Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Biarica atgriežas "Top 14" ar uzvaru pār Bordo

Juris Miņins
Juris Miņins

Biarica atgriežas "Top 14" ar uzvaru pār Bordo
Biaricas regbists Frensiss Sailī (priekšplānā) Foto:AFP/Scanpix

Šodien tika dots starts Francijas regbija čempionāta, kas skaitās viens no planētas vadošajiem regbija turnīriem, 2021./2022. gada sezonai un jau pirmajā mačā par pārsteigumu parūpējās Biaricas vienība.

Francijas regbija čempionāta augstākās divīzijas ("Top 14") 2021./2022. gada sezona sākās ar Bordo un Biaricas komandu cīņu. Jāatzīmē, ka īpaša šī spēle bija ne tikai tāpēc, ka tā atklāja jauno sezonu, bet arī tamdēļ, ka Biaricas komandai tā bija ilgi gaidītā atgriešanās spēcīgāko komandu sabiedrībā.

Biaricas regbija vienība bija viena no spēcīgākajām Eiropas klubu regbijā laika posmā no 2002. līdz 2012. gadam, kad viņi tika pie trim Francijas čempionu tituliem, divreiz spēlēja Eiropas Čempionu kausa finālā un 2012. gadā triumfēja Eiropas Izaicinājuma kausā.
Tiesa, 2013./2014. gada sezona viņiem izvērtās galīgi slikti (piecas uzvaras 26 spēlēs) un pēc šāda snieguma viņi tika pazemināti uz Francijas otro līgu ("Pro D2") no kuras atgriezties spēcīgāko sabiedrībā spēja vien šī gada pavasarī.

Pirmajā puslaikā, lai arī to apņēmīgāk iesāka Bordo komanda, mājnieki, prata izturēt pāris pirmos uzbrukumus un parādā arī atbildi. Izmantojot viesu kļūdas un noteikumu pārkāpumus, spēli ātri pārveda uz laukuma pretējos pusi un, jāsaka, ka lielāko puslaika daļu darbība notika tieši Biaricas uzbrukuma pusē. Vispirms viņi realizēja sodu, bet pēc tam arī guva divus piezemējumus, kad izcēlās Brets Herons un Lukass Peijersblanks. Bordo sausā arī nepalika, taču rezultāts 3:17 un kopumā diezgan nekvalitatīvais sniegums nevarēja apmierināt ne komandu, ne galveno treneri Kristofu Uriosu.

Protams, ka jau no pirmajām otrā puslaika minūtēm Bordo steigšus mēģināja situāciju labot, taču tā vietā saņēma trešo bumbu savā ieskaites zonā, kad to pēc ātrā uzbrukuma piezemēja Romēns Lonka.

Jāsaka, ka otrajā puslaikā abas komandas labi jutās diezgan atklātā regbijā, tāpēc momenti radās te pie vienas, te – otras ieskaites zonas, taču to izmantošana jau bija cits stāsts, jo, piemēram, viesi nespēja ienest bumbu ieskaites zonā pēc ilgstoša pozicionālā uzbrukuma teju uz līnijas, kas, turklāt, risinājās Biaricai aizstāvoties mazākumā.

Laikam ejot, kļuva skaidrs, ka Bordo komandai būs nepieciešams brīnums, lai izglābtos. Neliels cerību stariņš paspīdēja pēdējo 10 minūšu laikā, kad Albans Rusels un Jorams Moefana katrs izcēlās ar piecu punktu uzbrukumiem, taču ar to bija par maz, lai sasmeltu iepriekš izlieto.

Biaricas komanda "Top 14" čempionātā atgriezās ar uzvaru. Interesanti, ka šī basku zemes komandai ir pirmā uzvara oficiālā mačā pār Bordo kopš 2012. gada 1. decembra.

Pievēršoties citām spēlēm, jāsaka, ka tajās iztika bez pārsteigumiem, jo uzvaras izcīnīja favorīti. Brive pārliecinoši, ar 36:15, tika galā ar otru šīssezonas jaunpienācēju no "Pro D2" līgas, Perpiņānu, bet Kastra savās mājās pārspēja Po vienību. Šajā spēlē vienīgo piezemējumu guva Kastras pārsāvis Bens Urdapileta.

Parīzes komandu, "Stade Francais" un "Racing 92" duelis raisīja lielu interesi, taču "All Pinks", neskatoties uz to, ka spēlēja mājās, nespēja izrādīt lielu pretestību "Racing 92" – 21:36, lielāko daļu punktu (15) gūstot vien otrajā puslaikā, mēģinot atspēlēties.

Visbeidzot, pirmā spēļu diena noslēdzās ar Tulonas un Monpeljē komandu cīņu. Vienības, kas vēl pirms pāris gadiem droši varēja tikt uzskatītas par Francijas un visas Eiropas regbija spēkstacijām, pašlaik piedzīvo pārbūves procesu un tik draudīgas vairs nav. Tiesa, savstarpējo rēķinu kārtošanu tas nekādā veidā neietekmēja. Komandas sarīkoja spraigu cīņu, kuras iznākums bija jāgaida līdz pat pēdējām minūtēm, jo Monpeljē prata atspēlēties jau pēc mača pamatlaika beigām, izraujot neizšķirtu – 24:24.

Tulonas komandas labā visus punktus guva Entonijs Beljū, bet Monpeljē regbisti divreiz piespieda bumbu ieskaites zonā. Žuljēns Tiserons to paveica pirmajā puslaikā, bet neizšķirtu izdevās panākt pēc tam kā piezemējumu izpildīja bijušais Anglijas U20 izlases kapteinis Zaks Mersers, kurš pievienojās Monpeljē vienībai šajā starpsezonā.

Top 14, 2021./2022. gada sezona, 1. kārta

MājniekiViesiRezultāts
BiaricaBordo27:15
BrivePerpiņāna36:15
KastraPo16:12
"Stade Francais""Racing 92"21:36
TulonaMonpeljē24:24
LionaKlermona
LarošelaTulūza