Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:351, Did:0, useCase: 3

Šmaukstelis apsteidz Zāģeri un iegūst Latvijas spēcīgākā vīra titulu

Ritvars Raits
Ritvars Raits

Šmaukstelis apsteidz Zāģeri un iegūst Latvijas spēcīgākā vīra titulu
Uzvarētāji uz spēkavīru tradicionālā goda pjedestāla
Foto: Biedrība "Stiprinieku republika"

Kocēnu spēkavīrs Aivars Šmaukstelis Latvijas čempionāta finālsacensību izskaņā, uzstādot jaunu valsts rekordu atlanta akmeņu celšanā, apsteidza Daini Zāģeri un kļuva par šī gada spēcīgāko vīru, informē sacensību rīkotāji.

17. septembrī pašā Rīgas sirdī, pie Brīvības pieminekļa, lieliskos laika apstākļos norisinājās "Triobet Latvijas Spēkavīru čempionāta" superfināls jeb izšķirošā cīņa par 2016. gada spēcīgākā vīra titulu. Jau pirms sacensībām gaisā virmoja runas, ka šajā mačā viegli nebūs nevienam - vingrinājumi sarežģītāki, ar lielākiem svariem nekā parasti, bet konkurence ļoti sīva, jo uz uzvarētāja kausu varēja pretendēt vismaz septiņi spēkavīri. Galu galā tā arī notika.

Priekšsacīkstes sportisti aizvadīja visai mierīgi, neviens spēkavīrs necentās iet uz visu banku, jo galvenais bija iekļūt labāko astotniekā. 12 tonnas smagās autocisternas vilkšanā uzvarēja ugālnieks Oskars Martužans, kurš 20 m garo distanci pieveica 22 sekundēs. Preilēnietis Artis Plivda triumfēja gan krucifiksā, gan spēka trepēs. Otomārs Skreija uzrādīja labāko rezultātu "pulksteņa" griešanā, bet kuldīdzniekam Jānim Šleckum vislabāk padevās automašīnas turēšana.

Lielajam finālam pēc pirmajiem pieciem vingrinājumiem kvalificējās Artis Plivda, Dainis Zāģeris, Oskars Martužans, Jānis Šleckus, Edgars Andersons, Aivars Šmaukstelis, Otomārs Skreija, Didzis Zariņš - īstā cīņa par uzvaru varēja sākties.

Mucu mešanā Dainis Zāģeris uzrādīja lielisku rezultātu, tikai 13.73 sekundēs pārmetot sešas mucas (to svars no 18 līdz 28 kg) pāri 4.20 m augstai latiņai. Turpat blakus, atpaliekot vien par nedaudz vairāk kā divām sekundēm, bija arī Oskars Martužans, savukārt trešais - Šmaukstelis. Arī smaguma celšanā no zemes Zāģeris bija nepārspējams. Viņš, sakoncentrējot visus savus spēkus un meistarību, tika galā ar 430 kilogramiem. Daudz neatpalika Martužans, kurš pacēla par 10 kg mazāk, arī Didzis Zariņš nepadevās - viņš cīnījās par līdz galam un beigu beigās palika trešais ar 410 kg. Plecu spēka kombinācijā 135, 145, 155, 165 kg smago baļķi un 90 kg hanteli kā vienīgais pacēla pieredzējušais Dainis Zāģeris. Visticamāk, šeit lielu lomu nospēlēja viņa bagātīgā starptautiskā pieredze Spēkavīru čempionu līgā, kur bieži nākas stāties pretī vēl lielākiem smagumiem. Četrus posmus paveica Aivars Šmaukstelis.

Pirms astotās disciplīnas vadībā visai pārliecinoši bija izvirzījies Zāģeris, bet nez no kurienes Šmaukstelis ņēma spēku, lai sāktu savu uzvaras gājienu. Stafetē, kurā bija jānes 100 kg smaga muca, 130 kg riepa un 120 kg baļķis, Šmaukstelis par vairāk nekā 20 sekundēm apsteidza Zāģeri. Un tad tikai sākās sensācija. Aivars Šmaukstelis neticamā ātrumā, tikai 32.11 sekundēs, sacēla visus akmeņus, kas ir jauns nacionālais rekords šajā disciplīnā. Pēc šī notikuma emocijas bija ļoti sakāpinātas. Dainis Zāģeris laukuma malā koncentrējās savam uznācienam un bija gatavs iet uz visu banku. Sākums veiksmīgs - ar četriem smagumiem viņš tika galā jau 19,87 sekundēs, bet ne tā satvēra piekto akmeni. Pēdējā mirklī uzmundrināt savu treniņu biedru laukumā devās arī Šmaukstelis, tomēr nervu spriedze darīja savu. Pēc vairākiem mēģinājumiem dabūt 180 kilogramus uz statīva, Zāģeris meta mieru un ar rūgtuma pilnu seju atvadījās no skatītājiem, atdodot čempiona titulu 29 gadus vecajam kocēnietim.

"Triobet Latvijas Spēkavīru čempionāta" superfināla rezultāti bija ļoti blīvi, pirmais trijnieks pusotra punkta robežās. Aivars Šmaukstelis tikai par puspunktu pēdējā mirklī apsteidza Zāģeri, kurš ar 32 punktiem ierindojās otrajā pozīcijā. Bronzas godalga, neskatoties uz dažādām veselības problēmām un pārciestām vairākām operācijām, ugālniekam Oskaram Martužanam.

Kopvērtējuma rezultāti

VietaSportistsPunkti
1.Aivars Šmaukstelis32.5
2.Dainis Zāģeris32
3.Oskars Martužans31
4.Didzis Zariņš25
5.Artis Plivda19.5
6.Edgars Andersons19.5
7.Jānis Šleckus15.5
8.Otomārs Skreija2

Vairāk informācija mājaslapā: Latvijas spēkavīru čempionāts 2016

2016. gada spēkavīru sezonas galvenais partneris ir "RERE Grupa". Ģenerālsponsors - "Triobet", atbalsta "Škoda", "Latvijas Nafta", "WoodCon", "Rent4Event" un "Fiskars". Informatīvie atbalstītāji - "Rīga TV24", Sportacentrs.com, radio "Star FM". Organizē biedrība "Stiprinieku republika".

Fotogalerija: ŠEIT

Informāciju sagatavoja Elīna Gārbena,
Biedrības "Stiprinieku republika" pārstāve