Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:338, Did:0, useCase: 3

USC bez Graudiņas pārspēj sīvāko konkurenti un izcīna kārtējo NCAA titulu

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

USC bez Graudiņas pārspēj sīvāko konkurenti un izcīna kārtējo NCAA titulu
USC pludmales volejbola komanda triumfē NCAA finālā. Foto: Justin Tafoya / NCAA Photos

Alabamas kurortpilsētiņā Galfšorsā svētdien noslēdzās NCAA finālturnīrs pludmales volejbolā. Lielajā finālā atkal risinājās Losandželosas derbijs, kur USC ar 3-2 pārspēja UCLA, triumfējot trešo reizi pēc kārtas.

Atgādinām, ka savos pēdējos divos gados USC rindās Tīna Graudiņa divas reizes triumfēja NCAA finālturnīrā un kļuva par divkārtējo Latvijas labāko sportisti (2021, 2022).

# 2023. gada finālā spēkojas USC (#3) un galvenā favorīte UCLA (#1).

ASV himnas skanējumu uz brīdi nomāca trīs armijas helikopteri, kas ar draudīgu troksni pārlidoja pāri sacensību norises vietai.

Vispirms spēlēja komandu otrie spēcīgākie dueti un ceturtie spēcīgākie dueti - abos laukumos kā favorītes kotējās UCLA spēlētājas, taču pārsteidzoši uzvarēja USC meitenes, panākot 2-0. No citas skolas pārnākusī maģistrantūras studente Medisona Šīldsa un pirmkursniece Medisona Vaita šosezon bija sakrājušas 21-7 bilanci (tostarp 16-1 trešo spēcīgāko duetu mačos), bet tagad otro labāko duetu cīņā ar 24:22, 21:23, 15:9 atļāvās apspēlēt UCLA zvaigznes Abiju van Vinklu/Periju Brenanu, kuras lepojās ar 23-0 sezonas bilanci otrajā laukumā. No austrumu skolām pārnākušās USC maģistrantūras studentes Dženna Džonsone/Ešlina Rasnika-Popa (viņu sezonas bilance bija 2-2) finālā ar 22:20 un 21:14 pamanījās apspēlēt UCLA zvaigznes Mārliju Monseresu/Džesiku Smitu, kuru sezonas bilance bija 15-1.

2023. gada USC komanda ir pavisam citāda, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, kad tradicionāli figurēja gara auguma spēlētājas. Šogad pamatsastāva desmitniekā kā vienīgā standarta garā spēlētāja pozicionējās Megana Krafta (183 cm), pārējām ir 170-180 cm. Iepriekš tieši UCLA trumpis bija aizsardzība, bumbas kontrole un serve, taču tagad ar to izcēlās USC, tostarp panākot 2-0 finālā.

Fināla pārraidē ESPN atgādināja, ka USC bijusī spēlētāja Tīna Graudiņa pārstāvēja Latviju olimpiskajās spēlēs, kur USC galvenā trenera asistents Gustavo Roča bija Latvijas komandas treneris.

UCLA pamatsastāvā šogad spēlēja arī 2021. gada NCAA čempione USC rindās Heilija Halgrēna. 2021. gada sezonā viena no USC labākajām spēlētājām regulāri klepoja, bet pēc tam izrādījās, ka tas bija plaušas vēža dēļ, sociālajā tīklā informēja Halgrēna. Audzēja izņemšanas operācija noritēja sekmīgi, ķīmijterapiju nevajadzēja, sportiste atveseļojās un pievienojās USC sīvākajai konkurentei UCLA... Halgrēna varēja kļūt par pirmo pludmales volejbolisti, kura izcīnījusi NCAA čempiones titulu divās komandās. Fināla starpbrīdī ESPN rādīja sižetu par šo tēmu, gatavojot skatītājus iespējamajai UCLA uzvarai.

Pāriešana no USC uz UCLA ir ārkārtējs gadījums, ņemot vērā to, ka šis ir karstākais derbijs NCAA pludmales volejbolā.

USC un UCLA savstarpējā konkurence

GadsPac-12 čempioneNCAA čempione
2016USCUSC
2017USCUSC
2018UCLAUCLA
2019USCUCLA
2020[Covid-19][Covid-19]
2021UCLAUSC
2022USCUSC
2023UCLAUSC

Kad finālā rezultāts kļuva 2-0, favorītes lomu pārņēma USC. Spēcīgāko duetu mačā 2021. gada U19 pasaules čempiones Megana Krafta un Deleinija Meipla pārsteidzoši bezcerīgi zaudēja, piekāpās arī USC piektais duets, līdz ar to rezultāts kļuva 2-2. Čempioņu tituls izšķīrās trešo duetu mačā, kur jau pirms starta favorītes bija USC dvīnes Nikola Norsa/Odrija Norsa ar lielu pieredzi spiediena apstākļos. Heilijas Halgrēnas sitiens noveda pie izšķirošā trešā seta, kura USC dvīnes ieguva divu punktu pārsvaru (8:6), pateicoties Railijas Pauersas neprecīzajam sitienam. Nikola paņēma aizsardzībā, un Odrija tūlīt panāca 9:6. Halgrēna neaizmantoja labu iespēju samazināt deficītu līdz minimumam, līdz ar to USC atjaunoja trīs punktu pārsvaru (13:10), savukārt beigās sanāca 15:11, kas deva USC uzvaru ar 3-2.

2017. gadā USC triumfēja trešo reizi pēc kārtas un kļuva par divkārtējo NCAA čempioni (2015. gadā šīm sacensībām vēl nebija NCAA statusa). 2017. gadā USC absolvēja vairākas līderes, tostarp NCAA visu laiku labākais duets Sāra Hjūza un Kellija Kleiza (tagad Čena). Pēc tam tur ieradās Tīna Graudiņa, taču pirmajos divos piegājienos (2018, 2019) neizdevās izcīnīt titulu. 2022. gadā USC bija "Dream Team", bet togad studijas noslēdza sešas pamatsastāva spēlētājas, tostarp Tīna Graudiņa, Heilija Hārvarda, Jūlija Skolza un Semija Sleitere. Tika lēsts, ka būs vajadzīgs laiks, lai komanda atgūtu jaudu un atkal varētu izcīnīt titulu, tomēr šosezon spēlēja pārsteidzoši sekmīgi un regulārajā sezonā uzrādīja 26-3 bilanci, nopelnot trešo numuru izsēšanā uz NCAA finālturnīru.

Ar trešo numuru izliktā USC šoreiz varēja zaudēt jau pusfinālā, kur pretī stājās ar otro numuru izliktā TCU, kas pirmoreiz reāli pretendēja uz NCAA čempioņu titulu pludmales volejbolā. Teksasas komandas spēcīgākais duets ir spānietes Daniela Alvaresa un Tanja Moreno, kuras pērn "Beach Pro" posmā apspēlēja arī Tīnu Graudiņu un Anastasiju Samoilovu (tobrīd Kravčenoku), bet Eiropas čempionātā ieguva ceturto vietu. TCU otrajā spēcīgākajā duetā spēlē U20 Eiropas čempione Anhelina Hmiļa (Ukraina) un maģistrantūras studente Keita Priveta (ASV), kura iepriekš spēlēja Austrumu krasta tradicionālajā līdervienībā Talahasī "Florida State". 2023. gada pusfinālā rezultāts kļuva 2-2. Viss izšķīrās piekto spēcīgāko duetu cīņā - savās pirmajās divās sezonās nevienu oficiālo spēli neaizvadījusī trešā kursa studente Olīvija Bakosa un pirmā kursa studente Gabija Volkere nebija favorītes pret pieredzes bagātākajām un regulārajā sezonā 22-2 bilanci sakrājušajām pretiniecēm, tomēr trešajā setā uzvarēja visai stabili, sarūpējot USC triumfu ar 3-2.

Kā jau ziņots, 2022. gada Latvijas čempione pludmales volejbolā Anete Namiķe un latvietes pārstāvētā "Stetson" pirmajā kārtā atzina nomināli spēcīgākās TCU pārākumu (0-3), noslēdzot 2023. gada studenšu sezonu.

NCAA pludmales volejbola finālturnīrā spēlējušas tikai trīs latvietes - Anete Briņķe (2017), Tīna Graudiņa (2018, 2019, 2021, 2022), Anete Namiķe (2022, 2023). Šosezon pretendēja arī Kristīnes Briedes "Pepperdine" un galu galā nekvalificējās, savukārt Kristas Paegles UTEP rādīja zemāka līmeņa sniegumu.

Izmantotie resursi:
ncaa.com/sports/beach-volleyball
usctrojans.com
volleytalk.proboards.com

  +1 [+] [-]

, 2023-05-08 09:12, pirms gada
"ASV himnas skanējumu uz brīdi nomāca trīs armijas helikopteri, kas ar draudīgu troksni pārlidoja pāri sacensību norises vietai"

tas bijs speciāli noorganizēts, lai demonstrētu muskuļus!

     [+] [-]

, 2023-05-08 21:38, pirms gada
Interesanti, ka USC uzvarēja, neskatoties uz to, ka tās pirmais pāris, Pasaules U-19 čempiones, zaudēja gan finālā, gan pus-finālā. (Megana Krafta (Graudiņas bijusī partnere) un Deleinija Meipela.