Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2988, Did:0, useCase: 3

Bogdanovičs izcīna ļoti augsto otro vietu ''Tour of Estonia'' pirmajā posmā

Emils Ozerinskis

Bogdanovičs izcīna ļoti augsto otro vietu ''Tour of Estonia'' pirmajā posmā
Māris Bogdanovičs
Foto: Publicitātes

Lielisku panākumu piektdien Igaunijā sasniedzis Latvijas Nacionālās izlases šosejas riteņbraucējs Māris Bogdanovičs, kurš izcīnīja otro vietu UCI 1. kategorijas daudzdienu velobrauciena “Tour of Estonia” pirmajā posmā no Tallinas līdz Tartu.

“Tour of Estonia” ir pašas augstākās raudzes UCI līmeņa šosejas riteņbraukšanas sacensības Baltijas valstīs. Tām arī šogad piešķirta respektablā UCI 1. kategorija. Dalībnieku vidū šogad jāizceļ pazīstamā Pro līmeņa komanda “Uno – X Mobility”. Latvija velobraucienā pārstāvēta ar desmit sportistiem, no kuriem septiņi pārstāv Latvijas Nacionālo izlasi, divi Lietuvas komandu “Energus”, bet Alekss Krasts cīnījās “Voltas Tartu 2024 by CCN” sastāvā. Izlases komandas kapteinis šajās sacensībās ir pieredzējušais Māris Bogdanovičs, kuram pievienojies Kristers Ansons un virkne U23 vecuma grupas sportistu.

Arī šogad velobraucienā iekļauti divi posmi. Pirmais no tiem bija 192,6 kilometru garš un veda no Tallinas uz Tartu. Sacensību trase kopumā līdzena. Lielākais faktors šajā dienā bija vējš un spēcīgais karstums. Lielākā trases daļa veda pretvējā vai sānu pretvējā. Līdz ar to arī temps ne tas augstākais. Finišā uzvarētāja vidējais ātrums vien nedaudz virs 40 kilometriem stundā.

Jau sākuma daļā izveidojās dienas atrāviens, iztiekot bez Latvijas braucējiem tajā. Kontroli peletonā uzņēmās tieši norvēģu “Uno – X Mobility” vīri, kuriem daudz palīgu atrāviena likvidēšanā nebija. Īsi pirms Tartu bēgļi tika panākti. Sekoja virkne asu pagriezienu un līkumu jau Tartu ielās. Vienā no sašaurinājumiem notika kritiens, kas uz brīdi sadalīja grupu. Viss izšķīrās bruģētajā finiša kalnā, kas bija vairāk nekā 10 procentus stāvs un ap 500 metriem garš.

Latvijas Nacionālā izlase prasmīgi sadarbojās, lai priekšā izvestu savu līderi Māri Bogdanoviču. Teicamu darbu viņa labā paveica visa komanda. Pēdējos kilometros lielisku darbiņu paveica Kristiāns Belohvoščiks un Kristers Ansons. Beigu kalnā Māris tika izvirzīts pašā priekšā.

Cīņā par uzvaru izcils bija mājinieks Normans Vahtra, kurš īsā laikā iekrāja 4 sekunžu vadību un svinēja jaudīgu uzvaru. Trasē Vahtra pavadīja 4 stundas 48 minūtes un 16 sekundes. Lielisks pēdējos metros bija Māris Bogdanovičs. Dobeles riteņbraukšanas skolas audzēknis finiša līniju šķērsoja otrajā vietā (+00:00:04), kas tika augstas raudzes sacensībās viņam ir viens no lielākajiem karjeras panākumiem. Latvijas Nacionālajai pieaugušo izlasei UCI raudzes sacensībās pēdējais goda pjedestāls gūts 2018. gadā, kad Emīls Liepiņš triumfēja “Baltic Chain tour” kopvērtējumā.

TOP3 tikmēr pirmajā posmā noslēdza dānis Mads Andersens (“Airtox Carl Ras”). No Latvijas izlases pārējiem sportistiem – Kristers Ansons finišēja 23. (+00:00:04), Riks Sipovičs 51., Kristiāns Belohvoščiks 60. (abi +00:00:31). Dāvim Gludavam 70. pozīcija (+00:00:40), 86. Roberts Ļaudanskis (+00:00:55), bet Kaspars Ilsjāns ierindojās 95. vietā (+00:02:04).

Jāizceļ arī Tartu vienības braucēja Aleksa Krasta izcīnītā 16. vieta (+00:00:04). Kārlis Klismets guva 42. vietu (+00:00:04), bet Ģirtam Harkinam 91. pozīcija (+00:01:33).

Velobrauciens noslēgsies sestdien, kad tiks veikta 164 kilometru gara distance Tartu pilsētas ielās. Pirms tam risināsies arī dāmu “Tour of Estonia” ar Latvijas izlasi dalībnieču vidū.

Izmantotie resursi:
lrf.lv