Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:338, Did:0, useCase: 3

Eiropas čempioni - Pļaviņš vecākais, Fokerots jaunākais turnīra vēsturē

Jānis Celmiņš

Eiropas čempioni - Pļaviņš vecākais, Fokerots jaunākais turnīra vēsturē
Mārtiņš Pļaviņš un Kristians Fokerots. Foto: CEV

Jau vēstīts, ka 18. augusta pievakarē visai negaidīti par Eiropas 2024. gada čempioniem pludmales volejbolā kļuva Latvijas duets Mārtiņš Pļaviņš un Kristians Fokerots. Pozitīvu emociju daudz, taču sausi fakti stāsta, ka Latvijas duets sasniedzis kādu interesantu rekordu. Pļaviņš kļuvis par vecāko, bet Fokerots par jaunāko kontinenta čempionu.

Jau vēstīts, ka latvieši finālā pēc zaudējuma pirmajā setā spēja atgūties un ar 2-1 (17:21, 22:20, 15:5) pieveica vāciešus, olimpiskos vicečempionus Nilsu Ēlersu un Klemensu Vikleru, kļūstot par kontinenta čempioniem.

Fokerotam šī bija debija Eiropas čempionātā pieaugušajiem, bet Pļaviņa kontā jau bija viena godalga. Tālajā 2010. gadā viņš kopā ar Jāni Šmēdiņu tika pie bronzas medaļas, kas Latvijai bija pirmā medaļa vīru konkurencē (2009. gadā Eiropas čempioņu titulu dāmu konkurencē bija izcīnījušas Inguna Minusa un Inese Jursone).

Eiropas čempionātā 2015. gadā triumfēja jau pieminētais Šmēdiņš kopā ar Aleksandru Samoilovu, kuriem ir arī pa četrām sudraba medaļām, taču deviņus gadus vēlāk panākumu atkārtojuši Latvijas pludmales volejbola profesors Pļaviņš un talantīgais Fokerots.

Sausi fakti un cipari liecina, ka Pļaviņš un Fokerots kļuvuši par sava veida Eiropas čempionāta rekordistiem. Talantīgais Fokerots, kurš 31. janvārī nosvinēja tikai savu 19. dzimšanas dienu, kļuvis par jaunāko kontinenta čempionu tā vēsturē, bet Pļaviņš, kuram 8. maijā apritēja jau 39 gadi, savu uzvārdu uz kausu iegravēs kā vecākais.

Pēc atgriešanās mājās no Eiropas čempionāta Kristianam nācās atbildēt uz jautājumu, kā ir sadzīvot ar pārinieku, kurš ir kā treneris, esot 20 gadus vecāks? “Īstenībā vieglāk nekā man likās pašā sākumā. Gan pirms Edgara Toča, gan pirms Mārtiņa likās, ka viņi ir 20 gadus vecāki, nezini īsti, kāda būs dzīve, kad aizbrauksi ar viņiem uz nometni vai sacensībām, dzīvojot kopā. Īstenībā saproti, ka tas ir gandrīz tas pats, kas ar sava vecuma čali vai draugu aizbraukt. Te ir pluss, ka tas ir pieaudzis cilvēks, un vari no viņa daudz ko iemācīties. Vispār bez problēmām,” teica jaunietis.

Parīzes olimpiskie čempioni Jonatans Helvigs un Dāvids Omans (Zviedrija) pirmo reizi Eiropas čempionu titulu izcīnīja 2022. gadā, kad abiem bija jau 20 gadi. Tikmēr Pļaviņš pārspējis Rihardu Sheilu (Nīderlande), kurš līdz šim bija vecākais čempions. 2010. gadā viņš uzvarēja esot 37 gadus vecs.