Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

"Mēs esam komanda X": U18 regbija-7 izlase gatavojas vēsturiskai debijai

Rolands Eliņš

"Mēs esam komanda X": U18 regbija-7 izlase gatavojas vēsturiskai debijai
Latvijas U18 izlase regbijā-7 EČ norises vietā Strasbūrā.

Latvijas regbija-7 U18 izlase devusies uz Franciju, kur nedēļas nogalē debitēs Eiropas čempionāta augstākajā divīzijā. Debijas mačs solās pats sarežģītākais, jo pretim stāsies regbija grands Francija. U18 izlases galvenais treneris Elmārs Šefanovskis portālam Sportacentrs.com pauda savas izlases apņēmību saglabāt vietu "Championship" divīzijā, sakot, ka šī ir viena no vislabākajām U18 komandām, kāda vien Latvijai bijusi, un tas, ka Latvijas izlase konkurentiem ir nezināma un mazpazīstama, būs nozīmīga priekšrocība.

Regbijs-7 Eiropas sacensību sistēmā Latvija iepriekš spēlēja "Trophy" turnīros, kas principā ir pēc spēka otrais līmenis. Pagājušajā gadā Polijā Latvijas U18 izlase parūpējās par pārsteigumu un izcīnīja otro vietu, kas deva tiesības pakāpties augstākajā līmenī - "Championship" turnīrā. Tajā piedalās Eiropas 12 labākās valstis, un Latvijas regbijam tas ir līdz šim nebijis panākums.

U18 izlase šodien devusies uz Frankfurti, no kurienes tālāk ceļoja uz turnīra norises vietu Strasbūrā, Francijā. Latvijas izlasei pirmās divas apakšgrupas spēles būs piektdien, trešā spēle būs sestdien, kamēr turnīra izšķirošie mači paredzēti svētdien.

"Jau tas vien, ka mēs šajā turnīrā piedalāmies, ir vēsturisks panākums," sacīja U18 izlases galvenais treneris Elmārs Šefanovskis. "Uzskatu, ka esam ļoti labi sagatavojušies debijai. Protams, vienmēr var vēlēties vēl vairāk un teikt, ka varējām būt vēl gatavāki, taču esam tuvu maksimumam. Puiši ir ļoti labā fiziskajā formā, kārtīgi pastrādājuši, viņi arī ir iekrājuši pieredzi jau pieaugušo līmenī. Uzskatu šo par vienu no labākajām Latvijas U18 izlasēm, kāda vien bijusi."

"Regbijs mūsu platuma grādos nav pirmais sports, tas jāatzīst, un pie mums tas nav profesionāls," sacīja Šefanovskis. "Tāpēc, ja mani aicina novērtēt paveikto, es gribētu teikt, ka tā ir sava veida sensācija. Iepriekšējā līmenī mēs spēlējām pret Rumāniju un Poliju, arī divām valstīm ar lieliem resursiem, un šajā līmenī mēs izcīnījām ceļazīmi uz augstāko līgu. Protams, ka ir lepnums jau par piedalīšanos vien."

Debijā Latvijas U18 izlasi jau pašā sākumā sagaida kārtīgs sitiens ar āmuru, jo nekāda laika aprast nebūs - uzreiz pirmā spēle jāaizvada pret Francijas izlasi. Francija ir regbija lielvalsts, un U18 līmenī par Eiropas čempioni regbijā-7 kļuvusi trīs reizes pēc kārtas. Savukārt pieaugušo līmenī Francija tikko kā triumfēja Eiropas čempionātā, kā arī pasaules mērogā uzvarēja "Wordl Rugby Sevens Series".

"Jā, pirmā spēle patiešām būs tāda, ka uzreiz galvenie favorīti pretim," sacīja Šefanovskis. "Redzu, ka puišiem tas dod lielāku motivāciju, viņi par to priecājas un ir pacilātā noskaņojumā. Ļoti cienām pretinieku, taču puiši gaida savu iespēju, kad varēs pārbaudīt spēkus pret viņiem, jo zina, ka viņi ir tādi paši cilvēki kā mēs, arī viņi ir trenējušies un gājuši uz saviem mērķiem, arī viņi ir paši saviem spēkiem tikuši pie savām iespējām."

Ko sagaidīt no Latvijas U18 izlases debijas, kāds ir reālais mērķis? "Galvenais mērķis ir izcīnīt tiesības palikt čempionāta divīzijā. Lai to paveiktu, vajadzētu apakšgrupā uzveikt čehus un jāmēģina ieķerties spēlē pret Beļģiju. Īsti nezinām, kāda būs Francijas izlases komplektācija, jo regbijā-7 var būt straujas izmaiņas sastāvos, kas atstāj lielu iespaidu, un Francijai sastāvs var būt dažāds. Protams, Francijas resursi un iespējas rotēt spēlētājus tāpat ir milzīgas, bet mums jāmēģina iekosties," sacīja Šefanovskis.

"Mūsu priekšrocība - mēs esam īsti anderdogi, nezināmie, komanda X," norādīja izlases treneris. "Citas komandas atbrauks uz turnīru un vaicās, kas mēs vispār esam. Tā mums ir laba situācija - lai viņi domā un brīnās par mums, mēs būsim gatavi spēlēt un cīnīties."

Turnīru Latvijas izlase sāks piektdien, 5. jūlijā, plkst. 14:50 ar spēli pret Franciju. Dienas otrajā spēlē plkst. 18:28 Latvija mērosies spēkiem ar Čehiju (pirms gada 6. vieta Eiropā), bet sestdien, 6. jūlijā, plkst. 13:28 duelis ar Beļģijas (pirms gada 7. vieta Eiropā) valstsvienību.

Pēc grupu turnīru aizvadīšanas turpināsies cīņa par vietām. Labākās astoņas komandas kvalificēsies ceturtdaļfinālam un turpinās cīņu par medaļām, bet pārējās četras cīnīsies par vietas saglabāšanu elites divīzijā. Lai saglabātu vietu elitē, jāierindojas vismaz 10. vietā 12 komandu konkurencē.

Eiropas U18 čempionāts regbijā-7

A grupaB grupaC grupa
ČehijaVācijaSpānija
BeļģijaLietuvaŠveice
LatvijaRumānijaUkraina
FrancijaĪrijaPortugāle

Šefanovskim šīs divas nedēļas gan sanāks īpaši pārpildītas, jo teju uzreiz pēc vēsturiskā turnīra Francijā būs jādodas uz Budapeštu, lai kopā ar Latvijas pieaugušo regbija-7 izlasi piedalītos Eiropas čempionāta "Trophy" divīzijas otrajā kārtā. Tur Šefanovskis jau būs viens no spēlētājiem un cer palīdzēt Latvijas izlasei gūt vēl vienu iespaidīgu panākumu, paceļoties uz "Championship" divīziju arī pieaugušo līmenī.

Latvijas regbija-7 izlase uzvarēja pirmajā kārtā un attiecīgi tagad ir vislabākajās pozīcijās, lai divu kārtu kopvērtējumā iegūtu ceļazīmi uz augšu, kas pienāksies divu pirmo vietu ieguvējām.

"Jā, pārslēgties no trenera uz spēlētāja pozīcijām nav nemaz tik viegli," sacīja Šefanovskis. "Taču vēl smagāk ir apvienot to ilgtermiņā, tas ir ļoti grūti un prasa daudz laika. Ģimene izjūt manu lielo aizņemtību, taču izprot, ka šādas sportiskās iespējas nav biežas. Kā būs pārslēgties uz nākamo nedēļu, kad pašam būs jāspēlē? Tagad Francijā būs jāturpina pašam strādāt un trenēties individuāli, lai varētu sagatavoties tāpat kā pārējie. Jo tagad esam tuvu, patiešām tuvu, lai gūtu lieliskus rezultātus vairāku gadu garumā ieguldītajam darbam."

"Var teikt, ka tā ir sakritība, ka regbijā-7 Latvijai tagad sanāks divi ļoti svarīgi turnīri nedēļas intervālā. Taču es teikšu, ka uz to gājām jau ilgāku laiku. Mūsu spēlētāji daudz strādāja individuāli, visi tiecās uz augšu, trenējoties pēc savām iespējām. Kad pirms gada EČ 1. posmu pabeidzām tikai 6. vietā, paši savā starpā runājām, ka, ja nākamajā posmā tiksim trijniekā, tad būs pierādījums mums sev pašiem, ka esam pelnījuši tikt augstāk. Tagad ar uzvaru Zagrebā kārtīgs pussolis ir veikts. Atlicis vēl pēdējais solis Budapeštā."

Visas Latvijas U18 izlases spēles būs iespējams vērot "Rugby Europe" kanālā "Youtube" vietnē.

Spēļu kalendārs

DatumsLaiksSpēle
05.07.14:50Latvija-Francija
18:28Latvija-Čehija
06.07.13:28Latvija-Beļģija

Latvijas U18 izlase regbijā 7

Sastāvs: Mikus Drošprāts, Dagnis Drošprāts, Daniels Upmalis, Edžus Žvibulis (visi – RK “Eleja”), Gabriels Gustavs Ķirsis, Ulvis Bojarunecs, Rodrigo Ozoliņš (visi – “Baldone/ĶNSS”), Dāvis Gabriels Juškus, Ruslans Sosnars, Gļebs Vorobjovs (visi – “Livonia”), Toms Bobrovskis (“Eži”), Artis Konutis (RK “Mītava”), Oskars Vītoliņš (“Shannon RFC”, Īrija).
Galvenais treneris: Elmārs Šefanovskis
Fizioterapeits: Kaspars Jakušs
Menedžeris: Kārlis Vents

Izmantotie resursi:
https://www.rugbyeurope.eu/competit...

  +1 [+] [-]

, 2024-07-05 06:56, aizvakar
Angļu nav?

     [+] [-]

, 2024-07-05 10:54, aizvakar
Jā, no home nations tikai Airlend? Kaut kas nav riktīgi ar tiem līmeņiem.
Bet es tā iedomājos - kāpēc mūsu brašais "izglītības eksports" rezultējas tikai ar nekam nederīgiem kebabhindustāņiem, kas tikai dauza mašīnas un kretinē ar savu klātbūtni? Kāpēc nav nekā, piemēram, sportam noderīga? Šeit pat - pietiktu ar 4-5 studentiem no Fidži vai Samoa, kuri uzreiz parādītu, kā R7 jāspēlē un kurus tad varētu arī normāli integrēt un attīstīt sporta veidu. Bet diez vai...