Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

EČ jauniešiem orientēšanās Lapiņa un Brice divdesmitniekā, Zvirgzdiņam un Grasim 21. vietas

Ivars Bācis
Ivars Bācis

EČ jauniešiem orientēšanās Lapiņa un Brice divdesmitniekā, Zvirgzdiņam un Grasim 21. vietas
Foto: Latvijas Orientēšanās federācija.

Pirms dažām dienām Bulgārijā noslēdzās Eiropas čmepionāts orientēšanās sportā jauniešiem, kur Sanda Lapiņa un Lilija Brice gandrīz simts dalībnieku konkurencē iekļuva labāko divdesmitniekā, bet edvardam Zvirgzdiņam un Renāram Grasim 21. vietas.

Sprints
Sprinta distance izrādījās tehniskāka kā mūsējiem likās. Vietām sportisti tiešām varēja attīstīt lielu ātrumu, bet lielākajā daļā distances bija uzmanīgi jālasa karte - jāizvēlas pareizi ceļa varianti un jāierauga ne tik viegli pamanāmas ieejas un citi sīkumi.

Ļoti labu rezultātu uzrādīja W18 grupā Sanda Lapiņa (18. vieta), M18 grupā Edvards Zvirgzdiņš (21. vieta), M16 grupā Renārs Grasis (21. vieta) un W16 grupā Lauma Jānelsiņa (23. vieta).

Komentārs no Sandas Lapiņas par sprinta distanci: “Pirms starta jutos mierīga - nekas nesāp, esmu laimīga par iespēju skriet, taču nav noslēpums, ka sprinta disciplīna nav mans galvenais mērķis, vairāk gan kā iesildīšanās meža distancēm. Skrienot liels ātrums nebija, tas palīdzēja nepieļaut kļūdas un būt apmierinātai ar skrējienu. Centīšos rīt neļaut stresam sevi pārņemt un skriet tā, lai pašai forši.”

Garā distance
Kalni, kalni un vēl vairāk kalni. Jā, tiešām, jauniešiem garajā distancē sagaidīja liels izaicinājums. Sākums visām grupām bija ātrs un neīpaši tehnisks, kas ļāva attīstīt lielu ātrumu un dažiem arī tas nozīmēja pārķert sākumu. Pārējā distance ne tikai ar lielajiem kalniem un nogāzēm, bet arī ar ceļa variantiem – skriet pāri visiem kalniem, skriet apkārt vai skriet pakāpeniski.

Labākos rezultātus garajā distance uzrādīja W16 grupā Lillija Brice ar 19. vietu, M16 grupā Renārs Grasis ar 21. vietu, M18 grupā Edvards Zvirgzdiņš ar 23. vietu, M16 grupā Lūkasu Siliņš ar 24. vietu un W18 grupā Sanda Lapiņa ar 25. vietu.

Komentārs no Lillijas Brices: ""Es nebiju gaidījusi tik labu rezultātu savā pirmajā EYOC, kas ir manas pirmas sacensības ārpus Latvijas un Baltijas čempionāta. Es uzsāku distanci ar domu, ka nevajag zaudēt uzvarētājai vairāk par 10 minūtēm un neuztaisīt nevienu lielu kļūdu. Startēju vienā minūtē ar Sandu Lapiņu, pirmie trīs etapi nebija vienādi, bet sanāca paskriet ar viņu kopā, kuri noteikti iedeva man papildus motivāciju skriet ātrāk un precīzāk. Distances vidū sapratu, ka labi skrienās, jā, varbūt bišķiņ lēni, bet precīzi un bez kļūdām. Tā kā startēju pašas grupas sākumā, nebiju finišā pārsteigta, ka atrodos top10, bet kad sāka finišēt pārējās meitenes un es vēl turējos top20 sapratu ka mans rezultāts ir ļoti labs. Mežs bija skrienams, labi lasāms un ari vietām loti skaists. Distance bija fiziski grūta, jo kāpuma ziņā, salīdzinot ar Latviju, kalni bija lieli.

Komentārs no treneres Baibas Smilas: "Latvijas Jauniešu izlasei ir aizvadītas gada svarīgākās sacensības- Eiropas Jauniešu čempionāts. Vispirms gribētu pateikt paldies visiem tiem, kuri ir palīdzējuši un piedalījušies EYOC 23 jauniešu sagatavošanās procesā - personīgajiem treneriem, vecākiem, sponsoriem, fizioterapeitiem, klubu pārstāvjiem, federācijai, u.c. labvēļiem."

"Ja īsumā būtu jāatbild uz jautājumu, kā tiek novērtēt izlases starts EYOC, tad vienā vārdā tas ir “POZĪTĪVI”. Sasniegtais rezultāts ir līdzīgs pagājušajam gadam, tomēr klāt ir nākušas vairākas pozitīvas tendences. Neskatoties uz to, ka mums ir viens no mazākajiem budžetiem Eiropā, gatavošanās procesā ir izdevies īslaicīgi piesaistīt vairākus trenerus un klubu pārstāvjus, kas palīdzēja gan treniņu, krosa skrējiena, nometnes organizēšanā, gan karšu failu sponsorēšanā un atbalsts ar savu auto kopējās izlases nokļūšanai uz noteiktām vietām. Mums šogad neizdevās izcīnīt medaļas un nav arī pirmais sešinieks, kaut arī S16 meitenes stafetē ieskrēja 5 vietā, tomēr kļūda atzīmējoties blakus esošajā farsta punktā (abi bija pie klintiņām un atradās tuvāk par 100metri viens no otra, bet KP nr. vienalga ir jāskatās) liedza Latvijas komandai kāpt uz goda pjedestāla," norāda trenere.

"Kā vienu no šī gada pozitīvākajām tendencēm ir jāmin fakts, ka pateicoties mūsu sponsoru- fizioterapeitu atbalstam, ar Lieni Leski vadībā, izstrādātajām programmām un ieteikumiem, šogad iztikām bez traumām. Var redzēt, ka visi ir būtiski strādājuši pie VFS. Gandrīz visi jaunieši bija savstarpēji atbalstoši, disciplinēti un ar atbildību attiecās pret startiem EYOC. Konkurēt un vienlaikus atbalstīt vienam otru ir ne katram pa spēkam, tomēr šī gada izlase tāda bija. Jāpiebilst, ka 7 no 16 dalībniekiem EYOC LV izlasē bija debitanti," skaidro Smila.

"Lielisku skrējienu stafetē uzrādīja Edvards Zvirgzdiņš, paceļot komandu no 14/15 vietas uz 12, uzrādot labāko laiku. Varam tikai pasapņot, ja šāds skrējiens būtu izdevies garajā distancē. Edvards bija gatavs sasniegt augstvērtīgu rezultātu, bet gan bija faktori, kuri šo notikumu aizkavēja. Arī Sandai Lapiņai izdevās vairāki labi skrējieni. Stafetē izdevās komandu pacelt no 10 vietas uz 5, sasniedzot 4 labāko laiku. 4-to laiku stafetē izdevās sasniegt arī Laumai Jānelsiņai, kura bija viena no mūsu komandas 7 debitantiem šajā EYOC. Jāatzīmē arī par labiem startiem uz stabilitāti Renāru Grasi, kurš gan sprintā, gan garajā distancē izcīnīja 21 vietu, bet stafetē sasniedza 7-to laiku.Augstvērtīgs sniegums garajā distancē padevās arī komandas debitantei Lillijai Bricei, kura garajā distancē uzrādīja 19. laiku savā grupā," stāsta izlases trenere.

"Vēlreiz gribu uzsvērt domu, ka izcilam rezultātam sportā ir būtiski vairāki faktori sportista un trenera talants, griba sasniegt rezultātu un apkārtējā vide ( visa veida resursi). Mums ir laba, ļoti laba komanda, bet līdz izcilībai nedaudz pietrūkst, tomēr es ceru un ticu, ka vairāku gadu šādas izlases darbības rezultāts novedīs līdz tam, ka mēs varēsim dziedāt savu himnu pavisam drīz.," optimistiski piebilst Smila.

Izmantotie resursi:
◪ Latvijas Orientēšanās federācija - Sākums