Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

''Siguldas kauss 2021'' aizvadīts Pasaules ranga zīmē

Ivars Bācis
Ivars Bācis

''Siguldas kauss 2021'' aizvadīts Pasaules ranga zīmē
Pirmās dienas godalgoto vietu ieguvēji. Foto: Latvijas orientēšanās federācija.

500 dalībnieku no 9 dažādām valstīm. Šīs sacensības bija īpašas elites grupu sportistiem, jo gan vidējā, gan garā distance bija Pasaules ranga (WRE) vērtējumā. Vīru elitē vidējā distancē uzvara Edgaram Bertukam (Alūksne OK), bet garajā Alvim Reinsonam (Mežmalas/Madona), savukārt dāmu konkurencē abās dienās nepārspēta lietuviete Sandra Pauzaite (Dainava OK).

Sacensības notika no jauna kartētā 8,5 kvadrātkilometru plašā apvidū, kur ielākajā daļā orientēšanās sacensības nebija notikušas pēdējos 30 gadus. Apvidū sastopami Braslas upes kreisā krasta meži, kas caurvīti ar skaistām gravām. Distances veda gan pa fiziski smagākām apvidus daļām ar stāvākām nogāzēm un kalniņiem, gan pa detalizētu reljefu tuvāk sacensību arēnai, kur daudzi pieļāva kļūdas.

Vīriešu elitē pirmajā sacensību dienā Edgars Bertuks vidējo distanci veica 34 minūtēs 40 sekundēs, par 33 sekundēm apsteidzot otrās vietas ieguvēju Mārtiņu Sirmo (Turun Metsankavijat), bet par divām minūtēm trešās vietas ieguvēju Ati Rešķi (Saldus OK). Otrās dienas garajā distancē E. Bertuks, diemžēl, izstājās veselības problēmu dēļ un M. Sirmais nestartēja. Uzvara ar laiku viena stunda 32 minūtes 19 sekundes Alvim Reinsonam (Mežmalas/Madona), kurš otrās vietas ieguvēju Aināru Drozdu (Meridiāns/CPSS/Pārgauja) 13,9 kilometru garajā distancē ar gandrīz 500m augstuma kāpuma metriem apsteidza tikai par 25 sekundēm. Vēl trīs minūtes ilgāk distancē pavadīja Atis Rešķis, kuram trešā vieta. Divu dienu kopvērtējumā arī uzvara A. Reinsonam, otrā vieta A. Rešķim, bet bronza A. Drozdam, kurš kopvērtējumā otrai vietai zaudēja tikai astoņas sekundes.

"Uz Siguldas kausu devos bez īpašiem mērķiem, vairāk ar nodomu uzskriet labā apvidū sacensību tempā. Vidējā distancē jutos fiziski labi. Nepieļāvu lielas kļūdas, tomēr tehniskais izpildījums varēja būt labāks, sevišķi āķīgajās beigās, kur Mārtiņš mani noķēra par 2min un apdzina nemanot. Tik un tā tikai trīs minūšu atpalicība no leģendārajiem Edgara un Mārtiņa ir manam līmenim atzīstams sniegums un varēju justies apmierināts. Arī garajā distancē fiziski jutos diezgan svaigs, tādēļ spēju uzturēt solīdu tempu visas distances garumā. Diemžēl atkal piekliboja tehniskais sniegums un nereti Atis, kuru noķēru par 3min, mani paglāba no vēl smagākas kļūdas. Līdz skatītāju kp viss gāja samērā labi, taču jau atkal tieši pašās beigās nesavaldījos un pieļāvu divas ļoti smagas kļūdas uz ~3min. Par laimi citiem arī negāja viegli un man izdevās noturēt uzvaru," tā A. Reinsons.

Dāmu konkurencē cīņas par uzvaru abās dienās nebija tika spraigas un bijusī Lietuvas izlases sportiste Sandra Pauzaite vidējā distancē uzvarēja ar vairāk kā divu minūšu pārsvaru pār otrās un trešās vietas ieguvējām Lauru Vīķi (Kāpa OK) un Līgu Valdmani (ZVOC-VBSS). Garo distanci, kas dāmām šogad bija 9km gara un ar 270m kāpumu summu, lietuviete veica vairāk kā trīs minūtes ātrāk kā Līga Valdmane (ZVOC), kurai attiecīgi arī otrā vieta kopvērtējumā, un gandrīz desmit minūtes ātrāk kā Laura Vīķe (Kāpa OK), kurai divu dienu summā trešā vieta. Jāatzīmē, ka S. Pauzaite abas dienas tehniski sarežģītajā apvidū veikusi teju bez kļūdām, pieļaujot tikai vienu kļūdu garās distances beigās, kur līdzīgi kļūdījās arī A. Reinsons.

Visi elites grupu dalībnieki saņēma ieskaites punktus Pasaules rangā (WRE), kas ir starptautiskā vērtēšanas sistēma orientēšanās sportā. Jo augstāku pozīciju tajā ieņem, jo labāku starta vietu vari iegūt Pasaules ranga sacensībās. Īpaši būtiski tas ir izlašu sportistiem, kuri startē Pasaules un Eiropas čempionātos, un Pasaules kausa posmos.

Sacensības vadīja galvenais tiesnesis un sacensību direktors Kaspars Kārkliņš, distances plānoja Aigars Leiboms, sacensību inspektora lomu pildīja Jānis Lazdāns un Jurģis Krastiņš, un starptautiskām sacensībām atbilstošu karti sagatavoja Andris Strazdiņš.

Latvijas kausa sezona jau šo sestdien, 21. augustā, turpināsies ar Valmieras čempionātu, bet 22. augustā notiks Valmieras sprints.

Kaspars Kārkliņš (sacensību direktors): “Sacensības organizēja lieliska komanda, kas savu darbu veica augstā kvalitātē. Ikviens zina, par ko viņš atbild un savus pienākumus veic pēc labākās sirdsapziņas. Noteikti vēlos izcelt darbu, ko veic Valdis Janovs, kas ir šo sacensību viens no galvenajiem virzītājspēkiem, meklē apvidus un koordinē komandas darbu, kā arī profesionālo tiesnešu komandu ar Heinolu ģimeni un Jāni Ozoliņu priekšgalā, un Danielu Kārkliņu, kas koordinēja visu arēnas un sacensību centra darbu un daudzus citus, kas nenogurstoši strādāja vairāku mēnešu garumā, lai sacensības izdotos. Šogad svinējām Siguldas Kauss 10to gadadienu, jo pirmās šādas sacensības notika 2011 gadā. Organizējot šos mačus mēs cenšamies dalībniekiem dot iespēju startēt augstas kvalitātes, starptautiskām prasībām atbilstošās kartēs, interesantos apvidos un nodrošinām servisu, lai ikviens dalībnieks jūtās aprūpēts un spēj fokusēties uz distanci!”

Jānis Lazdāns (sacensību inspektors): “Veicu sacensību inspekciju kā Latvijas Orientēšanās Federācijas pārstāvis un visa procesa gaitā, kā arī sacensību laikā izdevās novērot augstu atbildības sajūtu par darbu, ko klubs “Siguldas Takas” veic šo pasākumu organizējot. Klubs ir audzis un no organizatoriskā viedokļa šīs sacensības izveicis labā kvalitātē. Apvidus bija atrasts izcils, arēnas vieta bija lieliska, un komanda spējīga, rūpīga un profesionāla sava darba darītāji. Dalībnieki to arī novērtēja, jo saņēmu vairākas atsauksmes par patīkami pavadītām sportiskām brīvdienām no dalībniekiem. Atzinīgi novērtējama organizatoru atbildīgā attieksme pret starptautisko prasību izpildi šāda līmeņa sacensībām.”