Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3018, Did:0, useCase: 3

Samoilova olimpiskā boikota draudu ēnā jūtas kā ķīlnieces lomā

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Samoilova olimpiskā boikota draudu ēnā jūtas kā ķīlnieces lomā
Anastasija Samoilova. Foto: volleyballworld.com

Latvijas pludmales volejbolistei Anastasijai Samoilovai ir grūti aptvert Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) filtrēšanu par iespējamu Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalību Parīzes olimpiskajās spēlēs, tāpēc viņa šajā situācijā jūtas kā ķīlnieces lomā, jo nespēj pat iedomāties, kas notiks, ja sacensības nāksies izlaist, sportiste atzina žurnāla "Sporta Avīze" maija numurā.

"Kamēr notiek karš Ukrainā, es neredzu, kā Krievijas atlēti, vienalga, ar neitrālu vai savu karogu, varētu piedalīties sacensībās. Visi taču tāpat zina, kuru valsti viņi pārstāv un kā viņu panākumi tiek izmantoti Krievijā. Man tiešām grūti aptvert un saprast, kā SOK var kaut ko tādu vispār apsvērt un pieļaut," stāsta Tokijas olimpisko spēļu pusfināliste Samoilova, uzsverot, ka šajā situācijā jūtas kā ķīlnieces lomā. Lai gan volejbolā šobrīd oficiālas informācijas par iespējamu Krievijas sportistu atgriešanos Pasaules tūrē nav, sportistu vidē tiekot runāts par šāda scenārija iespējamību. "Tīnas (Graudiņas, Anastasijas pārinieces – aut.) nostāja ir kategoriska – viņa uzreiz pateica, ka nepiedalīsies sacensībās, ja tajās būs Krievijas sportistes. Arī es noteikti negribētu spēlēt turnīrā kopā ar viņām, taču apzinos, ka pludmales volejbols man ir ne tikai vienīgais ienākumu avots, bet arī visa karjera, visa dzīve. Tas man tiek atņemts kāda cita nepareizas un nesaprotamas rīcības dēļ. Uzskatu, ka tā nav pareizi."

Samoilova pauž, ka minētajā situācijā absurdi ir mēģinājumi šādus lēmumus skaidrot ar to, ka sports esot ārpus politikas, vai agresorvalstu sportistu atgriešanos sacensībās attaisnot ar viņu diskrimināciju. "Ir, protams, žēl to sportistu, kuri tiešām iestājušies pret karu. Viens no vadošajiem Krievijas pludmales volejbolistiem Oļegs Stojanovskis kara pirmajās dienās savos sociālajos tīklos uz melna fona ievietoja paziņojumu, ka ir pret notiekošo, taču drīz pēc tam saņēma zvanu no “augšas” un viņam lika paziņojumu izdzēst. Tomēr šajā situācijā kompromisus nevajadzētu pieļaut. Vismaz, kamēr ir runa par nevainīgu cilvēku dzīvībām," norāda Samoilova, neslēpjot, ka Stojanovskis arī ir vienīgais no Krievijas bīčvolejbolistiem, ar kuru viņai kopš atklātās karadarbības sākuma notikusi kaut neliela komunikācija. No pārējiem par viņu nostāju praktiski nav bijis nekādas informācijas. "Man galvā vienkārši nesaslēdzas tas, ka šie sportisti varētu atbalstīt karu, bet vairākums no viņiem arī neiestājas pret to. Tāpēc būtu ļoti nepatīkami, ja viņi tagad atgrieztos tūrē, it kā nekas nebūtu noticis. Ja viņi mēģinātu kvalificēties olimpiskajām spēlēm, rādīt fair play (godīgu spēli – angļu val.), kamēr viņu valsts dara tieši pretējo. Es esmu pilnīga pacifiste, tāpēc man tas nav saprotams."

Anastasija neslēpj, ka viņai šajā laikā ir grūti savienot savas sportiskās ambīcijas ar apziņu, ka, iespējams, Parīzes olimpiskās spēles var nākties izlaist, ja tajās piedalīsies Krievijas atlēti: "Šobrīd mēģinu tik tālu nedomāt, koncentrēties uz katrām nākamajām sacensībām, censties tikt uz olimpiskajām spēlēm. Ja nevarēšu tajās piedalīties, tad... Es pat nezinu. Cenšos par to nedomāt. Cenšos domāt par to, lai Ukraina uzvar karā, lai Krievija atzīst savu vainu. Ar izteikumiem un pārliecību varu parādīt savu nostāju, taču nejūtu, ka kā sportiste varu kaut kādā mērā šo situāciju ietekmēt."

Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas periods pludmales volejbolā sākās jau šī gada sākumā un punktu vākšana turpināsies vēl gadu. Šajā nedēļas nogalē Graudiņa un Samoilova piedalās Pasaules tūres Elite16 turnīrā Čehijas pilsētā Ostravā, bet jau pēc dažām nedēļām viņas abas būs iespējams redzēt arī dzimtenē, no 15. līdz 18. jūnijam gaidāmajā “Challenger” līmeņa turnīrā Jūrmalā.

Pilnu stāstu par sportistu cīņu gan ar SOK, gan okupantiem lasiet maija "Sporta Avīzē", kas vēl nepilnu nedēļu atrodama preses tirdzniecības vietās.

  +3 [+] [-]

, 2023-06-01 16:07, pirms 11 mēnešiem
Pilnīgi piekrītu katram Anastasijas teiktajam vārdam! Krievija un Baltkrievija nedrīkst piedalīties Olimpiskajās spēlēs, bet es nevaru iedomāties, cik šausmīgi ir trenēties visu savu dzīvi kaut kam tik ļoti svarīgam kā Olimpiskās spēles , lai tikai kaut kādu citu cilvēku dēļ tev tiktu laupīta šā iespēja!

  -1 [+] [-]

, 2023-06-01 17:08, pirms 11 mēnešiem
Cik var prlieku idealizēt tos 1 mačus 4 gados?
Labāk sportisti censtos ieinteresēt auditoriju ar citiem bīča pasākumiem,lai arī tiem cilvēki veltītu vairāk uzmanības,nevis visu laiku tikai zombēt,ka krieveļa Baha sporta festivāls ir kas īpašs un viss pārējais ir NEKAS

  +4 [+] [-]

, 2023-06-01 17:26, pirms 11 mēnešiem
Anastasija visu pareizi saka. Bet atbilde ir gaužām vienkārša - SOK ir tikpat korumpēta, kā FIFA un pārējās lielās spirta organizācijas. Nebrīnīšos, ja Bahs pēc amata atstāšanas nonāks Gazprom, vai kādā citā krievu uzņēmuma valdē, kā Fāzels, Šrēders un kompānija.

  +1 [+] [-]

, 2023-06-01 17:33, pirms 11 mēnešiem
dale1 rakstīja: Cik var prlieku idealizēt tos 1 mačus 4 gados?
Labāk sportisti censtos ieinteresēt auditoriju ar citiem bīča pasākumiem,lai arī tiem cilvēki veltītu vairāk uzmanības,nevis visu laiku tikai zombēt,ka krieveļa Baha sporta festivāls ir kas īpašs un viss pārējais ir NEKAS
Kā tu vari kaut ko spriest kādu citu vietā? Tu nezini kā viņi jūtas. Ja cilvēks par kaut ko cīnās gadiem vai visu mūžu un to nevar sasniegt nevis sevis dēļ, bet citu dēļ, ir loģiski justies šausmīgi. Pie tam citiem var būt tikai 1 Olimpiskās spēles dzīvē. Tad iedomājies,cilvēki desmitus gadu pavada savā sporta veidā, lai nokļūtu tur un piepildītu savu sapni un to pēkšņi atņem.

  +5 [+] [-]

, 2023-06-01 17:43, pirms 11 mēnešiem
Edvards Grīgs rakstīja: Pilnīgi piekrītu katram Anastasijas teiktajam vārdam! Krievija un Baltkrievija nedrīkst piedalīties Olimpiskajās spēlēs, bet es nevaru iedomāties, cik šausmīgi ir trenēties visu savu dzīvi kaut kam tik ļoti svarīgam kā Olimpiskās spēles , lai tikai kaut kādu citu cilvēku dēļ tev tiktu laupīta šā iespēja!
un kā jūtas, piemēram, tie ukraiņu sportisti, kuri šī kara laikā ir vienkārši sakropļoti un viņiem tiešām ir liegta dalība OS, jo viņi ir zaudējuši loceķļus u.t.t.
Tiem krieviem, baltkrieviem vēl var būt citas iespējas (piemēram, aizmuktuz citu valsti un pārstāvēt to), kamēr tiem ukraiņu tādu vairs nekad nebūs...

  +3 [+] [-]

, 2023-06-01 17:44, pirms 11 mēnešiem
Edvards Grīgs rakstīja: Kā tu vari kaut ko spriest kādu citu vietā? Tu nezini kā viņi jūtas. Ja cilvēks par kaut ko cīnās gadiem vai visu mūžu un to nevar sasniegt nevis sevis dēļ, bet citu dēļ, ir loģiski justies šausmīgi. Pie tam citiem var būt tikai 1 Olimpiskās spēles dzīvē. Tad iedomājies,cilvēki desmitus gadu pavada savā sporta veidā, lai nokļūtu tur un piepildītu savu sapni un to pēkšņi atņem.
POFIG!!!!
un kā jūtas karā cietušie??? Viņi ir cietuši daudz, daudz vairāk nekā tie, kas netiek uz Olimpiskajām spēlēm vienīgi dēļ savas valsts politikas (tagad karš, iepriekš dopinga afēra)
Slēpts komentārs: kleperis999

  +7 [+] [-]

, 2023-06-01 18:28, pirms 11 mēnešiem
kleperis999 rakstīja: Nez ka jutas Afganistanas sportisti, Irakas, Libijas, bijusas Dienvidslavijas un visu citu to valstu (kopa ap 200 valstis notika ASV militara iejauksanas kops 2 P.kara) sportisti, kuri tika paklauti ASV un Nato bombardesanai?
Ka nez jutas Hirosimas un Nagasaki sportisti, kuriem uzmeta atombumbu asv?
Ja muldi, tad dari to vismaz ticami. Pasaulē vispār ir tikai 208 valstis, un tajās visās, pēc tava teiktā, iebruka ASV? Tu pat neesi debils, un ne smieklīgs. Žēl tādus kā tu, nav nekā sava, viss kaut kur krievu propagandā sagrābstīts un nu to uzdod par realitāti. Jā, ASV ir veicis un veiks bruņotus uzbrukumus, bet ne jau prieka pēc un visai pasaulei, bet gan tiem, kas apdraudējuši viņus vai paši savus iedzīvotājus. Te es par Lībiju, Sīriju, Afganistānu vai Serbiju, bet tevi jau tas neinteresē.

  +3 [+] [-]

, 2023-06-01 18:58, pirms 11 mēnešiem
norcha 172 rakstīja: Ja muldi, tad dari to vismaz ticami. Pasaulē vispār ir tikai 208 valstis, un tajās visās, pēc tava teiktā, iebruka ASV? Tu pat neesi debils, un ne smieklīgs. Žēl tādus kā tu, nav nekā sava, viss kaut kur krievu propagandā sagrābstīts un nu to uzdod par realitāti. Jā, ASV ir veicis un veiks bruņotus uzbrukumus, bet ne jau prieka pēc un visai pasaulei, bet gan tiem, kas apdraudējuši viņus vai paši savus iedzīvotājus. Te es par Lībiju, Sīriju, Afganistānu vai Serbiju, bet tevi jau tas neinteresē.
Nav jau protams Asv arī nekas balts un pūkains arī viņi ir vainīgi,bet nevar vispār salīdziniet ar kieveļiem. Labākais,ka krievi vnm ataisno savus kara noziegumus ar to,ka bet paskataties uz asv ķip tas ir kkāds ataisnojums...

  -2 [+] [-]

, 2023-06-01 19:10, pirms 11 mēnešiem
Un kā jau parasti, faktors ir NAUDA
Protams, saprotami, tas nav nosodījums sportistei, bet faktam cik ļoti "politika (krievija un tās nauda) nejaucas ar sportu (jo visām sporta organizācijām to krievijas naudu vajag, iebaroti, pieradināti).

Bet tai pat laikā (saprotot, ko domāja sportiste) tomēr jāatzīst, ka kara apstākļos, mazākais par ko domāt, vai kas ir svarīgi ir Olimpiskās spēles. Ukraiņiem, Ukrainai pietuvinātiem cilvēkiem tas labi ja ir top 20 nākotnes plāns, mērķis. Un tam par iemeslu ir vienas valsts absolūti nepieņemama rīcība. Spēļu boikotēšana, ja krievija piedalās, ir ne tikai sportistu "pienākums", goda jautājums, bet arī visu skatītāju, ne TV, ne ziņas, ne mediji, ne soctīklus, un ne tikai sporta viedus, kurā piedalās, kurā ir apieta sistēma, visu pasākumu - ignoret!
Un nav jāžēlo sportisti, viņi visu dzīvi ar putām uz lūpām ir teikuši, ka cīnās par savu valsti, kāds gods valsti pārstāvēt, slavinājuši savu karogu utt... Kas tad pēkšņi mainījās? Vai pirmais karš Putinam, vai pirmā okupācija krievijai?
Plus, kādēl ir runa tikai par krievijas un baltkrievijas sportistiem?
Jāizšiverē ārā ir visi, kas atbalsta, kas kaut ko piegādā, kam ir kaut kādi tirgi, visi ir pirkstu karam pielikuši, kaut vai tā būtu Latvija, ir straptautiski tas jānosoda un ar sekām jādzīvo...

  +1 [+] [-]

, 2023-06-01 19:16, pirms 11 mēnešiem
kleperis999 rakstīja: Nez ka jutas Afganistanas sportisti, Irakas, Libijas, bijusas Dienvidslavijas un visu citu to valstu (kopa ap 200 valstis notika ASV militara iejauksanas kops 2 P.kara) sportisti, kuri tika paklauti ASV un Nato bombardesanai?
Ka nez jutas Hirosimas un Nagasaki sportisti, kuriem uzmeta atombumbu asv?
Tu paņem atpakaļ vēl... Varbūt Zviedrus ar izslēdzam, cik viņi, divas reizes mūs gribēja iekarot? Chingishanam bija milzonīga impērija iekarota, tiem pašiem frančiem, angļiem kolonijas pa pus pasauli...
P.S.
Hirosima un Nagasaki ir - JAPĀNAS Sportisti...
turklāt, ar ko tieši šie ir izpelnījušies būt cietušie, bet pārējie 2. pasaules kara upuri ne?

  -3 [+] [-]

, 2023-06-01 20:20, pirms 11 mēnešiem
norcha 172 rakstīja: Ja muldi, tad dari to vismaz ticami. Pasaulē vispār ir tikai 208 valstis, un tajās visās, pēc tava teiktā, iebruka ASV? Tu pat neesi debils, un ne smieklīgs. Žēl tādus kā tu, nav nekā sava, viss kaut kur krievu propagandā sagrābstīts un nu to uzdod par realitāti. Jā, ASV ir veicis un veiks bruņotus uzbrukumus, bet ne jau prieka pēc un visai pasaulei, bet gan tiem, kas apdraudējuši viņus vai paši savus iedzīvotājus. Te es par Lībiju, Sīriju, Afganistānu vai Serbiju, bet tevi jau tas neinteresē.
vairak ka 200 reizes, bet tev pajoli jau to nesaprast

  -3 [+] [-]

, 2023-06-01 20:25, pirms 11 mēnešiem
Raitcha rakstīja: Tu paņem atpakaļ vēl... Varbūt Zviedrus ar izslēdzam, cik viņi, divas reizes mūs gribēja iekarot? Chingishanam bija milzonīga impērija iekarota, tiem pašiem frančiem, angļiem kolonijas pa pus pasauli...
P.S.
Hirosima un Nagasaki ir - JAPĀNAS Sportisti...
turklāt, ar ko tieši šie ir izpelnījušies būt cietušie, bet pārējie 2. pasaules kara upuri ne?
Izlasi par ko cepiens! Ukrainas sportisti cies no bombardesanas! Nav pretenziju, ta tas ari ir! Bet kur tad ir ta taisniga un pareiza pasaule, kad bombarde "ne tos, kurus ir zel"? Neviens tacu nav boikotejis asv notikusas sacensibas vai sportistus, kaut gan asv bombardesanas ir bijusas daudz smagakas neka krievu!
Kads ir boikotejis vacijas sportistus par otra pasaules kara noziegumiem???

     [+] [-]

, 2023-06-02 07:13, pirms 11 mēnešiem
norcha 172 rakstīja: Ja muldi, tad dari to vismaz ticami. Pasaulē vispār ir tikai 208 valstis, un tajās visās, pēc tava teiktā, iebruka ASV? Tu pat neesi debils, un ne smieklīgs. Žēl tādus kā tu, nav nekā sava, viss kaut kur krievu propagandā sagrābstīts un nu to uzdod par realitāti. Jā, ASV ir veicis un veiks bruņotus uzbrukumus, bet ne jau prieka pēc un visai pasaulei, bet gan tiem, kas apdraudējuši viņus vai paši savus iedzīvotājus. Te es par Lībiju, Sīriju, Afganistānu vai Serbiju, bet tevi jau tas neinteresē.
Tu to nopietni?!
Tiešām NOPIETNI?!!
Ka Lībija, Sīrija, Afganistāna vai Serbija, nemaz nepieminot citas n-tās valstis apdraudējušas ASV?!!
Kādā veidā?!!
Taisījās uz zirgiem, ēzeļiem, kamieļiem... doties karagājāienā pret ASV?!!
Vai arī kā Irākā atraduši liecībās par ķīmiskiem (vai kādiem tur) ieročiem, kas izrādījās pilnīgi meli?!
Vienā ziņā Tev gan taisnība.
Ka "...ASV ir veicis un veiks bruņotus uzbrukumus, bet ne jau prieka pēc un visai pasaulei...".
Bet gan naudas pēc!
Karš ir viens vienīgs bizness!
Un viss.
Viss pārējais tikai tukši vārdi.
Tā ka vairāk skaties TV, uzticies zinātnei... un uzzināsi vēl viss kaut ko jaunu.