Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Lietuvā sācies Eiropas čempionāts MTB orientēšanās ar latviešiem vairākās jomās

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Lietuvā sācies Eiropas čempionāts MTB orientēšanās ar latviešiem vairākās jomās
Foto: Latvijas Orientēšanās federācija.

No 19.maija līdz 22.maijam tepat kaimiņos Lietuvā, pie Ignalinas, norisinās nozīmīgas starptautiskas sacensības orientēšanās sportā – Eiropas MTBO čempionāts, Eiropas junioru un jauniešu MTBO čempionāts un vienlaicīgi arī Pasaules kausa 1.posms, kur latvieši ne tikai startē, bet arī karšu gatavošanā, čempionāta komentēšanā, filmēšanā un arī priekšnesumu sniegšanā.

Īpašu fokusu uz šīm velo orientēšanās sacensībām jau ilgākā laika posmā ir likusi jauniešu izlase ar virzošo treneri Ati Heinolu priekšgalā. Latviju čempionātā jauniešiem pārstāv: Mārtiņš Mežsargs, Ričards Bisenieks, Ričards Girgensons, Matīss Martinsons, Edijs Čākurs, Artūrs Brēmanis, Ramona Poreitere, Anniju Ošāne, Adele Balanasa un Eva Grauda. Junioru konkurencē sacentīsies Toms Jēkabs Andersons un Anete Actiņa. Ir ieguldīts nozīmīgs darbs, ir arī zināmas apvidus priekšrocības, startējot līdzīgā apvidū kā Latvijā, tāpēc ceram sagaidīt labus rezultātus.

Arī pieaugušo konkurencē uz starta stāsies pilna komanda vīriešu grupā. Pēdējo gadu līderim Andrim Sarksņam veselīgu konkurenci sastādīs Aivis Zetmanis un Mārtiņš Linde, kuri pēc vairāku gadu pauzes ir atgriezušies starptautisko sacensību apritē. Sievietes šajā čempionātā pārstāvēs Jūlija Matvijenko, kas dos iespēju Latvijas komandai startēt arī Mix stafetēs.

Vakar pirmajā čempionāta dienā vidējā distancē sacentās jaunieši un juniori. Visaugstāko vietu no Latvijas ieguva Ramona Poreitere, kura vienīgā no mūsējiem iekļuva desmitniekā, jaunietēm U17 grupā izcīnot 10.vietu. Trases vidū Ramona bija pat sestā vietā. Uzvarēja čehiete Sofija Stranska kura bija par nepilnām četrām ar pusi minūtēm ātrāka nekā Poreitere. No puišiem vislabāko vietu nopelnīja Ričards Bisenieks, kuram jauniešu konkurencē 13.vieta (+4:41). Pārliecinoši pirmais ar minūtes pārsvaru bija soms Emīls Koskinens.

Šodien čempionātā iesaistīsies arī elites, visām grupām sacenšoties sprinta distancē Ignalinas centrā. Sestdien paredzēta garā distance Ažušile tuvumā, bet svētdien čempionāts noslēgsies ar stafeti.

Patīkami, ka organizatoru komandā, atbildot par kartēm un distancēm, ir piesaistīts Mārtiņš Lasmanis, kas vērtējama arī kā atzinība par līdzšinējo distanču kvalitāti. Eiropas čempionātu uz vietas arēnā un arī TV pārraidēs uz daudzām Eiropas valstīm komentē Ivars Bācis, video apskatus veido Edgars Sparāns, kuri abi bija uzaicināti arī pagājušajā gadā Eiropas jauniešu čempionātā. Vakar atklāšanā lielisku šovu un ekstrēmus trikus ar riteņiem demonstrēja latvieši no “Green trials”.