Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

2022. gada starptautiskā regbija sezona noslēdzas ar DĀR uzvaru

Juris Miņins
Juris Miņins

2022. gada starptautiskā regbija sezona noslēdzas ar DĀR uzvaru
Foto:Reuters/Scanpix

Izmantojot angļu nevarīgo sniegumu, Dienvidāfrikas Republikas izlase, neskatoties uz palikšanu mazākumā, izcīnīja diezgan pārliecinošu uzvaru 2022. gada pēdējā starptautiskā regbija mačā – 27:13.

Šodien ar divām spēlēm noslēdzās 2022. gada starptautiskā regbija sezona. Pirmajā spēlē cīnījās Velsa un Austrālija, bet sezonai punktu pielika Anglijas un Dienvidāfrikas Republikas mačs.

Velsa un Austrālija, protams, ir lielas komandas pasaules regbijā, taču šajā rudenī viņiem daudzās spēlēs īsti nav izdevies atrast pareizos risinājumus. Tā Austrālija pirmo reizi izlases pastāvēšanas vēsturē piekāpās Itālijai, bet Velsa pirms nedēļas, savā laukumā, atzina Gruzijas pārākumu.

Pirmās spēles vērotāji nez vai varēja sūdzēties par neinteresantu spēli, jo Austrālija, kas panākumu izrāva vien mača beigās, guva 39 punktus pret velsiešu 34. Abas komandas arī nopelnīja pa divām dzeltenajām kartītēm un tieši velsiešu mazākuma laikā, kas notika spēles beigās, "Wallabies" veica izšķirošo izrāvienu.

Jāpiebilst, ka Austrālijas izlase atspēlējās no 13:34, kas ir sestais lielākais dzēstais deficīts starptautiskā regbija vēsturē.

Lai vai cik sparīga cīņa norisinājās Kārdifā, regbija sabiedrības lielākā uzmanība bija pievērsta Anglijas galvaspilsētai Londonai, jo tās (un visas pasaules) galvenajā regbija stadionā tikās Anglija un DĀR. Protams, ka šādi mači vienmēr ir principiāli, taču šai abu komandu spēlētāju paaudzei ir īpaši rēķini kārtojami, jo abas vienības tikās 2019. gada Pasaules kausa finālmačā, kura afrikāņi izskoloja britus (32:12).

Šī gan nebija pirmā abu komandu tikšanās kopš vēsturiskās 2019. gada cīņas, jo pirms nedaudz vairāk kā gada, DĀR jau paviesojās Londonas "kāpostu laukā" (Tvikenhemas neoficiālais nosaukums), kur cieta neveiksmi, 26:27. Angļi panākumu izrāva vien minūti pirms mača beigām, Markusam Smitam realizējot soda sitienu.

Anglija bija tā komanda, kas pirmā guva punktus, kad precīzs sitiens izdevās Ovenam Farelam, taču drīz vien pēc tā Fafs de Klerks rezultātu izlīdzināja, panākot 3:3.

Mača turpinājumā spēles iniciatīva lēni, bet neatgriezeniski pārgāja DĀR komandas labā un, kā rezultāts, arī spēle vairāk noritēja Anglijas laukuma pusē. Pirmo reizi bumba ieskaites zonā nonāca pēc tam ka Evans Rūss veikli to izmakšķerēja no cīņas, taču Anguss Gārdners īsu brīdi pirms tam bija nosvilpies, tāpēc šis piezemējums netika ieskaitīts.

Šāds notikumu pavērsiens gan neko spēles gaitā nemainīja un "Springboks" turpināja uzbrukt, vispirms precīzs dropsitiens padevās Damjenam Viljemsī, bet tad pie bumbas tika Kurts-Lī Arendse. Mazais aizsargs nodemonstrēja lielisku ātrumu, reidā no savas laukuma puses, izvairījās no vairākiem oponentiem un atstāja jaņos arī Markusu Smitu, gūstot piezemējumu, kuru mača tiesnesis nevarēja atcelt. Savukārt pirms puslaika pārtraukuma precīzu soda sitienu vēlreiz noformēja de Klerks, panākot jau 14:3.

Otrais puslaiks sākās ne gluži tā kā angļi bija cerējuši – Viljemsī realizēja vēl vienu dropsitienu un pēc tā tūdaļ sākās nekārtības. Līdz kautiņam nenonāca, taču Eliss Gendžs un Ebens Etzebets atradās parterī. Angusam Gārdneram nācās lūgt kolēģu palīdzību, lai tiktu galā ar situāciju, taču beigu beigās sodi netika piemēroti, bet rezultāts kļuva 17:3 par labu DĀR.

Šajā brīdī angļi saņēmās un mēģināja lauzt spēles gaitu, taču pie vismaz pieciem punktiem viņi netika un bija spiesti samierināties ar Farela soda sitienu. Tas nebija viss ar ko angļiem bija jāsamierinās, jo dažas minūtes vēlāk dzeltenā kartīte tika parādīta Tomam Karijam.

Šo desmit minūšu laikā DĀR tika pie vēl 10 punktiem, piezemējumu veicot Ebenam Etzebetam, taču drīz pēc tam sarkanā kartīte tika parādīta uz maiņu nākušajam Tomasam du Toitam, kurš ar plecu bija ietriecies Lukam Kovanam-Dikijam galvām.

Iespēja atlikušo mača daļu aizvadīt vairākumā angļus spārnoja un viņi, tomēr, vienu piezemējumu spēja organizēt, kad, pēc pozicionāla uzbrukuma, bumbu ieskaites zonā piespieda Henrijs Sleids, taču tas arī bija viss. Situācijā, kad bija jāiet "uz visu banku", angļiem nebija ne izdomas, ne varēšanas lauzt spēles gaitu un DĀR, lai arī paši nedemonstrēja izcilu spēli, taču svinēja pārliecinošu panākumu – 27:13.

Ar šo arī tika noslēgta 2022. gada starptautiskā regbija sezona. Planētas labākās komandas nākamos mačus aizvadīs februārī, kad startēs gan Sešu nāciju čempionāts, gan Eiropas čempionāts. Tāpat jāatgādina, ka 2023. gadā Francijas pilsētās norisināsies Pasaules kauss regbijā, kura sākums ieplānots uz 8. septembri.