nu nav Jurim pat ne 5% tās enerģijas, kas ir (bija?) Marčello. Regbija cilvēkiem tiešām jāapsēžas kopā un jāizpīpo, kā tālāk dzīvot. Viņu vietā par līderi izvēlētos Šmitu, jo viņš ir dabiskais un faktiskais Latvijas regbija līderis pēdējā ceturtdaļgadsimtā. Protams, jautājums - vai Marčello to pats grib, varbūt, ka viņš vairs negrib karot (jo regbijā, tāpat kā jebkurā citā mūsu valstī esošā nozarē vai sfērā intrigu ir vairāk nekā striptīzteātra ģērbtuvēs), lai gan diez vai... Tādi cilvēki nemainās...
Pēdējos gados mazliet esmu pamucis nost no regbija saimes vērošanas, tomēr tiem dažiem jaunuļiem kritiķiem, kas te putas un samazgas gāž virsū, ieteiktu mazliet kļūt pieaugušākiem. Simtprocentīgi esmu pārliecināts, ka tie skarbākie kritiķi un uzbraucēji paši nekad nav pat vienu minūti uzspēlējuši regbiju un nekad to arī nedarīs. Jo viņiem zarniņa tāda trausla. Latvijas regbistiem novēlu izturību un veiksmi, visu pārējo viņi paši izkapās. Jo tie ir cita kaluma cilvēki, nevis tūtiņdreijeri pie klaviatūrām.
P.S. Par apzagšanos lidostās. Nesmuki (lai gan neesmu dzirdējis konkrēto lietu), bet, ja nu reiz autors basketbolistus liek augstākā vērtē par regbistiem (visu cieņu basītim, manējais veids vairāk kā 30 gadu ilgumā). Raimond, vai tu gadījumā neatceries tādu gadījumu - Latvijas jaunatnes izlases spēlētājs ārzemēs tiek nogrābts, apzogot lielveikalu? Kārnais puišelis pēc tam dabūja diskābeli (laikam uz gadu) un nevarēja izlasei palīdzēt nākamajos mačos. Vārds - Kaspars, uzvārds- Bērziņš. Starp citu, tobrīd Kaspars bija nešķirams draugs Biedriņam, abi bija kā Siāmas dvīņi neatraujami viens no otra. Jācer, ka Biedriņš tajā lielveikala epopejā tiešām atradās citur...

  +1 [+] [-]

, 2012-05-03 10:21, pirms 12 gadiem
Palielināja 6 reizes. Cik bija tā summa kuru reizināja ar 6. 5Ls?