Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:105, Did:0, useCase: 3

Skvošs – mīkstās bumbiņas izaicinājums

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Jau nākamnedēļ Rīgā norisināsies Eiropas Nāciju kausa izcīņa skvošā. Piedāvājam nelielu ieskatu šī sporta veida vēsturē, kas jaunnedēļ Rīgā pulcēs daudz skvoša meistarus.

Laikam nevienu citu mūsdienu sporta veidu neapvij tik daudzas ar tā rašanos saistītas leģendas, kā skvošu. Runā, ka tas radies cietuma kamerās, kuģa tilpnēs, vai prestižās augstskolās. Kur tad meklējami mīkstās bumbiņas īpašās skaņu simfonijas aizsākumi? Domājams, ka patiesība ir katrā no šīm versijām. Ir skaidri zināms, ka skvoša korti atradās uz „Titānika“ un vēl vairākiem tā laika dārgākajiem kuģiem, bet austrālieši domā, ka to senči – katordznieki – tieši ar skvošu īsināja laiku, ko bija jāpavada izsūtāmo kuģu tilpnēs. Zināms ir arī tas, ka Anglijas parādu cietumā, kas atšķīrās no citiem ar savu augstdzimušo publiku un brīvāko režīmu, notika skvoša mači. Taču par skvoša rašanās citadeli oficiāli visā pasaulē uzskata Harovas (Harrow) augstskolu Britu Karalistē, kur uz īstenā tenisa ("Real tennis") kortos dzima skvošs. Jāatzīmē, ka "Real tenis" ir arī parastā tenisa ("laund tennis") aizsācējs, bet pašu šo spēli uztur tikai daži - uz roku pirkstiem saskaitāmi korti pasaulē.

Kad madonietis Valdemārs Svilāns pagājušā gadsimta pašās beigās uzcēla pirmo skvoša kortu Latvijā, bet "Zelta Bolinga" īpašnieki Žans Bagdasarovs un Aleksandrs Rihters nolēma ar diviem paštaisītiem finiera nestandarta kortiem aizpildīt brīvo vietu savā izklaides vietā Ganību dambī, likās, ka līdz profesionālā skvoša līmenim mums ir tāpat, kā līdz pirmajam Latvijas kosmodromam. Ar skaudību un zināmu mazvērtību raudzījāmies uz kaimiņiem igauņiem, kur šis sporta veids jau bija aizsācis savu triumfa gaitu, aizpildīdams vairākus desmitus kortu, un domājām, ka viņu līmenis ir tas, uz ko tiekties. Lai to sasniegtu, centāmies popularizēt, cik vien iespējams, uzskatīdami, ka Latvijas apstākļiem un mentalitātei tas ir ideāls. Pēc hokeja nākamais "smaguma" ziņā, ļoti individuāls un spēlējams jebkuros laika apstākļos.

Priecājamies, ka nu, tikai pēc nepilnas desmitgades, esam panākuši un, iespējams, apsteiguši mūsu ziemeļu kaimiņus. Mums ir daudz labu spēlētāju, un mēs cīnāmies par iekļūšanu Eiropas skvoša elitē. Latvijā tiek atvērti arvien jauni klubi, un nu jau tikai retais neko nav dzirdējis par šo spēli.

Kā atalgojums par ieguldīto darbu un mūsu nākotnes panākumu tramplīns būs Eiropas Nāciju Kausa izcīņa skvošā, kas no 4. līdz 6. oktobrim norisināsies Rīgā, "Zelta boulinga" centrā, kur laba līmeņa cīņas būs iespēja vērot klātienē. Tostarp arī visu labāko mūsu sportistu cīņas. Ieeja sacensībās ir bezmaksas, izņemot vietas tribīnē.

Lūgtum lielajā skvošā!

Informāciju sagatavoja:
Roberts Klimovičs, ENCC preses sekretārs

     [+] [-]

, 2007-09-27 12:46, pirms 17 gadiem
Kabatas biljards - kas tas ir?

     [+] [-]

, 2007-09-27 13:04, pirms 17 gadiem
Tas ir vienkārši smieklīgi, nav neviena teikuma kurā būtu pateikts kā tad skvošu spēlē un varēja vismaz pamata noteikumus minēt.No raksta uzzinu skvoša vēsturi, to ka Igaunijā ir augsts līmenis šajā sporta veidā un to ka zelta boulingā ir skvoša korti, bet kas tad ir tas skvošs??????????

     [+] [-]

, 2007-09-27 13:07, pirms 17 gadiem
Kāds nezin kur Ventspilī var pamēģināt skvošu?

     [+] [-]

, 2007-09-27 14:44, pirms 17 gadiem
ar šo "slimību" jau esmu saslimis 2 gadus. un zelta bowling nav vienīgā vieta Rīgā, kur var spēlēt skvošu.

     [+] [-]

, 2007-09-27 14:47, pirms 17 gadiem
baidos, ka kaut cik tuvu visiem noteikumiem - nekur...

     [+] [-]

, 2007-09-27 14:51, pirms 17 gadiem
rays_sh, varbūt vari ieteikt vēl kādu vietu, kur var spēlēt skvošu, izņemot Zelta Boulingu?

     [+] [-]

, 2007-09-27 18:14, pirms 17 gadiem
Ļoti švaks raksts! Sākšu ar to, ka Eiropas skvošā nav tāda Nāciju kausa!!! Turnīra (European Nations Challenge Cup) latviskais tulkojums būtu Eiropas Nāciju Ceļojošais Kauss. Par šo kausu cīnās vīriešu izlases, kas kopējā Eiropas rangā ieņem vietas otrā desmita beigās un zemāk. Rīgā notiks 5. Eiropas Ceļojošā kausa izcīņa.

     [+] [-]

, 2007-09-27 20:19, pirms 17 gadiem
Virsraksta jautājums tā arī nav atbildēts.

     [+] [-]

, 2007-09-28 02:47, pirms 17 gadiem
kabaddi-> var tulkot nevis kā "Ceļojošo kausu", bet gan kā "Izaicinājuma kausu"!