Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:365, Did:0, useCase: 3

Lakučs: "Štrombergs startēs arī Eiropas čempionāta posmos Čehijā"

Toms Markss
Toms Markss

Lakučs: "Štrombergs startēs arī Eiropas čempionāta posmos Čehijā"
Ivo Lakučs
Foto:bmxlatvia.lv

Aizvadītās nedēļas nogalē Francijā norisinājās pirmie divi Eiropas čempionāta posmi, kuros ļoti sekmīgi startēja arī Latvijas sportisti. Uz nelielu sarunu aicinājām Latvijas BMX izlases galveno treneri Ivo Lakučs, kurš atskatījās uz mūsu sportistu paveikto Francijā.

Kādi ir tavi galvenie secinājumi pēc atgriešanās no pirmajiem diviem Eiropas čempionāta posmiem?
Varu uzteikt frančus par labi noorganizētām sacensībām. Jau iepriekš Francijā organizācija bijusi augstā līmenī. Trase, kurā norisinājās pirmie divi posmi bija labi pārdomāta un gana plata no drošības viedokļa. Pirmajos divos posmos katram braucējam bija laba iespēja parādīt cik labi izdevies sagatavoties sezonai. Sacensībām bija labs vidējais līmenis, tomēr varēja just, ka elites grupā pirmie 16 sportisti bija solīti priekšā pārējiem.

Pirmo reizi vēsturē Eiropas čempionātu elites finālā iekļuva uzreiz četri latvieši. Kā Tu vērtē mūsu elites braucēju startu Francijā?
Nedaudz gribu Tevi palabot. Atminos, ka 2006. gadā, kad latvieši Eiropas čempionātā aizņēma visu goda pjedestālu, arī finālā iekļuva četri mūsējie. Toties notika cits vēsturisks notikums. Pirmo reizi Latvijas BMX vēsturē četri elites grupas braucēji finālam kvalificējās no viena pusfināla brauciena, ieņemot pirmās četras pozīcijas.

Visu braucēju sniegumā neiedziļināšos, jo katram braucējam ir savs treneris, kuram, protams, ir savs redzējums. Par sniegumu abās dienās jāuzteic Štrombergs, kurš spēja saņemties un parādīt sevi no labākās puses. Noteikti jāpaslavē arī Edžus Treimanis, kurš sevi parādīja kā cīnītāju. Viņš spēja apdzīt konkurentus un aizcīnīties līdz trešajai vietai. Toms Mankuss, manuprāt, bija otrais spēcīgākais no visiem tieši pirmajā taisnē. Viņš ir labi sagatavojies sezonai un izmanto savas spēka īpašības. Arī Rihards Veide rādīja labu sniegumu startā, tomēr nedaudz pietrūka ātrums trasē –uz pumpām. Finālos Rihardam neizdevās līdz galam parādīt uz ko viņš ir spējīgs, tomēr esmu pārliecināts, ka jau drīzumā to labosim.

Patīkami pārsteidza rīdzinieks Viesturs Morozs, kuram nedaudz pietrūka līdz iekļūšanai pusfinālā. Viesturs braucienos izmantoja savu pieredzi un gudrību. No latviešiem abās dienās viņš bija piektais labākais. Laba debija elitē bija Kristapam Vinteram.

Kādi secinājumi Tev radās par mūsu vienīgās elites dāmas Sandras Aleksejevas un junioru sniegumu pirmajā posmā?
Sandrai noteikti ir kur pielikt. Domāju, ka lielā mērā rezultātus ietekmēja tas, cik daudz izdevās pabūt trasēs pirms sezonas un traumas. Bet es domāju, ka Sandra sevi parādīs sezonas gaitā. Vairāk gan jājautā viņai pašai un trenerim.

Runājot par junioriem, tad lielākās cerības saistījām ar Kristenu Krīgeru, kurš savu potenciālu parādīja jau Francijā, vienā no posmiem iekļūstot pusfinālā. Kristens, kuram šī ir debijas sezona junioros, gatavojoties sezonai, pabija arī ASV. Kur tika pie iespējas pabraukt pa trasi un pamācīties no pieredzējušākajiem braucējiem. Pastrādāsim vēl nedaudz pie braukšanas trasē un domāju, ka nākamajos posmos rezultāts būs vēl labāks. Smiltenietim Jānim Ērglim un rīdziniekam Ansim Uškauram savu labāko sniegumu parādīt patraucēja, tas, ka abi ļoti maz bija braukušu pa trasi. Varēja redzēt, ka abi otrajā posmā jau rādīja krietni labāku sniegumu kā pirmajā dienā.

Vai bija kāds no jaunajiem challange grupu braucējiem kurš patīkami pārsteidza?
Protams, esmu priecīgs, ka mazie bērni un jaunieši piedalās Eiropas čempionātu posmos. Tas viņiem palīdzēs labāk sagatavoties atlases sacensībām tepat Latvijā, kas sāksies jau maija vidū. Varēja just, ka jaunāko grupu braucēji nav daudz braukuši pa trasēm, bet konkrētu sportistu sniegumu vērtēt ir grūti. Patīkami pārsteidza Mikus Strazdiņš, kurš ar labu braucienu iekļuva finālā.

Kādi bija galvenie uzdevumi divkārtējam olimpiskajam čempionam Mārim Štrombergam šajās sacensībās?
Mārim galvenais uzdevums bija atkal braukt par tehniskām trasēm, kas viņa palīdzēs atgūt sacensību garšu. Eiropas čempionātu posmus uztveram vairāk, kā treniņu sacensības, gatavojoties pasaules čempionātiem. ASV trases nav tik tehniskas, un liels uzsvars tiek likts tieši uz pirmo taisni. Esam nolēmuši, ka Māris startēs arī trešajā un ceturtajā Eiropas čempionāta posmā Čehijā. Sezonas galvenie mērķi paliek pasaules un ASV čempionāts.

Informāciju sagatavoja:
Latvijas Riteņbraukšanas federācijas preses sekretārs
Toms Markss