Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Portugāle un Gruzija cīnīsies regbija EČ finālā

Juris Miņins
Juris Miņins

Portugāle un Gruzija cīnīsies regbija EČ finālā
Epizode no Portugāles un Spānijas izlašu mača, Foto:Zumapress.com/Scanpix

Aizvadītajā nedēļas nogalē tika izspēlētas visas "Rugby Europe" rīkotā 2023. gada Eiropas čempionāta pusfinālu cīņas un pēc tām ir kļuvis zināms, ka par titulu šogad cīnīsies Gruzija un Portugāle.

2023. gada Eiropas čempionāts regbijā, kā ziņojām iepriekš, norisinās pēc jauna formāta, jo tajā iepriekšējo sešu komandu vietā piedalās astoņas, vienas apakšgrupas vietā ir divas, bet uzvarētājs tiek noteikts nevis pēc grupu turnīrā sakrātajiem punktiem, bet gan ar izslēgšanas maču palīdzību. Turklāt, "plejofi" norisinās kā uzvarētāju zarā, t.i., katras apakšgrupas divām labākajām komandām cīnoties par titulu, tā arī četrām vājākajām izlasēm, kuras spēlē par galīgo vietu sadalījumu.

Ziņojām arī, ka pusfinālos bija izveidojušies "draudzīgi" kaimiņu dueļi. Zaudētāju zarā Beļģija cīnījās ar Nīderlandi un Vācija ar Poliju, bet uzvarētāju zarā cīnījās spāņi ar portugāļiem. Tikai Gruzijas un Rumānijas mačā nebija kaimiņu attiecību skaidrošanas, taču, zinot šo komandu savstarpējās attiecības, mazāk principiāls tādēļ cīniņš nekļuva.

Jāsaka, ka pirmajā pusfinālā Portugāle ļoti vāji sāka spēli un par ko tika sodīti no spāņu puses, tā kā viņi ātri pārņēma iniciatīvu šajā spēlē un izvirzījās vadībā. Tiesa, ilgi viņi to noturēt nespēja un portugāļi otrajā puslaikā prata pagriezt maču sev par labu, guva 20 bezatbildes punktus un svinēja panākumu ar 27:10.

Savukārt otrajā pusfinālā gruzīni, savās mājās spēlējot, nekādas vaļības neatļāvās un, pārliecinoši aizvadot visu spēli, svinēja uzvaru ar 31:7. Interesanti, ka pēdējo piezemējumu mājnieki guva pēc lieliska reida pāri teju visam laukumam jau spēles pamatlaikam beidzoties.

Zaudētāju zarā Nīderlande tika galā ar Beļģiju ar 31:19, kas, jāatzīst, ir diezgan negaidīts rezultāts, bet Vācijas un Polijas izlašu cīņā pie panākuma tika vācieši, kuri prata izturēt poļu spiedienu spēles beigās – 23:18.

Līdz ar to ir kļuvis zināms, ka par Eiropas čempionu titulu cīnīsies Gruzijas un Portugāles izlases, bet par trešo vietu maču aizvadīs Spānija un Rumānija. Piektās vietas liktenis izšķirsies Vācijas un Nīderlandes spēlē, bet par nepalikšanu pēdējā vietā spēkiem mērosies Polijas un Beļģijas izlases.

Visi četri mači tiks izspēlēti šajā nedēļas nogalē, 19. martā. Uzvarētāju zara spēles norisināsies Spānijā, Badahosā, bet zaudētāju zara izšķirošie mači norisināsies Nīderlandes galvaspilsētā Amsterdamā.

2023. gada EČ regbijā, pusfināli

MājiniekiViesiRezultāts
NīderlandeBeļģija31:19
PortugāleSpānija27:10
GruzijaRumānija31:7
PolijaVācija18:23

2023. gada EČ regbijā, grupu turnīra tabula

A grupa

#KomandaSUNZP
1.Gruzija330015
2.Spānija32019
3.Nīderlande31024
4.Vācija30031

B grupa

#KomandaSUNZP
1.Portugāle330014
2.Rumānija320110
3.Polija31024
4.Beļģija30031

Izmantotie resursi:
https://www.rugbyeurope.eu/