Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2988, Did:0, useCase: 3

Liepiņš Veru ielās izcīna trešo LČ titulu grupas braucienā; BČ ieskaitē trešais

Agris Suveizda

Liepiņš Veru ielās izcīna trešo LČ titulu grupas braucienā; BČ ieskaitē trešais
Emīls Liepiņš (vidū). Foto: LRF

Sestdien Igaunijas pilsētā Veru ar 158 kilometru garo elites vīru grupas braucienu noslēdzies vērienīgais Baltijas čempionāts šosejas riteņbraukšanā. Par Baltijas čempionu pēc gada pārtraukuma kļuva lietuvietis Venantas Lašinis, kamēr Emīls Liepiņš izcīnīja trešo vietu. Viņam trešais Latvijas čempiona tituls pēc kārtas. Nākamgad sacensības norisināsies Cēsīs.

Laika apstākļi Veru sestdien bija ļoti vasarīgi. Iepriekšējās dienā valdošais spēcīgais Rietumu vējš bija kļuvis ievērojami mazāks. Baltijas čempionāta saldais ēdiens neapšaubāmi bija 158 kilometrus garais elites vīru grupas brauciens, kurā startēja 71 sportists. Sacensību trase tika sadalīta septiņos apļos. Trases pirmā daļa bija izteikti pauguraina un tehniska, bet otrā līdzena un taisna.

No pasaules tūres komandu braucējiem startēja – Emīls Liepiņš (“DSM – firmenich PostNL”), kā arī igauņi Madis Mihkels un Reins Tāramē (abi “Intermarche – Wanty”.

Pirmajos trīs apļiem, lai arī notika virkne atraušanās mēģinājumu, tomēr ilgstoši neviens no riteņbraucējiem vadībā nespēja nokļūt. Apļa kāpumiem bagātākajā daļā konkurentus pārbaudīja igauņu lielākā riteņbraukšanas zvaigzne Madis Mihkels. Drīz vien grupa sadalījās divās daļās. No latviešiem 18 braucēju kompānijā bija tikai Emīls Liepiņš un Māris Bogdanovičs.

No sekotāju vidus atrāvās četri riteņbraucēji, tostarp Alekss Krasts. Tieši ogrēnieša sniegums arī ļāva šiem vīriem pietuvoties līderiem. Kad līdz Liepiņa grupai bija palikušas vien 15 sekundes, Veru pilsētas aplī Krasta velosipēds izslīdēja un latvietis ļoti nepatīkami krita, zaudējot cerības pacīnīties par čempiona titulu.

Cīņā par uzvaru galvenie notikumi risinājās pēdējā aplī, kad garajā kāpumā uzbrukumu veica “Energus” komandas Lietuvas riteņbraucējs Rokas Kmieļiauskas. Viņam pievienojās komandas biedrs Venantas Lašinis un “Tudor” attīstības vienībā braucošais Aivaras Mikutis. Lietuviešu trio sekmīgi sastrādājās, kamēr sekotāji sadalījās. Atkrita gan Madis Mihkels, gan arī mūsu Māris Bogdanovičs.

Pēdējos kilometros Liepiņš brauca kopā ar septiņiem Igaunijas riteņbraucējiem. Sākoties pēdējam kilometram intriga par Baltijas čempiona titulu atjaunojās, jo Liepiņš ar Igaunijas riteņbraucēju Normanu Vahtru panāca līderu trio. Viss izšķīrās finiša spurtā, ko Emīls sāka nedaudz par vēlu. Latvietis finišēja trešajā vietā, trešo gadu pēc kārtas kļūstot par savas valsts čempionu. Baltijas čempions tikmēr pēc gada pārtraukuma ir Lašinis, kurš trasē pavadīja 3 stundas 24 minūtes un 49 sekundes. Otrā vieta Mikutim, bet Liepiņš cīņā par trešo vietu apsteidza Igaunijas čempionu Normanu Vahtru.

Latvijas čempionātā zelts Liepiņam. Lielisks panākums Mārim Bogdanovičam (“Hengxiang cycling team”), kuram otrā vieta (+00:02:30). Tikmēr TOP3 noslēdza Kārlis Klismets no “Energus”, esot ātrākais sekotāju grupas finiša spurtā (+00:03:32) aiz Liepiņa. TOP6 iekļuva arī Kristiāns Belohvoščiks, Gusts Lapiņš un Andris Vosekalns.

Dienas pirmajā pusē 115 kilometru grupas braucienā, veicot piecus apļus, Baltijas, kā arī nacionālos čempionu titulus noskaidroja amatieri vīri M19 – 49 grupās. Jau pirmajā aplī pēc aktīva snieguma atrāvienā aizbrauca Artis Roze un Ēvalds Pavlovs, kuriem vēlāk pievienojās virkne Igaunijas un Lietuvas braucēju. Atrāviens labi sastrādājās, kas gan peletonam neliedza pietuvoties līdz 15 sekundēm. Tuvāk gan grupa netika. Pēdējā apļa vidus daļā bija skaidrs, ka atrāviens izdzīvos līdz galam.

Finiša spurtā spēcīgākais bija Igaunijas riteņbraucējs Kaspars Austra, kurš karjeras laikā pārstāvējis arī Latvijas komandas. Viņš trasi veica pēc 2 stundām 37 minūtēm un 1 sekundes. No latviešiem visaugstāk ierindojās “Dobeles dzirnavnieks/ FeelFree” komandas riteņbraucējs Artis Roze, kuram ceturtā vieta, 2 sekundes aiz uzvarētāja. Ēvalds Pavlovs (“ZZK/ AP Print”) tikmēr ierindojās devītajā pozīcijā.

Latvijas čempionātā M1 grupā uzvara Rozem, otrā vieta Pavlovam, bet trešā Rozes komandas biedram Raivim Ritumam (+00:01:29). M19 – 34 grupā uzvarēja “Dobeles dzirnavnieks/ FeelFree” braucējs Niklāvs Boļšis, kurš par sekundi apsteidza Emīlu Ribaku un Matīsu Zērvēnu (abi “ZZK AP Print”).

M40 – 44 grupā uzvarēja Nauris Inovskis, kuram sekoja komandas biedrs no “Evelo team” Juris Visockis. TOP3 noslēdza “Velotreniņi.lv” riteņbraucējs Edgars Kursītis. Visbeidzot M45 – 49 grupā triumfēja Gaitis Kasparovičs no “Baldones velokomandas”.

2025. gadā Baltijas čempionāts šosejas riteņbraukšanā norisināsies Latvijā. Nozīmīgo notikumu uzņems skaistā Vidzemes pilsēta Cēsis.


Izmantotie resursi:
LETA