Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Negaidītie treknie gadi

Negaidītie treknie gadi
Vai Latvijas regbijam sākušies treknie gadi?

Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Kolēģis Dainis Āzens jau rakstīja par interesanto valsts finanšu līdzekļu sadalījumu starp sportaspēļniekiem. Kā īlens no maisa ārā lec regbijs, kuram atbalsts šogad ir audzis apbrīnojami, salīdzinot ar pērno gadu, proti, no 10 944 Ls uz 66 780. Neviļus rodas jautājums – kāpēc? Šis ir stāsts par pacietību, plānveidību un arī sava veida neuzmanību.

Sena patiesība vēsta, ka pie pilnas siles uzrodas arī ēdāji. Tomēr bada laikos, kad vēders ir tas kungs visaugstākais, neviens nav ieinteresēts dalīties. Brīdis ir vēsturisks, jo Latvijas sporta trīs oligarhi – basketbols, futbols un hokejs – ir sākuši raukt degunus un rādīt ar pirkstiem...regbija virzienā. Kuluāros šobrīd ir vērojama neizpratne šo trīs vareno sejās, kas pavadāma ar diezgan atklāti izskanējušo frāzi: „Kā pie viņiem nonāca mūsu piķis?” Aizmetņus tam ir jāmeklē krietni pirms regbija – 7 iekļaušanas olimpiskajā programmā. Pirms 10 gadiem, kad jau tika aizdedzināts pirmais sērkociņš vienotai kritēriju izstrādei visiem sporta spēļu paveidiem. Jau toreiz regbija funkcionāri pie galda neklusēja, ceļot galdā savus priekšlikumus. Kā tagad smej dažs labs Latvijas regbija funkcionārs, tad vainīgi ir paši Latvijas sporta titānus pārstāvošie pārstāvji, kas vairāku gadu garumā, piedaloties kritēriju izstrādē, nebija tā īsti iedziļinājušies ne kritēriju būtībā, ne citu sporta veidu aktivitātē kritēriju izstrādē, vērojot notikumus no augšas. Tagad pēkšņi ir parādījusies interese – sak, kā tas tā varēja notikt?

Šajās dienās Latvijas regbija rīkotāji murrā kā runči, jo beidzot ir atmaksājies pacietīgais darbs vairāku gadu garumā. Ir tāds cilvēks Māris Šmits, kuram regbijs ir nevis darbs vai dzīvesveids, bet – diagnoze. Tieši viņš aktīvi piedalījās visās publiskajās diskusijās, sēdēs, padomēs un vēl daudz kur vairāku gadu garumā. Būdams Latvijas Sporta federāciju padomes sastāvā, viņš pacietīgi un neuzkrītoši vilka deķi uz savu, proti, regbija pusi, līdz, sagaidot iekļaušanu olimpisko spēļu programmā, atvilka pavisam. Kā SA+ noskaidroja, par labu pamatu šādam Izglītības un zinātnes ministrijas atbalstam kalpo arī pirms pāris gadiem Latvijas sporta ķēķim pārskrējusī Inguna Sudraba, kuras atzinums par situāciju ap regbija papīriem bija krietni glaimojošāks nekā citiem, kur jautājuma zīmes nācās savilkt vairāk. Īsumā – naudu var dot, gan jau apsaimniekos.

Kirovs Lipmans nobirdināja pa kādai gaužai asariņai, uz pirkstiem izskaitot un parādot, cik izlases viņam ir jāsūta uz pasaules čempionātiem, tāpēc vajadzētu mazliet vairāk naudiņas. Pirkstus parādīja arī regbijs, uzskaitot 6 izlases, kuras reprezentē Latviju starptautiskajā arēnā – par to arī pienākas nauda. Tas tā – no vienlīdzības viedokļa. Vieta pasaulē? Esam turpat, kur futbols! Tā, ja labi padomā, var uzskaitīt vēl ilgi, ko arī regbijs izdarīja. Cita lieta, ka šie salīdzinājumi ir tas pats, kas salīdzināt pirkstu ar...Tomēr šajā gadījumā IZM to ir izdarījusi, par ko dažs var berzēt rokas, cits – vicināt tās dusmās. Un kā lai nevicinās, ja uz vieniem svara kausiem tiek nostādīts profesionālais sports ar amatieru sportu, virsroku ņemot amatieru.

Nauda – tas ir labi, bet jautājums – kā tērēt? Šajā gadījumā ir jāieskicē regbija federācijas budžeta sastādīšanas modelis, kas ir visai interesants. Proti, vispirms tiek sastādīts budžets, kas šogad ir lēšams 250 tūkstošu latu apmērā, bet pēc tam atliek vien tāds sīkums – tiek sākta līdzekļu vākšana... Būtībā – aprēķinājām, cik mums vajag, tagad varam sākt domāt, kur to visu dabūt. Nepilni 67 tūkstoši ir kā sniegs jūlijā, jo kā izrādās, aprēķinātās summas daudzums bija negaidīts pārsteigums arī pašai regbija saimei. Kur tie tiks tērēti? Visam, kas ir uz federācijas pleciem. Varbūt, ka pat izdosies atļauties tādu prieku, kā neitrālu tiesnešu piesaiste no Lietuvas vismaz izšķirošajām Latvijas čempionāta spēlēm, citādi šausmīga ir situācija, kad pusfināla spēli tiesā otra pusfināla uzvarētājs...Interešu konflikts ir saskatāms pat no kosmosa. Iepriekš federācijas prezidents Juris Silovs allaž ērti atšaudījās ar finanšu trūkumu, un nebija jau melots, taču tagad būs jādomā radošāk.

Kuluāros izskan bažas par šīs solīdās summiņas izlietojumu. Proti, agrāk federācija visai īpatnēji aizdeva un aizņēmās naudu, pārliekot no vienas kabatas otrā, bet beigās vēl paliekot parādā...pati sev jeb tā laika federācijas prezidentam. Runā, ka rokas berzēt tagad varot bijušais federācijas prezidents Andris Deniņš, kuram federācija esot parādā, bet nu tai ir parādījusies nauda. Tiek mēļots, ka Silovam esot vienošanās ar Deniņu, ka „parādsaistības” tiks dzēstas, taču tās visas ir tikai spekulācijas, kurām vērā ņemamu pierādījumu nav.
Tāpat naivi būtu cerēt, ka lielāko atbalstu saņems regbijs – 7, kurš galvenokārt jau arī noteica summas, ko saņems regbijs, apmēru. Jo tieši šis regbija paveids, nevis klasiskais regbijs, ir iekļauts olimpiskajā programmā. Lieki piebilst, ka rūdītajiem regbija vilkiem Latvijā (tāpat kā visā pasaulē) pret šo paveidu ir tāda pati attieksme kā pret bezalkoholisko alu vai gumijas sievietēm, taču pēc loģikas prasītos pirmo pabarot to vistu, kura dēj olas.

Skaidrs ir viens – vistas IZM kūtī turpinās rādīt izdētās olas, cenšoties pierādīt, kuras izspiest bija grūtāk, par kurām – jāsaņem vairāk barības. Šodien regbijs svin, bet rīt jau var būt citi varoņi, vecos aizmirstot. Pagaidām citi sporta veidi pie tā strādā. Vai sastrādās un izstrādās? Zinot, kā pie mums kārto lietas, viņiem ir visas iespējas.

  +1 [+] [-]

, 2012-03-01 09:59, pirms 13 gadiem
man nav ilūzijas par sporta funkcionāru tikumiem, kā arī par to, kā šajā valstī dala naudas un ietekmes sfēras.
Tomēr gribas mazliet izsaukt uguni uz sevi un salīdzināt futbolu un regbiju:
1) Indriksons un Šmits - ar kuru jūs ietu izlūkos un kam uzticētu savu maku?
2) Krištianu un regbisti - kurš krīt zemē un vārtās pie katra mazākā kontakta?
3) kādas naudas līdz šim dabūjuši no valsts un starpt.federācijām un tērējuši vieni un otri? Vai tomēr nevajag kādu starta kapitālu atspērienam un paskatīties, kas notiks ar regbiju? Pa leilam, tā tāda sīknauda vien ir. Būtu jauki, ja mēs tiktu tajā pasaulē, kur cīnās īsti veči!
Starp citu, daudzās pasaules valstīs regbijs ir nenormāli populārs, es nekad īsti tā arī nesaprotu, kāpēc? Paskatīsimies, vai Latvija var pietuvoties attieksmes ziņā civilizētai pasaulei...

  +1 [+] [-]

, 2012-03-01 10:02, pirms 13 gadiem
pārdodot kādu s... pļutku, viens otrs labi uzvārās. Neesmu dzirdējis, ka regbijā arī ir tādas iespējas uz godīgu ieguldīto līdzekļu atguvi.

  +1 [+] [-]

, 2012-03-01 13:28, pirms 13 gadiem
Ja mēs runājam par naudas izlietošanu, nu ļoti gribētos no autora sagaidīt rakstu par dažām drusku aktuālākām tēmām nevis par lieku 50tk iedošanu regbijam, piemēram:

1. Kāds ir LFF budžets un cik viņiem ir algoti darbinieki? Pie tam būtu jauki, ja salīdzinājumam, autors paņemtu Igaunijas futbola federāciju, kurai kā tauta runā esot ~4 reizes mazāk darbinieku.

2. Būtu ļoti interesants salīdzinājums, cik gadā ar hokeja atribūtiku nopelna Dinamo, LHF un dažs labs pusprofesionāls ziemeļamerikas hokeja klubs. Man ir spēcīgas aizdomas, ka LHF būtu pēdējā vietā ībejā ir pilns ar visādiem orģinālajiem mūsu spēlētāju izlases krekliem, kuri tiek tirgoti par pārsimts dolāriem gabalā kamēr LHF šai lauciņā nav darījusi pilnīgi nekā.

  +1 [+] [-]

, 2012-03-02 16:44, pirms 13 gadiem
Autoram. Devinjdesmito saakumaa tieshi Latvijas izlase regbijaa 7 bija pirmaa no visaam Latvijas valsts izlaseem sporta speelees kops neatkariibas atjaunoshanas, kas izciiniija vietu pasaules chempionaata finaalturniiraa (toreiz tas notika Edinburgaa), atlassee negaidiiti sasitot trisreiz stipraakos gruzjus un divreiz labaakos krievus. Hokejisti toreiz miiciijaas pa kaadu no C vai B klases pagrabiem. Basketbolam (vecju konkurencee) tikt uz PC finaalu - tuvaako divdesmit gadu laikaa praktiski nepiepildaams sapnis, ar futbolu ir tieshi taapat. Regbijs vienkaarshi tagad sanjeema to, ko sen bija pelniijis, cepuri nost Marchello priekshaa! Un tas ir taa cilveeka viedoklis (mans), kas visu dziivi speeleejis basiiti...
Sesdesmit seshas schtukas? Par to kaadam ir vaimana? Un kaa tad ar VEF (karsti miiljots klubs kops beerna kaajas), BK Venstpili un Latvijas Baisajiem Mezjiem? Ah tad LOK arii vainigs? Latvijas vechu izlase spelees olimpiaadee? Kas speeles? Jaunups zem groza ka piektais nr. un Lembis vadiis saspeeli???

     [+] [-]

, 2012-03-02 22:57, pirms 13 gadiem
žurnaļuga rakstīja: Autoram. Devinjdesmito saakumaa tieshi Latvijas izlase regbijaa 7 bija pirmaa no visaam Latvijas valsts izlaseem sporta speelees kops neatkariibas atjaunoshanas, kas izciiniija vietu pasaules chempionaata finaalturniiraa (toreiz tas notika Edinburgaa), atlassee negaidiiti sasitot trisreiz stipraakos gruzjus un divreiz labaakos krievus. Hokejisti toreiz miiciijaas pa kaadu no C vai B klases pagrabiem. Basketbolam (vecju konkurencee) tikt uz PC finaalu - tuvaako divdesmit gadu laikaa praktiski nepiepildaams sapnis, ar futbolu ir tieshi taapat. Regbijs vienkaarshi tagad sanjeema to, ko sen bija pelniijis, cepuri nost Marchello priekshaa! Un tas ir taa cilveeka viedoklis (mans), kas visu dziivi speeleejis basiiti...
Sesdesmit seshas schtukas? Par to kaadam ir vaimana? Un kaa tad ar VEF (karsti miiljots klubs kops beerna kaajas), BK Venstpili un Latvijas Baisajiem Mezjiem? Ah tad LOK arii vainigs? Latvijas vechu izlase spelees olimpiaadee? Kas speeles? Jaunups zem groza ka piektais nr. un Lembis vadiis saspeeli???
Un tagad regbijs mīcas pa C līgu, bet hokejs-5 spēlē pasaules čempionāta A grupā

     [+] [-]

, 2012-03-05 08:27, pirms 13 gadiem
Rexis95 rakstīja: Un tagad regbijs mīcas pa C līgu, bet hokejs-5 spēlē pasaules čempionāta A grupā
Nesalīdzini gurķi ar pirkstu. Hoķis ir populārs tikai ZAmerikā un mazā daļiņā Eiropas (taču nekur nav sporta veids numur viens), savukārt ragbijs (tā būtu pareizi jāizrunā un jāraksta) ir viens no populārākajiem sporta veidiem Visā Pasaulē un visos kontinentos (izņemot Antarktīdu), to mazāk spēlē tikai amerikāņi un Āfrikas nēģeri (izņemot, protams, DĀR), bet tas jau attīstības līmenis un diagnoze.

Pasaules kausa fināls regbijā notiek tikai reizi četros gados, un tāpat kā olimpiskās spēles, PK futenē un PČ vieglatlētikā ir viens no Četriem Lielajiem Top notikumiem sportā, visādi nhl fināliņi (par khl nemaz nepieminot) var iet pilnīgi un galīgi uz poda.
Es arī esmu hoķa un Dinamo R fans, taču, ja hoķim iedotu tādas pašas druskas kā regbijam, mūsu hokeja izlases nebūtu vispār (kā šķiras). Nav brīnums, ka Latvijas regbijs tagad mocās ar aizdusu, jācer, ka atlabs. Katrā ziņā (no personiskas pieredzes zinu), ka katrā regbija spēlētājā patriotisma, cīņasspara un pašaizliedzības ir vismaz trīskārt vairāk nekā visos valtercipuļos vai biedriņbalderos, kopā ņemtos.