Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Pūķi vai Gazeles – kas regbija PK finālā stāsies pretī angļiem?

Juris Miņins
Juris Miņins

Pūķi vai Gazeles – kas regbija PK finālā stāsies pretī angļiem?
Vai Vorens Getlends spēs aizvest Velsu līdz finālam?
Foto: PA Images/Scanpix

Svētdien, 11:00 pēc Latvijas laika, norisinās otrs 2019. gada Pasaules kausa finālturnīra pusfināls, kurā tiksies Velsas un Dienvidāfrikas Republikas izlases, kas tad arī noskaidros to vienību, kas nākamnedēļ turpinās cīņu par Viljama Veba Elisa vārdā nosaukto kausu.

Otrajā 2019. gada regbija Pasaules kausa pusfināla cīņā Jokohamas stadionā spēkiem mērosies Velsas un Dienvidāfrikas Republikas izlases. Jāsaka, ka, zinot abu komandu spēles stilu, var prognozēt, ka garlaicīgai šai cīņai nevajadzētu būt.

Velsas izlase vēl īsi pirms PK finālturnīra sākuma atradās Pasaules reitinga pirmajā vietā šo turnīru aizvadīja sev ierastā stilā – visās spēlēs nodemonstrējot labu cīņu un svinot uzvaras. Protams, ka no Sešu nāciju čempionāta "Grand Slam" uzvarētājiem neko citu arī neviens negaidīja, taču, ja cīņas ar Fidži vai Gruziju vēl varēja pieļaut (gruzīni gan ilgi nepretojās), bet pret Austrāliju tādai arī bija jābūt, tad nepārliecinošais pirmā puslaika sniegums pret Urugvaju gan raisīja jautājumus.

Tāpat jautājumus raisīja arī Velsas izlases sniegums ceturtdaļfinālā, kurā viņi ar 20:19 pārspēja Franciju. Beigu rezultāts šai spēlei, protams, bija labvēlīgs, taču spēles ritējums lika domāt, ka, ja Sebastjans Vāhamahina nebūtu nopelnījis sarkano kartīti, tad nez vai šajās dienās Velsa vēl tiktu pieminēta starp pretendentēm uz Pasaules kausu.

No otras puses, nevar neatzīmēt, ka Vorena Getlenda vadītā komanda noteikti nebūs tā, kas vēsturē ieies kā skaista uzbrukuma regbija piekritēja. Velsieši pieturas pie regbija klasikas – spēles no aizsardzības, labas fiziskās un taktiskās gatavības, pretinieku kļūdu meklēšanas un spēles no pretuzbrukumiem.

Dienvidāfrikas Republikas regbija izlasei gan šis Pasaules kausa finālturnīrs nesākās gluži tā kā viņi vēlējās, jo Rasija Erasmusa komandai faktiski bija tikai viena spēle, kurā tai bija jāiespringst, t.i., savā turnīra atklāšanas spēlē, tiekoties pret Jaunzēlandi. Lai arī spēle patiešām attaisnoja uz sevi liktās cerības, DĀR izlase zaudēja, taču uzreiz pēc spēles daudzi dienvidāfrikāņu atbalstītāji, kā arī komandas galvenais treneris atzīmēja, ka viņi tāpat var iekļūt turnīra finālā, lai atdotu parādu jaunzēlandiešiem.

Tik tiešām, ar "All Blacks" Erasmusa komanda vēl var tikties, taču nez vai tas ir tas ko viņi vēlas, jo pēc šodienas pusfināla kļuva skaidrs, ka jaunzēlandieši augstāk par trešo vietu nevarēs pakāpties.

Lai nokļūtu līdz pusfinālam DĀR gan nevajadzēja īpaši nopūlēties, jo grupu turnīrā Itālija, Kanāda un Namībija, lai jau nu man piedod šo izlašu atbalstītāji, nebija komandas, kas varētu aizlikt priekšā kāju "Springboks", tāpēc "gazeles" aizjoņoja garām šim trio, bet ceturtdaļfinālā viņus gaidīja Japānas pārbaudījums

DĀR izlase, protams, objektīvi ir spēcīgāka par Japānas komandu, taču "Braitonas brīnums", kā arī japāņu uzvaras pār Īriju un Skotiju daudzus darīja bažīgus par šīs spēles iznākumu. Jāatzīst gan, ka turnīra rīkotājvalsts komanda spēja pretoties Āfrikas spēcīgākajai izlasei vien pirmajās 40 minūtēs un otrajās "salūza", tāpēc kopumā var teikt, ka DĀR līdz pusfinālam ir tikuši ar salīdzinoši nelieliem zaudējumiem, vai pat vispār bez tādiem.

Pretēji velsiešiem, dienvidāfrikāņi ir komanda, kurai patīk uzbrukt, patīk veidot sarežģītus taktiskos risinājumus, tā ir komanda, kas vienlīdz labi var spēlēt gan pozicionālo regbiju, gan atbildēt ar ātriem pretuzbrukumiem un, kas galvenais, viņiem, tāpat kā velsiešiem, nav nekas iebilstams pret asu fizisko kontaktu. Cita lieta, ka afrikāņu azartiskajai spēlei ir mīnuss – viņi pārāk aizraujas ar to, kas nereti noved pie situācijām par kurām saka "paši sev noorganizēja zaudētos punktus".

Ja par pirmā pusfināla pretinieku spēles stilu viss bija skaidrs, t.i., angļu disciplīna, pret jaunzēlandiešu ātro un aktīvo spēli, tad otrajā pusfinālā viss ir daudz sarežģītāks, jo Velsas aizsardzībā balstītais regbijs ar DĀR azartiski-fizisko spēli ir tik pretēji, taču savos pretstatos arī tik pielāgoti viens otram, ka ir teju kā divi zobrati, kas saķeras un katrs griež uz savu pusi, tāpēc vienīgais, kas šobrīd liekas skaidri zināms – laukumā būs bezkompromisa cīņa.

Interesanti, ka šis Pasaules kausa finālturnīrs nav bijis īpaši žēlīgs pret augsta līmeņa treneriem, kuri jau pirms tā ir paziņojuši, ka 2019. gada PK būs pēdējais viņu karjerās esošajās pozīcijās. Īrijas izlases vadītājam Džo Šmitam tas beidzās ceturtdaļfinālā, Stīvam Hansenam visas iespējas noslēgt darbu pie Jaunzēlandes izlases stūres kā uzvarētājam beidzās šodien. Savukārt Vorens Getlands, velsiešu galvenais treneris, arī ir paspējis izteikties, ka pēc Japānas turnīra viņš vairs nedomā vadīt Velsas "Pūķus". Vai tradīcija turpināsies, vai arī Velsa spēs sasniegt finālu, lai jau uz vislielākās regbija skatuves noskaidrotu attiecības ar saviem principiālākajiem pretiniekiem, angļiem?

Kura komanda uzvarēs Velsas un DĀR mačā?

  • 30

  • 25


  +1 [+] [-]

, 2019-10-26 20:04, pirms 4 gadiem
Ceru uz Velsas uzvaru un to, ka nekomentēs Rīmenis!

     [+] [-]

, 2019-10-26 20:08, pirms 4 gadiem
Ceru uz DĀR, vismaz tad vienai Dienvidu puslodes komandai būtu jābūt finālā, un vēl tas ka Velsas sniegums ir visai nepārliecinošs

  +1 [+] [-]

, 2019-10-26 20:21, pirms 4 gadiem
Ceru uz Velsas skaistu uzvaru!!!

  +1 [+] [-]

, 2019-10-26 23:48, pirms 4 gadiem
Par Velsu!