Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2988, Did:0, useCase: 3

Bijušais "Tour de France" uzvarētājs Ulrihs vēlreiz apstiprina dopinga lietošanu

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Bijušais "Tour de France" uzvarētājs Ulrihs vēlreiz apstiprina dopinga lietošanu
Jans Ulrihs. Foto: dpa/picture-alliance/Scanpix

LETA--DPA. Bijušais prestižo daudzdienu velobraucienu "Tour de France" un "Vuelta a Espana" uzvarētājs vācietis Jans Ulrihs aizvadītās nedēļas nogalē vēlreiz apstiprināja, ka savas karjeras laikā ir lietojis dopingu.

Ulriha karjera noslēdzās 2006.gadā pēc dopinga skandāla, kura centrā bija spāņu ārsts Eufemiano Fuentess.

Vēl līdz pagājušā gada novembrim Ulrihs nebija atzinies dopinga lietošanā, tā vietā daudzus gadus apgalvojot, ka "viņš nekad nevienu neesot nodevis".

"Jā, galu galā es krāpos " novembrī paziņoto atzīšanos sestdien ZDF televīzijā 50 gadus vecais Ulrihs, kurš ir arī 2000.gada Sidnejas olimpisko spēļu čempions grupas braucienā un sudraba medaļas ieguvējs distancē ar atsevišķu startu. "Tas, ko mēs darījām, nebija pareizi."

Ulrihs sacīja, karjeras sākumā bijis naivs un, ka viņam bija atšķirīgs skatījums uz dopingu, piebilstot, ka paša komandas pārstāvji viņam skaidrojuši, ka dopinga lietošana ir daļa no lielā sporta. Dopingu viņš sācis lietot vēl 1996.gadā.

"Kad dzirdēju, ka to lietoja visi, arī es gribēju iesaistīties," par slaveno asinspārliešanu un EPO dopingu sacīja Ulrihs. "Tobrīd ticēju, ka neko nelikumīgu nedaru, turklāt negaidīju, ka mani diskvalificēs paša komanda "T-Mobile", kas to visu zināja."

Bijušais riteņbraucējs arī norādīja, ka par plašo dopinga izplatību visu zinājusi arī Starptautiskā riteņbraukšanas savienība (UCI), kas klusējusi.

Ulrihs sacīja, ka dopinga lietošanas atteikšanās "iespējams, nozīmētu manas beigas" un, ka viņš bijis šokēts pēc izslēgšanas no komandas 2006.gadā.

Ulrihs "Tour de France" kopvērtējumā triumfēja 1997.gadā, bet "Vuelta a Espana" - divus gadus vēlāk.

Savukārt 1999.gadā vācu riteņbraucējs palika nepārspēts pasaules čempionātā distancē ar atsevišķu startu. Ceturtais toreiz bija Latvijas riteņbraucējs Raivis Belohvošķiks, kurš teorētiski var pretendēt uz bronzas medaļu, ja Ulriham piešķirs diskvalifikāciju ar atpakaļejošu datumu.

Lai gan Pasaules Antidopinga kodekss paredz desmit gadu noilgumu, tomēr riteņbraukšanā ir bijis precedents, ka to neņem vērā. Ulriha sīvākajam sāncensim Lensam Ārmstrongam 2012.gadā anulēja rezultātus, sākot no 1998.gada.

Izmantotie resursi:
LETA