Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:338, Did:0, useCase: 3

papildināts Latvijas bīčisti apspēlē krievus un iekļūst finālturnīrā

Krišs Upenieks

Latvijas bīčisti apspēlē krievus un iekļūst finālturnīrā
Latvijas pludmales volejbola izlase
Foto: cev.lu

Krievijas pilsētā Kazaņā otro uzvaru Kontinentālās kausa izcīņas finālā izcīnījusi Latvijas izlase. Aleksandrs Samoilovs un Ruslans Sorokins divos setos ar 22:20 un 21:19 uzvarēja Krievijas otru duets Semenovs/Koškarevs. ''Zelta setā'' šos pašus pretiniekus Samoilovs/Sorokins apspēlēja ar 15:7, tādējādi Latvijas izlase iekļuvusi finālturnīrā.

Līdz šim turnīrā Latvijas izlase spēlējusi pārliecinoši, uzvarot abos mačos. Francijas izlase pārspēta ar 3:0, bet šveicieši uzvarēti ar 3:1, vienīgo zaudējumu piedzīvojot Mārtiņam Pļaviņam un Jānim Šmēdiņam.

Finālā pretī mūsējiem Krievijas izlase. Pirmie laukumā devās Samoilovs/Sorokins un Bogatovs/Prokopjevs. Mača sākums izvērtās līdzīgs, un tehniskajā pārtraukumā komandas devā pie minimāla (11:10) krievu pārsvaru, tomēr izšķirošajos brīžos labāki bija krievi, uzvarot pirmo setu ar 21:16. Arī otrais sets izvērtās līdzīgs, taču atkal mazliet labāki bija Bogatovs/Prokopjevs (21:18), izvirzot vadībā Krievijas izlasi - 1:0.

Otrajā mačā saviem pretiniekiem nekādus variantus neatstāja Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš, sagraujot Krievijas duetu Semenovs/Koškarevs 30 minūšu laikā ar rezultātu 2:0 - 21:10, 21:16.

Mačs Pļaviņam un Šmēdiņam neiesākās veiksmīgi – vadībā ar 3:0 izvirzījās krievi. Pāris veiksmīgas darbības un mājinieku kļūda ļāva latviešiem izlīdzināt rezultātu (4:4). Seta turpinājumā risinājās līdzīga cīņa, bet tehniskajā pārtraukumā pie minimāla pārsvara devās mūsējie (11:10). Pretinieku neveiksmes uzbrukumā un pašu meistarīgas darbības uzbrukumā Pļaviņam un Šmēdiņam deva jau visai komfortablu pārsvaru – 16:12. Izskaņu latvieši aizvadīja pārliecinoši, uzvarot pirmo setu ar 21:16.

Otrā seta sākumā lielisks Šmēdiņa bloks ļāva mūsējiem izvirzīties vadībā ar 3:1, tiesa, uzreiz šo pārsvaru latvieši izsēja (3:3). Turpinājumā atkal labāk darbojās Pļaviņš/Šmēdiņš – otrā šāviens smiltīs un bloks deva jau 8:5. Diemžēl līdz tehniskajam pārtraukumam krieviem atkal izdevās izlīdzināt spēli – 11:10 par labu Latvijai. Lēnām spēli savās rokās pārņemt sāka krievi, iegūstot arī divu punktu handikapu – 15:13. Tuvojoties izšķirošajām izspēlēm, mūsējie kopīgiem spēkiem izlīdzināja rezultātu (18:18). Pēdējas izspēles mājinieki spēlēja uz Pļaviņu, kas krieviem deva rezultātu – 23:21.

Izšķirošo setu Pļaviņš/Šmēdiņš iesāka veiksmīgi, izvirzoties vadībā ar 2:0, taču arī šoreiz Bogatovs/Prokopjevs prata atspēlēties un vēlāk arī pārņemt vadību – 4:3. Fantastiskas darbības aizsardzībā krieviem deva divu punktu handikapu (9:7). Latvieši neapjuka, uzreiz izlīdzinot rezultātu – 9:9. Lai arī mača izskaņā krievi ieguva divu punktu pārsvaru (14:12), pateicoties Pļaviņa veiksmīgam māņu sitienam un fantastiskai Šmēdiņa spēlei aizsardzībā, mūsējie prata atspēlēties – 14:14. Diemžēl pie rezultāta 15:16 neveiksmīgi uzbrukumā nospēlēja Pļaviņš, kas uzvara devu Bogatovam un Prokopjevam.

Līdz ar šo uzvaru Krievijas izlase izvirzījusies vadībā, kas nozīmēja, ka Aleksandram Samoilovam un Ruslanam Sorokinam obligāti jāuzvar Semenovs un Koškarevs, lai saglabātu mūsējiem izredzes.

Mača sākumā laukumā risinājās ļoti līdzīga cīņa, un saulauzt pretiniekus mūsējiem neizdevās. Tehniskajā pārtraukumā latvieši devās pie minimāla pārsvara (11:10), bet pēc Sorokina bloka izdevās iegūt arī divu punktu handikapu. Pirmā seta otrajā pusē Kazaņā sākas stiprs lietus, bet vadībā mūsējie atradās gandrīz visu setu – pie rezultāta 20:19 krieviem padevās teicama serve, kas ļāva izlīdzināt rezultātu (20:20). Semenova kļūda uzbrukumā beigās Samoilovam un Sorokinam ļāva triumfēt pirmajā setā ar 22:20.

Otrā seta ievadā vadībā ar 2:0 izvirzījās Semenovs un Koškarevs. Pretiniekiem problēmas sagādāja Samoilova serve, kas ļāva pārņemt vadību – 6:5, bet drīz vien mūsējie, pateicoties Koškareva kļūdai, ieguva divu punktu handikapu (8:6). Visu setu Latvijas duets aizvadīja diezgan pārliecinoši, galarezultātā uzvarot ar 22:20, nodrošinot Latvijas izlasei ''zelta setu''.

Abu izlašu treneri izdomāja neko nemainīt. Visu izšķīra Samoilova/Sorokina un Semenova/Koškareva duelis. ‘’Zelta seta’’ ievadā spēle ritēja punkts punktā, bet pie rezultāta 3:3 vairākas veiksmīgas darbības padevās mūsējiem, kas deva trīs punktu pārsvaru – 6:3. Latvijas duets turpināja dominēt laukumā, izcīnot ļoti pārliecinošu uzvaru šajā ‘’zelta setā’’ - 15:7!

Līdz ar šo uzvaru mūsējie iekļuvuši Kontinentālās kausa izcīņas finālturnīrā, kurā tiks izspēlēta ceļazīme uz Olimpiskajām spēlēm. Izšķirošie mači nākamā gada vasarā. Fināla posmā startēs astoņas labākās Eiropas valstu izlases. Ja izlase uzvar, ceļazīmi iegūst Nacionālā volejbola federācija, kura tad tālāk lemj, kuram no pāriem to piešķirt.

Izmantotie resursi:
CEV Home