Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

2000 dalībnieki piedalās Mammadaba orientēšanās dienā

Andrejs Siliņš

2000 dalībnieki piedalās Mammadaba orientēšanās dienā
Foto: LOF

Ar mērķi veicināt aktīvu atpūtu dabā 23. maijā Latvijas orientēšanās federācija sadarbībā ar AS „Latvijas valsts meži” organizēja Mammadaba orientēšanās dienu, kuras laikā 25 dažādās vietās Latvijā gandrīz 2000 dalībnieki izmēģināja spēkus orientēšanās sporta distancēs.

Orientēšanās diena tika atklāta Mežaparkā ar Pasaules čempiona orientēšanās sportā Edgara Bertuka uzrunu un veiksmes vēlējumiem tiem 100 skolēniem, kuri pārstāvēja labākās Mammadaba Dēkas skolu komandas. Vēlāk Bertuks orientējās vienā no orientēšanās dienas norises vietām Mammadaba orientēšanās poligonā Tērvetes dabas parkā. Turklāt Tērvetē tika iecementēti Edgara Bertuka pēdu nospiedumi un turpmāk tie atradīsies pie Tērvetes dabas parka informācijas centra ar aicinājumu apmeklētājiem samēroties spēkiem ar Pasaules čempionu – izskriet Bertuka (4.5 km garu) orientēšanās distanci.

23. maijā orientēšanās distancēs Rīgā, Madonā, Siguldā, Baldonē, Saldū, Daugavpilī, Dobelē, Ikšķilē, Alūksnē un citur Latvijā devās gan pirmsskolas vecuma bērni, gan sirmi kungi un dāmas. Organizatori bija sarūpējuši īsas un vienkāršas orientēšanās distances, lai ikviens pasākuma apmeklētājs varētu iepazīt šo dabai tik draudzīgo un demokrātisko sporta veidu. Padomus iesācējiem sniedza pieredzējuši sporta treneri un orientēšanās sacensību rīkotāji.

Tiem, kuri 23. maijā nepaspēja izmēģināt spēkus kontrolpunktu meklēšanā, ir iespēja apmeklēt kādu no AS „Latvijas valsts meži” izveidotajiem īpašajiem Mammadaba Dēka orientēšanās poligoniem – tūrisma centros „Spāre” (Talsu novadā) un „Ezernieki” (Lubānas novadā), Vijciema čiekurkaltē (Valkas novadā) vai Tērvetes dabas parkā. Šajos orientēšanās poligonos interesentiem būs vajadzīgas ne vien veiklas kājas, bet arī gudra galva, jo katrā kontrolpunktā būs jāatbild uz jautājumiem par saudzīgu mežsaimniecību.

Orientēšanās ir dabai vistuvākais, visdemokrātiskākais un ģimenēm visdraudzīgākais sporta veids. Turklāt, lai ar to uzsāktu nodarboties nav nepieciešams īpašs inventārs un lielas investīcijas – tikai sporta apavi un ērts apģērbs. Tā kā orientēšanās sports notiek dabā, visbiežāk mežā, tad sabalansētas fiziskās aktivitātes svaigā gaisā ir veselīgas ikviena vecuma sportot gribētājam.

Fotogrāfijās redzami Carnikavas bērnudārza "Riekstiņš" audzēkņi piedaloties orientēšanās dienas pasākumā. Autore: Tamāra Kosmačeva

Informāciju sagatavoja:
Kristīne Bertuka,
Latvijas orientēšanās federācija