Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Par Latvijas čempioniem orientēšanās maratonā kļūst Caune un Puķīte

Agris Suveizda

Par Latvijas čempioniem orientēšanās maratonā kļūst Caune un Puķīte
Alvis Reinsons, Ilgvars Caune, Kārlis Neimanis. Foto: Jānis Zilvers

Ar 400 orientieristu dalību svētdien Turaidas pakalnos un mežonīgajās gravās aizvadīts Latvijas orientēšanās čempionāts pagarinātajā distancē jeb maratonā, noskaidrojot izturīgākos un spēcīgākos sportistus, informē Latvijas Orientēšanās federācija. Meža trasē devās sportisti arī no Lietuvas, Igaunijas un pat ASV.

Vīriešu elitē 20,8 km supergaro maratona distanci ar 640 metru kāpuma summu visātrāk veica Ilgvars Caune ar laiku 02:31:33. Otro vietu izcīnīja Alvis Reinsons (02:42:43), bet trešo – Kārlis Neimanis (02:43:29). Ilgu laiku intrigu vīru elites grupā radīja arī divi no vadošajiem Latvijas rogaininga ekspertiem Pēteris Lediņš un Kārlis Lauders, tomēr kļūdas distances beigu daļā lika samierināties ar 4. un 5. vietu. Sieviešu elites dalībnieces cīnījās 14,6 km distancē, ar kopējo kāpumu summu 470 m. Pirmajā vietā Irita Puķīte (02:22:31), otrajā – Ieva Rukšāne (02:25:51), trešajā – Magda Cigle (02:47:50).

Lai arī ceļu izvēle dažviet bija ļoti atšķirīga, tomēr grupas līderes Irita Puķīte un Ieva Rukšāne kontrolpunkta tuvumā allaž sajuta konkurentes elpu. Cīņa noritēja spraigi līdz pat priekšpēdējam kontrolpunktam, kur Irita izvēlējās fiziski smagāku, bet tajā pašā laikā ātrāku ceļa variantu, tādejādi iegūstot tik svarīgo pārsvaru. Iritai Puķītei šī gada LČ maratona zelts ir ļoti īpašs, jo līdz ar to viņas kontā tagad ir uzvaras pilnīgi visās LČ kategorijās, tostarp sprintā, vidējā distance, stafetē. Irita Puķīte ir vienīgā orientieriste Latvijā, kam izdevies šis augstais sasniegums.

Latvijas vadošo elites sportistu gaitām distancē uz ekrāniem sacensību centros ļāva sekot GPS iekārtas, padarot sacensības aizraujošas arī līdzjutējiem. Distances plānošanā tika izmantota jauna pieredze - nesen OCAD datorprogrammā iestrādātie jaunie distanču analīzes algoritmi, kas palīdz aprēķināt alternatīvās ceļu izvēles un izvēlēties optimālo. Piemēram, vīru elitei izaicinoša bija ceļu izvēle uz 2. kontrolpunktu, kur Ilgvars Caune izvēlējās sarežģītāko, fiziski smagāko, bet arī datora aprēķināto ātrāko variantu. Viņa konkurenti izvēlējās šķietami vieglāko un ātrāko, tomēr šajā etapā Ilgvars Caune bija ātrāks un izdarīja izrāvienu, izcīnot uzvaru.

Pēc iepriekšējās dienas lietavām sacensību mežs burtiski smaržoja pēc sēnēm, kas kā maldugunis dažu sacensību dalībnieku aizvilināja no domām par pareizu navigēšanu un traucēja koncentrēties. Turaidas gravu tīklā, zūdot pavedienam, bija viegli nomaldīties. Šī gada Latvijas maratona čempionāts bija īpašs ar to, ka to pirmo reizi uzņēmās organizēt nesen dibinātais orientēšanās klubs “Rumpučiem pa pēdām” (RPP). Klubs vieno daudzus pieredzes bagātus orientieristus, kuru slavas zenīts šajā sporta veidā bija iepriekšējā gadsimta astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados.

Diemžēl ne visiem sacensību dalībniekiem izdevās pilnībā izbaudīt Turaidas smagā apvidus burvību. Sacensību rīkotāji atvainojas par nepatīkamo tehnisko kļūmi – nepareizi izvietoto 70. KP, kura dēļ vairākām dalībnieku grupām tika anulēti rezultāti.

Rezultāti: https://lof.lv/seriali_rez/?id=2023...

Informāciju sagatavoja:
Latvijas Orientēšanās federācija

     [+] [-]

, 2023-09-25 16:22, pirms 7 mēnešiem
Vecmeistare Puķīte (48 gadi) atkal uz augstākā pjedestāla pakāpiena. Tantukam gan ir iekšā!

Ātrāku, bet fizisku smagāku variantu var izvēlieties, ja ir ļoti laba fiziskā formā. Citādi var nosprāgt un pēc tam 10-20 iegūto sekunžu vieta dabūt vairākas minūtes pa pakaļu.