Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Šonedēļ Latvijas orientieristi startē gan Pasaules kausā, gan Eiropas čempionātā MTBO

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Šonedēļ Latvijas orientieristi startē gan Pasaules kausā, gan Eiropas čempionātā MTBO
Latvijas komanda PK Norvēģjā. Foto: Latvijas orientēšanās federācija.

Skaistajos Norvēģijas apvidos šodien, 27. aprīlī, sāksies pirmais šī gada Pasaules kausa posms orientēšanās sportā, bet Portugālē jau sācies Eiropas čempionāts MTB orientēšanās. Šajos divos nozīmīgajos orientēšanās sporta pasākumos startēs arī vairāki Latvijas pārstāvji.

Uz Norvēģijas pilsētu Estfoldu kopā ar jauno izlases treneri Davidu Stefanski ir devušies desmit Latvijas elites sportisti. No sievietēm startēs Sandra Grosberga, Signe Sirmā, Elza Ķuze un Leonarda Baltiņa, bet no vīriem – Rūdolfs Zērnis, Fricis Spektors, Edgars Bertuks, Uldis Upītis, Ilgvars Caune un Matīss Saulīte.

Visas distances tiek organizētas pilsētas Voleras apkārtnē, netālu no 2019. gada pasaules čempionāta arēnas. Pasaules kauss sāksies ar garo distanci ceturtdienā, turpināsies ar vidējo distanci sestdienā un nobeigumā sportisti cīnīsies stafetes distancē svētdienā.Tove Aleksanderssone (Zviedrija) and Kaspers Fossers (Norvēģija), 2022. gada Pasaules kausa ieguvēji, gatavojas aizstāvēt savus titulus.

Visās trīs distancēs sportistus sagaidīs ļoti smags un izaicinošs apvidus – stāvi kalni, melleņu krūmāji, purvi, laba skrienamība, bet vidēja redzamība.Garajā distancē sievietēm būs jāpieveic 12km ar 560m kāpumu, bet vīriem 15km distance ar 660m kāpumu.

Pēc vienas dienas atpūtas sportisti sestdien atgriezīsies mežā, lai cīnītos vidējā distancē. Sievietēm būs 4,8km ar 295m kāpumu, bet vīriešiem – 5,8km ar 335m kāpumu. Kā ierasts, pēdējā sacensību dienā norisināsies ilgi gaidītā stafete.

Komentārs no sportista Rūdolfa Zērņa par gaidāmo Pasaules kausā (PK):
"Lielā gaidīšana ir beigusies un var sākt jaunu starptautisko sezonu. Patīkami atgriezties Norvēģijas apvidos, kur 2019. gadā, gatavojoties Pasaules čempionātam, veicu daudz treniņus. Šogad Lieldienās ar Kalevan Rasti aizvadījām nelielu nometni PK līdzīgos apvidos. Priekšstats par gaidāmo ir pietiekošs un, visticamāk, ka lieli pārsteigumi par distancēm un apvidu PK laikā nebūs. Apvidus vieglāks nav palicis un skriešana tajā ir skarba."

Komentārs no jaunā izlases trenera Davida Stefanski:
" Šīs būs manas pirmās lielās sacensības kā Latvijas orientēšanās izlases treneris. Mūsu komandā ir labs sajaukums ar jaunajiem sportistiem bez Pasaules kausu pieredzes, un viņi ieradās pamācīties. Bet ir arī ļoti pieredzējuši skrējēji, kuri 2019. gadā šeit startēja Pasaules orientēšanās čempionātā! Un trešā grupa ir skrējēji, kuri jau ir bijuši Pasaules kausos, bet nav skrējuši Estfoldas apvidū. Domāju, ka tik daudz jauno skrējēju ir laba zīme komandas attīstībai nākotnē. Uz Norvēģiju atbraucām trīs dienas pirms Pasaules kausa, lai patrenētos, un mēģināsim šīs zināšanas izmantot gaidāmajās sacīkstēs. Iepriekš lija daudz lietus, tāpēc apvidus ir ļoti slapjš un domāju, ka varam sagaidīt, ka uzvaras laiki būs nedaudz ilgāki! Mēs centīsimies darīt visu iespējamo kā komanda, un domāju, ka šis būs labs pirmais solis ceļā uz 2025. gada pasaules čempionātu."

Tikmēr trešdien ar startu vidējā distancē Portugālē sākās Eiropas velo (MTB) orientēšanās čempionāts, kas vienlaicīgi ir arī Pasaules kausa 1. posms. Portugālē, Loules pilsētas apkārtnē, uz starta ME grupā stāsies divi Latvijas velo orientieristi - Andris Sarksņa (OK "Ogre") un Mārtiņš Linde (Ozons). Eiropas čempionāta medaļas turpmākajās dienās tiks sadalītas 3 individuālajās distancēs (vidējā distance, masu starts un sprints), kur vīru elites grupā startēs 62 dalībnieki no 17 valstīm.

Portugāles kalnainais un akmeņainais apvidus, kā arī gaisa temperatūra līdz pat +30 grādiem, no dalībniekiem prasīs izcilu sniegumu ļoti izaicinošos apstākļos.

Izmantotie resursi:
◪ Latvijas Orientēšanās federācija - Sākums