Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Šodien Šveicē latvieši uzsāks Pasaules kausa sezonu orientēšanās sportā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Šodien Šveicē latvieši uzsāks Pasaules kausa sezonu orientēšanās sportā
Sandra Grosberga. Foto: LOF.

Šodien, 24. maijā, Šveicē sāksies šī gada Pasaules kausa orientēšanās sezona. Pirmajā posmā par uzvaru divās pilsētas sprinta disciplīnās sacentīsies ap 250 labāko sportistu no 32 valstīm, tostarp Latvijas.

Sacensības sāksies 24. maijā Zofingenā ar kvalifikācijas skrējienu izslēgšanas jeb knock-out sprintā, bet 25. maijā Oltenas vecpilsētā notiks cīņa par uzvaru izslēgšanas sprintā, kur ceturtdaļfinālā un pusfinālā tiks noskaidrots fināla sešinieks, kas startēs plecu pie pleca, un uzvarēs tas sportists, kurš pirmais šķērsojis finiša līniju. Pasaules kausa pirmais posms noslēgsies svētdien, 26. maijā Oltenas vecpilsētā ar klasisko sprinta distanci ar individuālajiem startiem.

Pasaules kausa pirmais posms pulcēs pasaules labākos orientieristus. Par favorītiem minami daudzkārtējie pasaules čempioni individuālajā sprintā Megana Kārtera Deivisa no Lielbritānijas un Kaspers Hārlems Fosers no Norvēģijas, bet izslēgšanas sprintā neapšaubāma favorīte ir Tūve Aleksandersone no Zviedrijas - viņa šajā disciplīnā uzvarējusi gan pasaules, gan Eiropas čempionātos un ir arī pagājušā gada Pasaules kausa kopvērtējuma uzvarētāja. Savukārt titulētais Šveices orientierists, pagājušā gada pasaules čempions izslēgšanas sprintā Matiass Kirburcs no orientēšanās sportā paņēmis nelielu pauzi, jo gatavojas Parīzes olimpiskajām spēlēm, kur startēs maratonā.

Latviju Pasaules kausa pirmajā posmā pārstāvēs pieci sportisti – Sandra Grosberga, Dārta Putne, Ilze Jumiķe, Valters Reneslācis un Matīss Slikšjānis. Lielas cerības liekamas uz Sandru Grosbergu, kura savu pirmo lielo starptautisko panākumu guva tieši sprinta distancē - Eiropas jauniešu orientēšanās čempionātā Čehijā 2011. gadā viņa izcīnīja bronzas medaļu, savukārt pērn Sandra Eiropas čempionātā sprinta distancē izcīnīja augsto 7. vietu, un šogad viņa koncentrējas tieši sprinta distancēm, uzstādot augstu mērķi startam jūlijā notiekošajā pasaules čempionātā. Šobrīd pasaules orientēšanās rangā sprintā Sandra Grosberga ir 30. vietā.

Latvijas orientēšanās izlases menedžeris Jānis Krūmiņš: „Tikai pieci orientieristi no Latvijas saistīts arī ar to, ka sprints ir ļoti specifisks orientēšanās skrējiens, un diemžēl Latvijā nav daudz sportistu, kas tam specializējušies tik ļoti, lai rādītu pienācīgu konkurenci pasaules līmenī. Iespaidoja arī traumas un citi apstākļi, piemēram, Andris Jubelis, kurš pēdējos gadus īpaši gatavojās sprinta distancēm, diemžēl guvis traumu un šobrīd notiek atlabšanas process. Priecē, ka atlases kritērijus pārvarēja divas jaunās orientieristes - Ilze Jumiķe, kura pārstāv W18 grupu un Dārta Putne no W20 grupas – viņām abām šī būs debija Pasaules kausa sacensībās. Tā viņām būs lieliska pieredze! Savukārt Sandrai Grosbergai Pasaules kausa pirmais posms būs kā atskaites punkts pasaules čempionātam.”

Izmantotie resursi:
◪ Latvijas Orientēšanās federācija - Sākums