Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Sirmais un Bertuka uzvar LK 1.posma abu dienu summā orientēšanās sportā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Sirmais un Bertuka uzvar LK 1.posma abu dienu summā orientēšanās sportā
Godalgotais trijnieks vīriešiem. Foto: Latvijas Orientēšanās federācija.

26. un 27. jūnijā Madonas pusē norisinājās orientēšanās kluba "Arona" rīkotās sacensības "Aronas kauss", kas bija Latvijas kausa 2021 sezonas atklāšanas sacensības un reizē arī pirmie divi Latvijas kausa posmi. Vīru elitē abās sacensību dienās un kopvērtējumā uzvaru izcīnīja Mārtiņš Sirmais. Starp dāmām vidējā distancē labākā Līga Valdmane un garajā distancē Signe Sirmā, bet divu dienu kopvērtējumā uzvara Kristīnei Bertukai.

Sacensības norisinājās pie Lielā Melnīša ezera Madonas pusē, kur notika Kāpas trīsdienas 2004. gadā, un abās sacensību dienās distances piedāvāja dažādus izaicinājumus - skrienamība mijās no ļoti labas atklātā priežu mežā, līdz sliktai dažāda vecuma jaunaudzēs.

Vidējā distancē vīru elitē M. Sirmais tikai par 13 sekundēm apsteidza Edgaru Bertuku (Alūksne OK), kurš finišēja otrajā vietā, bet vairāk kā minūti atpalika trešās vietas ieguvējs Ilgvars Caune (Azimuts OK-Sm BJSS). Garajā distancē M. Sirmajam pārliecinoša uzvara, Rihardu Krūmiņu (Alnis OK-JNSC) apsteidzot par divām minūtēm 40 sekundēm, bet I. Cauni par gandrīz sešām minūtēm. E. Bertuks garajā distancē nestartēja. Divu dienu kopvērtējumā M. Sirmajam uzvara ar piecu minūšu pārsvaru pār Rihardu Krūmiņu un septiņu minūšu pārsvaru pār Ilgvaru Cauni, kuriem attiecīgi otrā un trešā vieta.

M. Sirmais atzina, ka vidējā distancē bija pieļāvis pāris kļūdas un bija pārsteigts, ka tomēr lielāko distances daļu tāpat bijis līderis. "Otrā diena tika skrieta vairāk ar baudu, interesanti bija plānotie taureņa kontrolpunkti distances beigu daļā. Zaļā krāsa drīzāk bija kā balta, jo mežs tiešām bija baudāms un kopējais ātrums baigi nebremzējās. Garos etapus skrēju apkārt pa ceļiem. Tikai uz 7KP skrēju pa taisno," komentē M. Sirmais.

Dāmu elitē vidējā distancē L. Valdmane izcīnīja pārliecinošu uzvaru, otrās un trešās vietas ieguvējas K. Bertuku un Iritu Puķīti (Kāpa OK) apsteidzot par vairāk kā trim minūtēm. Garajā distancē L. Valdmane nestartēja un labāko rezultātu uzrādīja S. Sirmā, apsteidzot K. Bertuku par nedaudz vairāk kā divām minūtēm un trešās vietas ieguvēju Lauru Puķīti (Kāpa OK) par četrām minūtēm. Divu dienu summā gan uzvaru svinēja K. Bertuka, otrā vieta Signei Sirmajai un trešā Laura Puķīte.

"Bija patiess prieks beidzot uzsākt šī gada Latvijas Kausa sezonu un atgriezties elites grupā pēc trešā bērna piedzimšanas. Biju patīkami pārsteigta par apvidu - ļoti labi skrienami priežu meži ar izteiktu ceļu tīklu mijās ar stipri aizaugušiem izcirtumiem un slapjiem purviņiem. Vietām nogāzes bija pietiekoši stāvas, savukārt līdzenākos posmos reljefs bija neizteiksmīgs un stipri aizaudzis. Vidējā distancē lielākās kļūdas pieļāvu ceļu variantā uz 12. KP, kā arī virziena neprecizitātēm uz 14. KP. Pārējo distanci veicu piesardzīgi, izvairoties no būtiskām kļūdām. Un finišā biju patīkami pārsteigta par otro vietu.

Garā distance šoreiz bija īpaši gara - nepilni 10 km. Tik garu distanci sen nebiju skrējusi. Runājot par kļūdām, tad arī garajā distancē mazliet veiksmīgāk varēju realizēt ceļa variantu uz 7.KP (lai arī man tur ir labākais etapa laiks, pacēlu vienu lieku kalnu) un pieļāvu pusotras minūtes kļūdu uz 10. KP. Tomēr visvairāk man abās dienās pietrūka skriešanas ātrums - šobrīd neesmu ne tuvu savā labākajā fiziskajā formā, tāpēc esmu gandarīta, ka vismaz orientēšanās ziņā abas dienas izdevās samērā labs sniegums un negaidīta uzvara kopvērtējumā. Paldies OK Arona par lielisko sezonas atklāšanu," tā Kristīne Bertuka.

Latvijas kausa sezona 10. un 11. jūlijā turpināsies Smiltenes pusē ar Mazo balvu, savukārt jau jūlija vidū, 17. un 18. jūlijā, noskaidrosim Latvijas čempionus sprintā un sprinta stafetē.